Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: problema ...

Mesajde Albinel » 23 Noi 2013, 20:13

uneori ....atunci cand nu avem ce spune...e bine sa ne abtinem..toate bune !
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde glaliona » 23 Noi 2013, 20:52

glaliona scrie::lol: :lol: :lol: M-am amuzat mult pe chestia cu canele ,sper totusi sa ma uite pana in primavara :P .
Aici ma refer la raspunsul dat de Andrei . :)Sper ca nu am deranjat pe nimeni .
glaliona

Mesajde paul » 24 Noi 2013, 11:47

Cum am procedat ... am mai scos pe ici pe colo cate o rama marginasa care era cheala sau ... aproape si am gaurit prima si ultima rama ! Asta ie si ... Dumnezeu cu mila !
Partea naspa-i alta ... am puiet la 7 din 22. Cam cate o jumatate de palma pe 2 rame, pe ambele fete la 3 dintre ei si la ceilalti 4 numai pe o rama !
Am unificat prin oct. 2 roi pe 3 rame cu 2 roi pe 4 rame ! Niciunul nu avea puiet atunci ! Ieri aveau amandoi cei unificati. Banuiesc ca au fost puse reginele sa dea proba de lucru ... :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Re: problema ...albine putine pe ramele laterale

Mesajde doruuu » 25 Noi 2013, 21:11

Nu stiu daca mai putea-i sa faci altceva pe vremea asta. Dumnezeu cu mila. Sa auzim de bine.
doruuu

Mesajde Florin Dobre » 25 Noi 2013, 21:21

doruuu scrie:Nu stiu daca mai putea-i sa faci altceva pe vremea asta. Dumnezeu cu mila. Sa auzim de bine.

Hai Paule ca te-ai scos. Suna incurajator tare. :lol:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde TDI » 26 Noi 2013, 09:13

La stupii cu puiet poţi să le pui o turtă în cap, acum sau de Crăciun. Eu i-am lăsat aşa anul ăsta.
TDI

Mesajde irina » 26 Noi 2013, 15:09

paul,
iti inteleg ingrijorarea;dar la cata mancare le-ai bagat eu cred ca totul va fi OK;eu am mai spus ca nu stiu cand voi scapa de teama ca n-au suficienta mancare pentru iarna;spui ca "fetele laterale ale primei si ultimei rame, pe exterior"erau goale;mierea a fost capacita?
In 23 nov m-am uitat si eu prin stupi;eu am gaurit toate ramele-pentru a doua oara!!!!;unii carasera mierea necapacita/zgariata de pe ultima rama-spre diafragma,dar de-asta o lasasem acolo;unii.....o capacisera la loc;in unii mi s-a parut cam putina albina;in 2 albina era gramada in podisor......asa ca nu esti singurul cu emotii :P

glaliona
anul trecut, la zborul din ianuarie, 2 dintre stupi erau mult mai activi decat ceilalti;am crezut ca sunt cei mai puternici.......in primavara doar ei erau fara matca;ele saracele incercau sa spuna .....dar cui??????

Dila Daniel
spuneti ca "ultima operatie care o aplic la un stup inaintea iernari?...zgarii cu furculita fata exterioara de la ultima rama"(
Si dc albina nu mai are timp s-o care in cuib, mierea nu se strica fiind necapacita?

Si ca sa ne mai inveselim putin......am visat ca infloriserea salcamii .....
irina

Mesajde Dila Daniel » 26 Noi 2013, 15:31

irina scrie:...
Dila Daniel
spuneti ca "ultima operatie care o aplic la un stup inaintea iernari?...zgarii cu furculita fata exterioara de la ultima rama"(
Si dc albina nu mai are timp s-o care in cuib, mierea nu se strica fiind necapacita?

niciodata iarna nu se instaleaza brusc,dupa aceasta operatie.Spre exemplu, anul acesta am facut-o acum o saptamana la ultimii si acum doua saptamani la majoritatea
Temperatura le permite sa se deplaseze.Cu gramada(extind ghemul temporar in lateral)...sau individual,dupa cum este frig sau mai cald.
La aceasta data...deja nu cred sa mai fie miere pe fata laterala de la ultima rama.
Concret,niciodata nu au fost probleme cu acea miere.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde irina » 26 Noi 2013, 16:05

Multumesc.Am priceput ideea ;totusi ...ceva mi-e neclar: inteleg ca ultima rama are si rol de diafragma la dumneavoastra;n-ar izola mai bine dc ar fi plina de miere capacita pe ambele fete? ;am crezut initial ca procedati asa doar cu cei care au nevoie de mai multa miere din cuib ;dar vad ca pe toti ii pregatiti in felul asta,deci cred ca-mi scapa ceva.......
In cazul in care exista diafragma dupa ultima rama,ar fi valabila aceasta varianta?
irina

Mesajde Dila Daniel » 26 Noi 2013, 16:19

probabil izoleaza mai bine,insa nu am observat diferente intre familiile iernate cu miere pe ambele fetze ale ultimei rame si celelalte.
Asa ca mai bine sa stiu eu mierea aia in cuib...

In cazul in care exista diafragma dupa ultima rama,ar fi valabila aceasta varianta?

Pai daca nu ai albina pe exteriorul ultimei rame...de ce sa ai miere...si de ce mai ai diafragma?
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde irina » 26 Noi 2013, 16:57

Pai daca nu ai albina pe exteriorul ultimei rame...de ce sa ai miere...si de ce mai ai diafragma?
Scuze....poate n-am fost prea explicita:sa zicem ca as vrea si eu sa-mi care mierea de pe exteriorul ramei in cuib ( sau pur si simplu n-are rama miere decat pe o parte);dar am diafragma;risc in acest caz sa formeze cuibul si pe fata asta fara miere?
M-ati bagat putin in ceata, recunosc.Toata lumea se lauda cu laterale full. :P
irina

Mesajde Dila Daniel » 26 Noi 2013, 17:16

irina scrie:...risc in acest caz sa formeze cuibul si pe fata asta fara miere?
...

pai nu stiu cat este de stransa albina...daca este fortata sau nu.
Eu nu le"strang" cuibul,eu le reduc,adica le iau ce nu au nevoie.
Si nu te mai scuza atat si adreseaza-te cu "tu",altfel ma obligi sa fac la fel.
Exprimarea mea poate nu este chiar atat de clara,deaceea te rog sa nu te abtii sa intrebi ce nu intelegi,iar eu am sa incerc sa detaliez unde este cazul(imi spui tu unde)
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Dila Daniel » 26 Noi 2013, 17:29

irina scrie:...Toata lumea se lauda cu laterale full. :P

"toata lumea" care are diafragme si are albina in ghem astfel incat ocupa si spatiu intre ultima rama si diafragma, este firesc si indicat sa aiba lateralele full
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde irina » 27 Noi 2013, 10:12

OK;fara"dumneavoastra" :P ;
Cat de stransa e sau nu albina , in cazul meu, e greu de spus.Adica eu sper sa fi apreciat bine si sa fie stransa,pentru ca altfel ramele marginase, cu cea mai multa miere,sa nu fi ramas acolo degeaba, doar pe post de diafragma.Oricum le-am "inghesuit " ceva mai mult decat anul trecut;
Nu prea sesizez care-i diferenta dintre "a strange" si a "reduce "cuibul.Tu spui ca reduci cuibul.Asta inseamna ca in stup raman mai multe rame decat numarul necesar pe care formeaza ghemul?
irina

Mesajde Dila Daniel » 27 Noi 2013, 13:15

Nu prea sesizez care-i diferenta dintre "a strange" si a "reduce "cuibul...

Prin a strange cuibul,eu inteleg a-l fortza pe un numar de rame impus de mine.
Prin a-l reduce,inteleg a-l lasa pe numarul de rame impus de ele.
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Dila Daniel » 27 Noi 2013, 13:18

irina scrie:...Tu spui ca reduci cuibul.Asta inseamna ca in stup raman mai multe rame decat numarul necesar pe care formeaza ghemul?

depinde cum privesti situatia.Daca spre exemplu,tu ai diafragma in laterala si albina intre diafragma si ultima rama,atunci eu da,am o rama in plus.Adica diafragma ta,la mine este o rama cu miere.
Cu stima D.D.
Dila Daniel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE