paul scrie:@ Albinel, eu am crezut ca o asemenea cantitate administrata plus ce-au mai adus ele ma vor scuti de grija iernarii d.p.v. al hranei ! Se pare ca nu a fost suficient !!!Termenul ..."strans la chinga"l-am folosit pentru a evidentia faptul ca n-am lasat rame mai multe in cuib decat poate ocupa ghemul ! oops:
ignatov andrei scrie:Nu Paul, nu am glumit. Am crezut ca esti prapastios din fire! Pe tine te-au furat viespile, sau distanta dintre polistiren si rama era prea mica.
paul scrie:@ Albinel, eu am crezut ca o asemenea cantitate administrata plus ce-au mai adus ele ma vor scuti de grija iernarii d.p.v. al hranei ! Se pare ca nu a fost suficient !!!Termenul ..."strans la chinga"l-am folosit pentru a evidentia faptul ca n-am lasat rame mai multe in cuib decat poate ocupa ghemul !
@ Andrei, daca-am inteles eu bine, tu ai glume-n program in seara asta !Eu iti spun ca n-am miere suficienta si tu-mi vorbesti de extractia din ... martie !
![]()
@ Florin, nu exagerez cu nimic cantitatile de hrana administrate ! Ce-or mai fi adus ele-i ... bonus !![]()
Un lucru mi-a dat de gandit ! Inainte sa pun diafragmele de polistiren extrudat,aveam miere si pe fetele laterale ale ramelor marginase! Poate-i doar o ... coincidenta !
dicu.ion57 scrie:Paul incerc sa-ti viu si eu in ajutor cu ceva sfaturi la problema ta .Cu siguranta asa cum spune si colegul Proapis ai stimulat la greu iar albinele s-au uzat foarte mult.Practic tie ti-a ramas in stup la ora actuala numai puietul care a eclozat mai tirziu ,iar albina care a prelucrat stimulentul sa dus .Cind ai strins cuibul te cred ca aveai albina mai multa ,dar acuma sa te convingi cita albina a ramas cind se raceste mai tare s-au chiar intr-o dimineata albinele se stringe mai mult ,si vezi sptiile care le ocupa si acelea ramin cu conditia sa aba si mincare.Chiar daca atunci cind ai pus diafragmele de poliester stupul avea mincare si albina in momentul cind a mai eclozat puiet ca tu spui ca ai stimulat pina tirziu ,mincarea au consumato .Daca nu a avut si polen suficient albinele care au iesit chiar si mai tirziu ,cu timpul moare ca nu a avut timp sa -si formeze corpul gras.Mergi pe sfatul care ti-l dau si ceilalti colegi ,scoate ramele goale stringe la cit a ramas si din ianuarie daca supravetuiesre pina atunci ,turtita in cap dar parerea mea daca ai numai miere.ca daca mai amesteci si zahar se uzeaza si mai tare.Ai incredere in colegi care ti-au raspuns ,ca toate sfaturile sint bune.Acuma o curiozitate cu poliesterul.Si eu am patit cam acelasi lucru cind a m incercat sa impachetez cu poliester,Albinele se trageau cit mai aproape de diafragma respectiva ,si facea ghemul acolo pentru ca este mult mai cald si cel putin o rama daca nu si mai bine r.aminea descoperita chiar daca stringeam cuibul bine.Poliesterul este un foarte bun izolator ,dar din pacate nu absoarbe condensul.Paul iti doresc succes si cu siguranta o sa iesi bine din iarna.
glaliona scrie:Salutari tuturor .Daca nu este cu suparare postez pe aceasta pagina dar cu o alta problema .La ultimul tratament totul a decurs minunat la toti stupii ,mai putin la unul unde cam un pumn de albine era pe scandura de zbor foarte agresive .In zilele care permit ,aceasta familie este prima care iese si un pumn se albine se posteaza pe scandura de zbor cu comportament agresiv .Desigur am luat in calcul deranjul facut de viespi dar ma framanta o alta grija -mereu am auzit ca in toamna la tratamente cad matcile ,poata fi acesta un semn de lipsa a matcii ? Care sunt semnele de lipsa a matcii rezultat din comportamentul ghemului .Poate trece o familie peste iarna fara matca ?
paul scrie:Asta seara n-am ce face si ridic capacul la 2 stupi (2 roi pe 5 rame) ...
Constat cu stupoare ca pe fetele laterale ale primei si ultimei rame, pe exterior, inspre diafragmele de polistiren extrudat, am ceva mai mult de o palma cu albine, parte din ele bagate in celule ! Teoretic ar fi trebuit sa ma bucur ca am strans ..."la chinga", numai ca pe fetele respective ale ramelor nu mai era nici o celula cu miere, toata era carata pe ramele centrale !!!![]()
![]()
![]()
Intrebare, ce pot face ???
LE ... precizez ca nici fetele interioare ale acelor rame nu au miere mai mult de o treime !!!
Rog, daca puteti sa ma ajutati ca doar maine mai pot interveni (de luni vine balana) !
Multumesc !!!
paul scrie:dicu.ion57 scrie:Paul incerc sa-ti viu si eu in ajutor cu ceva sfaturi la problema ta .Cu siguranta asa cum spune si colegul Proapis ai stimulat la greu iar albinele s-au uzat foarte mult.Practic tie ti-a ramas in stup la ora actuala numai puietul care a eclozat mai tirziu ,iar albina care a prelucrat stimulentul sa dus .Cind ai strins cuibul te cred ca aveai albina mai multa ,dar acuma sa te convingi cita albina a ramas cind se raceste mai tare s-au chiar intr-o dimineata albinele se stringe mai mult ,si vezi sptiile care le ocupa si acelea ramin cu conditia sa aba si mincare.Chiar daca atunci cind ai pus diafragmele de poliester stupul avea mincare si albina in momentul cind a mai eclozat puiet ca tu spui ca ai stimulat pina tirziu ,mincarea au consumato .Daca nu a avut si polen suficient albinele care au iesit chiar si mai tirziu ,cu timpul moare ca nu a avut timp sa -si formeze corpul gras.Mergi pe sfatul care ti-l dau si ceilalti colegi ,scoate ramele goale stringe la cit a ramas si din ianuarie daca supravetuiesre pina atunci ,turtita in cap dar parerea mea daca ai numai miere.ca daca mai amesteci si zahar se uzeaza si mai tare.Ai incredere in colegi care ti-au raspuns ,ca toate sfaturile sint bune.Acuma o curiozitate cu poliesterul.Si eu am patit cam acelasi lucru cind a m incercat sa impachetez cu poliester,Albinele se trageau cit mai aproape de diafragma respectiva ,si facea ghemul acolo pentru ca este mult mai cald si cel putin o rama daca nu si mai bine r.aminea descoperita chiar daca stringeam cuibul bine.Poliesterul este un foarte bun izolator ,dar din pacate nu absoarbe condensul.Paul iti doresc succes si cu siguranta o sa iesi bine din iarna.
Domnule Dicu ... MULTUMESC FRUMOS PENTRU AJUTOR !!!
Cu acest prilej MULTUMESC FRUMOS TUTUROR COLEGILOR CARE S-AU IMPLICAT IN PROBLEMA MEA !!!
Unele precizari sunt absolut necesare:
-nu contest uzura albinelor datorita stimularilor si completarilor dar pot sa va asigur ca asa multa albina in stupi la final de toamna n-am avut in niciuna din cele 3 toamne de cand am albine ! Am stimulat si completat cu sirop de zahar invertit dupa metoda Romanescu si cu apipix care cica-i ...invertit!
- puiet mai aveam doar la 6 din 22 acum doua saptamani (era cam o palma pe ambele fete ale ramei centrale ! Intr-adevar aveam la unul din cei doi carora le-am ridicat capacele ieri dupa amiaza !
-polen aduceau si acum 2 saptamani cand i-am vizionat ultima oara, deci, ar fi avut cu ce-si face corp gras majoritatea dintre ele !
Momentan sunt doar 3 C ... afara ! Astept sa se mai incalzeasca si ma duc sa vad ce pot face . Presimt o zi ... dificila !
Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 97 vizitatori