Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: albina outoare

Mesajde cantemir » 17 Noi 2013, 22:14

proapis13 scrie:Jenica sunt 100% de acord cu tine ca doar ai propus insa nu ai si realizat
Sunt curios cine a si incercat metoda ta si postata de colegul Dicu si ce randament poate da
stiind faptul ca o albina din moment ce a inceput puatul nimic nu o mai intoarce din drumul ei
salve :D

Cum vad eu lucrurile, de aici, dupa mica mea banchiza:
- nici o albina nu depune oua (fie ea matca sau albina outoare), daca nu-i hranita de suita ei cu laptisor;
- albinele outoare nu emana feromoni (d-aia nu ies la imperechere si nici trantorii nu le baga in seama);
- marea problema intr-o familie bezmeticita nu o prezinta albinele outoare, ci insotitoarele lor, care le indoapa cu laptisor;
- in prezenta feromonului puternic, al unei matci tinere(pe care o simt, dar la care nu pot ajunge), se mizeaza pe schimbarea comportamentului insotitoarelor bezmeticelor;
- astea vor inceta (sau asa speram noi) sa ingrijeasca o "matca" fara feromoni;
- nehranite cu alimentul minune, soarta ouatoarelor (in orice stadiu de dezvoltare-bezmeticire s-ar afla), e petcetluita!
cantemir

Mesajde paul » 17 Noi 2013, 22:23

Treaba cu feromonii reginei care inhiba dezvoltarea ovariolelor la albine lucratoare e testata de mine vara asta ! Am indreptat 2 bezmetici doar dandu-le regine ! Ce-i drept, am tinut reginele deasupra ramelor in cutiuta si cu piedica pusa, minim 3 zile !
CEA MAI MARE PROSTIE CU DESFIINTAREA STUPULUI BEZMETIC PRIN SCUTURARE !!! SE POATE SALVA !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Florin Dobre » 17 Noi 2013, 22:41

O fi prostie sau nu, eu la varianta asta am ajuns. Si pot spune ca am incercat toate metodele de care am aflat. Se pot salva dar e bataie de cap. In general se intampla la roi proaspat infiintati. Vina este a apicultorului.
Scutur si am rezolvat.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde proapis13 » 17 Noi 2013, 22:51

Cind o sa gasiti asa ceva in stup niciodata acea familie nu v-a mai fi dez-bezmeticita
De ce??...albina este deja batrina si nu se v-a mai chinui sa creasca puietul
pur si simplu in loc sa puna in celula laptisor de matca in a treia zi; scot larvele afara si fac curatenie..
Imposibil ca multi dintre cei ce s-au confruntat cu bezmeticirea sa nu observe azi oua de o zi si la o saptamina sa constate lipsa puietului
chestia cu feromonii e buna cind ai sesizat din timp starea de fapt si atunci e cu dus si intors
Nu vorbim de starea incipienta cind poti sa-ti dai seama ca acel stup este bezmetic fara sa ridici capacul stupului :!:

Si inca una de tinut minte;albinele ce hranesc regina cu laptisor de matca NICIODATA nu se vor intoarce sa hraneasca larvele :!:
Fişiere ataşate
553974_280491632062970_1114768260_n.jpg
291952_424348087672096_1089182270_n.jpg
544602_3962501881136_1340431689_n (Copy).jpg
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde cantemir » 17 Noi 2013, 23:01

proapis13 scrie:Si inca una de tinut minte;albinele ce hranesc regina cu laptisor de matca NICIODATA nu se vor intoarce sa hraneasca larvele :!:

Desigur! Vor pleca la cules!
cantemir

Mesajde proapis13 » 17 Noi 2013, 23:02

cantemir scrie:
proapis13 scrie:Si inca una de tinut minte;albinele ce hranesc regina cu laptisor de matca NICIODATA nu se vor intoarce sa hraneasca larvele :!:

Desigur! Vor pleca la cules!

aciditatea ta face bine la stomach
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde luci » 17 Noi 2013, 23:48

Daca aveti matca imperechiata se poate rezolva simplu stupul bezmetic; va mai trebuie o rama de puiet care tocmai ecluzioneaza si cu o plasa de sarma 10/10cm sub care eliberati matca(zona de rama acoperita de plasa sa aiba si miere si puiet ); rama respectiva o introduceti in mijlocul cuibului familiei bezmetice; la 24 de ore se va observa ca nu mai oua bezmetic si sub plasa de sarma matca oua insotita de puietul proaspat ecluzionat.
“Nimeni n-a vazut vreodata pe Dumnezeu; singurul Lui Fiu, care este in sanul Tatalui, Acela L-a facut cunoscut.”
luci

Mesajde paul » 18 Noi 2013, 10:39

Florin Dobre scrie:O fi prostie sau nu, eu la varianta asta am ajuns. Si pot spune ca am incercat toate metodele de care am aflat. Se pot salva dar e bataie de cap. In general se intampla la roi proaspat infiintati. Vina este a apicultorului.
Scutur si am rezolvat.

"Bai" ... fii atent ! Nu-i nici o bataie de cap !!!
Am procedat asa si cu roi si cu familie buna . La roi nu s-a intors regina de la imperecheat iar la familie cred ca am storcit eu regina cu ramele ! :(
Familia si-a tras botci de salvare. Am lasat vreo 2 botci mai aratoase (una inchisa si una deschisa), a eclozat regina si nu s-a mai intors de la imperechere. Si familia s-a bezmeticit ... Am luat o regina imperecheata si am pus-o cu cutiuta de transport deasupra ramelor, fara sa-i rup piedica. Am lasat-o asa 3 zile , dupa care i-am rupt piedica si albinele au eliberat-o si au accepat-o ! Inainte de a pune cutiuta deasupra ramelor am zgariat cu furculita de descapacit toate celulele cu puiet ghebos !
Parerea mea ... incearca ! N-o sa-ti para rau !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Florin Dobre » 18 Noi 2013, 11:09

Am incercat Paul. Mai sunt si alte metode. Mi-au reusit aproape toate. ;)
Dar am ramas la parerea ca e bataie de cap si timp pierdut.
Prefer sa scutur. Albina neafectata se intoarce tot in stupii mei.

Nu am patit pana acum sa mi se bezmeticeasca o familie. Mi se mai intampla la cate un roi nou format.
Bag seama ca riscul de bezmeticire este mai mare atunci cand folosesti botca in roiul format.
Cand am folosit matca imperecheata, nu am avut probeme.
Prefer sa fac altul daca tin la numar.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Anterior

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE