de perma » 06 Dec 2013, 19:32
Popik, nu vreau sa cumpar matci pentru ca pana acum n-am introdus niciodata o matca intr-un roi. Stiu teorie, stiu cum se face, dar practica e zero. N-as vrea sa cumpar 10 regine si sa fie acceptata una. Mai bine cumpar doi roi de banii aia si inmultesc in patru, cum spui tu. Rezultat mult mai bun. Anul care vine o sa fac un experiment. Cum am facut si anul asta. Nu ma impiedica nimeni sa fac unificari in toamna, daca e cazul. Da, munca aiurea, rezultate slabe, dar o sa invat mult anul ce vine. In plus, cred ca toate solutiile in apicultura ar trebui intai de toate sa fie specifice zonei. Eu o sa incerc sa le gasesc pe cele specifice zonei mele.
In ceea ce priveste stimularea, n-o exclud, doar ca mi-as dori ca ea sa nu fie necesara. Bineinteles, n-o sa le las sa moara de foame. Si in toamna asta, mi s-a parut ca ar fi bine sa le dau un surplus si le-am pus turte din miere si lapte praf. Dar sa fac zeci de litri de ceai cu zahar...asta n-o sa se intample. Prefer, cum spui, sa fac doar patru familii si gata.
Planul meu e de 10 familii la anul, nu de 12. Ajung la 12 cu bonus. Bonusul e ca pastrez nucleele in care am crescut reginele, si cand iau o regina, unific cu restul. O sa fie nuclee cu cat, in total un nucleu poate ajunge la 6 rame 3/4. Suficient cat sa treaca iarna. Dar asta-i bonus la oferta de primavara-vara-toamna-iarna.
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!