Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde andrei_calinescu » 15 Noi 2013, 17:13

Fi linistit Dogvet, ca pe o discutie apicola o interpertez si eu.
Nu am parties pris-uri, sunt franc deoarece nu detin astfel de stupi, doar povestesc ce am vazut.
Si apoi nu sunt aici din punct de vedere marketing.
Deci discutam apicol.

Stupii nu au fost restransi, omul ierneaza pe 10 rame sau 6(functie de lada).
Un corp pe 10 rame Dadant + 2caturi 1/2 cred ca e undeva la 250 roni.

Pentru ca o poza vorbeste mai mult decat o mie de cuvinte, l-am rugat sa imi trimita poze cu 3 familii medii.
Le am pe telefon, incerc sa le descarc.
Ce pot spune e ca albina sta desfacuta, nu e in ghem.
Vorbim de o fam Buckfast Germania si 2 carpatine.
Deci inca o data albina e rasfirata , e intr-un ghem extrem de afanat.
Deci uzura spre 0.
Cum crezi ca sunt ale noastre acum, astea "lemnoase"?
andrei_calinescu

Mesajde IGNITE » 15 Noi 2013, 17:56

eu recunosc că nu mă pricep la prea multe.

din ce înţeleg eu se pune şi problema, legat de stupii ăştia de polistiren şi cu referire la densitatea polistirenului pe m cub.

înţeleg că cei făcuţi în Polonia au 100 de kg pe m cub, iar cei de pe la noi vreo 30 pe m cub, aceştia fiind făcuţi din polistiren extrudat de genul celui întâlnit şi în comerţ la market urile de specialitate.

cine poate da detalii? relevanţa acestor aspecte...
ştiu că discuţia ar putea fi considerată pe lângă topic. mie nu mi se pare chiar aşa. e o paranteză mai mult, în contextul iernării.
IGNITE

Mesajde Daniel_new » 15 Noi 2013, 20:20

Seara buna tuturor!
Este primul meu mesaj pe acest forum,asa ca in cateva randuri ma voi prezenta: Sunt Daniel,am 4 familii de albine de 2 ani de zile,nu-s chiar habarnist dar imi lipsesc multe notiuni pe care vreau sa le deprind de aici cu ajutorul vostru;am citit primele 7 pagini ale acestui topic legate de iernarea albinelor dar nu am timpul necesar pentru a citi restul de cca 90 asa ca va intreb aici ce ma framanta: anul trecut am iernat familiile pe un singur etaj,rame de 1/1,pe cca 5-6 rame,acoperite cu ziar,podisor iar in capace am pus polistiren extrudat de 3,asa am procedat si cu exteriorul stupilor imbracandu-i total in polistiren,liber ramanand doar urdinisul,jos avand talpa de lemn fara aerisitoare,ventilatia facandu-se prin urdinis. Stupii au iesit toti din iarna fara probleme cu mucegaiul sau umiditatea desi am avut emotii pentru ca nu au avut albine multe. Anul acesta stupii s-au intarit asa ca i-am pregatit de iarna pe doua nivele ,jos avand cat tot de 1/1 dar cu rame 3/4(10 bucati,full)fara miere iar cuibul este sus pe cca 6-7 rame.
Intrebarea:Sa ii mai imbrac in polistiren si acum cand "dorm la etaj"si sa pun si in capace cate o bucata,creste eficienta termica? Sau risc sa dau de umezeala si mucegai?
Mentionez ca sunt la invatatura la un bun prieten,sub obladuirea lui dar ma gandeam ca la ce maestri apicultori sunt aici,as putea sa primesc niste sfaturi utile.
Va multumesc pentru rabdare si anticipat pentru sfaturi!
Nihil sineDeo@&"Daruind vei dobandi"&Iti doresc tot ce-mi doresti
Daniel_new

Mesajde alt stupar » 15 Noi 2013, 20:23

bun venit !
cum a mers culesul la pepene rosu ? S-a cunoscut ceva in rame ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde paul » 15 Noi 2013, 20:59

andrei_calinescu scrie:Vorbim de o fam Buckfast Germania

Uite, vezi tu ... la asta mi-a zburat si mie mintea ! Stupi (cutii) din polistiren (ca aia din poze) populati cu familii Buckfast Germania !!! Macar vreo 10, si daca se poate pe ME !!! :P
Daca nu ma lasa prea tare memoria , am vazut niste filmulete postate pe forum cu o astfel de ... configuratie ! :oops: Si se facea treaba serioasa cu ei incepand de la rapita !
Ultima oară modificat de paul pe 15 Noi 2013, 21:04, modificat 1 dată în total.
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde liviutzbogos » 15 Noi 2013, 21:03

Daniel_new scrie:Seara buna tuturor!
Este primul meu mesaj pe acest forum,asa ca in cateva randuri ma voi prezenta: Sunt Daniel,am 4 familii de albine de 2 ani de zile,nu-s chiar habarnist dar imi lipsesc multe notiuni pe care vreau sa le deprind de aici cu ajutorul vostru;am citit primele 7 pagini ale acestui topic legate de iernarea albinelor dar nu am timpul necesar pentru a citi restul de cca 90 asa ca va intreb aici ce ma framanta: anul trecut am iernat familiile pe un singur etaj,rame de 1/1,pe cca 5-6 rame,acoperite cu ziar,podisor iar in capace am pus polistiren extrudat de 3,asa am procedat si cu exteriorul stupilor imbracandu-i total in polistiren,liber ramanand doar urdinisul,jos avand talpa de lemn fara aerisitoare,ventilatia facandu-se prin urdinis. Stupii au iesit toti din iarna fara probleme cu mucegaiul sau umiditatea desi am avut emotii pentru ca nu au avut albine multe. Anul acesta stupii s-au intarit asa ca i-am pregatit de iarna pe doua nivele ,jos avand cat tot de 1/1 dar cu rame 3/4(10 bucati,full)fara miere iar cuibul este sus pe cca 6-7 rame.
Intrebarea:Sa ii mai imbrac in polistiren si acum cand "dorm la etaj"si sa pun si in capace cate o bucata,creste eficienta termica? Sau risc sa dau de umezeala si mucegai?
Mentionez ca sunt la invatatura la un bun prieten,sub obladuirea lui dar ma gandeam ca la ce maestri apicultori sunt aici,as putea sa primesc niste sfaturi utile.
Va multumesc pentru rabdare si anticipat pentru sfaturi!

Parerea mea, cate rame ai sus, tot atatea sa ai si jos. Vezi la tipul ME (multi etajat), se ierneaza pe 2 corpuri dar numarul ramelor este acelasi si jos, si sus.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde Daniel_new » 15 Noi 2013, 21:16

Multumesc!
Legat de pepeni:eu nu cultiv dar a fost cules din belsug :D
Mie mi s-a zis sa umplu catul de jos cu rame ca sa fie volumul de aer rece cat mai mic acolo,am citit in topicul despre "CONDENS" toate cele 10 pagini si am o nelamurire legata de urdinisul superior,cum arata in poze,unde pot vedea exemplificarea foto;am uitat sa precizez ca dupa ultima rama a cuibului este pus ziar cat tine rama,apoi o rama fara mancare pe ea ce tine ziarul fixat intre cuib si restul cutiei iar in spatiul de margine(catre Vest),(stupii fiind cu fata catre Sud) am pus un polistiren de 8cm care umple golul ramas intre rame si peretele vestic. E bine,e rau?. Cat las jos urdinisul de mare pentru o buna ventilatie?
Daniel_new

Mesajde liviutzbogos » 15 Noi 2013, 21:23

Daniel_new scrie:Multumesc!
Legat de pepeni:eu nu cultiv dar a fost cules din belsug :D
Mie mi s-a zis sa umplu catul de jos cu rame ca sa fie volumul de aer rece cat mai mic acolo,am citit in topicul despre "CONDENS" toate cele 10 pagini si am o nelamurire legata de urdinisul superior,cum arata in poze,unde pot vedea exemplificarea foto;am uitat sa precizez ca dupa ultima rama a cuibului este pus ziar cat tine rama,apoi o rama fara mancare pe ea ce tine ziarul fixat intre cuib si restul cutiei iar in spatiul de margine(catre Vest),(stupii fiind cu fata catre Sud) am pus un polistiren de 8cm care umple golul ramas intre rame si peretele vestic. E bine,e rau?. Cat las jos urdinisul de mare pentru o buna ventilatie?

Ramele neocupate de albina vor mucegai. Nu am patit-o pe propria-mi piele dar am citit pe forum. Asta e un aspect. Al doilea ar fi ca ghemul se poate forma gresit, pe latura care e mai incalzita, sau pe mai multe intervale decat ai deasupra. Dar de ce ai renuntat la iernarea pe rame 1/1?
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde Daniel_new » 15 Noi 2013, 21:52

Tot pe rame de 1/1 ii iernez dar la etaj,acolo e famila de albine,cuibul,jos e tot corp de 1/1 dar are rame de 3/4 fara miere.Stupul se prezinta in felul umator,de la est la vest:ramele pt iernat,5-6-7,ziar care coboara cat primul corp si care acorera si cuibul deasupra,urmeaza rama fara miere,pe post de diafragma dincolo de ziar catre vest,apoi polistirenul tot ce inaltimea corpului de sus,catul de jos fiind plin numai cu rame de 3/4 fara nicio alta adaugire de materiale,diafragme sau izolatii.
Anul trecut fiind familiile foarte mici,nu am avut decat cateva rame in fiecare din cele 4 corpuri de 1/1 si nu a necesitat sa pun cat deasupra pentru cules,anul asta am completat catul de jos cu rame de 1/1 apoi am pus caturile de sus de 3/4 pentru cules care insa nu le-am mai umplut cu rame lucrate in intregime iar mierea din caturile de jos a ramas neatinsa,in toamna inversand corpurile pentru pregatirea iernatului,pe ramele de 3/4 mai era ceva miere pe care am descapacit-o iar albinele au urcat-o sus in cuib.Din acest motiv ii iernez sus,plus ca mi-a fost frica sa nu las rame lucrate in afara stupilor din cauza gaselnitei si,nu in ultimul rand,am fost sfatuit ca asa ar ierna mai bine dupa cum am scris deja mai sus. Cea mai mare teama o am cu polistirenul interpus acolo in stup,sa imi faca probleme intr-adevar?
Daniel_new

Mesajde liviutzbogos » 15 Noi 2013, 22:20

Daniel_new scrie:Tot pe rame de 1/1 ii iernez dar la etaj,acolo e famila de albine,cuibul,jos e tot corp de 1/1 dar are rame de 3/4 fara miere.Stupul se prezinta in felul umator,de la est la vest:ramele pt iernat,5-6-7,ziar care coboara cat primul corp si care acorera si cuibul deasupra,urmeaza rama fara miere,pe post de diafragma dincolo de ziar catre vest,apoi polistirenul tot ce inaltimea corpului de sus,catul de jos fiind plin numai cu rame de 3/4 fara nicio alta adaugire de materiale,diafragme sau izolatii.
Anul trecut fiind familiile foarte mici,nu am avut decat cateva rame in fiecare din cele 4 corpuri de 1/1 si nu a necesitat sa pun cat deasupra pentru cules,anul asta am completat catul de jos cu rame de 1/1 apoi am pus caturile de sus de 3/4 pentru cules care insa nu le-am mai umplut cu rame lucrate in intregime iar mierea din caturile de jos a ramas neatinsa,in toamna inversand corpurile pentru pregatirea iernatului,pe ramele de 3/4 mai era ceva miere pe care am descapacit-o iar albinele au urcat-o sus in cuib.Din acest motiv ii iernez sus,plus ca mi-a fost frica sa nu las rame lucrate in afara stupilor din cauza gaselnitei si,nu in ultimul rand,am fost sfatuit ca asa ar ierna mai bine dupa cum am scris deja mai sus. Cea mai mare teama o am cu polistirenul interpus acolo in stup,sa imi faca probleme intr-adevar?

Aaa...stai putin ca abea acum am inteles mai bine. Deci tu iernezi normal, pe rame de 1/1 pline cu miere, familia fiind pe 6 rame, iar sub cuib pui si catul de 3/4 cu tot cu rame...dar albinele nu stau acolo. Corect? Cred ca e buna metoda, si mai bine se preteaza la stupii cu fund anti varooa, catul sub cuib protejeaza ghemul de curentii reci de sub stupi. Doar sa ai grija ca albinele sa fie in catul de sus atunci cand va veni frigul mai mare si se vor strange in ghem.
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde Daniel_new » 15 Noi 2013, 22:29

Da,asa este,ai inteles foarte bine,nedumerirea la care nu mi s-a raspuns e legata de polistirenul bagat si de marimea urdinisului pentru a impiedica umiditatea si condensul;incepe meciul Grecia-Romania:HAI ROMANIA!!!!!!!!!!!!
Daniel_new

Mesajde liviutzbogos » 15 Noi 2013, 22:36

Daniel_new scrie:Da,asa este,ai inteles foarte bine,nedumerirea la care nu mi s-a raspuns e legata de polistirenul bagat si de marimea urdinisului pentru a impiedica umiditatea si condensul;incepe meciul Grecia-Romania:HAI ROMANIA!!!!!!!!!!!!

Mah, nu prea stiu sa apreciez cat de mare sa las urdinisul, eu il tin pe cate rame am, unde vine diafragma il inchid - nu stiu daca m-ai inteles. Eu am fund av la stupi. Polistirenul in capac eu zic ca face foarte bine, de anul viitor am sa il folosesc si eu, ma scapa de paturicile din podisor care izoleaza vara de prea multa caldura, cand se incinge tabla pe capace. In lada nu folosesc polistiren. Nu zic ca e rau, poate ca ajuta la o pastrare mai buna a caldurii dar, cred ca si a umiditatii. Eu folosesc diafragma de lemn si atat. Si cred ca si in zona ta, la fel ca la mine in Vest, iernile sunt blande, nu cred ca ai nevoie de atata polistiren in lazi. Sfatul meu, vezi cum fac si alti apicultori la tine si ce rezultate au avut, care metoda a fost cea mai buna, pe aia foloseste-o si tu :) si....HAI ROMANIAAA!!!! :mrgreen:
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde duma » 15 Noi 2013, 22:46

Daniel_new scrie:Da,asa este,ai inteles foarte bine,nedumerirea la care nu mi s-a raspuns e legata de polistirenul bagat si de marimea urdinisului pentru a impiedica umiditatea si condensul;incepe meciul Grecia-Romania:HAI ROMANIA!!!!!!!!!!!!

EU iernez aceasta iarna cu doua diafragme de polistiren in stanga si dreapta cuibului de 3 cm si la anul vad daca m-ai iernez asa s-au schimb metoda si urdinisul il las cat sa intre si sa iese 2 albinbe si subarul scos in totalitate , peste rame 2 folii de ziar si in podisor ziar+ material gen sac de rafie dar mai gros si dens .
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde Tankard » 16 Noi 2013, 11:52

Salutare,eu de ex am strans cuibul si am pus polistiren extrudat ca si diafragma,dar intre rama si diafragma de polistiren am pus carton,o diafragma de carton,deasupra peste rame am pus tot carton si o paturica,folie ca sa inchid ermetic.Am si cativa stupi de polistiren extrudat home made,la acestia am facut restrangerea cuibului la fel doar ca deasupra nu am mai pus patura.Fundul este antivaroa si l-am lasat deschis cam 6-10 cm pe toata latimea stupului.
Tankard

Mesajde Tankard » 16 Noi 2013, 13:08

Ca tot veni vorba despre stupi de poliuretan sau polistiren extrudat.In poza sunt niste stupi de polistiren extrd de 4 cm grosime pe 14 rame,facuti de mine,un stup m-a costat in jur de 100run....
Fişiere ataşate
DSCF5401.jpg
Tankard

Mesajde tomy81 » 16 Noi 2013, 14:09

catul era mai bine sa fie fara rame ca toata mizeria cade pe acele rame.
eu am pus sub stup care e format din fund antivarroua si corp 1/1 un cat de 1/2 fara rame, asa am putut sa fac tratamentele raportat la volumul stupului nu la tot ansamblul.
deci cat 1/2 dupa care fundul si cuibul
tomy81

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR