de stefanmadalin » 30 Noi 2013, 15:27
Hai sa va mai fac un calcul.
Eu lucrez 2,33 ha, in primavara mai iau 1 hectar.
Deci, se da anul 2012, porumb pe 2,33 ha.
Am avut productie 4200kg/ha cu 1800lei cheltuieli( nu am fertilizat decat cu 200kg azotat, daca dadeam si complexe factura crestea).
4200x0,85lei(p.v.)-1800+600lei subventia=2370 leix2,33=5522 lei profit. ( impozitul habar nu am cat este, tata parca sa zic ca a dat in toamna asta vreo 400lei)
Aceeasi situatie am avut-o si in acest an, si asa am putut sa-mi mai cumpar 2 utilaje( combinator si semanatoare).
Pana acum plateam unele lucrari. ( fertilizatul, semanatul si recoltatul)
Acum voi plati doar erbicidatul,recoltatul si fertilizatul, restul mi le fac singur cu utilaje romanesti foarte vechi.
Acum o sa spuneti ca am utilaje, asa este, am un tractor, plug ,remorca, si cele 2 achizitionate,(chiar daca sunt luate de la fier vechi imediat dupa 90, toate actele si facturile sunt in regula,asta sa nu ziceti ceva ca m-am pricopsit cu ele) nu toti isi pot permite ceea ce am eu, e greu sa incepi din nimic sa ajungi aici.
Dar pentru taranul din sat, care are 1 pogon,2,3 hectare, cred ca poate inlocui unele lucrari, ca erbicidatul sau recoltatul, dar din pacate foarte putin mai lucreaza. In acest mod isi mai pot creste si niste animale, un porc,oaie, o vacuta, consum personal, sau mai pot vinde un kg de branza,oua....Concomitent mai lucrezi si prin sat, mai o pensioara(asa cum este ea). Asa poti trai mult mai bine decat cei ce asteapta ajutorul social.
Marea problema este educatia(!!!!) si sanatatea, daca dai de greu, e greu..
Pentru cine am facut aceasta scriere, pentru cei ce au posibilitati sa-si lucreze pamantul si nu o fac.
Sunt indivizi care au cate 10hectare, are 4-5 copii acasa, el este sclav la primarul la bostana, cu mare lucru nu cred ca-l plateste, ii si lucreaza pamantul si plata care credeti ca-i este? Are cont deschis la magazinul primarului, de unde isi ia de ale gurii si el nu se alege decat cu mancarea, dupa o vara de lucru ale lui si 10 ha muncite de primar. Are cateva gaste in curte, carora le da drumul pe balta. Pe baza oamanilor astora s-a facut averi din agricultura. Cand i-a luat pamantul nu l-a intrebat de ce nu si-l mai munceste, nu l-a ajutat nimeni, l-au mintit. Ce credeti ca am aflat in toamna? ca a vandut tot pamantul primarului, si-a vandut ceea ce-l facea taran, acum este boschetar in regula, numai are nimic. Si uite asa, toata familia lui va trebuii sa ajunga sclava prin sat , pe la primar...renuntand la educatie, renuntand la tot.
Hai sa ne uitam, multi de prin topul milionarilor, au afaceri prin agricultura, si le merge de minune.