Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Rame gaurite pt circulatia albinelor

Mesajde VladFrentescu » 26 Oct 2013, 19:57

Va salut cu Doamne ajuta!

As vrea sa dau o gaura cat un creion in rame pentru a facilita circulatia albinelor de pe o rama pe alta pentru ca ghemul sa se mai restranga singur pe timp de iarna. Ce credeti despre acest lucru?

Ma gandeam la treaba asta prin analogie cu stupul multietajat care avand spatiu intre rame le este mai facil sa treaca de pe o rama pe alta.

Va multumesc, sa fiti sanatosi!
VladFrentescu

Re: Rame gaurite pt circulatia albinelor

Mesajde cazacu marius » 26 Oct 2013, 20:40

va salut .asa fac eu de obicei strang cuibul pe 5-6 rame si la fiecare rama ii dau o gaura ,ca albinele sa poata circula cand sunt in ghem.
cazacu marius

Mesajde gabimihai » 26 Oct 2013, 21:09

E foarte utila aceasta gaura, mai ales la stupii verticali. la cei orizontali avand podisorul din scandurele peste care sunt aplicate diferite materiale pentru a mentine caldura, albina poate circula de pe o rama pe alta. La vertical, daca mai aplicam si folie + ceva material izolator sau carton apoi podisorul, spatiul se umple si albina nu prea mai circula pe sus.
Pagubasii incep prin a vinde ceea ce stiu a pot produce; castigatorii incep prin a produce ceea ce stiu ca pot vinde.
gabimihai

Mesajde kamy » 27 Oct 2013, 08:35

atat la orizontal cat si la vertical albina nu se supara de un mic ajutor dat de catre apicultor cu 1 sau chiar doua gauri de 15 mm,mortalitatea primavara e mult mai mica mai ales cand vine brusc gerul si mai si tine,albinele de pe ultima rama cam raman de impaiat!am aflat de metoda in 1987 de la un stupar din vatra dornei si e cam sfanta!
kamy

Mesajde Geany » 27 Oct 2013, 09:10

Dar credeti ca e bine sa se gaureasca toate ramele din stup sau doar cele centrale cu exceptia celor 2 marinase?cu procedati de obicei?
Geany

Mesajde cazacu marius » 27 Oct 2013, 09:13

daca fac cuibul pe 5-6 rame , le gauresc pe toate
cazacu marius

Mesajde kamy » 27 Oct 2013, 12:28

Geany scrie:Dar credeti ca e bine sa se gaureasca toate ramele din stup sau doar cele centrale cu exceptia celor 2 marinase?cu procedati de obicei?

toate cu cate 2 gauri!la mine la altii nu ma intereseaza!
kamy

Mesajde peterneamt » 27 Oct 2013, 13:14

Cel mai important lucru este ca între podişor şi speteaza superioară a ramelor să fie între 6 şi 10 mm spaţiu necesar ca albinele să poată trece de pe o rama pe alta intrând şi ieşind din ghem pe la caldura.... ;)
peterneamt

Mesajde kamy » 27 Oct 2013, 13:23

io nu-s impotriva da ce te faci cand ghemu-i jos si gerul pe masura?
kamy

Mesajde CATALIN » 27 Oct 2013, 13:27

kamy scrie:io nu-s impotriva da ce te faci cand ghemu-i jos si gerul pe masura?

cand ai ghemu jos inseamna ca sus ai mancare si nu e nevoie sa se deplaseze pe alte rame
ghemul se ridica de jos in sus in functie de consumul de hrana (coronitele)
nu mi se pare o idee prea buna cu gauritulk ramelor de fapt nu mi se paqre prea profesionala nui cred ca cei ce detin 150-200 famili stau sa aureasca ramele
parerea mea ;)
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde kamy » 27 Oct 2013, 14:22

CATALIN scrie:
kamy scrie:io nu-s impotriva da ce te faci cand ghemu-i jos si gerul pe masura?

cand ai ghemu jos inseamna ca sus ai mancare si nu e nevoie sa se deplaseze pe alte rame
ghemul se ridica de jos in sus in functie de consumul de hrana (coronitele)
nu mi se pare o idee prea buna cu gauritulk ramelor de fapt nu mi se paqre prea profesionala nui cred ca cei ce detin 150-200 famili stau sa aureasca ramele
parerea mea ;)

nu stiu cum e la tine da la mine mai trebuie sa se invarta albinele in cuib si de pe ultima rama spre mijlocul cuibului,profesional ori nu,e util!
kamy

Mesajde Geany » 27 Oct 2013, 15:17

Le-am gaurit si eu cu exceptia celor marginase pt k e prima data cand fac asta si nu stiam daca trebuie si alea...cate o singura gaura pe mijlocul ramei, dar ce credeti?la unele dintre ele le-au astupat la loc, doar la cele mai noi :? trebuie sa le iau din nou la mana si sa le gauresc si pe celelalte marginase...
Geany

Mesajde balu » 27 Oct 2013, 18:58

marginasele da, restul nu pera conteaza,
balu

Mesajde dorindafi » 27 Oct 2013, 20:04

daca pe fiecare rama e suficienta hrana , ce nevoie mai este sa treaca ?
dorindafi

Mesajde popik50 » 27 Oct 2013, 20:14

Eu nu gauresc nicio rama si totul e ok. Am grija doar ca intre partea superioara a ramelor si podisor sa fie spatiu suficient pentru deplasarea albinelor.
popik50

Mesajde kamy » 27 Oct 2013, 20:20

dorindafi scrie:daca pe fiecare rama e suficienta hrana , ce nevoie mai este sa treaca ?

fiule schimbul 1 si 3 ocupat ce alegi?albinele fac rotatia in ghem daca stau jos si nu trec peste,le mai strange si frigu,nu merg nici pe la capatu ramei ca e cuibu la mijloc pe unde ai vrea sa circule si aici nu e vorba de dobrogea unde nu tine o zapada mai mult de 3 zile!gaurile nu se fac decat dupa 20 octombrie atunci nu le mai infunda decat primavara cand se incalzeste vremea si incep sa mute ceara!am mai scris daca vine brusc gerul si tine vo 3 saptamani sau o luna fara pauza albinele de pe ultima rama prinse acolo neavand posibilitatea de a fi schimbate-n post asta e!incercati la una da la una ba(familie) si vedeti diferenta!
unde mai pui in primavara cand mancarea mai e si-n pioneze si raman pe puiet si mor incalzind puietul?io am patit si d-astea!
kamy

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR