Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Permacultura in apicultura.

Mesajde perma » 04 Dec 2013, 14:28

La indemnul colegului Delorin I, am inceput un topic al permaculturii, si fiind pe un forum de stuparit, o sa incerc sa particularizez la albine. Permacultura inseamna in traducere libera cultura permanenta. Deci un sistem care furnizeaza hrana in mod constant. Ideia I-a venit lui Bill Morrison care a studiat padurile amazoniene si a constatat ca ele reprezinta "conul abundentei" fara a fi ingrijite de nimeni. Fara aratura, fara fertilizanti, fara controlul buruienilor, fara pesticide. Si a incercat sa implementeze modelul asta intr-o livada/curte. Pe langa sfaturile de ordin practic, permacultura mai presupune si un cod etic sumarizat destul de simplu:
- ai grija de pamant (de stratul vegetal, de diversitatea speciilor, de sursele de apa);
-ai grija de oameni. Ideal creeaza in jurul tau o comunitate locala.
- imparte surplusul (seminte, unelte, cunostinte).
Permacultura e un domeniu vast, sustinut in ultimul timp si de numeroase publicatii (destule si in romana), deci n-o sa am eu aroganta ca acopar tot subiectul, am trasat doar liniile generale.
Acum, stiu ca ceea ce voi spune va creea multe controverse, iar multi dintre voi imi vor da cu "Manualul apicultorului incepator"- editia a 13-a revizuita, in cap.
Dar:
-albina e de sute de mii de ani prezenta pe pamant si pana acum s-a descurcat de minune si fara noi. Cum? Roind, strangand mai multe resurse decat necesarul de hrana si fiind foarte agresiva cu cei care intra pe teritorul ei (cuib).
-acum, venim noi, oamenii si spunem:
- te vei dezvolta pe orizontala ca asa am mostenit eu sistemul de stuparit.
- vei creste celulele de dimensiunea pe care ti-o impun eu, pe un strat de parafina.
- vei sta in soare permanent.
- te vei plimba pe unde te duc eu, chiar daca tu ai avut de mii de ani cuibul in acelasi loc.
- vei ierna pe sirop ca mierea imi trebuie mie;
- o sa inveti sa nu mai intepi (sa-ti aperi cuibul), ca asta e enervant, eu mi-am luat producatoare de miere, nu masina de cusut.
- matcile o sa le cresti din ce larve vreau eu, cand vreau eu, ca nu-mi place caracterul roitor al familiilor.
-si o sa dai si cateva tone de miere in sezon, ca doar nu te tin degeaba pe langa casa omului.
Acum, cum vad eu un stuparit cat mai aproape de sistemul natural. In principiu cum a descris abatele Warre stuparitul, doar cu mici amendamente:
- lucrul cu stupii fara rama e din punctul meu de vedere o nenorocire. N-ai niciun control, extractia e chinul de pe lume, imi doresc sa tin albine, dar vreau sa ma pot si bucura de ele, daca nu, le las padurii.
- deci, ideal ar fi un sistem vertical, care sa tina cont de dezvoltarea naturala a albinei. Ideal ar fi ca noile caturi sa fie adaugate sub cuib, ca albina sa se dezvolte mereu in jos.
- cum a construit mii de ani faguri fara ajutorul nostru, cred ca poate sa o faca si in continuare. Dei fara foita si sarma.
- caut sa prezerv caracterul roitor si instinctual de agresivitate, ca asa sunt ele natural. Sa nu fiu ca in povestea aia cu trandafirul cand s-a obtinut un trandafir minunat, fara tepi, dar ca efect secundar si fara miros.
- pe cat se poate o sa tin toti stupii la umbra pomilor anuali. Asta inseamna ca vara o sa fie umbriti, iar iarna cand frunzele cad, razele soarelui vor strabate spre stupi.
As mai avea de scris, si putem discuta daca va intereseaza. Deocamdata ma opresc aici.
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Re: Permacultura in apicultura.

Mesajde peterneamt » 04 Dec 2013, 14:40

APICULTÚRĂ s. f. (Știință care se ocupă cu) creșterea și îngrijirea rațională a albinelor, în scopul folosirii produselor lor; albinărit, prisăcărit, stupărit. — Din fr. apiculture.
Deci este o diferenţă între apicultură ( exploatarea albinelor după anumite tehnologii ) şi creşterea albinelor ca şi pasiune.
ps. apicultor nu înseamnă ţiitor de stupi. ;)
peterneamt

Mesajde perma » 04 Dec 2013, 16:47

Imi pare rau ca din postul meu s-a inteles ca trebuie sa renuntam la albine sau sa le lasam de capul lor si sa fim tiitori de stupi. Nu asta am intentionat. Spuneam doar ca poate o abordare mai apropiata de natura ar fi de preferat in favoarea unui castig imediat. Cel putin pe termen lung, in viziunea mea. Permacultura presupune printre altele externalizarea muncii. Adica sa lasam natura sa faca lucrurile pe care stie sa le faca. De ce as construi eu faguri pentru albina, cand ea e perfect capabila sa si-i construiasca singura?
Permacultura nu presupune neaparat o renuntare la profit/incetinire in dezvoltare. Presupune inainte de toate o abordare sustenabila.
perma

Mesajde cantemir » 04 Dec 2013, 16:56

peterneamt scrie:APICULTÚRĂ s. f. (Știință care se ocupă cu) creșterea și îngrijirea rațională a albinelor, în scopul folosirii produselor lor; albinărit, prisăcărit, stupărit. — Din fr. apiculture.
Deci este o diferenţă între apicultură ( exploatarea albinelor după anumite tehnologii ) şi creşterea albinelor ca şi pasiune.
ps. apicultor nu înseamnă ţiitor de stupi. ;)

Permacultura este un concept!
Apicultura este o ramura a zootehniei! Nu o stiinta!
Pasionatii, iubitorii... amatorii adica, au fost si inca sunt, cei ce-au promovat progresul! Amatorii, nu roboteii intorsi cu cheia!
cantemir

Mesajde peterneamt » 04 Dec 2013, 23:21

Permacultura este un concept! DE ACORD ŞI EU VREAU PROPRIUL MEU RAI DAR NU SUNT băse....
Apicultura este o ramura a zootehniei! Nu o stiinta! VEZI DEFINIŢIA APICULTURII.
Pasionatii, iubitorii... amatorii adica, au fost si inca sunt, cei ce-au promovat progresul! Amatorii, nu roboteii intorsi cu cheia! EU TRĂIESC DIN APICULTURĂ ŞI SUNT MAI MULT DECÂT PASIONAT ( SUNT DEA DREPTUL ÎNDRĂGOSTIT ) DE ACEASTĂ NOBILĂ FIINŢĂ CARE ESTE ALBINA.
ESENŢIAL = ALBINA NU MAI POATE SUPRAVIEŢUI CA SPECIE FĂRĂ APICULTOR ( I-AM DISTRUS HABITATUL )
=OMUL NU POATE SUPRAVIEŢUI FĂRĂ ALBINE. ;) ............. :oops:
peterneamt

Mesajde peterneamt » 04 Dec 2013, 23:51

Apicultura este o ramura a zootehniei! Nu o stiinta! De ce ? Numai pentru faptul că nu se termină în ''......logie''. Şi dacă aş susţine ca e o artă, te-ai supăra ? ;)
peterneamt

Mesajde perma » 05 Dec 2013, 00:32

Scopul topicului nu este de a impartii apicultorii in doua: pasionati si nepasionati, profesionisti si amatori. Imi doresc sa dezbatem niste idei care tin de dezvoltarea albinei. Ce facem noi si ce stie sa faca albina. Spre exemplul stupul orizontal: e "natural"? El contrazice modul natural de dezvoltare al albinei. Nu spun ca ea nu se dezvolta, ca nu da productii chiar foarte bune, dar n-ar fi mai apropiat de caracterul ei natural sa o tinem intr-un sistem vertical?
Alt exemplu: adaugarea de caturi. De ce adaugam caturile deasupra cand dezvoltarea albinei e de sus in jos? N-ar fi mai simplu sa le adaugam jos si ea sa construiasca pe masura ce are nevoie de spatiu?
Sunt multe astfel de situatii si toate influenteaza dezvoltarea/productia intr-un anumit sens. Dar mi se pare ca apicultura moderna prea vrea sa fie toate ale stuparului si mai nimic al albinei. Ma gandesc la o solutie de compromis. Permacultura presupune sa nu te lupti cu natura (instinctul natural) ci sa te folosesti de el spre avantajul tau. Cred ca e imposibil sa nu se gaseasca astfel de solutii si in apicultura.
perma

Mesajde gica.mosu » 05 Dec 2013, 00:48

peterneamt scrie:Apicultura este o ramura a zootehniei! Nu o stiinta! De ce ? Numai pentru faptul că nu se termină în ''......logie''. Şi dacă aş susţine ca e o artă, te-ai supăra ? ;)

Da ,apicultura e o arta ,numai ca multi nu stiu cu ce se maninca...SIIII confunda marfa cu :!: ambalajul :mrgreen:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde delorin I » 05 Dec 2013, 07:08

Perma multumesc! Dincolo de toate discutiile astea si cramponarile intr-o definitie sau alta, pe mine ma intereseaza conceptul! Daca un coleg apicultor nu mi-ar fi vorbit de aceasta abordare acum cateva saptamani, intre timp am mai citit si eu putin, nu as fi avut habar de ea! de aceea iti multumesc! Scrii undeva mai sus ca folosesti niste guguloaie de ceara sa ajuti la cresterea fagurilor! Poti sa fii mai explicit?
In alta ordine de idei- deocamdata nu voi renunta la sarme- vreau sa cresc faguri natrali dar pe sarma, ai experiente in povestea asta cu adaugarea caturilor sub cuib pe timp de vara si nu pe timpul iernarii? E drept chestia asta presupune din start ca vom renunta la fundul fix si multe altele, dar eu cred ca progresul se naste din confruntarea de idei! DAca e mai bine asa pentru albina cat si pentru noi, nu vad de ce nu am face asta! Din fiecare intoarcere in urma, din fiecare intoarcere la radacini sau natura,omenirea progreseaza! Apoi astept cateva ceva sa ne vorbesti chiar si despre permacultura obsinuita cu plante care nu cresc prin aratura ci prin crestere libera...etc! E un concept tentant! Din ce povestea colegul apicultor am inteles ca deja sunt si in Romania intalniri ale practicantilor de permacultura!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde cristi x » 05 Dec 2013, 08:47

imi place ideea de permacultura si va recomand sa cititi: Sepp Holzer - Permacultura Ghid practic pentru agricultura la scară mică, dar:

perma scrie:Alt exemplu: adaugarea de caturi. De ce adaugam caturile deasupra cand dezvoltarea albinei e de sus in jos? N-ar fi mai simplu sa le adaugam jos si ea sa construiasca pe masura ce are nevoie de spatiu?

nu stiu de cata vreme te ocupi cu apicultura, dar toti stim ca dezvoltarea cuibului se face in jos, iar mierea este depozitata sus si pe laterale. ce propui va duce automat la miere depozitata in faguri inchisi la culoare, implicit miere de slaba calitate.
stramosii nostrii nu stiau ce este varroa. acum daca nu le-am trata, le-am pierde dupa primul am.
ideea de permacultura este deosebita, dar consider ca nu poate trece de statutul de hobby. o popullatie de aproape 7 miliarde nu mai poate fi hranita cu un concept de permacultura.
cristi x

Mesajde MyBees » 05 Dec 2013, 11:02

Cred ca e putin aiurea sa vorbim de "permacultura in apicultura". Apicultura poate fi o componenta a permaculturii, activitatea se integreaza perfect in aceste comunitati si asigura o sursa de hrana fizica si sufleteasca. Dar sa luam conceptul de permacultura si sa il aplicam apiculturii e putin cam invers...
e ca si cum am vorbi de "permacultura in cresterea legumei fara plug si fara chimicale" Ma rog... nu cred ca sunt foarte clar.

Si mie imi place conceptul de permacultura, insa nu asa cum este aplicat la noi.

Am cautat si eu o perioada despre aceasta activitate si nu am descoperit decat fum si abur.

Una la mana, nu exista inca in Romania o comunitate de permacultura functionala, in afara internetului bineinteles, ca pe internet putem face orice.

Doi la mana, majoritatea surselor de informatii, cat de cat mai bogate, sunt de fapt mici surse de venituri pentru cei care le initiaza.
De exemplu:
- "Hai sa te invat despre permacultura, la seminarul din ... in data de... taxa de participare 'nspe lei"
- "Hai sa va invat cum se construieste o casa din paie, cob, sau mai stiu eu ce... voi munciti la casa mea si eu ma uit la voi..."

Cam asta am gasit eu, ceea ce m-a facut sa renunt la a mai cauta. A nu se intelege ca eu cautam informatii pentru ca mi-as dori neaparat un astfel de mod de viata, atasandu-ma unor astfel de comunitati, ci doar din pura curiozitate.
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde perma » 05 Dec 2013, 11:35

@ delorin: Cu guguloaiele depinde de sezon. Daca e cald afara, las niste ceara in soare pana devine un pic maleabila, fac niste guguloaie cam cat o maslina si le lipesc pe leatul superior. Anul asta a trebuit sa le fac in martie, un frig de-ti clantaneau dintii in gura. Asa ca am pus resturile de ceara intr-un lighean pe care l-am asezat pe soba. A stat acolo pana ceara a devenit maleabila. Cu extractia: daca extragi doar faguri construiti total si nu-i faci in miezul zilei, iar viteza cu care dai la manivela nu-i una supersonica, n-ai probleme. Eu i-am extras tocmai in conditiile inverse :). Cu toate astea majoritatea nu s-au rupt, iar cei ce s-au rupt au fost bagati din nou in stup pentru reconstructie. Am eliminat bucatile rupte si ce-a ramas pe rama a intrat in stup.
@ cristi: Fac apicultura de doi ani. N-am avut experienta cu pusul caturilor dedesubt. Spuneam doar o idee preluata de la abatele Warre, care spune ca dezvoltarea e pe verticala, de sus in jos, drept urmare asa ar trebui sa dam si noi la construit. Albina depoziteaza miere pe masura ce eclozoneaza, deci inevitabil e un echilibru intre cantitatea de puiet ce eclozioneaza- cantitatea de miere adusa-nevoia de faguri noi. Daca nu tinem fagurii cate 5 ani in stup, ci doar vreo doi, nu cred ca se inegresc atat de mult incat sa fie afectata calitatea mierii.
Da, daca 5 oameni se ocupa de permacultura, ei nu pot hrani 7 miliarde care stau in birouri. Permacultura e o solutie a tuturor, daca fiecare o aplica. Daca 7 miliarde ar fi cumva implicate in producerea hranii, atunci permacultura ar fi o solutie. Daca 7miliarde ar realiza ca n-ai cum sa mananci rosii/ananas/banane in mijlocul iernii si sa fii si sustenabil, lucrurile s-ar schimba.
Sunt convins ca la treaba cu tratamentul nu ai dreptate. Am citit in mai multe sectiuni ale forumului despre roiuri prin hornuri, crapaturi de bloc ce-au fost recuperate dupa mai multi ani, si nu le facuse nimeni niciun tratament. Aici e vorba doar de aroganta umana. Nimic n-ar mai merge pe planeta asta daca n-am fi noi. S-ar duce toate de rapa. E un documentar pe net, lumea in absenta oamenilor, facut bineinteles de oameni :). O sa constati ca planeta (cu tot regnul vegetal si animal) ar fi mult mai roditoare/curata/frumoasa/echilibrata fara noi.
Ca ar fi o reducere semnificativa a numarului de albine? Da. Ca toate "matele lesinate" pe 2-3 rame mor in primele 2 luni fara ajutor? Da. Dar ca dispare albina? Nu. Ea are mii de ani de evolutie fara ajutorul nostru. N-o sa dispara.
Mai e un factor: se spune ca ORICE boala ar aparea si indiferent ce specie ar viza, 10% din acea specie sunt imuni la boala respectiva.
perma

Mesajde delorin I » 05 Dec 2013, 11:45

Guguloaie in martie? Ma faci si mai curios...mai vreau detalii! La tine in martie incepe constuctia de faguri?
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde perma » 05 Dec 2013, 11:50

MyBees scrie:Cred ca e putin aiurea sa vorbim de "permacultura in apicultura". Apicultura poate fi o componenta a permaculturii, activitatea se integreaza perfect in aceste comunitati si asigura o sursa de hrana fizica si sufleteasca. Dar sa luam conceptul de permacultura si sa il aplicam apiculturii e putin cam invers...
e ca si cum am vorbi de "permacultura in cresterea legumei fara plug si fara chimicale" Ma rog... nu cred ca sunt foarte clar.

Si mie imi place conceptul de permacultura, insa nu asa cum este aplicat la noi.

Am cautat si eu o perioada despre aceasta activitate si nu am descoperit decat fum si abur.

Una la mana, nu exista inca in Romania o comunitate de permacultura functionala, in afara internetului bineinteles, ca pe internet putem face orice.

Doi la mana, majoritatea surselor de informatii, cat de cat mai bogate, sunt de fapt mici surse de venituri pentru cei care le initiaza.
De exemplu:
- "Hai sa te invat despre permacultura, la seminarul din ... in data de... taxa de participare 'nspe lei"
- "Hai sa va invat cum se construieste o casa din paie, cob, sau mai stiu eu ce... voi munciti la casa mea si eu ma uit la voi..."

Cam asta am gasit eu, ceea ce m-a facut sa renunt la a mai cauta. A nu se intelege ca eu cautam informatii pentru ca mi-as dori neaparat un astfel de mod de viata, atasandu-ma unor astfel de comunitati, ci doar din pura curiozitate.

Invarti de bunonul "detaliu fin", tu. Da, privind the big picture, toate sistemele de care ne folosim sunt un ansamblu al permaculturii. Totusi in fiecare dintre sisteme aplicam conceptele permaculturii (daca credem in ele). Deci cred ca se poate vorbi de permacultura in apicultura.
Sunt iarasi de acord ca la noi nu exista permacultura adevarata, dar asta are mai multe cauze:
- conceptul e la inceput de drum, iar ca sa spui ca vorbesti despre permacultura iti trebuie niste ani, in care sistemul pe care-l proiectezi sa ajunga la maturitate, relatiile functionale intre elementele sistemului sa se maturizeze.
- multi oportunisti se urca pe valul permaculturii/agriculturii bio/organice pentru a spolia naivii ( am si eu un articol care dezbate asta, se cheama "Ipocrizia")
- dar sunt si multi cei care o fac doar pentru ca asa simt: Un exemplu sunt cei de la TEI- traduceri ecologice independente, care au tradus gratuit vreo 15 carti toate dedicate subiectului. Deci nu inceta cautarea,lucrurile se vor aseza, sper.
- permacultura presupune o suprafata de teren destul de mare, LANGA CASA. Daca tu ai doua hectare la 5 km de casa, spre imposibil sa faci permacultura. Daca in schimb ai un hectar langa casa, si stii si despre ce e vorba, ai mari sanse sa-ti usurezi viata.
perma

Mesajde TDI » 05 Dec 2013, 11:51

Intr-un fel... mie mi-au cladit pana aproape de sfarsitul lui septembrie sub hranitoare destul de multe limbi si au mai si depozitat sirop pe ele, ba la vreo 2 mi-au depozitat miere - din ramele descapacite in caturi :D in stanga cuibului am pus hranitorul, deasupra folia de plastic si catul in care am descpacit echivalentul a 2-3 kg de miere. Daca stupii au fost stransi in toamna in mod adecvat si aveau rezerve de miere si polen suficiente, matci tinere - la o anumita data in martie e posibil. Daca ne gandim cum a fost vremea anul asta... putem estima ca a pus ceara cu cel putin o saptamana prea devreme. Cum stiu asta? Pai simplu - dupa o saptamana ramele nu erau crescute! Daca era frig afara si daca nu hraneste stupii e absolut improbabil ca stupul ala sa construiasca din senin.
TDI

Mesajde perma » 05 Dec 2013, 11:55

delorin I scrie:Guguloaie in martie? Ma faci si mai curios...mai vreau detalii! La tine in martie incepe constuctia de faguri?

Sincer, nu-mi amintesc cand voiam sa le adaug. Ma pot uita pe topicul meu si o sa vad exact data. Stiu ca le-am facut in martie pentru ca le faceam seara la gura sobei, dupa ce toata ziua muncisem la plantat ceapa si cartofi :D. Nu cred ca le-am folosit imediat, era doar o pregatire a sezonului ce avea sa inceapa. Guguloaiele nu pica de pe rama, daca la asta te gandesti. Le presezi ca lumea si tin si un an.
L.E: m-am uitat pe topic, am adaugat ramele in prima decada a lunii aprilie.
perma

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE