Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA VIDEOCLIPUL SAPTAMANII

Pune aici un videoclip apicol interesant , gasit pe net sau facut de tine.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Apicultura la distanta - Dan Margarit

Mesajde janese » 29 Oct 2013, 17:23

despre apicultura la distanta.....
filmele lui dan margarit le-am disecat de le stiu pe de rost...cu cele zise,cu cele vazute,cu cititul printre randuri,cu stop cadru,etc,etc

nu am retinut de aplicat la noi decat transvazarea larvei cu pensulica,si metoda cresterii de matci prin ,,orfanizare temporara" sa zic asa...metoda pe care o practicam si noi romanii....am mai tras o concluzie...nu toate caturile sunt full de albina...ele sunt magazii de depunere. am mai avut o dilema...primul cat de sus sa-l iei in forta antebratelor de la inaltimea aia si plin,te indoaie la shale,nu alta!..ori din foto nu s-a prea vazut ca apicultorul depunea oareshce efort sa-l dea jos pentru suflat...semn ca nu tot turnul eiffel e plin.problema mea este ca multi apicultori de la noi deja viseaza la acele turnuri in romanica,si au inceput sa faca cutii gen canada!.....ori asta nu prea merge la noi.
ca o concluzie...ar fi pacat ca DM SA SE SUPERE SI SA NU MAI FACA FILME SA LE POSTEZE,CA MACAR PENTRU CULTURA NOASTRA GENERALA,ELE SUNT FF INTERESANTE!..PLUS CA OMUL ARE TALENT SI ARTISTIC SI APICOL DE A FACE ASA FILME CU STUPINA LUI!...AR FI UN SEMN DE LIPSA DE MATURITATE DIN PARTEA LUI SA LE STEARGA - AR PUTEA SA BLOCHEZE COMENTARIILE SAU SA NU MAI CAUTE PE FORUMURILE ROMANESTI IMPRESII DESPRE STUPINA LUI.in rest...gura lumii-i sloboda si doar pamantu o astupa. cand a inceput sa posteze ,aveam multe dileme si incepusem sa le comentez,dar m-am astimparat ca-i sunt recunoscator pentru munca ce o face ca sa posteze,sa-si dezvolte stupina,sa se gandeasca si la fratii lui romanii.
janese

Mesajde kamy » 30 Oct 2013, 18:26

Merg turnurile si in romania cu conditia sa fie an ca 2011,nu trebuie albina decat pentru o magazie,daca comparativ cu 2011 as extrage o singura data 60 de kile ar fi aproximativ 3 magazii 1/1,cu 2 matci se cam umple in 3 zile restul astepti pentru maturarea mierii si binenteles mai consuma cu vanturatu si a doua zi adauga alta miere peste!magaziile pline cu miere nu au nevoie de albina!
Am mai constatat un lucru,neextragand cuibul,lucreaza mai linistite si paraca nu e uzura la fel de mare ca in cazul in care le iei toata mierea si lucreaza sub stresul ca vor pieri de foame!
kamy

Mesajde Mircea_63 » 30 Oct 2013, 18:33

Kameleonule, ia zi tu la experienta te la cate kile de albina apreciezi tu ca ajungi vara cu o matca buna si un stupar care s-a priceput sa nu franeza matca?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde kamy » 30 Oct 2013, 20:16

Mirceo,n-am cantar sa cantaresc albina,cu cel pe care-l am in dotare rar reusesc sa-mi cantaresc nevasta!dar am avut 24 de rame ful cu barbi la fiece lada!dar cu 2 marci si haneman!
kamy

Mesajde alin m » 30 Oct 2013, 23:24

kamy scrie:Merg turnurile si in romania cu conditia sa fie an ca 2011,nu trebuie albina decat pentru o magazie,daca comparativ cu 2011 as extrage o singura data 60 de kile ar fi aproximativ 3 magazii 1/1,cu 2 matci se cam umple in 3 zile restul astepti pentru maturarea mierii si binenteles mai consuma cu vanturatu si a doua zi adauga alta miere peste!magaziile pline cu miere nu au nevoie de albina!
Am mai constatat un lucru,neextragand cuibul,lucreaza mai linistite si paraca nu e uzura la fel de mare ca in cazul in care le iei toata mierea si lucreaza sub stresul ca vor pieri de foame!

Facand o paralela , tu vorbesti de 2 matci, la Dan Margarit e vb doar de una, si tot acolo la el in Canada tine si cate 2 sau 3 roi cu caturi comune si totusi ajunge tot la o singura matca cu productii care dau de gandit celor de pe la noi.
Ce mai pot intreba la tine e ... cum de tie iti urca mierea albina prin 3 caturi cu rama 1/1 ? Ca tare multi isi pun problema ca albina are "coronita de 2-3 degete" nu mai verticalizeaza
alin m

Mesajde Adrian Galofteanu » 31 Oct 2013, 07:58

paul scrie:Uite ca eu ... ma mir !!! Caturile alea is pline cu albina. :shock: Ia la intamplare un filmulet si vezi daca ai caturi cu rame si ... ceva albina ! Peste tot ii ... negru de albina !

La astia si roii sunt mega!

"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde samuellazea » 31 Oct 2013, 09:20

Asta nu mai e roi de mult. A fost roi candva cand a intrat acolo dar deja e o familie in toata regula.

Daca te uiti cata ceara au cladit si cate provizii au de cand au intrat acolo iti dai seama fara dar si poate ca a avut mult timp de dezvoltare ;). Pe la minutul 7:30 spune omul ca e uimit cum de au putut trai atata timp fara tratamente etc. si zice ceva de 50 de ani? Sau sa fie 15? Nu se intelege prea bine dar oricum e unul din astea doua. Poate intelege careva mai bine cum pronunta

Si totusi, e o frumustee in toata regula ;)

Toate cele bune,
Sami
samuellazea

Mesajde B.K » 31 Oct 2013, 10:26

50 de ani zice
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde samuellazea » 31 Oct 2013, 10:49

Deci asa, 50. Are foarte multi ani la activ si arata destul de bine. Si acum sa pun si punctul pe i. In toti anii astia omul ala isi putea face o stupina in toata regula doar din ce avea in perete :)

Sa calculam asa: primul an a venit roiul si s-a asezat, al doilea an sa zicem ca s-a dezvoltat dar din al 3-lea an putea sa scoata macar un roi pe an. Ele fiind asa dezvoltate in perete sigur au scos macar cate un roi pe an. Ceara nu mai trebuiau sa cladeasca de pe un an pe altul si atunci se concentrau pe dezvoltare si adunat de hrana.

Acum puteti face socoteala. Aproximativ cate roiuri putea sa scoata omul in anii astia? Si fara nici macar un efort.

Deci, tare norocos omul ;)

Toate cele bune,
Sami
samuellazea

Mesajde Florin Dobre » 31 Oct 2013, 11:13

alin m scrie: Facand o paralela , tu vorbesti de 2 matci, la Dan Margarit e vb doar de una, si tot acolo la el in Canada tine si cate 2 sau 3 roi cu caturi comune si totusi ajunge tot la o singura matca cu productii care dau de gandit celor de pe la noi.
Ce mai pot intreba la tine e ... cum de tie iti urca mierea albina prin 3 caturi cu rama 1/1 ? Ca tare multi isi pun problema ca albina are "coronita de 2-3 degete" nu mai verticalizeaza

La o baza melifera cum au acolo, eu cred in acele productii.
Daca ai populatie serioasa si o matca fara gand de duca, cred ca verticalizeaza mierea fara probleme.
Ultima oară modificat de Florin Dobre pe 31 Oct 2013, 11:20, modificat de 4 ori în total.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Florin Dobre » 31 Oct 2013, 11:14

cornelioandanciu scrie:Zicea si el ceva de doua matci cu gratie hanemann,deci si el utilizeaza asa ceva, apoi mai spunea ca uneori ei cumpara matci pe care dau si 1000 de euro :shock: Cati dintre noi am face asta? Poate ca se merita investitia, deocamdata eu nu am ajuns la nivelul la care sa imi permit sa dau 1000 de euro pe o matca! Oricum, la ei este alta gandire, dar si noi incepem sa gandim din ce in ce mai bine!

Matca aceea de 1000 de euro e doar pentru a trage din ea. Eu asa am inteles.
Cateva mii de euro impartite la 3000 de colonii ar duce la cativa euro/colonie investiti in imbunatatirea insusirilor dorite.
Sa zicem ca prin acest upgrade la 3000 de familii se reduce pierderea peste iarna de la 10% la 5 %...faceti socoteala. Se merita o astfel de investitie? Sunt 200 de colonii care nu s-ar mai pierde. Valoarea lor depaseste cu mult 2-3 mii de euro.
Si apoi sunt si celelalte insusiri care pot fi imbunatatite. Cea mai mica imbunatatire propagata la intreaga stupina aduce profit.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde laur80 » 31 Oct 2013, 11:36

samuellazea scrie:Asta nu mai e roi de mult. A fost roi candva cand a intrat acolo dar deja e o familie in toata regula.

Daca te uiti cata ceara au cladit si cate provizii au de cand au intrat acolo iti dai seama fara dar si poate ca a avut mult timp de dezvoltare ;). Pe la minutul 7:30 spune omul ca e uimit cum de au putut trai atata timp fara tratamente etc. si zice ceva de 50 de ani? Sau sa fie 15? Nu se intelege prea bine dar oricum e unul din astea doua. Poate intelege careva mai bine cum pronunta

Si totusi, e o frumustee in toata regula ;)

Toate cele bune,
Sami

Salut,50 de ani sau chiar mai mult,zice in film. :)
laur80

Mesajde kamy » 01 Noi 2013, 07:56

alin m scrie:
kamy scrie:Merg turnurile si in romania cu conditia sa fie an ca 2011,nu trebuie albina decat pentru o magazie,daca comparativ cu 2011 as extrage o singura data 60 de kile ar fi aproximativ 3 magazii 1/1,cu 2 matci se cam umple in 3 zile restul astepti pentru maturarea mierii si binenteles mai consuma cu vanturatu si a doua zi adauga alta miere peste!magaziile pline cu miere nu au nevoie de albina!

Facand o paralela , tu vorbesti de 2 matci, la Dan Margarit e vb doar de una, si tot acolo la el in Canada tine si cate 2 sau 3 roi cu caturi comune si totusi ajunge tot la o singura matca cu productii care dau de gandit celor de pe la noi.

Aline tata mierea e urcata doar in primul cat cand e plin il ridici si asezi altul gol sub transul,albina ridica mierea in cat cu singura conditie jos sa fie plin de puiet!altfel poti sa le pui si scara ca la gaini ca tot nu urca!
Cad ai 3000 de familii nu te zgarcesti sa dai 1000 pe o matca de marca!parerea me!
kamy

Mesajde alin m » 04 Noi 2013, 00:50

kamy scrie:Aline tata mierea e urcata doar in primul cat cand e plin il ridici si asezi altul gol sub transul,albina ridica mierea in cat cu singura conditie jos sa fie plin de puiet!altfel poti sa le pui si scara ca la gaini ca tot nu urca!
Cad ai 3000 de familii nu te zgarcesti sa dai 1000 pe o matca de marca!parerea me!

Din ce am vazut in filme pune catul gol deasupra celor pline "Apicultura la distanta 39 - Stupii dupa runda a doua ". Omu' arata ca albinele lui au inceput sa puna mierea in capac desi mai avea 2 caturi deasupra cuibului.
Deci, ai vorbit din experienta locala.
alin m

Mesajde kamy » 04 Noi 2013, 16:43

Apoi atunci pune 5 caturi goale deasupra,da ada si ceva albine invatate cu zgaraie norii!nu poti compara nici 2 regiuni din tara dapai 2 continente despartite de o balta?
kamy

Mesajde alin m » 06 Noi 2013, 01:46

kamy scrie:Apoi atunci pune 5 caturi goale deasupra,da ada si ceva albine invatate cu zgaraie norii!nu poti compara nici 2 regiuni din tara dapai 2 continente despartite de o balta?

Daca punem problema asa... inchidem topicul si atat.
Nu era vorba sa comparam valcea cu bacau sau tulcea cu cucuresti.
Problema tuturor care adera la topicul acesta e cum aducem experienta de acolo aici si nu sa citim aici si sa plecam acolo. Ca esti la mare sau la munte te intereaseaza, zic eu, ca albina sa verticalizeze in acelasi stil si aici. La unii mai mult sau mai putin , dupa zona.
Ar fi fantastic sa trec din cand in cand si arunc cate un cat deasupra sa imi notez luna si in toamna sa extrag oarecum pe sortimente, pentru mine loco, fara mutari.
alin m

AnteriorUrmătorul

Înapoi la VIDEOCLIPUL SAPTAMANII