mihailazar scrie:Apicultorii au o multime de insusiri admirabile, cum ar fi tenacitatea, rezistenta fizica, dragostea pentru natura, etc. Cu toate acestea, ca orice meserias, are tendinta sa pastreze asa numitele secrete profesionale numai pentru el, si de aceea putem afirma ca apicultorul este egoist , individualist si deseori exclusivist. Cereti unui apicultor sa va invete tot ce stie ...
mihailazar scrie:... Cereti unui apicultor sa va(...) ia cu el in pastoral, sa puneti cateva zeci de stupi langa ai lui . Oare ce raspuns veti primi?
mihailazar scrie:Apicultorii au o multime de insusiri admirabile, cum ar fi tenacitatea, rezistenta fizica, dragostea pentru natura, etc.
mihailazar scrie:Cu toate acestea, ca orice meserias, are tendinta sa pastreze asa numitele secrete profesionale numai pentru el, si de aceea putem afirma ca apicultorul este egoist , individualist si deseori exclusivist.
mihailazar scrie:Cereti unui apicultor sa va invete tot ce stie sau sa va ia cu el in pastoral, sa puneti cateva zeci de stupi langa ai lui . Oare ce raspuns veti primi?
mihailazar scrie:Consider ca apicultorul trebuie sa fie individualist asa cum omul legii - de exemplu- trebuie sa fie intransigent. Nu este un aspect negativ, tine numai de specificul meseriei.
De pilda: ai nevoie de ajutoare la incarcat stupii. Apar prietenii. in secunda urmatoare unuia dintre ei ii incolteste ideea sa se faca si el stupar, dar nu amator.Isi doreste sa devina profesionist,vrea sa traiasca si el din asta ca si tine, ca nu e mare lucru sa incarci niste cutii intr-un vehicul si apoi sa invarti la centrifuga. Oricum cu serviciul n-o sa mai mearga mult si i-ar placea viata libera si placuta fara sefi. Apoi te roaga sa puna si el stupii (roii facuti cadou anul trecut) in camionul tau, ca nu e mare lucru sa asezi niste cutii in plus, pentru un prieten... . Obtine prima productie de miere(extrasa desigur la cetrifuga ta) si doreste sa-l inveti cum s-o vanda mai bine, eventual sa-i dai si debuseu, cum ar fi clientii tai fidelizati de-a lungul anilor. Cum ar trebui sa te comporti, ca sa nu fii judecat?
mihailazar scrie:...Cum ar trebui sa te comporti, ca sa nu fii judecat?
Dila Daniel scrie:mihailazar scrie:...Cum ar trebui sa te comporti, ca sa nu fii judecat?
Daca cere sa il ajuti sa devina si el apicultor,si tu vrei sa-l ajuti,sa stii sa-i explici de la inceput asa:
-disponibilitatea mea in a te initia depinde si de tine,si este facultativa.
-iti raspund si iti explic cu placere la intrebari,daca stiu si pot
-iti arat ce si cum fac daca esti langa mine atunci cand lucrez in stupi
-nu te gandi ca faci apicultura cu mainile mele.Eu nu bag mana in stupii altuia
-nu te gandi ca faci apicultura cu "dotarile mele"
-nu-mi cere sa te iau in pastoral langa mine.Zonele ti le spun(masivele),dar locurile ti le gasesti singur
-unde dau mierea en gross poti sa o dai si tu ca orice apicultor.
mihailazar scrie: ca orice meserias, are tendinta sa pastreze asa numitele secrete profesionale numai pentru el, si de aceea putem afirma ca apicultorul este egoist , individualist si deseori exclusivist.
mihailazar scrie:Apicultorii au o multime de insusiri admirabile, cum ar fi tenacitatea, rezistenta fizica, dragostea pentru natura, etc. Cu toate acestea, ca orice meserias, are tendinta sa pastreze asa numitele secrete profesionale numai pentru el, si de aceea putem afirma ca apicultorul este egoist , individualist si deseori exclusivist. Cereti unui apicultor sa va invete tot ce stie sau sa va ia cu el in pastoral, sa puneti cateva zeci de stupi langa ai lui . Oare ce raspuns veti primi?
Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Balian şi 24 vizitatori