Cu totii am trecut sau vom trece prin momente in care te iei cu mainile de cap si te intrebi:
-Bun! Si mai departe ce fac?
Unii au avut imensa sansa sa mosteneasca stupii si o parte din mestesug, altii au ajuns in posesia stupului, s-au uitat lung la el si dupa ce a trecut ceata visurilor si imaginatiei, au trebuit sa se apuce de treaba. Cred ca fiecare, dupa tiparul sau, a trecut prin astfel de momente.
Clasic este momentul deschiderii primului stup, fara un indrumator langa tine, capacul trozneste din lipitura de propolis, le dai fum sa fie, il ridici temator, intrebandu-te daca nu vor navali albinele sa te atace, apoi indepartezi cu incetinitorul prima rama, a doua, etc ridici rama mandru in sinea ta de realizare, fara sa te gandesti -probabil- sa tii rama numai deasupra stupului ca nu cumva acolo sa fie matca si sa-si dea drumul, apoi privesti colcaiala de albine.
Te miri cat de cuminti isi vad ele de treaba lor acolo pe rama si devii convins ca musai sunt blande, altfel ar fi sarit de mult pe tine intregul stup. Exagerat de blande, din moment ce permit cuiva sa le rascoleasca palatul. Dupa ce ai terminat inspectia, aproape sigur apare intrebarea:
- Oare ar trebui sa fac ceva? Ce??? Oare e totul in regula aici? Poate ar trebui sa chem pe cineva priceput sa se uite la ele.
La primul zbor de orientare m-am panicat. N-am stiut ce se intampla. Incet, toate astea le depasesti, dar cu siguranta apar altele noi. Primul roi. Primul roi pierdut si iti vine sa plangi si sa dai cu basca de pamant, apoi calcule. Un stup iti ia atat timp. Cum naiba vei face cand vei avea de doua trei ori mai multi stupi -conform viselor tale- cat timp iti va lua?
Ce faci? Te pui in fund si incepi sa plangi? Dai navala si rasfoiesti cartile si netul in cautarea raspunsului? Te apuci sa dai telefoane cu tupeu si sa pui intrebari naive?
- Auzi Gigele? Am deschis stupul...are albine, am vazut si puiet, matca n-am zarit-o. dar spune-mi te rog, oare e totul in regula? Si
acum ce ar trebui sa fac?
Trece si febra incepatorului, apar alte si alte intrebari, alte rascruci. Primele matci crescute de tine, primul pastoral, primele bidoane cu mierea ta si primele cucuie de la dat cu capul in grinda.
Cred ca am avea parte de povesti interesante. Cine se incumeta sa ne povesteasca...ce faci cand nu mai stii ce sa faci?
Cum a fost cand ai dat cu capul? Ce rascruci ati intalnit sau va e tema ca veti intalni?