Tu spui ca nu crezi ca a existat o politica nationala a unor state de a cumpara pamant dar tot tu dai exemplu de ce ai face daca ai fi China sau ce s-a intamplat in istorie cu un munte.
Tot tu, daca nu ma insel , dadeai exemplu mai sus de China care vrea sa cumpere 3.000.000 de HA in Ucraina. Din cate stiu tot China mai detine teren si prin Africa.
Ok, sunt de acord ca niste indivizi au actionat, dar nu cred ca independent, sau nu intotdeauna independent, pentru ca pana la urma o politica nationala de genul asta prin indivizi se face. Nu o sa vina niciodata ministrul agriculturii dintr-o asemenea tara sa se ocupe personal de agricultura pe suprafetele cumparate. Dar poate sa dea credit cu dobanda avantajoasa pentru achizitie de teren, de utilaje, , poate sa creeze anumite facilitati astfel incat terenul sa intre in proprietatea unui concetatean care sa actioneze in interesul acelei tari iar productia sa o directioneze neconditionat catre acea tara.
Nu pleaca nimeni cu pamantul din Romania, dar cu productia da. Si atata timp cat toata lumea are de mancare nu o sa fie probleme, abia in momentul in care apare o criza alimentara mondiala o sa ne dam seama ce-am facut.
Si tare mi-e teama (dar sper ca este doar o teama prosteasca, de copil) ca intr-o zi o sa ne rugam cu banii in mana de un arab sau chinez sa ne dea de mancare si nu o sa primim nimic.
Ne vaitam ca nu este muncit pamantul in Romania. Manipulare.
Fac naveta zilnic 65 de kilometri din Dambovita pana in Bucuresti. Acum 10 ani intr-adevar erau terenuri parloaga, insa acum nu mai este petic de pamant necultivat. Terenuri care pana mai ieri erau parloaga (de cand ma stiu eu erau asa), acum se ara cu tractoare de sute de cai putere si enspe brazde. Se cultiva rapita, sorg, legume si alte alea. Cu irigatii prin picurare. Daca vrei intr-o zi filmez si pun pe forum.
Acum ceva timp il auzeam pe un mare fermier la Viata Satului ca in zona Moldovei nu prea mai gaseste teren sa arendeze. Deci?
Mai gasesti cate o parloaga pe ici, pe colo, de juma' de hectar, dar asta nu are relevanta, pana la urma pe suprafata mica agricultura nu este rentabila. Daca la mine in comuna in care locuiesc, unde terenul este super faramitat, au aparut in ultimii 10 ani agricultori care cultiva sute de hectare (ba unul si-a facut si aerodrom, spre Targoviste, fost pilot, are cateva avioane cu care stropeste), iti dai seama ce e la nivel de tara?
Dar asta e un lucru bun. Problema este insa cu strainii. Tocmai ce am dat peste acest articol
http://www.agrostandard.ro/strainii-pro ... e-granita/LE. Nu citisem decat inceputul articolului, acum l-am citit pe tot, se pare ca mai gandesc si altii ca mine.