Prima pagină OFF TOPIC CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE

Aici poti pune tot felul de intrebari (altele decat cele legate de apicultura) . Poti discuta cu alti apicultori despre orice iti trece prin cap.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Goana dupa pamant

Mesajde Jean Valjean » 19 Noi 2013, 10:23

Legat de ce spuneam mai sus:

"Potrivit unor surse apropiate pieței funciare, există temerea că Ungaria își va susține cetățenii cu orice mijloace pentru achiziționarea de terenuri agricole în România, mai ales în zona Transilvaniei, începând cu anul 2014. Ungaria deținea la finele lui 2011 circa 8,17% (57.190 ha) din cele peste 700.000 de hectare de teren agricol cumpărat în România de persone juridice străine, potrivit unor date furnizate în 2011 de MADR, deși cifrele sunt încă destul de controversate.....
Într-un clasament al cumpărătorilor de teren în România, pe primele locuri se află Italia, cu 24,29%, urmată de Germania cu 15,48% și de țările arabe cu 9,98%. Totodată, Ungaria deținea 8,17% din cele peste 700.000 de hectare de teren agricol cumpărat în România, Spania (6,22%), Austria (6,13%), Danemarca (4,52%), Grecia și Olanda câte 2,4% și Turcia 0,78%."

Mai multe informatii aici http://www1.agerpres.ro/economie/2013/1 ... --12-52-15
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde delorin I » 19 Noi 2013, 10:52

Jean Valjean scrie:Legat de ce spuneam mai sus:

"

Statistica asta e putin irelevanta! Nu cred ca a existat intentionat o politica nationala a unor state de a cumpara pamant in Romania! Pur si simplu niste indivizi de nationalitatea x sau y au actionat independent si au trecut la afaceri cu pamant! Daca as fi rus as cumpara pmant in EU si as cumpara la pret bun din Romania! Daca a s fi chinez plin de bani, sau chiar as fi China, as cumpara tot ce se vinde in Europa Rasariteana si mi-as asigura surse de hrana pentu populatie in viitor de la aia care nu stiu sa puna valoare pe pamant! daca as fi ungur as cumpara Transilvania, incet si sigur! (De pilda la un moment dat prin secolul XVIII cred, (trebuie sa revad documentul ) un munte a trecut din stapanirea Moldovei in cea a Transilvaniei doar pentru simplu fapt ca acel munte a fost cumparat de o persoana fizica din Transilvania! )
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Jean Valjean » 19 Noi 2013, 12:07

Tu spui ca nu crezi ca a existat o politica nationala a unor state de a cumpara pamant dar tot tu dai exemplu de ce ai face daca ai fi China sau ce s-a intamplat in istorie cu un munte.
Tot tu, daca nu ma insel , dadeai exemplu mai sus de China care vrea sa cumpere 3.000.000 de HA in Ucraina. Din cate stiu tot China mai detine teren si prin Africa.
Ok, sunt de acord ca niste indivizi au actionat, dar nu cred ca independent, sau nu intotdeauna independent, pentru ca pana la urma o politica nationala de genul asta prin indivizi se face. Nu o sa vina niciodata ministrul agriculturii dintr-o asemenea tara sa se ocupe personal de agricultura pe suprafetele cumparate. Dar poate sa dea credit cu dobanda avantajoasa pentru achizitie de teren, de utilaje, , poate sa creeze anumite facilitati astfel incat terenul sa intre in proprietatea unui concetatean care sa actioneze in interesul acelei tari iar productia sa o directioneze neconditionat catre acea tara.
Nu pleaca nimeni cu pamantul din Romania, dar cu productia da. Si atata timp cat toata lumea are de mancare nu o sa fie probleme, abia in momentul in care apare o criza alimentara mondiala o sa ne dam seama ce-am facut.
Si tare mi-e teama (dar sper ca este doar o teama prosteasca, de copil) ca intr-o zi o sa ne rugam cu banii in mana de un arab sau chinez sa ne dea de mancare si nu o sa primim nimic.

Ne vaitam ca nu este muncit pamantul in Romania. Manipulare.
Fac naveta zilnic 65 de kilometri din Dambovita pana in Bucuresti. Acum 10 ani intr-adevar erau terenuri parloaga, insa acum nu mai este petic de pamant necultivat. Terenuri care pana mai ieri erau parloaga (de cand ma stiu eu erau asa), acum se ara cu tractoare de sute de cai putere si enspe brazde. Se cultiva rapita, sorg, legume si alte alea. Cu irigatii prin picurare. Daca vrei intr-o zi filmez si pun pe forum.
Acum ceva timp il auzeam pe un mare fermier la Viata Satului ca in zona Moldovei nu prea mai gaseste teren sa arendeze. Deci?
Mai gasesti cate o parloaga pe ici, pe colo, de juma' de hectar, dar asta nu are relevanta, pana la urma pe suprafata mica agricultura nu este rentabila. Daca la mine in comuna in care locuiesc, unde terenul este super faramitat, au aparut in ultimii 10 ani agricultori care cultiva sute de hectare (ba unul si-a facut si aerodrom, spre Targoviste, fost pilot, are cateva avioane cu care stropeste), iti dai seama ce e la nivel de tara?
Dar asta e un lucru bun. Problema este insa cu strainii. Tocmai ce am dat peste acest articol http://www.agrostandard.ro/strainii-pro ... e-granita/

LE. Nu citisem decat inceputul articolului, acum l-am citit pe tot, se pare ca mai gandesc si altii ca mine.
Jean Valjean

Mesajde delorin I » 19 Noi 2013, 12:36

Daca o astfel de politica ar fi existat-ea s-ar fi putut desfasura absolut in voie pana acum! Cand ai un astfel de interes, te organizezi usor in societate comerciala si cumperi tot ce se vinde! Doar ca, trecand peste teoriile conspiratiei, din punct de vedere al strategiei militare, acum exista alte abordari! E drept din punct de vedere al strategiei economice lucrurile ar trebui sa stea altfel! Doar un stat centralizat precum China, sau un stat desertic cu puternice rezerve- de hidrocarburi si altele- cupru de pilda - si ma gandesc aici la cazul Omanului, ar putea investi acum in teren arabil aflat pe teritoriul altor state pe care eventual sa nu produca nimic! Criza a lovit extrem de puternic si nu exista la dispozitia guvernelor prea multi bani pentru astfel de abordari! La persoane fizice insa - exista! de ce sa cumpere insa Rusia pamant in Romania cand a cumparat fabrici de preucrare a metalelor si le-a scos din circuit ca a nu aiba concurenta, cand a cumparat rafinarii ce le concureaza usor pe cele europene cu toata politica europeana a preturilor maximale pentru cei din afara spatiului extra comunitar! Poti controla state sau comunitati de state, si fara sa cumperi pamant! Prin alte mijloace! Dar, daca eu Ludovic al XIV-lea :D as fi acum un stat care are o problema demografica- si insumez aici inclusiv problema hranirii excedentului de populatie, sau am probleme de lipsa de teritoriu agricol din diverse motive, as investi intr-u teritoriu agricol in afara granitelor! Mi-as externaliza productia agricola in timp ce eu mi-as folosi teritoiul in alte scopuri!
Dar eu nu sunt Statul si nici macar Ludovic al XIV-lea! Cat despre calitatea politicienilor si viziunea lor pe termen lung, cred ca nici altii nu au pe unii mult mai straluciti decat ai nostri!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Jean Valjean » 19 Noi 2013, 13:24

Nu stiu de ce dai tu Rusia ca exemplu, cand stim ca Rusia ar fi ultimul stat care ar avea nevoie de teritoriu (este cel mai vast stat din lume).
Si nu stiu de ce legi tu pericolul vanzarii terenului doar de politica nationala a altor state.
Sa zicem ca nu exista o asemenea politica nationala. Dispare pericolul prezentat de mine ?
Ai citit articolul recomandat de mine mai sus?
In fine, daca tu consideri ca nu prezinta nici un pericol liberalizarea pietei funciare pentru straini si pentru a merge cu discutia mai departe, spune-mi te rog, dupa tot ceea ce s-a discutat pana acum, cateva beneficii pe care crezi ca le-ar putea aduce.
Jean Valjean

Mesajde delorin I » 19 Noi 2013, 14:00

Singurul beneficiu imediat- este deblocarea unei piete aproape blocate! Desi la acest moment discutam despre achizitionarea de terenuri de catre persoane private- maxim 100 de ha si nu de suprafete mari, asta se face deja de ani de zile in Romania. Se cumpara ceea ce romanii nu pot sa cumpere din diverse motive! Nu sunt un adept al liberalizarii totale, incerc sa imi definesc o pozitie, dar ma intreb daca facem asta, ce este atat de rau? Daca statul va interveni sa identifice mecanismele de evaziune fiscala si isi va propune sa le cotroleze, si sunt sigur ca va face asta cat de curand, atunci afacerile cu profit zero in urma externalizarii capitalului or sa scada considerabil! Altfel privind problema- am vazut crame noi facute de straini prin Buzau si nu doar. Soiuri noi de vie, plantatii noi ce se aclimatizeaza, angajati romani si un pas inainte pentru economia locala din unele locuiri! Am vazut vinuri romanesti scoase de straini in afara pe filierele lor. Am auzit de vinuri romanesti care se vand bine in Elvetia de pilda! Am vazut culturi de plante total noi si mult mai rentabile decat cele vechi de grau si porumb! Cred ca mergand pe aceste produse de nisa, in termeni imediati putem castiga capital! Nu imi permit sa cumpar copacii pe care ii vinde un italian in Romania, copaci produsi in Italia. 40 de Ron pentru un copac ce va creste pe spalier, este exagerat. Dar daca acel italian va produce acesti copaci pentru care pretinde drept de autor- o sa pot sa-i cumpar si eu! Sunt si avantaje deci! Daca vom fi amenintati ca entitate statala in urma achizitionarii acestor terenuri(uite de pilda Venezuela)-putem trece inca o data, la nationalizare. Nimic nu ne opreste:)!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Jean Valjean » 19 Noi 2013, 14:09

Stire de ieri:

"Strainii au liber la achizitionarea de terenuri agricole
De la 1 ianuarie 2014, strainii vor putea achizitiona terenuri agricole in Romania. Potrivit unor surse din cadrul Ministerului Agriculturii, din noul proiect de Lege privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persone fizice, au fost scoase toate conditiile care puteau limita aceste tranzactii.
Astfel, strainii nu vor mai fi nevoiti sa se limiteze la doar 100 de hectare si nici sa aiba cunostinte in domeniul agricol sau o perioada minima de activitate in acest sector. Noul proiect de Lege, care vizeaza si infiintarea Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, prin reorganizarea Agentiei Domeniilor Statului urmeaza sa fie discutat in acesta saptamana in Guvern, dupa care va fi transmis spre dezbatere in Parlament"

Sursa: http://www.finantistii.ro/terenuri/stra ... cole-81296
Jean Valjean

Mesajde delorin I » 19 Noi 2013, 14:14

Ok! Am inteles! Doar ca strainii au putut cumpara si pana acum! Tot una este ca au facut-o pe persoana juridica si de aici incolo o pot face pe persoana fizica! Cumva, prin scoaterea acelor limitari la 100 ha, mergem inapoi undeva prin vremea lui Cuza! O sa avem iar mosieri si arendasi evrei! :)

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde lucky5strike » 19 Noi 2013, 15:44

Nu e vorba de evrei, olandezi si rusi, poa' sa fie orice natie. Daca ai avea garantia ca s-ar naturaliza aici, ar plati taxe, si nu ar tuli-o cat ai zice NOKIA... Dar ai?

E capital strain. Asta, pe cat de repede vine, la fel de repede pleaca. Si unde se stabileste, impiedica dezvoltarea fermierilor autohtoni. Adica exact a alora care nu pleaca la prima pala de vant.

Majoritatea covarsitoare a fermierilor, cvasiunanimitatea, trebuie sa fie romani, locali, altfel... pa Romania...

;)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Florin Dobre » 19 Noi 2013, 16:02

Va fi SC ROMANIA SA. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde namzeb » 19 Noi 2013, 16:55

O sa se ajunga ca in poezia lui Cosbuc ,,Noi vrem pamint,, atunci cind cei ce vor cumpara pamintul vor vinde produsele in lumea larga si romanasii nostri vor cersi o bucata de piine.Cel mai bine era sa refacem IAS-urile si produsele sa ramina aici sau sa le vindem noi la pret celor din lumea larga,aveam si noi ceva cu care sa obligam pe altii sa plateasca pentru papa.Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde lucky5strike » 19 Noi 2013, 21:00

Sa nu dramatizam... dar totusi, puteau si ei sa prelungeasca 4-5 ani, pana prind astia ai nostri ceva vlaga. :oops:

In afara sa puna bir, statul asta nu mai stie nimic. De fapt, nici la asta nu se pricep, se pricep doar la cheltuit.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde delorin I » 20 Noi 2013, 11:04

Statul suntem NOI! Aia care ne conduc NU SUNT STATUL! Sa nu ii congratulam cu acest epitet! Sunt doar o banda de nevolnici care au pus mana pe niste parghii intr-un mod oportunist si atat! Ar trebui sa fie slugi ale noastre ale tuturor, asta ar trebui sa fie ideea de deminitar si nu aceea de boier. Dar sunt slugi doar in a executa ordine de la Bruxelles si nu in a avea o proprie atitudine unde este cazul? Intrebarea este- Pana unde merge servitorismul acestor Franari? Rolul lor in mare parte asta este!!!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde lucky5strike » 20 Noi 2013, 14:52

Ce ziceti, are tara asta un masterplan? Sau are doar vorbe?

Si hartii, uitasem, numai si numai hartii...

:evil:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde proapis13 » 20 Noi 2013, 15:58

Bulgaria a spus nu vănzarii de pământ către cetățenii străini! Ce face România? …
încă un act de prostie obedientă total gratuită sau o tradare națională printre atâtea altele ....
http://www.rbnpress.info/wp/bulgaria-a- ... z2lAznFzDQ
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde MyBees » 20 Noi 2013, 23:57

delorin I scrie:Statul suntem NOI!

Ce gluma buna... :))

Parerea mea... suntem vanduti la metru patrat(de fapt la hectar, ca suntem ieftini) si nici macar nu ne mai deranjeaza asta. Aveti exemplul unui stat "mai acatarii" din Europa care sa permita vanzarea de teren catre cetateni ai altor state?

Capitalurile europene nu au niciun interes ca fermierul roman sa "prinda coaja". Trebuie sa-ti distrugi concurentul cat are unghiile moi.
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE