de janese » 13 Oct 2011, 14:04
una si cu una fac doua...va zic doar atat:
daca tii palmele una langa alta ,,caush"..formeaza o cupa...eh.....eu am iernat int spatiu de 20x20x20cm pe trei rame doua cupe dastea de albina si bineinteles cu matca!...nu au avut mancare in rame decat max 100 grame in total..au stat inchisi complet si cu panza deasupra peste rame....au facut zbor de curatire cam de doua ori din 25 noiembrie pana pe 30 martie...timp de zbor a fost de mai multe ori dar nu am fost eu pe faza!!!...ii scoteam din pod pe balcon,mereu in aceeasi pozitie!!!ca pe miei la pascut..in pod nu a fost sub 4 grade...mai mult da,ca in acest spatiu am masina de spalat si culmea de rufe a nevestii,si un calorifer de la centrala cu patru elementi...repet ...nucleii au fost cu urdinishu inchis.....in panza de deasupra ramelor...panza deasa,neagra..am facut o gaura cu diametru mai mic decat gura borcanului...borcanul cu cinci gauri date cu spiral de 0,8mm ...cam la opt milimetri una de alta...in capac cu filet...borcanele din acelea de 100-150 de grame de mustar,maioneza de la kaufland...(ca sa vezi daca sunt bune gaurile...intorci borcanul cu gura in jos...si vezi ca incepe sa picure...nu te speria ca dupa ce face depresiune la fundul borcanului...nu mai cad picaturi!!!)fiecare nucleu golea un borcanel dasta cam intr-o luna...alteori si in doua saptamani..dar il baga in rame...treaba este sa nu ramana borcanul gol!!!!,,,...am avut perioade cand mi-a fost sila sa inlocuiesc borcanul...si doi au inchis ochii...desi dura doua minute sa ma urc in pod...!!!putoare!!...au fost perioade cand am uitat si lumina prinsa in pod zi si noapte!!! si nu au avut nimic..eh...pe 1 martie cand m-am uitat in ei..acolo in pod...(bineinteles ca am mai pierdut albina ca au inceput sa zboare pe langa mine!.... aveau cate sase opt cm de puiet la eclozare...si tot atata oua si larve..pot zice ca la albina care era ..puietul era frumos,si destul!....ca o concluzie...aceste nuclee cu albina care v-am zis la intai iunie umplusera cu albina inca doua cutii 20x20x20cm...am mai zis eu...cu un nucleu iernat pe putina albina...faci in iunie albina pentru inca doi sigur !!!dar ca lumea,frumosi populati!!!fara sa te atingi de familiile de productie!!! si atentie...matci batrane care in familiile de productie ai zis ca nu-s bune!!!
mai ales ca in chiar in luna mai ...din asta iernatu potzi face(poate dona) inca un nucleu doi pentru imperechere!...ori nu stiu daca in mai te induri sa ieie albina din familiile de productie!!,....plus ca ai matci de rezerva....etc etc.........mai vorbim!!!facetzi si voi si vedetzi daca va zic povesti au ba!!!
implicareeeeeeee!!!