Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Butoiul pt miere

Mesajde Mircea_63 » 04 Noi 2013, 13:15

paul scrie:
Mircea_63 scrie: Luminati-ma, va rog.

Hmmm ... ne adresam la persoana a doua ... :(

Intrebam la modul general. Sesibilule! :D Eu incerc sa nu storc miere insuficient ventilata de albina, iar odata pusa in vas, "capacesc" imediat.

Paul, daca poti, cantareste butoiul si calculeaza volumul mierii. Pi x R^2 x Inaltimea.
Apoi calculezi densitatea. Dar si mai simplu. Pune butoiul pe cantar si "matureaza" mierea. Ia vezi, scade sau creste in greutate? La 200 kg miere, trebuie sa piarda 2 kg de apa ca sa scada umiditatea cu 1%. Dar daca creste? :?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Florin Dobre » 04 Noi 2013, 13:41

Eu folosesc galeti de plastic de 15 si 30 de kg. Usor de transportat si ieftine(le obtin moca, am o cunostinta care are o patiserie).

Fiindca am avut un stres ca se acreste mierea, anul trecut am golit galetile intr-un butoi de 200(sh, din cele in care se aduc inlocuitori de hrana pentru albine).
Gura butoiului deschisa, tifon prins in cercul capacului, incapere aerisita si uscata, caldura mare afara. La sfarsitul lui august am mutat mierea inapoi in galeti. In doua sapatamani era cristalizata complet.
Anul asta am facut saltul la 3 butoaie. Am facut aceeasi manevra cu galetile.

La anu' sper sa depasesc tona si sa am nevoie de multe butoaie. Om trai si om vedea. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde paul » 04 Noi 2013, 13:53

Mircea_63 scrie:. Sesibilule! :D Eu incerc sa nu storc miere insuficient ventilata de albina, iar odata pusa in vas, "capacesc" imediat.

Paul, daca poti, cantareste butoiul si calculeaza volumul mierii. Pi x R^2 x Inaltimea.
Apoi calculezi densitatea. Dar si mai simplu. Pune butoiul pe cantar si "matureaza" mierea. Ia vezi, scade sau creste in greutate? La 200 kg miere, trebuie sa piarda 2 kg de apa ca sa scada umiditatea cu 1%. Dar daca creste? :?

Mirceo, daca ma pricepeam la formule ma faceam ... inginer ! :lol:
Cum am facut eu ... in 2012 la tei mi-au blocat totul cu miere , 2 caturi de 1/2 si vro 5,6,7 rame chiar, in cuib ! Nu am extras ca deh, nu era capacita !Asa am piedut inca o anumita cantitate de miere din cauza de ... somaj tehnic ! :o Ca sa nu se mai repete istoria (partea cu extrasul necapacitei) m-am gandit eu ca ... asa ar trebui sa fac ! Indiferent de gradul de capacire, sa extrag si s-o pun la maturat cum am zis (butoi larg la gura si cu tifon in 3-4 straturi pus deasupra !
Ce-am observat ... dupa ce-am extras am pus-o intr-un butoi din plastic cu tifon deasupra. S-au ridicat la suprafata resturile din ceara. Dupa ce le-am curatat, am facut un semn cu carioca, tocmai pentru a ma convinge daca elimina apa, daca eventual creste volumul sau ramane asa ! Pana in toamna cand am pus-o in borcane a mai scazut cu aproximativ 2 degete (veche unitate de masura ) . In concluzie,procedura e buna, locatia e uscata (un garaj fara masina). Asa am sa fac numai sa am cu ce ... (la butoi ma refeream )
LE ... prietenii ma alinta ..."Sensiblu" ! :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Florin Dobre » 04 Noi 2013, 14:10

paul scrie:Ce-am observat ... dupa ce-am extras am pus-o intr-un butoi din plastic cu tifon deasupra. S-au ridicat la suprafata resturile din ceara.

Paul, inca un dichis...
Eu nu folosesc sita sa strecor mierea la extractie. Cand torn mierea in butoi, prind in cercul capacului o perdea data in doua. Se filtreaza brici.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde paul » 04 Noi 2013, 14:15

Florin Dobre scrie:Eu nu folosesc sita sa strecor mierea la extractie. Cand torn mierea in butoi, prind in cercul capacului o perdea data in doua. Se filtreaza brici.

Si nu-ti vine sa plangi pana trece mierea prin perdea ??? :o
Eu pun sita la extractie !(am si uitat senzatia, de cand n-am mai ... pus-o) :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Florin Dobre » 04 Noi 2013, 14:22

Cred ca dureaza mai putin decat daca as folosi sita la extractie. Volumul turnat fiind mai mare, mierea trece mai repede prin perdea.
La extractie trebuie sa ma misc repede. Nu stau sa curat sita. Acasa m-ajuta clanul, eu trebuie sa plec inapoi la stupi.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde kamy » 04 Noi 2013, 16:36

Curios lucru la uisti,mierea nu e buna decat daca e extrasa in centrifuga de inox pecare nu se plimba mai mult de cateva minute da astrata in hardaie de fier festite cu festeala alimentara in care sade tot restul anului!
kamy

Mesajde Baix » 04 Noi 2013, 17:23

Salut
Eu lucrez cu asa ceva si sunt foarte multumit. Are 25 L si e usor de manuit. Nu iti recomand varianta cu decupaj in loc de maner pentru ca se manuieste f greu.
Fişiere ataşate
image.jpeg
Baix

Mesajde kamy » 04 Noi 2013, 18:05

Prietene,lucrezi cum vrei da hai sa-ti povestesc io una trasa de la un asemeea bidon!
Eram in 97,primul meu an de pastoral dobrogean,aro 320d ma duc sa aduc apa,si uit unbidon hapt dinala, plin cu mere(asa spun dobrogenii la miere) de sabla in caroserie la o curba dau peste o groapacare nuera acolo la ultimul drum si ung bine de tot caroseria cu miere!
Sar jos iau bidonu,incerc sarecuperez ce se poate o pun inapoi in bidon si ma poleiesc tot cu miere!nu aveam apa decat in radiator asa ca trec la pascut costreie si ma sterg cum pot sa pot conduce masina!
De atunci prefer butoaiele!
kamy

Mesajde Baix » 04 Noi 2013, 19:07

La mine nu e problema cu masinile mari, fac pastoralul cu masina mica+remorca. La incepatori nu e cazul de butoaie prea mari, in primii ani nu reueseti sa umplii nici macar unu.
O intrebare pt dv. d-le kamy: Cum ridicati, manipulati butoaiele de 200 L? Cati oameni? Nu am lucrat inca cu asa ceva, sper ca anul viitor sa fie nevoie de asemenea butoaie.
O seara placuta
Baix

Mesajde Closcutz » 05 Noi 2013, 16:49

Vrei-nu-vrei la un moment dat tot ajungi sa iti trebuiasca butoaie cu gura larga de 220. Se gasesc la procesatori, dar majoritatea nu vor sa ti le vanda ci sa ti le dea intr-un fel de concesiune, adica iti lasa butoiul dar te obligi ca il dai cu miere la urmatoarea productie. Eu am experimentat mai multe bidoane de plastic si cele de 25 de litri sunt acceptabile pt a fi carate de doi insi. Apoi din cele de plastic poti varsa in butoaie sau sa mai tii miere in ele. Galetile au avantaje: cum ar fi stivuirea, faptul ca mierea iese mai usor din ele datorita formei convcave, faptul ca nu deranjezi volum mare cand vrei sa pui in borcane. La bidon mi se pare ca se preteaza mai bine la manipularea in doi insi in rest este in urma galetilor.
Closcutz

Mesajde kamy » 05 Noi 2013, 22:07

Baix scrie:La mine nu e problema cu masinile mari, fac pastoralul cu masina mica+remorca. La incepatori nu e cazul de butoaie prea mari, in primii ani nu reueseti sa umplii nici macar unu.
O intrebare pt dv. d-le kamy: Cum ridicati, manipulati butoaiele de 200 L? Cati oameni? Nu am lucrat inca cu asa ceva, sper ca anul viitor sa fie nevoie de asemenea butoaie.
O seara placuta

doi oameni da sa nu fie betegi!si fara dv si domnule!da io-ti dau alt sfat,fa-ti o macara scurta de 1,5 metri cu un troliu pentru trailer si ai nevoie doar de-o muiere sa-l incarce!
kamy

Mesajde popik50 » 24 Apr 2014, 15:51

As vrea si eu un link sau un sfat de unde pot sa achizitionez niste galeti(plastic alimentar) pentru a depozita mierea. Am si ceva butoaie dar as prefera sa am si galeti de 20-30 kg.Se poate da si in mesaj privat. Multumesc ;)
popik50

Mesajde adisor8 » 02 Iun 2015, 17:55

Am gasit butoaie din plastic cu cerc ca acestea din urmatorul link http://magazin.orinev.ro/products/Butoaie-plastic.html - 60 litri 30 ron , 85 litri cu 33 ron etc.... Intrebarea este sunt bune pentru miere ? nu cred ca e plastic alimentar si sa nu dauneze mierii.....(butoaiele nu sunt de la acel link)
adisor8

Mesajde redoo » 03 Iun 2015, 07:02

Desi eu am adus in discutie "butoiul" anul asta am fost prins cu nadragii in vine. Ma hotarasem sa cumpar galeti de 20l dar am uitat, asa ca in ziua extractiei, am cumparat niste bidoane de 20 si 30l. Frumoase, cu manere...
Cum bucurestenii mei urlau dupa miere, am lasat in masina un bidon de 30. Sa ma vezi la 1 noaptea cum ma chinuiam sa-l car la lift. :lol:
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde adisor8 » 03 Iun 2015, 08:29

Pe mine ma intereseaza daca pot tine mierea in astfel de butoie din punct de vedere al materialului nu ca greutate. Nu vreau sa mai cumpar vreo 10-15 bidoane de 20 litri pentru ca mai am vreo 6 bucati. Acele butoaie de 60 - 80 de litri raman pe loc ..iar cand am nevoie scot cite 1 - 2 bidoane de 20 litri.
adisor8

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR