Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Se poate trai doar din apicultura?

Mesajde catalin.profiri » 26 Noi 2013, 07:15

Foarte frumos raspuns. De multe ori numai $ vedem si uitam de celelalte...
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde CATALIN » 26 Noi 2013, 07:51

lucky5strike scrie:Bla-bla. Cu toate inaltele mele studii, dupa ani si ani, la o singura concluzie am ajuns.

Adevarul e ca intre ganganii te simti cel mai bine. Mai ales la bustul gol. Eu fac asta de cand ma stiu. Am vazut si pe Iustin. Si pe multi altii.

Traiesti a doua viata intre albine. Cu pasari si patrupede. Zi si noapte. Soare si luna. Ploaie si vant. Polen si nectar. Ace sub limba.

Si dupa o zi de truda, ma imbie sotia cum doar ea stie.

Sa tot traiesti astfel.

:lol:

ASTA E VIATA fratie....si daca ai sti cat mi-a luat mie sa-mi dau seama d asta cat sa zbatut saracu de tata sa ma faca sa inteleg.....
nici nu facusem bine 18 ani si mi-a luat PASSAT dupa o jumate de an mi-a pus zgarda de vreo 50-60 milioane
.....si cand am inteles de fapt ce inseamna sa traiesti frumos
PASSATU SA DUS PE O CAMIONETA &LANTU PE STUPAREI
sti ce bine ma simt acum si ce mandru sunt de ceea ce am realizat
nu o sa astept niciodata sa ies bogat din apicultura insa visez la o viata frumoasa decenta si sigura
pe alti ii las sa se umfle pt ca am invatat sa-i cunosc si daca-s bogati pe dinafara sunt saraci lipiti pamantul pe interior
restul e can-can ;)
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde iunicu » 27 Noi 2013, 01:10

CATALIN scrie:nu o sa astept niciodata sa ies bogat din apicultura insa visez la o viata frumoasa decenta

Cataline, te iubesc pentru vorbele astea, sunt exact visul meu.
Nu vreau averi, vreau sa traiesc langa familia mea si langa insectele astea, atat.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde mihailazar » 28 Noi 2013, 13:11

Lucrurile nu sunt atat de simple precum par. Nu vreau dacat sa fiti mai realisti, nu dati vrabia din mana...un job sigur pe ,,afacerea cu albine" . Nu renuntati la serviciu ca sa jucati la LOTO decat dupa o indelunga chibzuinta.
Sa dam un exemplu:

Salariul mediu pe economie , in 2013 a fost de aprox 2200lei. Plus asigurarile sociale, sa luam 2500lei pe care venit pe care un apicultor ar trebui sa-l obtina lunar. Numai 1 persoana. Nu bv aici de intretinerea unei familii cu 2 copii.
E dificil sa iti asiguri existenta din albine, daca nu ai si alte venituri. Multi cunoscuti care sustin ca se ocupa numai din albine fie au pensii , rezerve financiare, terenuri , case, rude in strainatate, etc., din care-si asigura sumele necesare cheltuielilor de productie.
Sa presupunem ca luam 100 de familii de albine. In stationar, se poate obtine o medie multianuala de 20 kg de miere, sau echivalent unitati conventionale . 2 tone de miere, 20 de mii de lei. Eliminand cheltuielile de productie ( combustibil, intretinerea a unui autoturism, biostimulatori,rame, faguri, cutii, noi investitii, etc) . Adica cel putin 5000lei. Rezulta un venit brut de aprox 1000 de lei lunar. Din care ar trebui platite asigurarile 300 lei lunar, asadar ramanem cu o suma disponibila de 700 de lei care nu poate asigura nici macar procurarea cosului de subzistenta. Nici daca s-ar valorifica mierea cu amanuntul, nu vom putea obtine 2200lei.

Asa cum stie orice oricine, in zootehnie e valabila o lege: cu cat ai mai multe capete, cu atat castigul e mai mare.
Asadar, e nevoie de cat mai multi stupi

Sa luam urmatorul exemplu

150 de familii deplasate in PASTORAL. Pentru aceasta, avem nevoie de : 1 bucata autoturism, 1 bucata utilitara( dubita) de 3,5 t, si 1 bucata camion de peste 7 tone. Dar poate ca e cam mult, si ne limitam numai la autoturism si camion mare ( autopavilion, camion container, etc)

Pentru a exploata eficient 150 de familii de productie, este necesara si o vatra stationara de cel putin 50 de familii donatoare de matrial biologic, matci, etc.
Mizam pe o productie de 70 kg miere, medie pe stup. Teoretic ar trebui sa obtinem in anii buni 10 tone de miere. pentru ca sunt si ani mai slabi, luam o cantitate de 7 tone de miere obtinuta pe an. Rog colegii cu 100 de stupi exploatati in mod intensiv sa ne comunice ce productii obtin.

In cazul acesta trebuie : sa stai toata vara pe camp plus cheltuielile specifice,
sa intretii 2 sa 3 mijloace de transport ( nu intru in detalii)
sa asiguri combustibilul necesar acestora
sa ai o logistica bine pusa la punct care necesita investitii ( centrifuga electrica, descapacitor, spatii de depozitare) iar acestea costa
sa ai desfacerea asigurata si sa primesti banii la timp

Faceti calcule , adunati si scadeti. Astept pareri

Luam si cazuri exceptionale, vezi cazul Guist-Pupemea

Aici e vb de desfasurare de forte, campanie armata. Pentru a exploata sute de stupi iti trebuie MINTE si BANI- Se vede din postari ca este un om f inteligent capabil de a rentabiliza o afacere, oricare ar fi ea. Dar fara capital nu se poate face nimic. Cand pleci cu stupii, trebuie efectiv sa arunci cu banii. Pe care trebuie sa-i ai, cash.

Pentru a sustine o exploatatie de cateva sute de stupi , nu e suficient sa le ai pe cele doua, iti mai trebuie si FINANTARE ( alte surse de venit)

Deci, ca sa atingeti aceste performate , e nevoie de: CAPITAL INITIAL, INTELIGENTA si FINATARE pe parcurs. Mai e nevoie de noroc, adica lozuri castigatoare ( vreme buna si secretie de nectar).

In concluzie , se poate trai din apicultura daca indepliniti aceste conditii si nu uitati pentru asta nu e suficient sa ai numai de stupi, ci si bani, de f multi BANI !

Am postat acestea, pentru ca astept cu nerabdare sa fiu contrazis. Spor!
mihailazar

Mesajde zip2006 » 28 Noi 2013, 14:09

Fratilor socrul meu avea o vorba ''te ibogatesti cu gindul si saracesti vazind cu ochii'' asa este si cu apicultura .Apicultura se face cu bani multi investiti si reinvestiti tot timpul .Daca vrei sa obtii bani pentru un trai decent sa ai si doi copii la scoli (facultate ,liceu)trebuie sa ai cel putin 200 familii pe productie si 50,60 in spate si sa scoti o medie de 75-80 kg pe fam la pretul de achizitie 9,5 kg.O autoutilitara ,un camion,remorca ,doi oameni tot timpul in stupina si 5 la extras etc daca vrei sa te misti repede .Va spun din propria experienta dupa 12 ani plecat de la 4 stupi,cumparat al doilea an 28 fam si apoi munca si iar munca fara concedii vacante si alte chiolhanuri.Am servici si eu si sotia,ma batea gindul acum 4-5 ani sa ma las de servici si rau faceam .UN coeg iesit la pensie tot apicultor imi spune stai acolo la servici pina la pensie inca citiva ani cit mai ai (am grupa speciala 52 de ani la pensie) mai am 3 ani.Ce vreau sa va spun cind ai 35 -40 ani rupi muntii in doua dupa 45 de ani se duc puterile asa ca abia acum am inteles de ce mi-a spus colegul sa stau la servici pina la pensie ,asa ca cei care aveti servici nu va lasa-ti de el apicultura e frumoasa cind o face altul si tu sa privesti .fiti cu un pas inainte in gindire daca vi se intimpla ceva si nu mai puteti munci ??daca 2-3 ani mierea e putina ??o epidemie de boli etc .O sa spuna unii ca fabulez asta este realitatea pe care o vad eu si inca ceva cu slugi in Romania nu se face apicultura trebuie sa fii tot timpul in stupia si sa pui tu osul la treaba .Nu am luat fonduri si nici nu o sa iau am 190 fam autoutilitara si camion ,nu ma voi extinde mai mult sa fiu sanatos si sa duc un trai decent pe cit se poateam imi doresc ,iar la servici o sa stau pina cind o sa vad decizia de pensionare in mina .Eu va doresc sa fiti sanatosi si sa aveti vointa in rest sintem la mina naturii.
zip2006

Mesajde mihailazar » 28 Noi 2013, 15:04

Observ ca mai sant colegi care impartasesc acelasi punct de vedere cu al meu . De aceea sustin in continuare: a trai de pe urma albinelor nu este la indemana oricui. Apicultura e bine sa fie o alta sursa de venit. Asa e cel mai bine. Incepatorii trebuie sa fie ponderati . Si eu cand aveam 20 de ani credeam ca e suficient sa intind mana ca sa-mi agat sapca pe coltul lunii. ,, Cine crede ca stuparia este ca si - pune vita bea vinita- pierde tot ce are" sau ,, stupii nu se lucreaza cu mana altuia''- sunt citate din revista Romania Apicola din iunie 1947. Adevaruri universal valabile
mihailazar

Mesajde CATALIN » 28 Noi 2013, 15:18

nu cred ca pe fourumul asta exista apicultor incepator care sa se ocupe numai de albine si sa nu mai aiba in spate si un job stabil
tinand cont de titlul topicului fiecare dintre noi (incepatori) am avut sau nu exemple ca Da se poate trai din apicultura
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde danielmihai » 28 Noi 2013, 15:20

CATALIN scrie:nu cred ca pe fourumul asta exista apicultor incepator care sa se ocupe numai de albine si sa nu mai aiba in spate si un job stabil

eu "este" ala si cred ca mai sunt! ;)
danielmihai

Mesajde mihailazar » 28 Noi 2013, 16:12

Arumentati va rog, cei care nu sunteti de acord cu mine! Sincer mi-as dori sa fiti cat mai numerosi! Cat castigati din apicultura? Ce realizari aveti? Ce perspective?
Sa rasturnam mitul acesta.

In definitiv, de trait se poate trai oricum. Si sarac lipit de-ai fi.
mihailazar

Mesajde Florin Dobre » 28 Noi 2013, 16:43

CATALIN scrie:nu cred ca pe fourumul asta exista apicultor incepator care sa se ocupe numai de albine si sa nu mai aiba in spate si un job stabil

Eu am renuntat la job. Si cred ca-s destul de pregatit pentru mai multe joburi...si cu sapa si cu mapa. Am trecut prin destule joburi...si in tara si afara. Acolo unde am lucrat, am lasat(cred eu) loc de buna ziua si mi-am facut bine treaba.

Anul trecut cand am decis s-o iau pe acest drum, am avut o discutie cu sotia. In acelasi timp mi se propusese un job foarte bine platit. Am hotarat impreuna ca trebuie sa incerc sa fiu independent si sa fac ce-mi doresc.
Sunt ferm convins ca nu poti face apicultura, ca meserie, cu jumatati de masura. Deci ori una, ori alta.
Bineinteles ca este foarte greu sa razbesti. Sunt o multime de factori de care depinde reusita.
Apar lipsuri si momente dificile. Facturile vin in continuare si trebuie platite.

Dar...
Pot spune ca anul acesta am reusit sa realizez un venit minim lunar, fiind propriul meu stapan. A fi propriul meu stapan facand ce-mi place, ma intereseaza cel mai mult.
E adevarat ca mai mult de jumatate din acest venit se intoarce in dezvoltarea stupinei.
Toate astea fara a accesa fonduri. Cu bani imprumutati.

Asadar, eu zic ca se poate. Dar trebuie sa-ti asumi niste riscuri...poti s-o dai in bara foarte usor.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde pab » 28 Noi 2013, 17:11

Poti sa fii meserias in apicultura (in mare: profit maxim pe nr minim de stupi) si cu 50-80 de stupi, sa-i intretii la nivel profi si sa scoti de pe ei la nivel profi.
A avea sub 100 de stupi nu inseamna ca nu esti meserias.
Dle Mihai Lazar, dpmdv va impartasesc convingerile. Timp pt servici, timp pt familie, si cat mai ramane, pt albine, atatea cat poti sa intretii cu profit maxim/cap de vita furajata. Daca ai un venit de mediu pe economie.
Dar daca ai un amarat de servici de 1000-1200 de lei (salariu f des intalnit in Romania de azi) si esti belit pe toate partile si pt banii astia, atunci se merita sa faci pasul ca independent in apicultura. Nu risti prea mult. Mai accesezi si o masura, un pna...si iesi la vopsea mai bine decat cu amaratul de salariu de la patron.
trecut. prezent. viitor. toate sunt legate
pab

Mesajde Florin Dobre » 28 Noi 2013, 17:26

Un alt aspect important e sa-ti dramuiesti foarte bine resursele.

N-ai centrifuga...pana una alta imprumuti una mai veche.
N-ai cantar...stai cu ochii pe stupi.
N-ai transport...cauti solutii, apelezi la cunostinte. Mierea poate fi moneda de schimb.
N-ai bani de cutii noi...merg si cele vechi, nu te cramponezi in asta.
Informatia nu costa...trebuie doar s-o cauti.

Nu te astepti la rezultate spectaculoase. Ca sa dezvolti o stupina profi iti ia ani de zile...ani mai buni sau mai rai.
Fara sprijinul celor apropiati si o determinare vecina cu nebunia, cred ca e aproape imposibil sa pleci de la zero si sa si reusesti.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde alt stupar » 28 Noi 2013, 19:39

zip2006 scrie:O sa spuna unii ca fabulez asta este realitatea pe care o vad eu si inca ceva cu slugi in Romania nu se face apicultura trebuie sa fii tot timpul in stupia si sa pui tu osul la treaba .Nu am luat fonduri si nici nu o sa iau am 190 fam autoutilitara si camion ,nu ma voi extinde mai mult sa fiu sanatos si sa duc un trai decent pe cit se poateam imi doresc ,iar la servici o sa stau pina cind o sa vad decizia de pensionare in mina .Eu va doresc sa fiti sanatosi si sa aveti vointa in rest sintem la mina naturii.

Uite ca eu am facut pasul asta. Si n-am plecat de la "stapan" ci dintr-un post caldut de bugetar, nu grozav de bine retribuit dar nici foarte solicitant. Azi e noua, maine-i zece... pixu` meu, serviciul trece. PLAFONARE !
Ideea este ca vine un anumit moment in care e bine sa cantaresti foarte atent ce vrei si (mai ales) ce poti face cu propia viata mai departe.
Si, desi a trecut o vreme d-atunci, inca nu am ajuns nici macar aproape de punctul in care sa gandesc ca "material, era mai bine la serviciu" si sper ca nici sa nu vina vreodata...
Nu sunt toate roz, nu mai exista sef pe care sa poti da vina pentru propiile neimpliniri dar cu bune, cu rele, sunt 100% ca am ales drumul corect. Daca nici la 40 de ani n-o faci...las-o moarta si nu-ti mai proiecta iluzii... poate intr-o alta viata !

In rest... asa cum am mai scris-o odata, pe forumul vechi - reteta UNIVERSAL VALABILA nu exista ! Poti sa ai un venit relativ indestulator cu 150-200 de stupi sau poti sa fi vesnic in buza falimentului cu dublu pe atat, fiecare cum crede...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Tudor20 » 28 Noi 2013, 20:34

mihailazar scrie:Sa presupunem ca luam 100 de familii de albine. In stationar, se poate obtine o medie multianuala de 20 kg de miere, sau echivalent unitati conventionale . 2 tone de miere, 20 de mii de lei. Eliminand cheltuielile de productie ( combustibil, intretinerea a unui autoturism, biostimulatori,rame, faguri, cutii, noi investitii, etc) . Adica cel putin 5000lei. Rezulta un venit brut de aprox 1000 de lei lunar. Din care ar trebui platite asigurarile 300 lei lunar, asadar ramanem cu o suma disponibila de 700 de lei care nu poate asigura nici macar procurarea cosului de subzistenta. Nici daca s-ar valorifica mierea cu amanuntul, nu vom putea obtine 2200lei.

Cate zile pe sezon lucrati la cele 100 de familii ? ... si stationar...si data mierea la en-gros! :P Nu este boieria cam mare !?
Daca asa de usor s-ar trai din apicultura, multi parlamentari ar renunta la politica in favoarea APICULTURII...!!! :lol: :lol: :lol:
Tudor20

Mesajde Dila Daniel » 29 Noi 2013, 10:03

totul depinde de viatza care o alegi...
totul depinde de gena ta umana...
Din apicultura se poate trai ca si din orice meserie.(Vorba unui coleg,de trait traiesti oricum)
Personal simt ca traiesc decent si liber.
Liber,dar periculos.
Periculos, dar fericit.

Apicultura nu este o afacere,este un mod de viata!
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde alexx » 29 Noi 2013, 15:17

Cine se gandeste la albine ca la /o afacere/ sa fie sigur ca nu va face niciodata treaba cu ele.Albinele trebuie sa le /ai in sange/nu doar pentru bani daca exista dragoste pentru ele perseverenta si disponibilitate pentru munca o sa ne rasplateasca. ;)
alexx

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE