Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupina incalzita electric

Mesajde mirel » 23 Noi 2013, 13:31

alexx,tu nu infofolesti stupul in primavara? de ce?
de ce nu le lasi fara folie,ziar, paturica etc ? uare pt ca vrei mai multa miere de salcam sau pentru ca ti pare rau de ele sa nu le fie frig? ;)
da i CE-I/CUM/CAND ii trebuie albinei, si o sa te recompenseze, iti garantez eu !
fiecare e liber sa faca cum considera ca i mai bine atat pt albine cat si pt el....
numai bine!

bobby, ai mesaj privat :)
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde ionel07196555 » 23 Noi 2013, 22:46

IMG_0193.jpg
cite 4 inseriate
80w pe bucata 5 >10 grade diferenta fata de exterior
ionel07196555

Mesajde Trantorul@ » 24 Noi 2013, 12:57

ionel07196555 scrie:
IMG_0193.jpg

Zi unde se gasesc si un pret daca se poate, ca ce am gasit eu pe la 60 - 80 W noi au niste preturi de .........
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde proapis13 » 26 Noi 2013, 11:58

Israelienii datorita pozitiei geografice si a numarului foare mare de zile insorite in timpul iernii
au trecut experimental la incalzirea stupilor cu ajutorul energiei solare.
rezultatele experimentului le gasiti aici http://www.beekeeping.com/articles/us/solar_heating.htm
salve :D
Fişiere ataşate
solar_heating_2 (Copy).jpg
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Trantorul@ » 27 Noi 2013, 12:53

Deci nimeni nimic cu niste rezistenete la niste preturi mai acceptabile ( spre moca daca se paote :lol: ) ???
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde dae » 18 Ian 2014, 21:48

Eu am luat o patrura electrica din targ am taiat-o si am scos 24 metri de fir cald cu nichelina
l-am taiat in 3 si am reusit sa pun pe 3 funduri pline
firul se incalzeste putin chiar poti sa tii mina pe el e doar cald
am bagat fundul sub o cutie si am pus un termometru in el
temeperatua sta constant in 32 grade in interior (stupul se afla in casa ) la 20 grade

vreau sa experimentez dacamai reusesc sa scap de termostate
ma gindesc ca daca la 20 grade creste cu 10 la - 10 sa creasca tot cu 10

am sa monitorizez temperatura intr-un stup plin si in unul gol dat afara
Stupar pe balcon!!
dae

Mesajde dae » 18 Ian 2014, 21:51

Trantorul@ scrie:Deci nimeni nimic cu niste rezistenete la niste preturi mai acceptabile ( spre moca daca se paote :lol: ) ???

am nr de telefon al celui care mi-a vindut patura electrica il dau pe pm
patura costa functionala 50 lei si nefunctionala 20 lei

defectul la cea pe care am luat-o eu se afla in mufa de conectare deci firul cald era neintrerupt

deci groso modo 10 lei ptr un stup incalzit cred ca este moca
Stupar pe balcon!!
dae

Mesajde Trantorul@ » 18 Ian 2014, 22:04

dae scrie:ma gindesc ca daca la 20 grade creste cu 10 la - 10 sa creasca tot cu 10

Nici pomeneala de asa ceva pierderile de caldura la -10 grade sunt foarte mari in comparatie cu 20 grade si cu rezistenta respectiva probabil daca vei creste cu cateva grade dar nicidecum cu 10 .
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde dae » 18 Ian 2014, 23:39

Trantorul@ scrie:
dae scrie:ma gindesc ca daca la 20 grade creste cu 10 la - 10 sa creasca tot cu 10

Nici pomeneala de asa ceva pierderile de caldura la -10 grade sunt foarte mari in comparatie cu 20 grade si cu rezistenta respectiva probabil daca vei creste cu cateva grade dar nicidecum cu 10

ACUM lada este goala cind introduc ramele s-ar putea sa se pastreze mai bine caldura

Daca nu da bine la teste scurtez rezistenta cresc putetea si trec pe termostate
Stupar pe balcon!!
dae

Mesajde dae » 18 Ian 2014, 23:49

Primavara aceasta nu mai transvazez stupi
Miine o sa fac si o rama incalzitoare o sa o pun in orizontali iar la toamna pun funduri incalzite in functie de ce se intimpla cu cu verlicalii !!
Stupar pe balcon!!
dae

Mesajde dae » 19 Ian 2014, 00:00

Intrebari! Se sti ca o albina de vara traieste 30 -40 uzura mare din cauza muncii la cimp
O albina crescuta in iarna cam cit traieste?
Albina tinara poate sa sporeasca efectivul de albine sau doar pe cele uzate cu cresterea puietului
?
Albina tinara isi creeaza tesut adipos sau e predispusa pieiri daca da de frig?
Stupar pe balcon!!
dae

Mesajde dae » 24 Ian 2014, 13:49

Ptr ca am citva roi care as dori sa ii intaresc pina la primul cules am decis sa fentez un pic timpul

e iarna si cum nu am cum sa transvazez in alte cutii cu fund detasabil am decis sa folosesc rama incalzita

cum am procedat

am setat capsatorul sa nu bata capsa pina la capat si am batut din centimetru in centimetru capse

Imagine

apoi am indoit capsele ca sa nu iasa

Imagine

si in final m-am apucat de bobinat

Imagine
Stupar pe balcon!!
dae

Mesajde janese » 24 Ian 2014, 14:59

de la incalzirea holului pavilionului am trecut la incalzirea spatiului gol al cutiei langa cuib,apoi am trecut la incalzirea fundului stupului...toata treaba este ca sursa de caldura sa nu fie fierbinte ca se agita albina,si consumul de energie nu este eficient la incalzirea laterala.sursa de caldura trebui sa fie distribuita pe o suprafata cat mai mare sub ghem..in felul acesta ghemul se duce cu puietul spre sursa de caldura,adica coboara zona insamantata spre latul de jos al ramei. toata treaba este sa nu fii calic si sa grabesti venirea verii in cutie,ca-i inalti ca pe porumbei si raman inghetate pe afara.
caldura suplimentara care trebui sa o dea stuparul nu este cu scop de a creste temperatura in cutie ci de a compensa pierderile de caldura ale ghemului...deci temperatura de crestere ,clocire a puietului trebui sa o faca albina familiei!tu cu caldura suplimentara decat ,,rasfiri" albina
alimenteaza acea rama cu grila pe care ai facut-o in rama capsata si vezi la ce tensiune de alimentare incepe sa friga. apoi alimentezi cu o tensiune sub cea care duce la fierbinteala grilei...........pune rezistenta aceasta intr-o cutie goala cu capac afara si vezi ce poate realiza, in comparatie cu o cutie goala neincalzita situata langa cea incalzita. mai vorbim
janese

Mesajde misustuparelu » 24 Ian 2014, 17:36

BUN...Dar cum ramane cu ceasul biologic al albinei???...Ia nu lasa pe cineva sa nu doarma cateva nopti,deja la-i dat peste cap....
misustuparelu

Mesajde janese » 24 Ian 2014, 17:43

ceasul biologic al albinei zice: ma dau dupa cum e iarna!!!! tu cu incalzirea electrica nu faci decat sa-i zici ca e o iarna mai blanda.....de exemplu,temperatura in cutie sa nu scada sub un grad celsius. sau sub minus unu....cand afara sunt minus douazeci grdc sau plus zece grdc!!
am mai avut o data discutie cu gicanu acu cativa ani...al avea senzorul la streasina casei...si eu i-am zis ca nu e in regula...cum i-am zis ca nu e in regula nici cu carnatii aia de rezistente!!...dar el asta a avut la indemana ,cu asta a facut!!!
senzorul de control al incalzirii se pune intr-o familie medie din stupina ca fiind indicator de comportament pentru stupina! el hotaraste cand sa cupleze sau sa taie alimentarea rezistentelor,implicit al incalzirii fundului stupului.
janese

Mesajde proapis13 » 24 Ian 2014, 18:03

janese scrie:senzorul de control al incalzirii se pune intr-o familie medie din stupina ca fiind indicator de comportament pentru stupina! el hotaraste cand sa cupleze sau sa taie alimentarea rezistentelor,implicit al incalzirii fundului stupului.

Daca tot esti cu traista cu raspunsuri deschisa pe tema asta am si eu o intrebare..
Intentionez sa prind un dispozitiv de incalzire al stupului de podisor
podisorul fiind inchis ermetic si tinind cont ca printr-un stup circula intr-o ora - la timp de iarna - pina in 1000L aer/h
iar eu am fundurile cu sita antivarooa si urdinisul deschis doar cat sa intre/iese 5 albine,este fiabil dispozitivul,merita investitia??
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR