Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Stup fara matca (bezmetic)

Mesajde stelica » 01 Dec 2013, 17:17

In urma cu una luna am pregatit stupi pentru iernare fara probleme .Din cei 10 stupi unul nu vroia sa intre in ghem dupa 10 zile de la pregatire si nu iam acordat o importanta mare ,am zis ca or fi prea multe albine si de aia stau pe rame. A venit frigul si alaltaieri a fost -2grade si tot nu a intrat in ghem .Atunci ma-am hotarit sa vad ce e cu el si m- am uitat pe fiecare rama si surpriza. Din 5 rame 3 erau pline cu puiet de trintor si nimic miere pe cele 3 rame.Mi-am dat seama ca nu are matca si am scos cele 3 rame scuturind albina si am introdus alte 2 cu miere de la rezerva si l-am despachetat sa intre in ghem pentru ca vreau sa il unesc cu un roi pe 4 rame intoducind o diafragma(etansa) cu sita pentru a unifica mirosul. Problema este nu cumva albinele outoare sa omoare matca dupa ce scot diafragma cu sita. Stupul are mai multa albina decit roiul.
stelica

Re: Stup fara matca (bezmetic)

Mesajde alt stupar » 01 Dec 2013, 18:12

si ?
tu ce zici, o omoara sau nu ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde yulian » 01 Dec 2013, 18:30

Lasa-l pana in primavara...risti sa omori si matca din roi...nu stii unde e trantorita. In primavara..prima fereastra, scuturi albina la distanta de baza si trantorita nu se mai intarce...salvezi multa albina si nu risti sa iti omoare matca acum...sa pierzi doua familii. Ulterior poti face unificare cu ziar.
yulian

Mesajde proapis13 » 01 Dec 2013, 18:38

Colegul a scris ca are si trintori in stup si nu a scis nimic de puiet ;)
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Bambucha » 01 Dec 2013, 18:39

@Yulian
Bun sfat! Numai ca albina aia nu apuca 1 ianuarie. Alte sfaturi?
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde ovidiu_78 » 01 Dec 2013, 18:48

desfintat fara mila....in perioada asta ....
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde dumi » 01 Dec 2013, 18:55

Mai bine omoara albinele si economisesti miere si pastura
Daca are multi trantori ce poti uni, nu faci decat sa cresti inutil consumul de hrana, si risti sa-ti omoare si matca din roi
Stupii slabi chiar daca supravietuiesc nu sunt rentabili, in primavara pot deveni focar de boala
dumi

Mesajde dorindafi » 01 Dec 2013, 18:59

alt stupar scrie:si ?
tu ce zici, o omoara sau nu ?

care a aparut prima data :oul s-au gaina :shock:
dorindafi

Mesajde gica.mosu » 01 Dec 2013, 19:09

ovidiu_78 scrie:desfintat fara mila....in perioada asta ....

Daaaa, S-au....parastasss,luminari am iooo ta'ti marimiliii :lol:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Closcutz » 01 Dec 2013, 20:28

Daca doresti, imi intrerup pentru 5 minute activitatea de batut rame sambata viitoare sa-i faca o rugaciune de ramas bun. ;) N-are rost sa risti unificare.
Closcutz

Mesajde italianu » 01 Dec 2013, 20:33

stelica scrie:In urma cu una luna am pregatit stupi pentru iernare fara probleme .Din cei 10 stupi unul nu vroia sa intre in ghem dupa 10 zile de la pregatire si nu iam acordat o importanta mare ,am zis ca or fi prea multe albine si de aia stau pe rame. A venit frigul si alaltaieri a fost -2grade si tot nu a intrat in ghem .Atunci ma-am hotarit sa vad ce e cu el si m- am uitat pe fiecare rama si surpriza. Din 5 rame 3 erau pline cu puiet de trintor si nimic miere pe cele 3 rame.Mi-am dat seama ca nu are matca si am scos cele 3 rame scuturind albina si am introdus alte 2 cu miere de la rezerva si l-am despachetat sa intre in ghem pentru ca vreau sa il unesc cu un roi pe 4 rame intoducind o diafragma(etansa) cu sita pentru a unifica mirosul. Problema este nu cumva albinele outoare sa omoare matca dupa ce scot diafragma cu sita. Stupul are mai multa albina decit roiul.

ti-ai dat seama ca nu ae matca? cum?
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde steliica » 01 Dec 2013, 20:57

Multumesc pentru multele sfaturi dar intreb daca am diafragma cu sita si primeste miros de la matca nu sar putea sa dispara albinele ouatoare .Nu am trintori in stup fiinca nu a reusit sa iasa. Stupul e plin de albina finca a intrat bine in iarna.Diafragma pot sa o tin pina cind vad ca se linistesc ,am un pic de urdinis pentru ele ,deci separat de roi.
steliica

Mesajde ovidiu_78 » 01 Dec 2013, 21:03

steliica scrie:Multumesc pentru multele sfaturi .....

nu ai inteles nimica....pacat
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde ignatov andrei » 01 Dec 2013, 21:12

Daca sita nu permite circulatia albinelor, ce te complici s-o mai scoti?!? Ierneaza-l langa roi si vei vedea la primavara!
ignatov andrei

Mesajde dicu.ion57 » 02 Dec 2013, 06:22

Domnule Stelica colegi care sugereaza licidarea au dreptate ca s-ar putea sa omoare si matca care o bagi .Ai stupi putini dupa cite am inteles,si nu vrei sa mai pierzi din ei .Acuma nu am timp prea mult sa spun cum indrept eu stupi bezmetici dar in mare te sfatuiesc sa procedezi in felul urmator.daca spui ca mai ai un roisor este foarte bine sa unesti cu acest stup bezmetic in felul urmator.Lasi pe loc roiul si duci stupul bezmetic linga acest roi.Pui diafragma despartitoare intre ei sa nu poata trece albinele dintro in cealalta.Stupul bezmetic il lasi fara nici o rama,deci fara nici un pic de mincare.In acest fel daca albinele nu au pe ce sa stea o sa se stringa pe sita despartitoare si atunci i a contact repede cu albinele din roi si implicit si cu mirosul de matca.Nu-ti face griji ca nu moare de foame ca dupa citeva ore deja prin sita se hraneste reciproc Ti cu sita despartitoare cam trei zile dupa care progresiv se da drumu pa albine sa circule dintro parte in cealalta.Domnule Stelica va sugerez sa faceti un orificiu in sita respectiva ,sa fie inchis ccele trei zile cit sta sita pusa si dupa aceia deschis ca albinele sa se uneasca progresiv si nu toate odata ca tun ci exisa riscul sa omoare matca.Aveti san foarte mari de reusita mai ales ca acuma reg sint aceptate mai usor ,la fel si albinele se unifica cu mai putine pierdereri ,dar aici aveti avantajul ca reg va fi protejata de albinele proprii,si sva fi mai greu de omorit.Inainte de a baga st bezmetic trebuie stropit stupul cu tuica s-au rade ti o ceapa prin razatoarea mica si imprastiatio prin stup ca sa se unformizeze mirosul.
Eu am mai scris la unifiecarea a. doua fam ,s-au la introducerea reg ,folosind rama facuta de mine mai cititi si acolo,ca rama dv se aseamana cu ce am facut eu.Nu garantez 100la 100 dar peste 90 la suta daca facti toti pasi care am spus o sa reusiti .Incercati si sa spuneti daca ati reusit .
dicu.ion57

Mesajde alt stupar » 02 Dec 2013, 15:51

da, domnule Dicu.
Ce noroc ca besmeticul ala-i in plin sezon, iunie probabil, si-i permite celui de intreaba puhoi de interventii zilnice.
Pana-n toamna are tot timpul din lumea asta sa-i "rezolve". La pachet, si roiul si besmeticul.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR