Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Se poate trai doar din apicultura?

Mesajde Dragos2006 » 21 Noi 2011, 22:34

Intai sa precizes ca eu cu Donbazil ne cunoastem personal si intre noi doi nu va incape niciodata ura sau resentimente , noi aici doar facem un schimb de idei si trebuie sa ne respectam conceptile izvorite din putzul gandirii .Abia astept sa ma reintalnesc cu Donbazil la o bere pentru a putea vorbi cu el fara cenzura impusa de un dialog public desfasurat intr-un spatiu virtual.
Sa revenim la subiect !
Cosmarul vietii mele este sa traiesc asteptand lunar ca postasul sa-mi aduca o pensie mediocra !
Cand am spus ca exista stupari care produc miere si unii produc bani aici m-am referit la fenomenul intamplat anul acesta cu mierea de salcam : stuparii care au produs miere NATURALA de salcam au luat un pretz bun chiar dupa extractie iar cei care au masluit mierea de salcam stau si acum cu ea prin soproane si se lauda doar cu ... productia de miere dar in buzunarul lor bate vantul !
Donbazil intreaba cati oameni au luat bani prin PNA in Timis , eu spun doar atat : MULTI CHEMATI PUTINI ALESI . Sa dai in medie pe membru de asociatie bani echivalentul la o cutie de varachet e praf in ochi ! Daca aveati si voi acesati peste 500000 de euro prin PNA atunci mai stateam de vorba pe aceasta tema , dar asa discutam doar vorbe !
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde cristi arad » 25 Noi 2011, 00:41

proapis13 scrie:
cristi arad scrie:
popik50 scrie:Vreau sa intreb pe cei care au ceva experienta in domeniu , daca se poate trai decent doar din apicultura? Cam de cate familii de albine ar fi nevoie pentru un profit sa zicem de 200 milioane(vechi) / an . Si aici ma refer la un an obisnuit in apicultura. Deci sa ramai undeva cu 15 mil / luna . Astept raspunsuri mai ales de la cei cu experienta dar si pareri de la incepatori :D ... Si cred ca sunt pe aici si din cei care traiesc doar din apicultura ...astept si parerea lor. Multumesc

depinde cat de bine stii sa te gospodaresti, oricum discutam de la 100 stupi in sus. exista o vorba, nu stiu daca se poate aplica intrutotul dar ti-o zic: cu eforturi minime rezultate multumitoare

Aici http://www.forum.stuparitul.com/viewtop ... 566#p22566 scrii ca esti incepator
iar pe topicul asta deja vorbesti de lucruri sfinte
Oricum bine ai venit si baga ceva despre albine
salve :D

mai uitate nu despre mine era vorba in topic
cristi arad

Mesajde Cipri S » 19 Dec 2011, 20:33

Interesant topic,am citit cu placere cele 19 pagini si cred ca se mai pot scrie inca pe-atatea.Ideal este sa ai afacerea ta,sa fii propriul sef,sa-ti faci singur program etc,iar unii vad o oportunitate din asta in apicultura (recunosc ca si eu cateodata ma gandesc); insa nu toti suntem facuti pentru a fi sefi.Ca sa traiesti numai din apicultura, consider ca trebuie sa stii in primul rand sa manageriezi o ferma apicola,apoi sa stapanesti foarte bine domeniul apicol.Daca ai aceste 2 calitati,sau daca ti le formezi si perfectionezi,indispensabile una de alta, atunci DA!,cu siguranta poti trai bine numai din apicultura.
Parerea mea!
Cipri S

Mesajde bucursorinelionel » 21 Dec 2011, 17:45

Intrebare simpla, raspuns extrem de complex.De principiu, DA, SE POATE, exemple avem pe forum, insa nu se realizeaza atat de repede pe cat am dori, pentru ca apar multi factori intre care amintesc:1.EXPERIENTA( nu se vinde, nu se cumpara, se formeaza si se numeste valoarea capitalului uman, portofoliu de cunostinte, know-how etc);2.ABORDARE MULTIDISCIPLINARA(biologie,meteorologie, cunostinte si aptitudini tehnice)+ ECONOMIE(CONTABILITATE, MANAGEMENT, MARKETING, GESTIUNE). E nevoie de o perioada de 5..10 ani doar pentru a stapani foarte bine tehnicile de lucru apicole cele mai performante si neaparat sa inveti sa fii eficient. Poti face performanta economica si cu 10 familii, la fel cum poti deveni falimentar cu 500. Din 10 familii poti avea productie marfa(comerciala),si de 500kg, si de 1000kg, respectiv incasari de 10000...25000ron, iar la 500 de familii sa ai pierderi financiare de 50000 de ron.Si sa nu uitam ca performanta nu inseamna cate tone de miere scoti, ci la ce pret o vinzi, cui, cand, in ce conditii, unde te situezi pe filiera producator...consumator..etc. etc..doar la algebra 1+1=2 ...in afaceri, de cele mai multe ori, iti da mai putin(chiar cu minus) si, foarte rar , peste 2..DEPINDE CUM SI DE UNDE PRIVESTI SI ABORDEZI PROBLEMA...IN ACEST SENS CRED CA TI-AM DAT SUFICIENTE INDICII PENTRU VIITOR. NICI IN APICULTURA, NICI IN AFACERI NU EXISTA RETETE CANTARITE SI MASURATE CU SUCCES GARANTAT.MULTA BAFTA TUTUROR, SI MIERE-N RAMA SI LA ANUL! LA MULTI ANI!
bucursorinelionel

Mesajde nae » 21 Dec 2011, 18:46

N-am citit tot... :roll: DA, apicultura este rentabila .Mie imi plac vacile dar n-am bani sa ma ocup/traiesc de ele . Vrei rentabilitate : creste SERPI pt. venin ; eu asi creste dar mi-e JENA de serpi ... N-AI bani ,vinde pamant pe Luna _____ trebuie carisma... TOATE afacerile sunt rentabile daca ADUCI toate VARIABILELE intr-un pct.si TU poti vedea peste el . SUCCES !
nae

Mesajde Donbazil » 21 Dec 2011, 20:28

Sal'tare!
Tare de tot chestia asta cu " variabilele"!.....
Si io' ca prostu' credeam ca numa' munca!......24 din 24 si de la unu ianuarie la 31 decembrie....
Da ma sui io undeva sa privesc peste "Variabile" sa vad cum se aduna intr-un punct si sar pe ele......Al dreaq daca mai pun osu' !.......
Sal'tare!
Donbazil - Faget
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Donbazil

Mesajde Adi Hodis » 21 Dec 2011, 20:33

Si io fac asa Donbazil ... pai cum adica, pana cand atita munca ? :?
- Nimiiic !!! ... si pina-i lume´ !.

Da´ totusi, pa ce sa ma sui oare ??? :roll:

Am gasiiit !!! ... pa pavilion. ;)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde reformistul » 28 Dec 2011, 14:54

Si, mai ales, sa nu pierdeti printre degete variabilele :lol:
reformistul

Mesajde perma » 10 Noi 2013, 13:30

Am citit tot topicul, cap coada. Acusica ma apuc si de forumul vechi. Mie mi se pare ca s-a tot batut apa in piua. Ca nu sunt stabilite niste conditii care sa margineasca discutia. Cu toate ca topicul e vechi, sper la o revigorare a lui, deci imi voi permite sa relansez o discutie in care eliminam niste "variabile":
1) Sunt sanatos si voi ramane asa cat timp ma voi ocupa de albine. (Daca sunt bolnav pot fi orice, oricum sansele de a castiga sunt minime)
2) Stiu meserie. Daca nu stiu meserie, nu castig nimic orice mi-as propune sa profesez. Vreau sa ma fac sofer de curse dar eu nu stiu care-i acceleratia si care-i ambreiajul. O sa reusesc?
3) Trebuie sa impartim discutia pe cele doua sisteme de stuparit: pastoral (cu productie dar si costuri diferite) si stationar (productie si costuri mai reduse);
4) Stiind meserie, pot/vreau sa valorific toate produsele stupului (polen, propolis, ceara, miere). As adauga si venin. Bineinteles, trebuie adaugat si materialul biologic pe care-l am de vanzare (roiuri, familii, matci).
5) Vorbim de productie/profit pe un an mediu. Sunt constient ca nu toti anii sunt la fel, din cauza asta vorbim de o medie. E absurd sa aducem in discutie argumente de genul:"dar daca-ti ploua tot timpul 3 ani la rand". Un an ploua la salcam, anul viitor ploua la pomii fructiferi, dar nu cred ca 2 ani la rand sa-ti ploua la toate culesurile.
6) Cu toate ca fondurile europene sunt o sursa (poate chiar majora) de castig, propun sa nu le luam in calcul. Pentru ca ele pot exista 2-3-4-10 ani dupa care ele sa nu mai fie. Cum nu erau acum cativa ani. Daca vorbim de o ocupatie, eu inteleg ca voi face asta toata viata, nu doar cat exista fonduri date de cineva. Sau daca profitul meu sunt doar fondurile europene, restul fiind tanda pe manda, ceva e in neregula.
Cam astea-s aspectele majore pe care le-am identificat. Acum, in incheiere, vreau sa-l intreb pe initiatorul topicului ce-a facut in ultimii doi ani si la ce concluzie a ajuns? E rentabila investitia in apicultura? Se poate trai numai din apicultura?
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde popik50 » 10 Noi 2013, 19:23

Concluzii dupa 3 ani in apicultura...Doi ani de investitii masive (bani si timp) fara prea multe rezultate in privinta productiei de miere, cei drept nici nu prea am plecat cu ei ptr ca aveam si alte probleme si nici nu aveam mijloc de transport propriu. .Am ajuns la un numar de 62 de familii pe care le-am vandut ulterior,din cauza ca am avut probleme cu veninul de albina. Dupa ce le-am vandut pot spune ca am scos mai mult decat investitia lor pentru ca le inmultisem si asta m-a facut sa fiu pe plus . Anul acesta am cumparat din nou cateva familii(e greu sa scapi de microbul asta) si acum am un numar de 34 stupi.
Acum la sfarsitul acestor ani pot spune urmatoarele : Poti trai doar din apicultura cu conditia sa ai un numar de 120 -200 familii de productie, sa ai mijloc propriu de plecat cu familiile in pastoral, sa te pricepi la albine si sa fie un an bun pentru apicultura. Si nu in ultimul rand sa vrei sa duci o viata decenta si echilibrata. Daca vrei multi bani atunci trebuie sa te orientezi spre alte domenii ;)
popik50

Mesajde ACR » 10 Noi 2013, 20:21

Dragos2006 scrie:Sezonul activ in stuparie dureaza doar 3 luni in Romania in restul de 9 luni poti dezvolta alta afacere . Sa fii doar stupar 12 luni pe an este pur si simplu o pierdere de timp.

Am citat asta pt ca din punctul meu de vedere, aici Dragos are multa dreptate. In stilu-i caracteristic si exagereaza cu
faptul ca "sa fii doar stupar 12 luni pe an este pur si simplu o pierdere de timp", pt ca-s atatea de facut si in afara sezonului activ (rame, lazi, roinite, turte, verificarea periodica a familiilor, favorizarea zborurilor de curatire, pregatirea vetrelor, unde e cazul, intretinere utilaje, camioane, remorci , pavilioane, si-atatea altele.....) ca efectiv nu pierzi timpul deloc.
Dar in principiu ii dau dreptate !
ACR

Mesajde perma » 10 Noi 2013, 21:16

Aici nu vorbim despre aptitudinile de negustorie. Daca nu le ai pe astea, nu poti sa faci nicio meserie ca liber-intreprinzator. O sa fii mereu angajatul cuiva, care are acest spirit. Nu-ti poti deschide un service auto, nu poti creste nicun animal, nu poti face agricultura, nu poti sa fii zugrav daca nu poti sa-ti vinzi marfa, poti stii oricata meserie.
Primul meu post e un pic ambiguu pentru ca fiecare intelege "traitul" altfel. Unii cu 1000-1500 Ron/luna, altii cu vacante in Ibitza si Monet pe perete. Cred ca o discutie mai realista ar fi productie/castig (in conditiile in care valorific tot:miere, polen, propolis, ceara, venin, material biologic) per stup in cele doua sisteme: pastoral si stationar.
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde ACR » 10 Noi 2013, 23:17

Ar fi bine sa fie asa de simplu dar e mult mai complicat ! Nu sunt 2 ani la fel, nici 2 apicultori la fel si nici o formula general valabila !
ACR

Mesajde Tudor20 » 11 Noi 2013, 12:21

Se poate trai in Romania ? asi intreba eu.
Tudor20

Mesajde paul » 11 Noi 2013, 12:29

Tudor20 scrie:Se poate trai in Romania ? asi intreba eu.

Se poate !Depinde de ... "asi" !!! Daca-s de trefla sau de ... pica ! 8-)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde redoo » 11 Noi 2013, 13:11

1.care e costul unui an de pastoral?
2.care e cantitatea de miere vanduta la borcan/luna
3.care e cantitatea de miere vanduta semiangros(cantitati mmai mari de 50 kg)
4.care e cantitatea de miere data la procesator
5.care e nr de familii/roiuri vandute intr-un sezon

In general se cunosc preturile de vanzare a mierii pt fiecare punct enumerate mai sus asa ca ar fi simplu de facut un calcul fara a lua in seama factorul timp.
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE