Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Apicultura montana

Mesajde State » 20 Noi 2013, 00:41

Eu vreau sa duc 2-3 de proba. Mai am o varianta si nu stiu daca s-o aplic. :? O ruda de la tara e cioban. Din primavara si pana da zapada e pe munte cu oile. As putea duce stupii acolo, nu-mi fac griji de furtul mierii. E o varianta si trebuie sa ma gandesc bine, pentru ca din primavara ma coafez cu vreo 100 de bucati si nu stiu daca am timp de pastoral.
Tocmai de asta ma tot framanta subiectul. Nu stiu cum e mai bine, sa-i duc in munte sau sa-i plimb de colo-colo. :? In primul rand vreau calitate, acum nu stiu cum o merge.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde Mircea_63 » 20 Noi 2013, 00:55

State scrie:Eu vreau sa duc 2-3 de proba. Mai am o varianta si nu stiu daca s-o aplic. :? O ruda de la tara e cioban. Din primavara si pana da zapada e pe munte cu oile. As putea duce stupii acolo, nu-mi fac griji de furtul mierii.

Oaie rade floarea. Buun, albina zboar mai multi kilometrii. Albina bea apa. Si oaia bea apa. Albina nu suporta lana...

Daca totusi ii duci, ai grija sa aibe apa la inde-trompa si dreseaza-le sa bea de acolo.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde State » 20 Noi 2013, 01:08

Oaia bea apa din rau. Albina cred ca tot de acolo, ca nu stiu daca am timp sa le pun robineti la urdinis. :lol:

Serios acum. Problema mea era in caz ca-i tabara aluia oile. Stiu ca le tunde la sf. primaverii si saracele sunt fara cojoc. Daca se pun albinele pe ele, tare mi-e teama ca nu acopar paguba. :oops:
Pasuni sunt o galagie. Sunt zone multe unde oaia nu calca, pentru ca ar insemna sa-si rupa fasul in prapastii.
O alta problema o reprezinta mierea de mana.

Cred ca ar mai fi si altele, nu le stiu acum pe toate. Asta a fost scopul meu de a ma informa inainte sa trec la atac. Vroiam sa vad pareri, sa trag o linie si sa stiu daca e bine ce fac. Sa-mi iau stupii si sa-i tin in curte n-are rost. Sa ma duc cu ei in pastoral nu se poate deocamdata. Ar insemna inca o investitie in utilaje, camion si nu prea imi permit momentan. Fac un efort sa-mi iau 100 de familii in primavara, pentru ca in plan este si o casa. Cu chinuri fac acest pas. Nu stiti ce juraminte trebuie sa dau.. :oops:
Daca incep stramb, am belit-o pe teava si e dureros.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde Mircea_63 » 20 Noi 2013, 01:24

Daca beau din rau, n-ai treaba. Pe aia 100 nu trebuie sa ii duci odata. Miera de mana nu e o problema. Extragi, furajezi si gata.

Juramite? produ macar o data. Apoi ramane visul unei nopti de vara. Esecurile se mai iarta. ;)
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Florin Dobre » 20 Noi 2013, 01:32

Apicultura montana este o alternativa de luat in seama. Majoritatea se inghesuie cu mii de stupi la campie. La munte prea putini se aventureaza.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde dorindafi » 20 Noi 2013, 14:37

dece muntele , dece :shock:
ca doar la floarea soarelui iese miere mai multa shi se cunoashte la buzunar
la campie shi colonia cu 3/4 rame se descurca [ matca trage , albina aduce] shi nu-i neaparat nevoie ca toate ramele sa fie invelite de albina
dorindafi

Mesajde Badea Alin » 20 Noi 2013, 16:17

State scrie:Eu vreau sa duc 2-3 de proba. Mai am o varianta si nu stiu daca s-o aplic. :? O ruda de la tara e cioban. Din primavara si pana da zapada e pe munte cu oile. As putea duce stupii acolo, nu-mi fac griji de furtul mierii. E o varianta si trebuie sa ma gandesc bine, pentru ca din primavara ma coafez cu vreo 100 de bucati si nu stiu daca am timp de pastoral.
Tocmai de asta ma tot framanta subiectul. Nu stiu cum e mai bine, sa-i duc in munte sau sa-i plimb de colo-colo. :? In primul rand vreau calitate, acum nu stiu cum o merge.

acum depinde unde are stâna. numai să nu fie în gol alpin, este cam sus.
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde ionutzdrobis » 08 Feb 2014, 12:17

Nu sunt un profesionist ,insa am lucrat doua sezoane in Germania la unul dintre cei mai buni apicultori si acolo am simtit pe spatele meu ce inseamna culesul la molid si brad....e surprinzator,nu este in fiecare an si e plin de peripetii.
In 2013 incepand cu mijlocul lunii iunie in fiecare saptamana luam cate un cat 3/4 plin sau cel putin trei sferturi,rar cand mai dadeam si de o familie sau de cate un loc mai saracacios si toate astea pana la mijlocul lui iulie cand a inceput sa curga bradul.....
Acum problema cea mare si care pune pe fuga majoritatea apicultorilor de acolo ....este cristalizarea rapida a mierii (nu in fiecare an) si riscul sa iti ocupi toti fagurii cu miere pe care nu o poti extrage si pe care o vei putea folosi doar in primavara urmatoare la hranire suplimentara.
Noi extrageam la 5-6 zile uneori si mai devreme in functie de situatie pentru a putea scoate mierea din faguri.
Asta se intampla acolo odata la 4-5 ani ...multa miere si cristalizare rapida.
Sunt ani in care nu se scoate mai nimic si in 2013 am avut locuri(paduri) unde nu a curs nimic si a trebuit sa mutam locatia.
Inainte de amplasarea stupilor,in weekend faceam plimbari prin paduri unde incercam sa identificam coloniile de paraziti si locurile probabile in care va curge mierea.
Acum vreau sa fac si in tara acelesi lucru.
Mult succes tuturor!
ionutzdrobis

Mesajde dorindafi » 08 Feb 2014, 15:02

shi sa shti ca shi aici tot asha se cristalizeaza
in toamna am descapacit fagurii shi am lasat sa-shi mute singure mierea in cuib
pot spune ca ierneaza mult mai bine pe miere de munte
dorindafi

Mesajde cristi-serban » 08 Feb 2014, 21:00

Inca un patit ;3 saptamani de cules ,o medie peste 3 mag de 1/2 si dat toata toamna la cele de pe locatie mierea cristalizata din rame.
cristi-serban

Mesajde ionutzdrobis » 09 Feb 2014, 09:50

Se scot fagurii la cateva zile dupa caz inainte sa cristalizeza,chiar daca centrifughezi 2 kg,merita efortul deorece din punctul meu de vedere e cea mai gustoasa miere.
Cat despre hranirea pe timp de iarna le cam trimite la toaleta din cate stiu.....e un laxativ si pentru om in cantitate mai mare (asta e testata)
ionutzdrobis

Mesajde Adi Hodis » 09 Feb 2014, 11:22

ionutzdrobis scrie:Nu sunt un profesionist ,insa am lucrat doua sezoane in Germania la unul dintre cei mai buni apicultori si acolo am simtit pe spatele meu ce inseamna culesul la molid si brad....e surprinzator,nu este in fiecare an si e plin de peripetii.
In 2013 incepand cu mijlocul lunii iunie in fiecare saptamana luam cate un cat 3/4 plin sau cel putin trei sferturi,rar cand mai dadeam si de o familie sau de cate un loc mai saracacios si toate astea pana la mijlocul lui iulie cand a inceput sa curga bradul..
...

Ionuț, zici ca, un cat la fiecare saptamana, pina a inceput sa curga bradul ... si apoi care a fost productia si cît timp a tinut culesul ?.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde ionutzdrobis » 09 Feb 2014, 12:23

Vreo luna a fost cu molidul ..aproximativ 50-60kg pe familie....media si apoi bradul 30-40 pe familie.
Pare cam nerealist dar e cat se poate de adevarat,e drept ca nu e in fiecare an si depinde mult de vreme.
ionutzdrobis

Mesajde dorindafi » 09 Feb 2014, 13:33

daca e in alte tzari atunci e cu ? dar daca e la noi atuci citeshte :
nu vreau sa te mint , shi daca cautzi ori poate ai vazut pozele pe care leam relatat in 2013 se poate vedea
nu este obligatoriu ca eu sa am dreptate, numai ca minim 80 kg /familie in 3 saptamini la munte este :o stigator la cer
poate eu sunt :oops: , dar ceilaltzi de pe acest forum sunt la fel ?
dorindafi

Mesajde nae » 09 Feb 2014, 13:46

ionutzdrobis scrie:Vreo luna a fost cu molidul ..aproximativ 50-60kg pe familie....media si apoi bradul 30-40 pe familie.
Pare cam nerealist dar e cat se poate de adevarat,e drept ca nu e in fiecare an si depinde mult de vreme.

Nasol cand curge si albina nu-l viziteaza , doar viespile = de ce ?
Cu trantorii cu stati in acea perioada ? ;)
nae

Mesajde nae » 09 Feb 2014, 19:06

Cand intreb de trantori nu ma gandesc la nae ci la PROTEINA ; unde curge mana cam lipseste proteina = si trantorii si E BELEA sau nu ...
nae

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE