Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: albina outoare

Mesajde teinegru64 » 09 Noi 2013, 12:22

Am fost chemat sa verific cateva roiuri care bateau pasul pe loc.Fusesera achizitionate de ceva timp si unul dintre ele era in regres vizibil ...chiar si pentru un incepator.Desfac stupul si surpriza...90% din populatie trantori .Matca tanara ponta bine...doar ca curvarii de trantori se gandeau la multe altele .nici voba de leganat puiet. :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Chiriac/E ... HIEXDDBENP
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde proapis13 » 09 Noi 2013, 12:35

Am unul identic numai ca am impresia ca la mine au fost mai multi trintori decat albine :o
Astazi dupa prinz ma duc sa-i fac o vizita si sa definitivez impachetajul in vederea iernarii
In caz ca nr de trintori este mare nu am altceva de facut decat sa scutur ramele in fata stupului
protejind regina cumva si sa pun gratiile antisoareci la stupi astfel nu vor mai avea acces in stupi iar albinele ii vor indeparta
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde nectarel » 16 Noi 2013, 14:47

Am explicat in general, dar bineinteles ca ridic doar puietul din care vor iesi albine si nu trantori.
Inaintea culesului de salcam m-am trezit ca matca era disparuta de ceva timp si incepusera sa oua albinele (specific ca albinele abia incepusera sa oua). Familia era foarte puternica si avea doar puiet capacit (din oua de la matca disparuta) si pe o rama- doua oua proaspete cate 5-6-chiar si 8 intr-o celula si putine larve. Va da-ti seama ca nu puteam distruge o familie puternica asa ca am apelat la aceasta metoda salvand puietul, doica si culegatoarea.
Botca data nu va fi distrusa de ouatoare pt ca este protejata de protector botca, iar matca nou iesita nu va fi omorata pt ca va fi acceptata odata ce iese din botca in acea familie fie si ea bezmetica. Matca se imperecheaza si apoi incepe sa oua intr-o parte separat de albinele ouatoare fara sa le deranjeze si astfel pune stapanire pe familie, iar ouatoarele dispar in urmatoarea saptamana.
nectarel

Mesajde proapis13 » 16 Noi 2013, 15:37

nectarel scrie: Botca data nu va fi distrusa de ouatoare pt ca este protejata de protector botca, iar matca nou iesita nu va fi omorata pt ca va fi acceptata odata ce iese din botca in acea familie fie si ea bezmetica.
Matca se imperecheaza si apoi incepe sa oua intr-o parte separat de albinele ouatoare fara sa le deranjeze si astfel pune stapanire pe familie, iar ouatoarele dispar in urmatoarea saptamana.

Cele scrise mai sus sunt copiate dintr-o carte sau ai scris pe baza experientei si cunostintelor tale de apicultor??
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Mircea_63 » 16 Noi 2013, 15:42

Ouatoarele sunt matci-lucratoare. Cand vor simti matca-matcă, vor sari la gatul ei.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Closcutz » 16 Noi 2013, 16:00

Nu prea cred in reabilitarea familiei bezmetice fara scuturare. Din vreo 3 cazuri avute doar la una de anul asta am reusit dupa multe incercari sa indrept lucrurile.
Closcutz

Mesajde Mircea_63 » 16 Noi 2013, 16:20

Scuturate si periate bine toate ramele, la distanta cat mai mare. Babutele culegatoare nu devin ouatoare ci doar cele tinere. In plus, culegatoarele stiu drumul si sunt capabile de zbor. Se intorc acasa.
Din pacate este suficienta o albina ouatoare si foarte probabil va ucide regina. Ba mai mult, daca intra in alt stup...ai parte de belele.

Cartile spun de cativa zeci de metri. Personal cred ca e mai sigur la cateva sute de metri. In schimb, daca lucrezi intensiv si ai un numar mare de stupi, efectiv nu merita efortul, timpul consumat si riscurile.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde un OM » 16 Noi 2013, 16:39

Cand incepatorul ia hotararea sa incerce reabilitarea unui bezmetic ar trebui sa stie cateva lucruri:
-albina devine ouatoare la aproximativ 30 zile de la disparitia matcii. Ca or fi 30 in cap sau plus minus cateva zile nu ma intereseaza.
-se pare ca albina ouatoare nu mai zboara
-insa zboara albinele cu varsta mai mica cu 3, 4, 5, 6 zile decat vasrta la care si ele vor deveni ouatoare
-orice modalitate de reabilitare scuturat, botca, matca ne- sau fecundata, trebuie sa tina cont si de faptul ca printre albinele care se intorc la stup, a doua zi sau a treia va avea o noua sarja de bezmetice.
Eu identific greu o albina ouatoare, dar albina unui roi puternic sau unei familii, cred ca le identifica mult mai rapid, luand decizia corecta :lol: .
un OM

Mesajde Florin Dobre » 16 Noi 2013, 19:50

Anul asta la f.s. Roi bezmetic.
Inchis, dus la cateva sute de metri, batut in peretii cutiei sa-si ia miere in gusa...si scuturat.
La intoarcere pe vechea locatie a roiului, albinele s-au distribuit familiilor invecinate. S-a facut selectia...o parte treceau de post control, celelalte ucise fara negociere.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde jenica67 » 17 Noi 2013, 20:49

La ce spunea un OM asi face o mica corectie care sa dea un inteles mai bun : din ce stiu eu, un stup se besmeticeste la cca 7-10 zile dupa ce nu mai are puiet in cuib. E acelasi lucru cu ce spunea el, dar asta este motivul. Deci faptul ca mai exista puiet in cuib, dupa mine este exclus. Eu asa cum am mai propus, dupa mine cea mai buna metoda de a redresa un stup bezmetic, este sa il inchizi seara, sa pui in locul lui un alt stup care sa aiba cuibul impartit in doua de o diafragma etanse, dar cu plasa la mijloc, si un orificiu de circulatie intre cele doua parti de cca 8 mm, acoperit cu o tabla care se poate roti si stupul sa fie dotat cu un urdinis in fata si unul in spate. In sectiunea cu urdinisul in spate, sa punem un roi cu matca tanara care oua, iar in partea cu urdinisul in fata, sa pui rame noi. A doua zi sa scuturi stupul bezmetic la ce distanta vrei, mai mare de 50 de m si lasi albinele sa se intoarca in vechiul loc. De data asta o sa simta prezenta matcii tinere, care oua, dar nu o vor putea ataca, ca este protejata de diafragma etanse. In cateva zile albinele outoare in prezenta matcii vor inceta sa oua. Acum vom roti tabla care acopera orificiul de circulatie, in asa fel incat sa poata circula albinele si intre cele doua compartimente, dar numai cate una o data. Diafragma o are prezentata un coleg, la capitolul "Dispozitive apicole".
jenica67

Mesajde proapis13 » 17 Noi 2013, 21:17

Jenica sunt 100% de acord cu tine ca doar ai propus insa nu ai si realizat
Sunt curios cine a si incercat metoda ta si postata de colegul Dicu si ce randament poate da
stiind faptul ca o albina din moment ce a inceput puatul nimic nu o mai intoarce din drumul ei
proapis13

Mesajde jenica67 » 17 Noi 2013, 21:32

Eu stiu ca prezenta feromonuli de matca, inhiba in timp, calitatea de a mai oaua, a albinelor. De aceia si DM folosea feromon de matca, la nucleele (roii) formate, pana la introducea matcilor.
jenica67

Mesajde Florin Dobre » 17 Noi 2013, 21:37

jenica67 scrie:Eu stiu ca prezenta feromonuli de matca, inhiba in timp, calitatea de a mai oaua, a albinelor. De aceia si DM folosea feromon de matca, la nucleele (roii) formate, pana la introducea matcilor.

Eu am inteles ca scopul folosirii feromonilor ar fi sa nu traga botci. :?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde liviutzbogos » 17 Noi 2013, 21:38

jenica67 scrie:Eu stiu ca prezenta feromonuli de matca, inhiba in timp, calitatea de a mai oaua, a albinelor. De aceia si DM folosea feromon de matca, la nucleele (roii) formate, pana la introducea matcilor.

Pai, cred ca folosea feromonul inainte de a se bezmetici albinele, nu dupa ce s-au bezmeticit.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde jenica67 » 17 Noi 2013, 21:41

Fenomenul este reversibil. Prezenta feromonului, le inhiba proprietatile organelor ouatoare, acestea atrofiindu-se.
jenica67

Mesajde balu » 17 Noi 2013, 21:54

daca fenomenul ar fi ireversibil, singura solutie ar fi eutanasierea :lol: , am reusit rezolvarea bezmeticilor cu vechime sau mai noi prin divizare, infometare, lasarea in corp fara rame, si acordarea unei matci mai batrine,careia i-ai pune gind rau
balu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE