Prima pagină OFF TOPIC CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE

Aici poti pune tot felul de intrebari (altele decat cele legate de apicultura) . Poti discuta cu alti apicultori despre orice iti trece prin cap.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Romania si romanii, altfel...psihologie?

Mesajde alt stupar » 14 Oct 2013, 20:52

lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Mircea_63 » 14 Oct 2013, 21:54

Nu stiu ce sa zic, dar putinul cat am calatorit si era clar statutul meu de turist, au fost foarte draguti.

Exista si o anecdota: Un turist e atat de incantat de amabilitatea germana incat decide sa se mute, sa traiasca si sa munceasca acolo. Numai ca toti il tratau foarte dur. La un moment dat se plange ca uite, atunci ati fost atat de ambili...acum ce s-a intamplat? Raspunsul:
-Atunci ai fost turist, acum esti la munca!

In general sunt oameni amabili si respectuosi. Ca turist am fost tratat cu foarte multa politete si amabilitate. Dar era clar ca sunt turist venit in vizita.
Un ungur de origine germana, era deja de 20-30 de ani acolo, dar tot ungur...gratar si bericioaica in curtea comuna. Insista sa mancam si sa bem cu ei.
In alta zi ne-a abordat aproape sfios: a fost cu cativa ani in urma in Romania si i-au ramas niste bani romanesti. Stie cat de greu e in Romania. El nu mai ajunge acolo degraba si daca nu ne simtim deranjati, ar vrea sa ne dea noua banii aceia caci lui oricum nu ii mai folosesc. :o Nu mi-a cerut Ardealul...
Alta, coafeza gazdei...avea diverse lucruri care nu-i mai trebuiesc, dar erau inca bune (pe naiba, aratau de parca erau noi) s-a gandit ca daca nu ne suparam...stie ca e greu in Romania si s-ar bucura daca am vrea sa le luam. Asta era cu vreo 10 ani in urma.
Pe naiba, nu aratam deloc ca niste cersetori, dar oamenii stiau ca suntem din Romania. Vroiau sa ne dea cate ceva si se scuzau, ca sa nu ne simtim jigniti. Adevarul e ca ne simteam prost pe de-o parte si ne bucuram pe celalta parte.

Drept e ca simteai ca au un aer de "miez" germanic, dar ...aveau si cu ce. Cand vezi cat de simplu si frumos poate fi, ti-se face de-a dreptul ciuda ca la noi nu poate fi la fel.

Anul trecut, am fost ultima oara in Germania si vecinii salutau foarte politicosi. Maturam balconul. O baba batrana (pleonasm, dar chiar era tare batrana, insa foarte vioaie) trece si saluta, intra in vorba si ma lauda ca "frumos din partea mea, harnic barbat" si altele pe care nu le-am inteles. Nah, romanasii din camera, repede curiosi, ce a zis baba?
-Bai, a zis ca sunt un tip misto si ea e singura.
Cand se intoarce baba, era altul la tigara pe balcon. Din nou baba saluta si face conversatie. Intra omul in camera si intreaba:
-Ce vrea baba?
- Eu - dracului pielea si pe mine-"traduc". A zis ca tu esti urat si intreba unde e baiatul ala frumos de mai devreme. :lol:
Daaar, toti au fost amabili, politicosi si sociabili.

Corneliu, mama ta a fost deosebit de amabila, dar tot in Romania multi turisti straini au fost furati sau jefuiti, inselati...teapa. In Germania un neamt nu face asa ceva. Ceea ce ai intalnit tu cred ca este o exceptie sau o reactie cand isi vad tara invadata de straini. La urma urmei nu exista padure fara uscaturi.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde modigliani » 14 Oct 2013, 22:59

cornelioandanciu scrie:Acum aproximativ o luna eram in Germania intr-o benzinarie si am mers sa-mi iau apa de la o cismea care exista in acea benzinarie si de unde se pot lua mici cantitati de apa la liber, moment in care a venit un neamt si mi-a spus ca aceea este apa germana si m-a impins , spunindu-mi sa plec de acolo.

Io-l scuipam ! ( asta fiind spusa la prima "strigare" ) .............

( judecand putin insa ) ............. n-are , saracu' neamt , nicio vina , si nici n-a avut ceva personal cu tine . ON TOPIC fiind spusa , ......ROMANII SI ROMANIA N-AU STIUT SA AIBA GRIJA DE IMAGINEA LOR IN LUME ! Avem "privilegiul" de-a ne pozitiona moral si social langa albanezi sau ghanezi .

Insist , nu este vina ta personala . Este vina multor zdrente plecate din Romania in Europa , zdrente si jeguri care au pangarit statutul de ROMAN !

Neamtului in cauza n-ai ce-i reprosa . A "percutat" exact in baza informatiei pe care-a primit-o in timp despre Romania . Ar dura mult sa-l convingi de faptul ca se insala . Si-ar trebui sa fie cumva obligat legal sa-ti stea in preajma cu forta o vreme . Vreme necesara sa-l convingi de contrariu . Ori n-au nemtii timp de "aiureli" d-astea sociale ....... Ei au drumul lor , si-si vad mult prea lucid de el . N-au timp de pierdut cu "experimente sociale" .
modigliani

Mesajde State » 14 Oct 2013, 23:41

Educatia se face cu bata. Mai da-i in gura ma'sii de straini!
O vreme am lucrat afara, alaturi de italieni, spanioli, francezi, albanezi, marocani, etc. In Italia am stat la o matusa(maritata cu un Italian). Habar nu aveti cum au ajuns aia sa fie "civilizati".
Daca ma opream cu masina sa ma p*s pe marginea drumului , italianul ma tragea de maneca : "N-ai voie ca daca te vad astia iti dau amenda si muncesti doua zile pentru ea!"
Eu eram ca un pepene copt, ma pisam pe mine pur si simplu. Prima benzinarie era la mama dracu'. :oops:
Odata m-am oprit intre doua dealuri sa iau un fruct dintr-un pom, ca nu stiam ce e(ulterior am aflat ca se numea kaki). Cand am ajuns acasa si m-a vazut ala cu el in masina imediat m-a intrebat de unde l-am luat. I-am zis ca din pom , doar nu de la frizerie. A luat foc ! Pai daca ma vedea cineva si anunta garda civila ? Imi dadea si amenda si il faceam si pe el de ras. Puteam fi acuzat de si incalcarea proprietatii sau de furt , cu toate ca saracul pom era fix la 1 m de asfalt, intr-un sant.
Si exemplele pot continua garla.
La aia le e frica si sa dea o basina pe strada. La noi....mergi cu tancul pe Magheru.
De-a lungul timpului am discutat vrute si nevrute cu omul asta. A zis o chestie care mi-a ramas intiparita in minte:

"Cand ve-ti fi condusi de altii si moneda nationala va deveni Euro , ati belit-o! Cum e la voi acum era si la noi dar ne-au pus altii la punct."
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde nicus » 14 Oct 2013, 23:47

cornelioandanciu scrie:Cand eram copil la noi la poarta au poposit niste turisti nemti, cred ca din RDG.Au cerut paine.Era seara.Mama le-a dat ultima bucata de paine pe care o aveam in casa.
Acum aproximativ o luna eram in Germania intr-o benzinarie si am mers sa-mi iau apa de la o cismea care exista in acea benzinarie si de unde se pot lua mici cantitati de apa la liber, moment in care a venit un neamt si mi-a spus ca aceea este apa germana si m-a impins , spunindu-mi sa plec de acolo.
Astia suntem noi si astia sunt altii! Nu are rost sa fim complexati in fata unora care din punct de vedere uman sunt mult sub nivelul nostru.

Sa fim seriosi....Da mi voie sa nu te cred.
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde Cristian IONITA » 15 Oct 2013, 14:58

hmmm .... faptul ca nu te poti pisa pe unde te trece si ca nu poti pune mana pe orice-ti place n-as privi-o ca o punere la punct .... ci coar ca o reactie fireasca la marlanie si meltenism.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde modigliani » 15 Oct 2013, 18:52

Cristian IONITA scrie:hmmm .... faptul ca nu te poti pisa pe unde te trece ......
+

:lol: C.I. , ...... o sa fiu off topic , da' ma pastrez roman destoinic ! :lol:

Bai , plecand de la titlul peliculei "Eu cand vreau sa fluier fluier" , va spun sincer ca ...... PE MINE CAND MA TRECE MA p*s ! ( si-asta e o treaba valabila de cand eram io mic . Niciodata nu m-am abatut de la ea ! 8-) )

Asta e , nene ! Ne-au pus astia bude pe Buc.- C-ta si nu le-au dat in folosinta imediat . Ca atare ne-au "educat" ca-n continuare sa ne pisam pe banda de rezerva cu avariile puse ! Acu' poa' sa mearga budele alea . Dracu mai opreste cu putza "facuta nod" sa vada daca chiar merg ?

:lol: :lol:
modigliani

Mesajde Mircea_63 » 15 Oct 2013, 23:02

cornelioandanciu scrie:.Acea amabilitate.... este de fapt un machiavelism extrem!

Bineinteles ca este! :lol: Pai functionara care iti zambeste si pare amabila de iti vine sa iti bati nevasta si sa visezi in taina la acea "zana"...crezi ca e altceva?

M-as bucura sa fim cu totii machiavellici la nivel de politete. Sa imi zambesti sa imi vorbesti politicos, sa iti faci datoria si sa fii corect dintr-un imbold machiavellic, chiar daca in sinea ta ma socotesti un bou. Din acelasi machiavellism, e concurs in ingrijirea gazonului din fata casei, in curatenie si in politetea afisata.
Asta e politetea!!! O prefacatorie de comun acord asumata si respectata.

Corneliu, extrem de gingas ce urmeaza sa spun, dar cum vezi "amabilitatea" unei mame care da ultima bucata de paine unor straini, cand are un sot si copii acasa? Bunatate? O fi, dar pentru cine?
E vechi pacatul si nu e prima vinovata. Uneori am facut la fel si mi-a fost foarte greu sa inteleg cand mi s-a reprosat.

Neamtul ala de care pomenisi? Da-l naibii, ala era sincer, nu machiavellic. Era un BOU care n-a tinut pasul cu canoanele, dar era sincer. Sinceritatea nu este intotdeauna o calitate, ci diplomatia...

Altul iti aduce el apa, dar te injura in gand...
Mircea_63

Mesajde nicus » 15 Oct 2013, 23:13

Cornele am zis ca nu te cred, insa te cred. Cred ca ti s a intamplat si este foarte posibil sa nu fie ultima oara,
la fel cum este posibil ca cel cu care ai ''dialogat sa nu fie neamt ci doar vorbitor de limba germana.

Nu te cred cand spui despre nemti ca sunt asa fiindca, nu:
- ai locuit o bucata de vreme printre ei.
- ai interactionat si iarna si vara cu ei.
- ai fost inclus in sistemele lor (platit taxe si primit servicii).
- ....

Am trecut si eu de cateva ori prin Germania, nici ei nu ma cunosc pe mine nici eu pe ei.
Una singura intrebare: Cine crezi tu pana la urma ca trebuie sa spele "rusinea" care au facut "ai nostrii" prin Europa asta mare incepand cu anii 1990? :?

Iti doresc sa fii atent permanent! (pe asfalt si in parcare)
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde State » 15 Oct 2013, 23:18

Cristian IONITA scrie:hmmm .... faptul ca nu te poti pisa pe unde te trece si ca nu poti pune mana pe orice-ti place n-as privi-o ca o punere la punct .... ci coar ca o reactie fireasca la marlanie si meltenism.

As vrea sa te vad si pe tine pe o autostrada sau chiar nationala , strangandu-ti cucul de gat. :lol: Sau chiar in oras , de ce nu ? Sa presupunem ca apare in fata ta o cafenea si te duci sa intrebi unde e toaleta. Canci ! Te uzi in pantofiori , ti-o spun eu. :lol:
Aia cu marlania ar trebui sa o traduci. Imagineaza-te pe un drum la naiba in carti si te opresti sa iei o maceasa , fiind curios ce naiba e aia. Nu-i asa ca esti marlan daca ai facut asta ? Puteai fi naiba arestat ca ai calcat in sant , in timp ce-ti intindeai mana sa o culegi.
Am dat niste exemple banale totusi.
Pe de alta parte , nu vrei sa stii ce face italianul ala fricos si educat cand vine in Romania. Sa-ti pun niste fotografii de la "vanatoare" ? :twisted: Pai da , ca la noi se poate orice , nu ie ca la ei. Daca as fi numarat pachetele de tigari si servetelele aruncate pe geam in Romania , mi-ar trebui spatiu sa le scriu aici. Nu-i asa ca ei ie educati si civilizati ? Pai ie la ei acolo , ca amenda ustura si-n c*r.
Si mai sunt exemple dar degeaba cred.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde kamy » 16 Oct 2013, 07:20

DANCIULE,trebuia sa-i spui neamtului ca sa-l linistesti faptul ca ai acest drept fiindca armata romana a cucerit germania in 45!
kamy

Mesajde proapis13 » 16 Oct 2013, 16:09

Acum 2 ani la Tirgul Apicol din centrul Beogradului s-a infundat veceul public
Oameni din toata fosta ex-Yugoslavie plus alte nationalitati printre care si romani
Sefa la veceu era o mangraoaica cat casa peste care nu puteai trece
Ei bine femeia aia cu un calm impertrbabil ne spunea in engleza,germana,italiana,ungureste si ....romaneste
ca momentan buda e defecta si a luat legatura cu cele doua terase din parc si daca dorim putem sa ne facem nevoile acolo
Toata lumea a facut coada la toaleta teraselor si contracost si-a facut nevoile;nu am vazut pe nimeni sa-si dea drumul dupa tufisuri
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Cristian IONITA » 16 Oct 2013, 16:46

State scrie:
Cristian IONITA scrie:hmmm .... faptul ca nu te poti pisa pe unde te trece si ca nu poti pune mana pe orice-ti place n-as privi-o ca o punere la punct .... ci coar ca o reactie fireasca la marlanie si meltenism.

As vrea sa te vad si pe tine pe o autostrada sau chiar nationala , strangandu-ti cucul de gat. :lol: Sau chiar in oras , de ce nu ? Sa presupunem ca apare in fata ta o cafenea si te duci sa intrebi unde e toaleta. Canci ! Te uzi in pantofiori , ti-o spun eu. :lol:
Aia cu marlania ar trebui sa o traduci. Imagineaza-te pe un drum la naiba in carti si te opresti sa iei o maceasa , fiind curios ce naiba e aia. Nu-i asa ca esti marlan daca ai facut asta ? Puteai fi naiba arestat ca ai calcat in sant , in timp ce-ti intindeai mana sa o culegi.
Am dat niste exemple banale totusi.
Pe de alta parte , nu vrei sa stii ce face italianul ala fricos si educat cand vine in Romania. Sa-ti pun niste fotografii de la "vanatoare" ? :twisted: Pai da , ca la noi se poate orice , nu ie ca la ei. Daca as fi numarat pachetele de tigari si servetelele aruncate pe geam in Romania , mi-ar trebui spatiu sa le scriu aici. Nu-i asa ca ei ie educati si civilizati ? Pai ie la ei acolo , ca amenda ustura si-n c*r.
Si mai sunt exemple dar degeaba cred.

Imi vine cam greu sa inteleg de ce nu se poate gandi/discuta rational si ne repezim la generalizari aiurea, daca ii asimilam pe TOTI italieni "vanatorilor" de ce ne-am simti oare ofuscati daca altii ne-ar asimila pe noi romanii violatorului si ucigasului japonezei venita la noi in tara pentru activitati umanitare?

Sa pui mana pe ceva ce nu-ti apartine este marlanie .... stiu ca e greu de acceptat in tara unde proprietatea este ocrotita si nu garantata .... dar este un adevar universal valabil

despre partea cu pisatu pe unde te apuca .... eu in alte tari decat in Romania nu am vazut niciodata soferi care opresc sa ude copacu (sau roata masinii) ... si am avut (ne) sansa ca numai in ultimii 2,5 ani sa fac peste 100.000 Km prin mai toata europa.

Spuneti ca nu-s spatii amenajate pe drumuri .... sincer eu zic ca nu-s putini cei care vor asa sa faca ceva economie la aia 0,5 bani pe care eventual trebuie sa-i platesti.

Nu ma intelegeti gresit .... nu am nimic impotriva "integrarii" in natura , doar ca consider cu adevarat mitocanie sa nu te tii aia maxim 20 Km cat ar fi pana la urmatoarea benzinarie (nu cred sa existe multe drumuri unde sa fie distanta mai mare).

Personal m-am invatat inca din liceu datorita faptului ca wc-urile erau cu adevart infecte sa-mi limitez aceste necesitati la doar 2 / zi ....
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Mircea_63 » 17 Oct 2013, 19:42

La ora de Limba Romana invatam ca unele adjective nu au grade de comparatie. De exemplu: perfect!

Perfectule e perfect! Nu poate fi ceva mai perfect sau mai putin perfect sau foarte perfect. Si totusi...tot la Limba Romana, la ora de Gramatica avem:
- mai mult ca perfectul! :lol:

Nu stau grozav cu limbile straine, momentan ma descurc cu a mea, la nevoie ma mai ajut cu mainile...dar n-am intalnit notiunea asta decat in limba romana. Dupa stiinta mea, numai romanii pot vorbi...mai mult ca perfectul. :lol:
Mircea_63

Mesajde patrascu » 06 Noi 2013, 14:57

Învaţă din greşelile altora, viaţa este prea scurtă pentru a le face tu însuţi pe toate.
patrascu

Mesajde ves.lucian.zabrani » 06 Noi 2013, 20:15

Mircea_63 scrie:La ora de Limba Romana invatam ca unele adjective nu au grade de comparatie. De exemplu: perfect!

Perfectule e perfect! Nu poate fi ceva mai perfect sau mai putin perfect sau foarte perfect. Si totusi...tot la Limba Romana, la ora de Gramatica avem:
- mai mult ca perfectul! :lol:

Nu stau grozav cu limbile straine, momentan ma descurc cu a mea, la nevoie ma mai ajut cu mainile...dar n-am intalnit notiunea asta decat in limba romana. Dupa stiinta mea, numai romanii pot vorbi...mai mult ca perfectul. :lol:

si mai avem perfectul simplu , perfectul compus , imperfectul ...
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE