Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

problema ...albine putine pe ramele laterale

Mesajde paul » 22 Noi 2013, 21:41

Asta seara n-am ce face si ridic capacul la 2 stupi (2 roi pe 5 rame) ...
Constat cu stupoare ca pe fetele laterale ale primei si ultimei rame, pe exterior, inspre diafragmele de polistiren extrudat, am ceva mai mult de o palma cu albine, parte din ele bagate in celule ! Teoretic ar fi trebuit sa ma bucur ca am strans ..."la chinga", numai ca pe fetele respective ale ramelor nu mai era nici o celula cu miere, toata era carata pe ramele centrale !!! :o :o :o
Intrebare, ce pot face ???
LE ... precizez ca nici fetele interioare ale acelor rame nu au miere mai mult de o treime !!!
Rog, daca puteti sa ma ajutati ca doar maine mai pot interveni (de luni vine balana) !
Multumesc !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Re: problema ...

Mesajde Florin Dobre » 22 Noi 2013, 21:47

Eu as scoate ramele alea cu juma' de kg de miere. :?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde paul » 22 Noi 2013, 21:51

Florin Dobre scrie:Eu as scoate ramele alea cu juma' de kg de miere. :?

Florine, daca le scot pe alea, raman roiurile pe ... 3 rame ! :o Adica ... 2 intervale ! :o
Intreb si eu ... daca n-au incaput albinele pe 4 intervale ca le-au mai fost necesare si exterioarele ramelor 1 si 5, cum vor incapea pe ... 2 intervale ??? :o
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Florin Dobre » 22 Noi 2013, 21:58

Isi fac ele loc. Eu asa am strans. Posibil sa fi exagerat. Vedem la primavara.
Nu sunt 2 intervale...sunt 4. Ai 3 rame si 2 diafragme.
Oricum ramele alea goale in cuib sunt degeaba.
Parerita mea!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde paul » 22 Noi 2013, 21:58

Cum m-am gandit eu ...
Scot diafragmele de polistiren de pe laterale, le perii pe cele de pe exteriorul ramelor marginase si le las asa macar o noapte ! Banuiesc ca frigul o sa le forteze sa-si gaseasca loc pe intervale . A doua zi dupa ce s-au retras bag inapoi diafragmele ...
Ma gandesc ca o sa le ajunga hrana la albinele de pe intervalele marginase tinand cont ca au o laterala aproape plina si o laterala cam pe o treime . Macar pana-n februarie ...
paul

Mesajde Florin Dobre » 22 Noi 2013, 22:03

Mai e varianta cu gauritul ramelor. Nu am folosit.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde ignatov andrei » 22 Noi 2013, 22:06

paul scrie: am ceva mai mult de o palma cu albine, parte din ele bagate in celule !

paul scrie: daca n-au incaput albinele pe 4 intervale ca le-au mai fost necesare si exterioarele ramelor 1 si 5, cum vor incapea pe ... 2 intervale ??? :o

Paule, ai un ghem de forma unui ou de strut culcat de la dreapata la stanga! Fa cum ti-a spus Florin (sau scoate cea mai goala rama), gaureste ramele cu un creion si vei avea "oul de strut" culcat invers (fata-spate). Las-o mai moale cu "puterea" lor, le trebuie mancare in trompa!
ignatov andrei

Mesajde vlad » 22 Noi 2013, 22:12

eu as zice ca ele au stiut pe cate rame se va intinde ghemul si drept urmare au grupat rezervele in imediata apropiere a cuibului ( mai ales daca pe ramele centrale a fost puiet pana tarziu ) . in concluzie ramele acelea oricum n-ar fi avut albine pe ele in cazul unor zile de iarna , astazi ,cand te-ai uitat tu, au fost temperaturi de afanare a ghemului si , in consecinta , au inceput sa se miste in stup; la mine chiar au bazait pe afara. daca mai ai rame pline , scoate -le pe amandoua si , eventual , baga una ; desi eu l-as lasa la 3 rame .
vlad

Mesajde proapis13 » 22 Noi 2013, 22:22

paul scrie: am ceva mai mult de o palma cu albine, parte din ele bagate in celule !

Pe alea dacanu le scoti de acolo acum cat mai cauta miere asa le gasesti si la primavara...daca nu cumva sunt moarte de foame de mult :!:
Restringi cuibul cu cate o rama dupa ce in prealabil scuturi albinele de pe laterale si punga cu miere in cap;macar sa mai salvezi ceva
Daca nu ai miere incearca un 3/i cu ceva aroma de ceai de plante;orice ceai dar la punga
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde paul » 22 Noi 2013, 22:22

ignatov andrei scrie:
Paule, ai un ghem de forma unui ou de strut culcat de la dreapata la stanga! Fa cum ti-a spus Florin (sau scoate cea mai goala rama), gaureste ramele cu un creion si vei avea "oul de strut" culcat invers (fata-spate). Las-o mai moale cu "puterea" lor, le trebuie mancare in trompa!

Vezi tu Andrei, culmea teoriei ... ramele marginase erau gaurite !!! :oops: Le-am gaurit tocmai ca sa nu ramana albine pe fetele exterioare ale ramelor !!! :o
Sa nu am surprize de genul celei pe care o am ! Drept e ca am dat gaurile cam pe centrul ramelor iar albinele erau pozitionate ... sub gaura !
Si apropos de mancare ... daca nu le-am mai dat eu, nu stiu cine le-o mai dat !!! De la sfarsitul lui iulie si pana-n prezent am bagat in 24 de unitati biologice (acum mai am 22 pentru ca 2 i-am unificat) 280 kg. zahar transformate in sirop 1,5/1 adica 420 L :o si 80 kg. de apipix de consistenta mierii de salcam !Adica peste 500 kg !!! :o Si asta in conditiile in care nu le-am luat nici macar o lingura cu miere !!! Si in desert daca le-as fi avut si tot nu bagam atat in ele! Si, cu toate acestea, tremur de frica rezervelor de hrana pentru iarna ! :o
LE ... nu am nici un fel de rama cu miere la rezerva !
paul

Mesajde paul » 22 Noi 2013, 22:30

proapis13 scrie:
paul scrie:
Restringi cuibul cu cate o rama dupa ce in prealabil scuturi albinele de pe laterale si punga cu miere in cap;macar sa mai salvezi ceva
Daca nu ai miere incearca un 3/i cu ceva aroma de ceai de plante;orice ceai dar la punga

Mariane, ramele centrale (3) sunt pline pe aproape trei sferturi cu miere ! La cantitatea asta chiar crezi ca este nevoie sa le pun punga in cap de pe acum ???
paul

Mesajde Florin Dobre » 22 Noi 2013, 22:43

Paul, din ce spui rezulta ca ai bagat cca.15 kg/colonie. Ar trebui sa ai minim 5 rame bune/colonie. Ma gandesc ca au mai avut si ele ceva in camara!?
:shock:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Albinel » 22 Noi 2013, 22:45

ce-mi place termenul asta ..."la chinga" ;)
poi daca-i chinga ..chinga sa fie ..toate ramele cu miere multa si albina pe masura ..
asa cum spunea Andrei Ignatov..doar forma ghemului difera..
ale tale Paule nu-s in chinga ..ai albina .dar ai si rama goala ..cred ca trebuie sa faci o vizionare a cuibului pe vreme rece ,dimineata cand cuibul este strans si dua aceea sa iei masuri..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde ignatov andrei » 22 Noi 2013, 22:47

Paul, eu mai cunosc un "necajit" care tremura ca tine, iar asta primavara, ca sa aiba rame bune pentru ouat, l-am obligat sa extraga cateva bidoane! Tare va mai asemanati!
Sa fii sanatos si BAFTA!
ignatov andrei

Mesajde proapis13 » 22 Noi 2013, 23:00

paul scrie:Mariane, ramele centrale (3) sunt pline pe aproape trei sferturi cu miere ! La cantitatea asta chiar crezi ca este nevoie sa le pun punga in cap de pe acum ???

Nu ai precizat lucrul asta cind ai ridicat problema
Problema mare sa nu fie mai tarziu in iarna daca acel sirop nu a mai fost ,,imbunatatit'' cu ceva din natura ;)
La atata mancare ai si uzat/pirdut albina la greu ca altfel nu-mi explic situatiunea
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde paul » 22 Noi 2013, 23:02

@ Albinel, eu am crezut ca o asemenea cantitate administrata plus ce-au mai adus ele ma vor scuti de grija iernarii d.p.v. al hranei ! Se pare ca nu a fost suficient !!! :o Termenul ..."strans la chinga"l-am folosit pentru a evidentia faptul ca n-am lasat rame mai multe in cuib decat poate ocupa ghemul !
@ Andrei, daca-am inteles eu bine, tu ai glume-n program in seara asta ! :P Eu iti spun ca n-am miere suficienta si tu-mi vorbesti de extractia din ... martie ! :P
@ Florin, nu exagerez cu nimic cantitatile de hrana administrate ! Ce-or mai fi adus ele-i ... bonus ! ;)
Un lucru mi-a dat de gandit ! Inainte sa pun diafragmele de polistiren extrudat,aveam miere si pe fetele laterale ale ramelor marginase! Poate-i doar o ... coincidenta ! :oops:
paul

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE