Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Rame gaurite pt circulatia albinelor

Mesajde dorindafi » 29 Oct 2013, 00:26

nu te contrazic , unchiule ;)
fiecare cu metodele lui numai ca muntele tot munte ramine
dorindafi

Mesajde irina » 29 Oct 2013, 15:17

Si eu am gaurit ramele( prin 9 oct) si doua saptamani mai tarziu erau astupate.Probabil ca le-am gaurit prea din timp si in plus a fost si cald.
irina

Mesajde kamy » 04 Noi 2013, 17:14

Io-s mai puturos le gauresc si impachetez stupii doar cand e deja frig si nu mai zboara albina,nu iubesc furtisagu si niciodata nu-mi astupa gaurile!
kamy

Mesajde doruuu » 25 Noi 2013, 21:46

In prima toamna , am decupat cu cutitul in fiecare rama , o gaura cam de 25 mm. Am iernat fara nici o pierdere....
A doua iarna , am facut cu un lemn ascutit cate 2 gauri in fiecare rama . In primavara am mai gasit doar cateva gauri. O iernare bunicica....
Acum n-am mai gaurit ramele.... Asa se intampla cand te intinzi....
doruuu

Mesajde popik50 » 25 Noi 2013, 23:25

Nu am gaurit si nu gauresc nicio rama. Pierderi zero pana acum. Concluzia o trageti voi. ;)
popik50

Mesajde kamy » 26 Noi 2013, 08:16

Popikule frate hai sa zicem ca ai baia intr-un corp de cladire si camera unde stai int-altul,e mai cool sa mergi iarna prin frig ,sau sa zicem totusi ca e mai bine sa ai un coridor cel putin la temperatura amortita?
In unii ani am vazut practic cand vine frigul brusc si mai si tine ,albinele prinse pe ultima rama nu mai pot sa ajunga in cuib mai ales daca cuibul e la mijloc si jos!
Ce vreu sa va spun la una cu ramele gaurite chiar daca e manopera in plus albina cazuta e cu ceva mai putina decat la aproximativ aceeasi familie cu ramele virgine!in rest faceti care cum va taie !
kamy

Mesajde popik50 » 26 Noi 2013, 19:39

Kamy, daca au miere suficienta pe ramele centrale si sunt stranse bine in cuib nu mai au nevoie gauri in rame...
popik50

Mesajde ignatov andrei » 26 Noi 2013, 19:49

popik50 scrie:Kamy, daca au miere suficienta pe ramele centrale si sunt stranse bine in cuib nu mai au nevoie gauri in rame...

Se spune - la gura sobei, cred - ca "ghemul" are o rotatie si ca albinele din afara schimba continuu locul cu cele din interior.
Pai alea de pe margine, nu vor reusi niciodata sa-si mai vada "sefa", pentru ca nu mai au cum! Ati observat cum arata fagurii intr-o scorbura unde a iernat o familie de albine?!? Dupa ce vezi asa ceva, te intrebi de ce nu sunt denumite "cavebees"
ignatov andrei

Mesajde Florin Dobre » 26 Noi 2013, 20:48

Am observat eu fagurii in scorbura.
Fagurele central e cel mai mare ca suprafata. Apoi suprafata fagurilor descreste spre extremitatile cuibului. Deci albinelor dinspre extremitati(proportional ca numar cu suprafata fagurelui) le este usor sa faca schimbul. Nu trebuie sa sara peste un fagure mare. Trec pe fagurele imediat urmator care e apropiat ca suprafata.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde State » 26 Noi 2013, 20:53

Florin Dobre scrie:Fagurele central e cel mai mare ca suprafata. Apoi suprafata fagurilor descreste spre extremitatile cuibului. Deci albinelor dinspre extremitati(proportional ca numar cu suprafata fagurelui) le este usor sa faca schimbul. Nu trebuie sa sara peste un fagure mare. Trec pe fagurele imediat urmator care e apropiat ca suprafata.

Vazusem undeva niste rame in V. Sa fie oare o copie a sistemului din natura ?
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde Florin Dobre » 26 Noi 2013, 20:56

State scrie:Vazusem undeva niste rame in V. Sa fie oare o copie a sistemului din natura ?

Cred ca da...ceva in genul top bar hive. Exista si un filmulet unde se arata cresterea si descresterea unei colonii. Filmat stupul in interior.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Florin Dobre » 26 Noi 2013, 21:00

Nu e asta filmuletul...dar ca idee.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde ignatov andrei » 26 Noi 2013, 21:04

Pai daca nu "gaurim", cum mai trec?!?
ignatov andrei

Mesajde Florin Dobre » 26 Noi 2013, 21:16

Eu imi imaginez asa...
Colonia creste faguri pe masura ce se dezvolta.
Ajunge la apogeu.
Incepe sa scada populatia. Albinele se retrag dinspre extremitatile cuibului catre centru. Incep a muta si mierea catre centru.
Vine frigul si se incheaga ghemul. Central.
Schimbul de albine intre faguri alaturati se face usor. Suie sau coboara o treapta. Pentru ca marimea fagurilor este descrescatoare de la margine spre centru.

Vorbesc de ce cred ca se intampla in scorbura.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde ignatov andrei » 26 Noi 2013, 21:21

Da' nu crezi tu ca mai bine ai vorbi despre ce se intampla in stupul cu Xmm/Ymm/Zmm?!?
ignatov andrei

Mesajde Florin Dobre » 26 Noi 2013, 21:29

ignatov andrei scrie:Da' nu crezi tu ca mai bine ai vorbi despre ce se intampla in stupul cu Xmm/Ymm/Zmm?!?

Daca as stii mai multe despre stupul cu x/y/z, as vorbi. Deocamdata sunt la stadiul de excavatii...la nivelul de copy paste in limbi straine.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR