Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde stroe » 27 Noi 2013, 19:54

IGNITE scrie:
liviutzbogos scrie:
Badea Alin scrie:eu sunt bucuros că a venit zăpada. Mai bine acum decât în martie, aprilie. Prea a fost cald, iar acest lucru, dereglează ritmul biologic al albinei

Unde mai pui ca, fara zapada, poti sa-ti iei adio de la rapita...

adică? rapiţa e ca grâul? eu ştiu că se plantează şi primăvara devreme rapiţă. sau poate greşesc.

Esti din Teleorman si pui intrebari asa tari?(totusi exista si rapita insamantata primavara). Prin Teleorman este deja destula rapita pentru a te convinge ca a fost semanata din toamna.
stroe

Mesajde IGNITE » 27 Noi 2013, 19:57

Liviule nu trebuie să mă domneşti. ziceam şi eu aşa. parcă în manualul apicultorului zicea că...şi primăvara. eu sper ca în locaţia unde am stupii să pună şi la primăvara...de aia ziceam...sper, înţelegi?

nu am vrut să te contrazic.

uite http://www.revista-ferma.ro/articole-ag ... abila.html
IGNITE

Mesajde Badea Alin » 27 Noi 2013, 20:47

IGNITE scrie:
liviutzbogos scrie:
Badea Alin scrie:eu sunt bucuros că a venit zăpada. Mai bine acum decât în martie, aprilie. Prea a fost cald, iar acest lucru, dereglează ritmul biologic al albinei

Unde mai pui ca, fara zapada, poti sa-ti iei adio de la rapita...

adică? rapiţa e ca grâul? eu ştiu că se plantează şi primăvara devreme rapiţă. sau poate greşesc.

din câte știu eu aia este rapița care înflorește vara târziu (scuze dacă greșesc). nu știu dacă există la noi.
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde Badea Alin » 27 Noi 2013, 20:51

din câte am auzit în Teleorman rapita (lui Dragnea) este f. frumoasă.Să dea Dumnezeu zapada, care s-o protejeze, și poate ne vedem în aprilie. :roll:
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde BogdanU » 27 Noi 2013, 23:11

Si la noi sub Leaota a venit iarna :) !
Ma si bucur dar am si emotii, este prima iernare !
Iernare usoara la toata lumea !!!
Fişiere ataşate
IMG_2052_800x600.jpg
Cand e prea mult lapte in stup nu e miere deloc!!!
http://bogdanungureanu.sunphoto.ro
BogdanU

Mesajde redoo » 27 Noi 2013, 23:16

BogdanU scrie:Si la noi sub Leaota a venit iarna :) !

Salutare!!! Cabana Leaota mai e in picioare?
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde 7Rame » 27 Noi 2013, 23:30

Este binevenita aceasta zapada. A fost cod, dar cam...subtire. Numai buna, temperatura excelenta, de la putin la mai mult, de acomodare pt albine. O familie pe 6-7 intervale, bine intretinuta, inca mai joaca table, si acum, "pe intervale" fara gand prea tare sa se stranga. Vazut cu ochii mei, de peste celofan. Afanat. Una pe 4-5 intervale, s-a dus la fund, nu se vede sus.

Vorbind de rapita...la noi dai cu pusca!
In schimb am vazut in Slatina, la Jitaru cred...de-mi venea sa intru cu masina pe camp...180km de la Severin. Sute de hectare, culmea, si decalate!
Insa pana la rapita, mai este mult, mult...
Sa fim sanatosi, noi, si albinele noastre,si apoi om' vedea pe unde apucam cu ele, si cu cate, si cum..
Iarna scurta, la toti!
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde IGNITE » 27 Noi 2013, 23:33

frumoase poze.

am şi eu o întrebare. văd că urdinişul este obturat de zăpadă. aşa este şi la ai mei. problema este că stupii mei au fundul plin, iar la locaţia mea nu este în permanenţă cineva care să dea zăpada la o parte. cum respiră albinele? precizez că zăpada vine din toate părţile, izbit aşa şi se pune inclusiv pe aerisirile din capac, îngheţând.

cu rapiţa... o fi ea multă, dar dacă ăştia stropesc în prostie...
IGNITE

Mesajde BogdanU » 27 Noi 2013, 23:38

redoo scrie:

Salutare!!! Cabana Leaota mai e in picioare?

Sincer nu mai stiu nimic despre ea, am fost pe acolo de mult cand eram copil !
BogdanU

Mesajde BogdanU » 27 Noi 2013, 23:42

IGNITE scrie:

frumoase poze.

am şi eu o întrebare. văd că urdinişul este obturat de zăpadă. aşa este şi la ai mei. problema este că stupii mei au fundul plin, iar la locaţia mea nu este în permanenţă cineva care să dea zăpada la o parte. cum respiră albinele? precizez că zăpada vine din toate părţile, izbit aşa şi se pune inclusiv pe aerisirile din capac, îngheţând.

La mine nu este problema cu respiratul deocamdata, am fund AV cu subarul deschis si am mai citit pe undeva ca aerul circula prin zapada afanata, dupa ce ingheata este problema.
Eu ii am in fundul curtii si nu este zi in care sa nu arunc macar o privire la ei !

Iernare usoara sa aveti !!!
BogdanU

Mesajde Florin Dobre » 28 Noi 2013, 00:09

IGNITE scrie:am şi eu o întrebare. văd că urdinişul este obturat de zăpadă. aşa este şi la ai mei. problema este că stupii mei au fundul plin, iar la locaţia mea nu este în permanenţă cineva care să dea zăpada la o parte. cum respiră albinele? precizez că zăpada vine din toate părţile, izbit aşa şi se pune inclusiv pe aerisirile din capac, îngheţând.

Si ai mei au scandurile de zbor pline de zapada...fund fara sita. Dar daca te uiti de sus, intre urdinis si zapada este un spatiu pe unde circula aerul. Zapada afanata nu dauneaza. As zice ca dimpotriva, fereste de curentii de aer dinafara.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde dicu.ion57 » 28 Noi 2013, 07:20

IGNITE scrie:

frumoase poze.

Domnule Ignatie nu va faceti probleme cu respiratul la albine.Zapada proaspat depusa este afinata si aerul patrunde usor in stup.problema mare este atunci cind se inmoaie ,mai da si putin polei ,si poare ingeta fanta de la urdinis,dar aceste cazuri sint destul de rare.Se intimpla atunci cind albina moarta blocheaza urdinisul si fiind umeda si este ger ingheata ,daca mai da si zapada si se inmoaie ,se taseaza si numai atunci pune problema de obturat urdinisul ,in rest nu va faceti probleme,ca daca ati fost atent curatati zapada de la urdinis ,intre peretele stupului si zapada se face o mica distanta datorita calduri care iese din stup.La noi in Baragan troieneste zapada si o pune peste stupi,ca unul care nu stie ca sint stupi acolo,habar nu are ce este dedesupt si totusi nu am avut probleme,dar daca sint posibilitati trebuie sa curatam urdinisurile.Eu folosesc blocurile acelea protectoare care leam postat si pe forum si nu mai am nici o grije.Este bine sa aveti gauri de aeresire in capace ca in asemenea situatii ajuta foarte mult,dar daca aveti folie pusa direct pe rame si nu are nici un orificiu de aeresire atunci se pune problema sa se axfisiere.Iernare usoara.
dicu.ion57

Mesajde gica.mosu » 28 Noi 2013, 09:15

O solutie simpla pt zapada de la urdinis....ca in poza de mai jos.Se pune o bucata de scindura,P.F.L,O.S.B,tabla etc!!!!!
Fişiere ataşate
poze felix 076.JPG
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde samuellazea » 28 Noi 2013, 11:18

Salutare gica.mosu,

Interesanta ideea cu scandura. Eu unul folosesc polistiren de 5. Pun placa peste capac si la urdinis las placa mai inafara. Nu foarte mult incat sa se rupa daca e multa zapada dar destul incat sa aibe si albinele o veranda/terasa ;) Asa scap de curatat zapada. Nu se depune mai deloc.

Toate cele bune,
Sami
samuellazea

Mesajde B.K » 28 Noi 2013, 11:49

7Rame scrie:Este binevenita aceasta zapada. A fost cod, dar cam...subtire. Numai buna, temperatura excelenta, de la putin la mai mult, de acomodare pt albine. O familie pe 6-7 intervale, bine intretinuta, inca mai joaca table, si acum, "pe intervale" fara gand prea tare sa se stranga. Vazut cu ochii mei, de peste celofan. Afanat. Una pe 4-5 intervale, s-a dus la fund, nu se vede sus.

Ai fundurile goale ?
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde dicu.ion57 » 28 Noi 2013, 18:37

gica.mosu scrie:O solutie simpla pt zapada de la urdinis....ca in poza de mai jos.Se pune o bucata de scindura,P.F.L,O.S.B,tabla etc!!!!!

Bravo nea Gica foarte simplu si foarte eficient .De la o idie asemanatoare am plecat cind am facut blocorile de urdinis pe care le-am postat.
dicu.ion57

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR