manu8388 scrie: Acum am 6 stupi din care inca nu am pierdut niciunul.
Încă ...
Deci văd că mai ai speranțe
Nu-ți doresc să mai pierzi vreunul. Dacă se încălzește vremea mai poți interveni și dacă-i ții din scurt, faci treabă.
Un mic sfat - nu întinde familii prea tare cu înmulțirea că e ca la întinderea elasticului, te mai lovești și peste mâini.
Eu de regulă mă înmulțesc (în anii când vreau să înmulțesc) cu jumătate din efectiv. Adică dacă am 10, în iarnă bag 15. În felul acesta am mers sănătos și bine înainte.
Sigur că poți dubla, chiar tripla. Aici e treabă de cunoscător.
Dar, dacă vrei să te înmulțești, ține cont de câteva lucruri: să ai sirop la îndemână, fără să fii zgârcit (stuparii sunt oameni foarte zgârciți).
Să începi roii devreme, nu prin iulie, după salcâm să ai mătcile și cu acei roi stimulați faci treabă.
Acolo unde vezi că matca nu ține pasul, ori o schimbi repede, ori unifici. NU-ți fă speranțe cu cei slabi. Vei avea întotdeauna din aceștia, dar nu-ți fie milă de ei.
Să înveți să nu-ți fie milă de unificări. Așa cum faci divizări, se fac și unificări. E un proces sănătos și normal în fiecare stupină.
Faptul că vei avea 15 lăzi goale, mai ales dacă vei avea bani de faguri și rame, nu e un lucru îmbucurător.
Eu ți-aș da maxim 10 lăzi pentru anul ce vine, asta cu vrei tu să mai prinzi de prin pomi.
Felicitări pentru fetiță. Să-i dea Dumnezeu sănătate și vouă înțelepciune să o creșteți.