Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde paul » 18 Noi 2013, 21:47

IGNITE scrie:dar ce ar fi de făcut, dacă, în condiţiile unor temperaturi crescute, există totuşi puiet în stupi la ora asta, iar, să spunem că, în ianuarie, mătcile vor începe să ponteze? ştiu...nu am făcut pregătirea aşa cum trebuie toamna, nu am strâns cuibuirile aşa cum ar trebui ş.a.m.d.? dar dacă totuşi?

PRIETENE, daca nu ai toate ramele pline ...MACAR 75%, nu scapi de pus turte !
Important e ca aceste turte sa fie administrate cat mai in primavara !
Eu daca ajung cu ale mele pana-n februarie fara sa fiu nevoit sa le bag turte , ma declar supermultumit !Cu toate ca ... ma indoiesc ! :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde IGNITE » 18 Noi 2013, 21:50

pt. proapis: noi ăştia mai mici...avem geană bună! tot din selecţie naturală. în ziua de azi trebuie să ai ochiul format, că cine ştie cu ce te alegi. îţi iei una fotoshopată...şi ai pus-o! sau prea fardată...înţelegi?
prin analogie...bunghim bine şi alte treburi.

când dracului doamne iartă-mă, ca să zic aşa...pică sf. Dumitru?

e în aceeaşi dată cu târgul ăla de nu ştiu unde? (aşa ştie bunica când i s-au născut copii) :D
nu caut nici să mă tai :D
IGNITE

Mesajde pab » 18 Noi 2013, 21:51

IGNITE scrie:dar ce ar fi de făcut, dacă, în condiţiile unor temperaturi crescute, există totuşi puiet în stupi la ora asta, iar, să spunem că, în ianuarie, mătcile vor începe să ponteze? ştiu...nu am făcut pregătirea aşa cum trebuie toamna, nu am strâns cuibuirile aşa cum ar trebui ş.a.m.d.? dar dacă totuşi?

Ha ha ha.
Asa ceva e greu de realizat la un apicultor care iubeste cu adevarat albinele. Si daca totusi se intampla, ai 2 optiuni:
1. Schimbi apicultorul pe care in august l-a durut undeva de albine.
2. Schimbi toate matcile
trecut. prezent. viitor. toate sunt legate
pab

Mesajde proapis13 » 18 Noi 2013, 21:56

IGNITE scrie:pt. proapis: noi ăştia mai mici...avem geană bună!
prin analogie...bunghim bine şi alte treburi.

Bungheste-mi si mie cand infloreste salcimul in 2014...si da un indiciu ca foto de mai sus nu e ,,pe bune''
app,cind ai fost ultima data pe munte???...are legatura cu subiectul...
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde IGNITE » 18 Noi 2013, 22:25

proapis...de curiozitate...de ce mă întrebi când am fost ultima dată pe mune? te-ai gândit vreodată că locuiesc în zona de munte, dar stupina este la câmpie? fusăi pe munte ...chiar ieri. sunteţi mulţumit? şi după, am fost pe la Iaşi, la soră-mea. şi m-am întors aseară. dacă aveam timp, treceam pe acolo pe la dvs. unde este lacătul cât plosca...să iau o bragă. :D

pur şi simplu poza mi se pare nereală. dumneata le ai pe astea cu indiciile de falsificare a unei poze?

când am spus că bunghim şi alte treburi...era o glumă. după câte ai văzut am şi explicat de unde a plecat ideea cu bungheala...

întrebarea cu salcâmul...arată că dumneata ai luat-o în serios şi vrei să-mi demonstrezi nu ştiu ce. că eu m-am dat deştept, dar uite că nu-s pentru că nu ştiu să răspund la întrebarea matale. nu ai precizat care salcâm. care locaţie? asta aşa...ca fapt divers. :D

oricum, nu ştiu când înfloreşte salcâmul anul ăsta. mă gândesc că nu prin decembrie. o fi prin mai, pe la început, pe la jumatea lunii, pe 10 mai? depinde. poate nici nu mai înfloreşte dracului pe acolo pe la Mehedinţi. :D te asigur că nici matale nu ştii multe. deşi ştii o groază, ca să zic aşa.

ce vreau eu să spun e că în nici un caz...nu am bagajul dvs. de cunoştinţe în domeniu. nici nu ştiu dacă îl voi avea. nu spun nici măcar că am aplecarea dvs. asupra domeniului. aşa că nu văd rostul unor frecuşuri inutile.

d-l pab...mă aşteptam la răspunsul dvs. şi aveţi dreptate. de aia am şi precizat în întrebare ..."DAR DACĂ TOTUŞI?" ştiu eu că trebuia să restrâng cuibul, să completez astfel încât să am ramele pline ochi cu miere...

iar asta cu mătcile...este cât se poate de adevărată...dar şi dureroasă problemă.

legat de iubire...nu pot spune că iubesc albinele... nu e în firea mea să vorbesc aşa. de preocupat mă preocupă problema. iar de neglijat, departe de mine gândul. dacă am făcut greşeli...am făcut. nu ştiu. e primul an. în orice caz, îmi doresc să ţin albine să învăţ să lucrez cu ele şi să am şi ceva rezultate fără a le omorî.
Ultima oară modificat de IGNITE pe 18 Noi 2013, 22:35, modificat 1 dată în total.
IGNITE

Mesajde IGNITE » 18 Noi 2013, 22:32

pt. proapis şi pentru ceilalţi...sper să se înţeleagă că atunci când am postat eram binedispus. nu ironic. nu am intenţia să persiflez...

e valabil şi pentru mesaul cu Sf. Dumitru. (dacă e să mă întrebe cineva din scurt...când e...habar nu am şi pur şi simplu îmi amintesc de străbunica mea care ştia datele naşterii strănepoţilor în funcţie de datele târgurilor din comunitate). sper să nu se înţeleagă greşit.
IGNITE

Mesajde proapis13 » 18 Noi 2013, 22:34

csaa scrie:Ba are o singura logica: fotoshop

IGNITE scrie:exact aşa. este trucată poza. şi dacă nu e, tot e. :D

trebuie să fii sadic să pui stupii acolo.

Si vulpea parca ,,a spus'''ca strugurii sunt acrii :oops:
Mintea voastra refuza ce vede ochiul deci asa ceva nu se ,,egzista'''....
Uitati ce cules are colegul nostru acolo in zona prin luna mai
Cei ce cunosc muntele recunosc flora de acolo...se gaseste si la noi...
salve :D
Fişiere ataşate
377097_235719743157952_826112672_n.jpg
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde IGNITE » 18 Noi 2013, 22:39

hai măi proapis...că dacă postam eu poza şi erai tu la răspuns...mă luai la mişto...să fim serioşi.

şi dacă...şi a doua poză este trucată? a? de data asta de tine...ca să ai argument. oricum, este de observat că ştiai dinainte de existenţa celei de-a doua poză şi ai intrat să ne întrebi pe noi ...ştii? să ne verifici...ca după...vezi ce au răspuns blegii...şi ...după care "Cei ce cunosc muntele recunosc flora de acolo...se gaseste si la noi..."cunoşti continuarea. e bine aşa.

cine cunoaşte muntele...cunoaşte flora. unii pot cunoaşte flora şi fără să vadă muntele. după cum unii pot cunoaşte şi albina şi muntele şi să nu-i treacă prin cap de ce şi-a pus ăla stupii acolo. oricum, mircea şi-a dat seama.

oricum...nebun de legat să-şi pună cocoţaţi pe acolo stupii. turci disperaţi. :D sau pasionaţi.
IGNITE

Mesajde proapis13 » 18 Noi 2013, 22:49

IGNITE scrie:hai măi proapis...că dacă postam eu poza şi erai tu la răspuns...mă luai la mişto...să fim serioşi.

şi dacă...şi a doua poză este trucată? a? de data asta de tine...ca să ai argument. oricum, este de observat că ştiai dinainte de existenţa celei de-a doua poză şi ai intrat să ne întrebi pe noi ...ştii? să ne verifici...ca după...vezi ce au răspuns blegii...şi ...cunoşti continuarea. e bine aşa.

oricum...nebun de legat să-şi pună cocoţaţi pe acolo. turci disperaţi. :D sau pasionaţi.

Reciteste ce am scris la prima foto si sa tii minte cat timp o sa fii posesor de stupi
Nu am scos pe nimeni la tabla sa disece poza din virful muntelui am scris doar o concluzie
ce trebuie sa fie litera de lege pentru toti iar incepatorii sa o scrie in capacul primului stup deschis
la inceputul noului an apicol
proapis13

Mesajde 7Rame » 18 Noi 2013, 23:03

o splendoare!
Chiar acum, in acest moment, sunt la Busteni, intr-un concediu tarziu. Asta tot din cauza albinelor...
Exista aici, pe valea Prahovei, o zona protejata, cu pajisti de viorele, branduse albe si portocalii si alte flori montane (nu ma dau cale cunosc pe toate). Ce am vz am vz doar poze, si am mai completat cu ce am gasit pe net. Splendoare! Visul oricarui apicultor, sa vad eu asa ceva la mine, la Oltenia, pe 1-10 martie...sau mai devreme...sa se bata albina la urdinis, "cracanata" de grauntii de polen...Din pacate, la noi, viorelele rar, la fel brandusele, ici colo cate un cuib, si numai pe paduri de fag/stejar
Vise! :d
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde IGNITE » 18 Noi 2013, 23:11

proapis nu te mai enerva...ai întrebat de unde ştim că este fotoshopată? de aici...în fine. oricum...tu văzusei tot contextul, na! noi nu! :)

mai uşor cu ceea ce trebuie să ţin eu minte şi restul...cu litera de lege pentru orice începător. te rog. dacă eşti un om al bunelor intenţii nu aşa se pune problema. te salut!
IGNITE

Mesajde proapis13 » 18 Noi 2013, 23:31

IGNITE scrie:proapis nu te mai enerva...ai întrebat de unde ştim că este fotoshopată? de aici...în fine. oricum...tu văzusei tot contextul, na! noi nu! :)

mai uşor cu ceea ce trebuie să ţin eu minte şi restul...cu litera de lege pentru orice începător. te rog. dacă eşti un om al bunelor intenţii nu aşa se pune problema. te salut!

Asta trebuie sa tii minte,tu si toti incepatorii si sa va scrieti chiar si in carnetul de stupina,cu rosu,sa va sara in ochi,sa tineti minte
Tratamente la timp si hrana din belsug;asta e secretul unei iernari fara probleme
Asta a fost concluzia la foto postata
de la remarca asta parca ai luat foc si de necaz ca nu ai dreptate incerci sa te eschivezi
am fost si sunt un om al bunelor intentii si asta reiese din activitatea mea pe forum
de suparat nu sunt suparat insa ma intriga modul asta al unor colegi cu 3,14 stupi - sa traiesti nea Janesse -
ce vin si dau sfaturi cu pretentie de litera de lege si anul trecut pe vremea asta faceau ce fac si acum...
numai ca acuma stau in fata calculatorului...
dau o braga pt insistenta ta de a iesi in evidenta....sa-mi arati lacatul ala cat plosca cind vii la Severin...
acuma te salut si eu
salve :D
proapis13

Mesajde Florin Dobre » 18 Noi 2013, 23:42

Pana la urma nici nu conteaza daca poza e prelucrata sau nu. Conteaza ideea...de apicultura montana.
E greu cu orgoliile astea. A mea ii mai mare! :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde IGNITE » 19 Noi 2013, 13:06

băi mă enervaţi!

eu am vrut să spun, mai mult sub formă de glumă, că, tu proapis, aveai şi a doua poză, deci întrebarea ta legată de prima poză, în sensul, oare cum iernează ăştia, era doar aşa (BINE IERNEAZĂ din moment ce sunt apţi pentru cules în vârful muntelui)...pentru că, tu, din moment ce ştiai şi de a doua poză, cunoşteai că au ieşit cu bine din iarnă. eu, mai fraier, şi mai suspicios de fel, am zis că e poza trucată, că doar nu vezi aşa ceva toată ziua.

ce aţi spus despre pregătirea din august este într-adevăr literă de lege. dar nu mai fiţi aşa dictatori, că, voi când eraţi la început...doar nu eraţi zmei.

şi nu am chiar 3,14 stupi. am 34. şi admit că sunt botă, cum zic ardelenii. nu ştiu dacă eu am puterea voastră de muncă, timpul şi aplecarea ca să ajung la nivelul vostru de cunoştinţe şi posibilităţi practice în domeniul apiculturii ... însă, poate mă aleg şi eu cu ceva cunoştinţe şi deprinderi. apoi, dacă vrea Dumnezeu, când o să am timp...poate...o să se aleagă şi pentru mine ceva.

oricum...având în vedere că nu-s poze trucate...totul arată spectaculos de-a dreptul. foarte frumos.

dar totuşi, dacă, din diferite motive (inclusiv, neştiinţa apicultorului, căci, în cazul meu, preocuparea a existat, adică, tratamente făcute, în plus, nu degeaba am cumpărat 360 de kg de apimera şi le-am lăsat miere în catul de jos + băgat sirop, iar în plus am stocat miere pentru vremuri negre) ... albina se comportă altfel decât normal, care sunt soluţiile imediate ?. cele pe termen lung, de genul schimbatul mătcii, care este o chestie benefică sub mai multe aspecte...să zicem că sunt cunoscute.
IGNITE

Mesajde dicu.ion57 » 19 Noi 2013, 18:52

oricum...având în vedere că nu-s poze trucate...totul arată spectaculos de-a dreptul. foarte frumos.

dar totuşi, dacă, din diferite motive (inclusiv, neştiinţa apicultorului, căci, în cazul meu, preocuparea a existat, adică, tratamente făcute, în plus, nu degeaba am cumpărat 360 de kg de apimera şi le-am lăsat miere în catul de jos + băgat sirop, iar în plus am stocat miere pentru vremuri negre) ... albina se comportă altfel decât normal, care sunt soluţiile imediate ?. cele pe termen lung, de genul schimbatul mătcii, care este o chestie benefică sub mai multe aspecte...să zicem că sunt cunoscute.[/quote]
Astazi am montat perdelele contra vintului si-a curentilor de aer.Am strins crengute si paie ,sa le am la primavara cind albinele vor face zborul de curatiresa le imprastii pe linga pavilion ,ca multe albine se aseaza pe zapada daca inca nu sa topit.
Fişiere ataşate
phpRFBRpsAM.jpg
dicu.ion57

Mesajde dicu.ion57 » 19 Noi 2013, 18:59

Intodeauna iernez citeva fam si pe jos,chiar daca am pavilionul complet ,ca pe timpul ierni poate sa mai apara si pierderi ,iar primavara sa am de unde complecta.
dicu.ion57

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR