Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Se poate trai doar din apicultura?

Mesajde Jean Valjean » 11 Noi 2013, 14:50

La intrebarea acestui topic raspunsul a fost dat de mult timp, indirect, de catre persoane care activeaza pe forum.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde mihailazar » 18 Noi 2013, 22:35

Cu ani in urma, discutam cu un domn aproape de pensie in biroul dumnealui din institutul pentru apicultura din Bucuresti. A vazut multe si cunoaste ,,pulsul" acestei indeletniciri inca din anii 60. In 1974 a lucrat la mai multe ferme din America, etc. La un moment dat, ii spun ca intentionez sa renunt la serviciu in favoarea stuparitului. A reactionat prompt, traserind parca la auzul cuvintelor mele, exclamand: sa nu faci asta! Tara noasta nu ofera conditiile necesare! ( infrastructura, logistica, baza melifera, etc) . Sigur ca nu am vrut sa-i urmez sfatul, si m-am facut stupar. Atunci aveam 30 de stupi iar acum numarul lor a ajuns la 250 si pot afirma ca mare dreptate a avut! Sigur, numarul acesta de familii pot asigura un trai decent pe moment dar peste 20 de ani unde esti? Se ridica unele semne de intrebare: Mai poti munci pe rupte ca acum( e vb de munca fizica grea, in asalt, perioade f solicitante) . Castigi suficient astfel incat sa-ti platesti asigurarile sociale? Iti vei permite peste ani sa mai faci investitiile necesare retehnologizarii, stiind ca an de an trebuie sa tot investesti dupa cum bine stiti in cutii noi, materiale,in mijloace de transport care se demodeaza, etc.
Parerea mea e ca cel mai bine e sa fii angajat si pe langa sa ai si 30 -40 de stupi, atat cati poti duce cu investitii mimime. Sigur, exista sute sau poate mii de familii care traiesc din apicultura, dar nu am vazut persoana in varsta sa se mai poata ocupa de 150 de stupi , sa traiasca din asta si sa nu aiba alte venituri.
mihailazar

Mesajde topy » 18 Noi 2013, 22:49

oare chiar nu se pot plati asigurarile sociale din 250 de stupi? e de preferat sa stai la patron cu salariu minim si cu acele asigurari tot neplatite..... de obicei....
topy

Mesajde lucky5strike » 18 Noi 2013, 22:59

Sunt provocari, ca in orice domeniu.

Cu tenacitate, seriozitate, simt practic,apicultura poate fi o optiune onorabila in a-ti asigura traiul.

Azi mai mult ca oricand, tehnica ne ajuta enorm. Poti chiar sa incepi de la zero, desi nu e usor, avansezi nesperat daca inveti langa cine trebuie.
Daca ai norocul sa fii in familie de apicultori, si ai si mintea sa continui traditia, daca dupa o viata de munca ai reusit sa-ti tii odraslele pe langa biznis... iar pe la 70 de ani se anunta macar un nepot angrenat in treba asta, o sa ai batranete de aur...

Stiu un caz, la un moment dat poate am sa vorbesc mai mult despre asta.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Florin Dobre » 18 Noi 2013, 23:01

mihailazar scrie: Atunci aveam 30 de stupi iar acum numarul lor a ajuns la 250 si pot afirma ca mare dreptate a avut!
Parerea mea e ca cel mai bine e sa fii angajat si pe langa sa ai si 30 -40 de stupi, atat cati poti duce cu investitii mimime.

Ce va retine sa vindeti diferenta de 200 de stupi si sa ramaneti cu 30-50? Din suma incasata va puteti asigura cel putin o pensie multumitoare.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde popik50 » 19 Noi 2013, 00:09

mihailazar scrie: Atunci aveam 30 de stupi iar acum numarul lor a ajuns la 250 si pot afirma ca mare dreptate a avut!
Parerea mea e ca cel mai bine e sa fii angajat si pe langa sa ai si 30 -40 de stupi, atat cati poti duce cu investitii mimime.

Depinde si unde esti angajat... Daca primesti un salariu de 7-800 ron si mai te munceste si ca pe urs, nu stiu care din optiuni e mai buna :roll:
La 250 de stupi, esti deja patron si cu veniturile care iti intra anual poti plati si asigurarile pentru o pensie la batranete ...cine o mai apuca :)
popik50

Mesajde gigibecalul » 19 Noi 2013, 00:41

Depinde ce înţelegem prin "a trăi"... pentru unii, "a trăi" înseamnă minim de decenţă, poate chiar traiul zilnic, pentru alţii poate însemna mult mai mult. Sunt persoane aici pe forum, pentru care 100 de stupi nu înseamnă nimic, altele pentru care 10 stupi pot însemna totul. Sunt sigur că fiecare din ei merită respectul multora dintre noi...pe al meu îl au! Poate ar trebui, însă pusă o altă întrebare: câţi dintre noi ar mai dori să trăiască fără apicultură?...
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde Florin Dobre » 19 Noi 2013, 00:53

Adevarat ca "a trai decent"" poate fi inteles diferit. Eu cred in asta...ca se poate trai decent din apicultura. Depinde de ce standarde de viata are fiecare. Nu mi-am propus vacante de lux, vile cu 'nspe camere si nici limuzine. Ca numar de stupi ma voi opri acolo unde voi deveni ineficient.

Din apicultura in Romania nu cred ca se poate huzuri...poate din comertul cu produse apicole sau de uz apicol. Este o activitate care, luata ca "afacere", depinde strict de prezenta si calitatea apicultorului.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde eugen65 » 20 Noi 2013, 16:26

Tare as vre sa stiu si eu unde o sa ajunga tara? Importam miere contrafacuta , iar eu ma chinui sa vind la achizitii 200kg de miere de salcim in dimbovita si nimeni nu primeste. RUSINE
eugen65

Mesajde B-father » 20 Noi 2013, 22:33

pune-o in borcane, fa primele 10 jumatati de kil cadou si daca e de calitate clientii o sa fie calare pe tine
B-father

Mesajde eugen65 » 21 Noi 2013, 16:09

B-father scrie:pune-o in borcane, fa primele 10 jumatati de kil cadou si daca e de calitate clientii o sa fie calare pe tine

Multumesc pentru sfat. Metoda deja o folosesc , dar cere timp si nu am. Am o gramada de borcane date si banii o sa vina poate vreodata. Nu alegi nimic din ei.
eugen65

Mesajde TmZ » 21 Noi 2013, 16:33

A trecut un an si jumatate de cand am stupi,am inceput cu 24,greu a fost la inceput,acum merge treaba,anul acesta am pregatit de iarna 39,o sa-i inumar iar in primavara.Sunt angajat si castig undeva peste minimul pe economie (1000ron),fac naveta cu masina personala (42 km dus-intors) decontandu-mi contravaloarea unui abonament(jumatate din conbustibilul consumat),banii investiti pana in momentul de fata in apicultura sunt peste 25000 ron,castig...undeva la 5000+mai multe familii+experienta cat se poate,am accesat masura 141 (10 stupi,pamant 4ha,2 vaci,porci...cam tot ce are taranul in ograda) anul trecut si mi-a iesit,voi continua sa investesc tot ce produc in apicultura,stiu ca se poate,o sa insist pana voi castiga mult (mult la mine inseamna un trai decent).
Mierea e greu sa o vinzi,sunt cativa apicultori la mn in comuna iar unii dintre ei o vand mult sub pretul pietei ceea ce eu nu imi pot permite in momentul de fata insa o fac pe DON GUIJOTE DE LA MANCHA SI MA LUPT CU MORILE DE VANT. :lol:
O SA FIE BINE,SANATOSI SA FIM !!!
Trebuie sa incerci necontenit sa urci foarte sus daca vrei sa vezi foarte departe...
TmZ

Mesajde ignatov andrei » 21 Noi 2013, 17:17

mihailazar scrie:Cu ani in urma, discutam cu un domn aproape de pensie in biroul dumnealui din institutul pentru apicultura din Bucuresti. A vazut multe si cunoaste ,,pulsul" acestei indeletniciri inca din anii 60. In 1974 a lucrat la mai multe ferme din America, etc. La un moment dat, ii spun ca intentionez sa renunt la serviciu in favoarea stuparitului. A reactionat prompt, traserind parca la auzul cuvintelor mele, exclamand: sa nu faci asta! Tara noasta nu ofera conditiile necesare! ( infrastructura, logistica, baza melifera, etc) . Sigur ca nu am vrut sa-i urmez sfatul, si m-am facut stupar. Atunci aveam 30 de stupi iar acum numarul lor a ajuns la 250 si pot afirma ca mare dreptate a avut! Sigur, numarul acesta de familii pot asigura un trai decent pe moment dar peste 20 de ani unde esti? Se ridica unele semne de intrebare: Mai poti munci pe rupte ca acum( e vb de munca fizica grea, in asalt, perioade f solicitante) . Castigi suficient astfel incat sa-ti platesti asigurarile sociale? Iti vei permite peste ani sa mai faci investitiile necesare retehnologizarii, stiind ca an de an trebuie sa tot investesti dupa cum bine stiti in cutii noi, materiale,in mijloace de transport care se demodeaza, etc.
Parerea mea e ca cel mai bine e sa fii angajat si pe langa sa ai si 30 -40 de stupi, atat cati poti duce cu investitii mimime. Sigur, exista sute sau poate mii de familii care traiesc din apicultura, dar nu am vazut persoana in varsta sa se mai poata ocupa de 150 de stupi , sa traiasca din asta si sa nu aiba alte venituri.

Tare bine mai seamana acea persoana cu... PAUL BUCATA! N-a avut dreptate!
Ma opresc aici
ignatov andrei

Mesajde mihailazar » 21 Noi 2013, 21:37

Conform DEX, apicultura este: acea indeletnicire (stiinta care se ocupa cu) cresterea si intretinerea familiilor de albine in scopul folosirii produselor lor. Apicultorul (in acceptiunea mea) este acea persoana care exploateaza rational albinele, obtine recolta si o vinde. Este greu sa traiesti daca esti numai apicultor. Daca ne referim la comerciant-speculantii de produse apicole care ruleaza tone de miere si poseda numai cativa stupi , daca ne referim la apicultorii ...baieti destepti experti in atragerea fondurilor comunitare, intr-adevar, se traieste f bine din apicultura .
mihailazar

Mesajde proapis13 » 21 Noi 2013, 22:20

mihailazar scrie:... apicultorii ...baieti destepti experti in atragerea fondurilor comunitare, intr-adevar, se traieste f bine din apicultura .

Dezvolta,vad ca te-ai oprit cind era mai interesant :?
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde ignatov andrei » 21 Noi 2013, 22:36

Mihailazar, deci, e vorba de Paul Bucata! Este un biolog, care a fost la schimb de experienta "in state"! L-am cunoscut foarte bine. Daca nu ti-a mers tie, nu inseamna ca te numesti... Solomon!
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE