Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

ierneaza cineva stupii in casa?

Mesajde popageorgian » 13 Oct 2011, 00:07

As vrea sa stiu si eu mai multe raspunsuri in cazul in care fam de albine sunt iernate in casa.
1 sigur ies din iarna?
2 cand trebuie scosi afara?
3 cat de vigurosi vor iesi? etc...
cine a iernat in situatia asta sigur imi va fi de ajutor!
http://popageorgian86.sunphoto.ro/

Un om cinstit este cea mai nobila lucrare a Lui Dumnezeu
popageorgian

Re: ierneaza cineva stupii in casa?

Mesajde Dila Daniel » 13 Oct 2011, 09:04

pai dvs.credeti ca stupul(familia de albine...colonia)este caine sa il scoti afara sa faca pisu? :)
In casa(la propriu) ii faci rau si ei(familiei de albine) si tie.
Eventual intr-o incapere unde sa ai maxim 3-4 grade constant...si scos afara cand temperaturile cresc peste 8 grade.
Personal nu am iernat asa si sigur nici de acum incolo nu o voi face.
Chiar sunt curios daca a tinut cineva iarna stupul in casa...sunt foarte sceptic!
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde horia_ch » 13 Oct 2011, 09:06

... nea Janese! Am inteles ca acu' se pregateste.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde janese » 13 Oct 2011, 09:07

horia_ch scrie:... nea Janese! Am inteles ca acu' se pregateste.

zi-i ma lu dd-u sa incerce cu zece familii si va vedea!!!sigur la anu se va gandi sa-si faca un sopron!!!
o rama de puiet capacit daca are in plus pe fiecare familie inainte de rapitza....si itzi scotzi banii!!!problema stuparilor este ca in februarie martie consuma mai mult...si stuparu totdeauna este cu mancarea pe sponci in perioada asta!!!!
inclusiv puietul va fi altfel distribuit pe rama la familia iernata in spatii inchise....mai multe albine se ocupa de hranire si mai putine de clocire...dar asta trebui sa vedetzi cu ochii vostri!!!ca altfel...faceti ca gicanu....miciurine....harnautule...etc...etc...vraja doar!!!
in general stuparu vrea sa ierneze familiile proaste...cu bube(matca...nosema..etc..etc)..adecaaa...familiile intrate slabe in octombrie...dar ia sa bage la iernat un roi cu vana in el ...atunci sa vada dd-u minune in 30 martie...fata de unu tzinut afara!!!
incercati....si lasati scepticismul!!!
Ultima oară modificat de janese pe 13 Oct 2011, 09:21, modificat de 2 ori în total.
janese

Mesajde trantor » 13 Oct 2011, 09:10

4. tu unde stai daca in casa stau stupii?

NB: Musca-i musca, albina-i albina!!! din moto-ul tau se intelege altceva...
sa auzim Numai de Bine!
....
trantor

Mesajde trantor » 13 Oct 2011, 09:14

Vezi ca Janese e smecher de "rasvad", el de fapt doar ii trece prin casa in drum spre balcon, si intrucat trebuie sa tina spatele drept cand ii cara da cu capul de fiecare data in grinda de la scara... zi bre ca nu-i asa? :lol:
....
trantor

Mesajde janese » 13 Oct 2011, 09:18

trantor scrie:4. tu unde stai daca in casa stau stupii?

NB: Musca-i musca, albina-i albina!!! din moto-ul tau se intelege altceva...
sa auzim Numai de Bine!

baaa...tatarilor!!!pardon trantorilor!!!...pai ce crezi ca asta care a facut topicul s-a gandit sa-i tzina in pat cu nevasta-sa????carcotashi...atat!!!!eu cred ca...eu zic ca...rilu-rilu!!!!
janese

Mesajde janese » 13 Oct 2011, 09:26

horia_ch scrie:... nea Janese! Am inteles ca acu' se pregateste.

acu ma pregatesc sa fac tehnic.......rafturi de vinclu...incapere izolata termic...posibilitatea de hranire si stimulare din interior...cutii adaptate pentru trteaba asta.....gaurite toate in acelasi punct...si montat stutz demontabil in loc de urdinish.....etc...etc...rabdare ca va baga tata poze...voi ierna nuclee pentru valoarea matcii si furnizoare de albina pentru alte nuclee in primavara(16 buc) si inca vreo 16 bucati nuclee dadant pe 6 rame cu rama 1/1...rafturi de vinclu de 40mm...cu osb pe rafturi.....rafturile la 400 sau 600 mm intre etaje,sa potzi modifica inaltimea functie de cutii...etc..etc......rabdare!!!

doar jimmu are voie sa vina sa vada si sa faca poze...in rest...secret de stat(pardon....top secret)!!!!
janese

Mesajde popik50 » 13 Oct 2011, 10:05

Nea Janese cand o sa faci si un buncar pentru iernarea albinelor sa ne anunti si pe noi si sa ne dai si proiectul . Poate ca se dezvolta mai bine sub pamant. :lol:
popik50

Mesajde horia_ch » 13 Oct 2011, 10:37

popik50 scrie:Nea Janese cand o sa faci si un buncar pentru iernarea albinelor sa ne anunti si pe noi si sa ne dai si proiectul . Poate ca se dezvolta mai bine sub pamant. :lol:

Lasă-l, că ştie el ce ştie... O cameră cu temperatură constantă pozitivă cred că e ideală pentru a ierna. E vorba şi de urdinişurile prelungite care permit zborul când ne dă voie Mama Natură. Faci nişte zboruri de curăţire la temperatura de 10 grade, de stă mâţa-n coadă. Acu asta-i teoria... Practica... ne spune nea janese, în februarie.
Ori poate vorbeşte amărăşteanu din mine, cu gândul la cele 6 luni de chin din fiece an.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde jonny_it » 13 Oct 2011, 10:44

horia_ch scrie:
popik50 scrie:Nea Janese cand o sa faci si un buncar pentru iernarea albinelor sa ne anunti si pe noi si sa ne dai si proiectul . Poate ca se dezvolta mai bine sub pamant. :lol:

Lasă-l, că ştie el ce ştie... O cameră cu temperatură constantă pozitivă cred că e ideală pentru a ierna. E vorba şi de urdinişurile prelungite care permit zborul când ne dă voie Mama Natură. Faci nişte zboruri de curăţire la temperatura de 10 grade, de stă mâţa-n coadă. Acu asta-i teoria... Practica... ne spune nea janese, în februarie.

Am iernat acum cativa ani cateva familii in adapost. Temperatura nu s scazut sub -10 grade chiar daca afara erau -20. Au iernat ceva mai bine decat cele de afara iar consumul a fost cu 10-20% mai redus.
Problema este ca implica destul de multa manopera. Oricum este o metoda de luat in seama(in special dupa ce imi termin de costruit "hala").

horia_ch scrie:Ori poate vorbeşte amărăşteanu din mine, cu gândul la cele 6 luni de chin din fiece an.

Pe aproape sunt si eu.(Primul zbor de curatire prin martie. :) )
jonny_it

Mesajde CATALIN » 13 Oct 2011, 10:50

eu sunt incepator dar imi dau si eu cu parerea din cat am citit eu si m-am interesat am auzit ca ar fi posibila si chestia asta si mai sunt de parere ca poti face un experiment cu 3 4 stupi sa vezi cum e eu am numar minim de astupi pt proiectu 141 dar dupa poza dupa ce o sa reusesc sa mi se aprobe proiectul am de gand sa fac la experimente gramada pe 1 2 stupi asa ca sunt adeptul celor care au mai pult stupi sa experimenteze tot ce le trece prin cap
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde popageorgian » 13 Oct 2011, 10:55

nu am specificat ,,in casa,, adica nu cu nevasta in pat. Stupii vreau sa ii tin intr-o casa nou construita din BCA si tamplarie PVC care nu este incalzita pe timp de iarna dar anul trecut nu mi-a inghetat inauntru, a fost o amorteala din iarna pana in primavara, adica 1-5 grade+
ce spuneti merita?
http://popageorgian86.sunphoto.ro/

Un om cinstit este cea mai nobila lucrare a Lui Dumnezeu
popageorgian

Mesajde CATALIN » 13 Oct 2011, 10:59

popageorgian u crezi ca sa gandit careva din toti care au raspuns ca o sa bagi stupi in casa langa nevasta.... :lol:
tot de o casa mai veche sau noua nelocuibila un sopru o hala ceva cred ca au gandit.....
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde cristi_vidican » 13 Oct 2011, 11:05

Uite ceva care functioneaza in practica.
Contextul filmului aici: http://stuparitul.3xforum.ro/post/8044/ ... de_la_A_Z/
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde popik50 » 13 Oct 2011, 11:26

Lasa albina cum a lasat-o Dumnezeu sa ierneze ca nu are probleme. Eu cred ca mai mult complicam lucrurile cu ideile astea. Personal cred ca, iernarea in casa poate fi valabila doar pentru roiurile cele slabe care pot deceda peste iarna, in rest o familie puternica si cu provizii suficiente nu trebuie sa puna probleme. Eventual daca vreti o sa le facem si focul in soba si poate o sa bage si ceva miere in iarna si sigur nea Janese o sa pozeze un borcan cu mierea extrasa in ianuarie. :lol:
popik50

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR