Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Plan de inmultire.

Mesajde popik50 » 06 Dec 2013, 15:45

Perma, tu vrei multe dar realitatea o sa fie alta. Nu vrei sa cumperi regine, sa pui faguri artificiali, sa stimulezi...etc, dar vrei sa faci un salt de la 4 la 12 familii si poate sa mai scoti si ceva miere. Nu vreau sa fiu sceptic dar realitatea o sa fie cu totul alta. Ori vei face cel mult inca 4 familii ori vei face numarul pe care ti l-ai propus poate chiar mai mult dar care vor fi victime sigure pentru iarna viitoare. Din PMDV mai bine putin si bun decat mult si prost. Daca vrei mai mult atunci baga mana prin buzunare ;)
popik50

Mesajde perma » 06 Dec 2013, 19:32

Popik, nu vreau sa cumpar matci pentru ca pana acum n-am introdus niciodata o matca intr-un roi. Stiu teorie, stiu cum se face, dar practica e zero. N-as vrea sa cumpar 10 regine si sa fie acceptata una. Mai bine cumpar doi roi de banii aia si inmultesc in patru, cum spui tu. Rezultat mult mai bun. Anul care vine o sa fac un experiment. Cum am facut si anul asta. Nu ma impiedica nimeni sa fac unificari in toamna, daca e cazul. Da, munca aiurea, rezultate slabe, dar o sa invat mult anul ce vine. In plus, cred ca toate solutiile in apicultura ar trebui intai de toate sa fie specifice zonei. Eu o sa incerc sa le gasesc pe cele specifice zonei mele.
In ceea ce priveste stimularea, n-o exclud, doar ca mi-as dori ca ea sa nu fie necesara. Bineinteles, n-o sa le las sa moara de foame. Si in toamna asta, mi s-a parut ca ar fi bine sa le dau un surplus si le-am pus turte din miere si lapte praf. Dar sa fac zeci de litri de ceai cu zahar...asta n-o sa se intample. Prefer, cum spui, sa fac doar patru familii si gata.
Planul meu e de 10 familii la anul, nu de 12. Ajung la 12 cu bonus. Bonusul e ca pastrez nucleele in care am crescut reginele, si cand iau o regina, unific cu restul. O sa fie nuclee cu cat, in total un nucleu poate ajunge la 6 rame 3/4. Suficient cat sa treaca iarna. Dar asta-i bonus la oferta de primavara-vara-toamna-iarna.
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde smady » 06 Dec 2013, 19:42

o rama de puirt 1/1 in mai ( la inceput , chiar aprilie ) este echivalent cu o familie slaba care culege lafloarea soarelui .Asta e inmultirea
smady

Mesajde TDI » 06 Dec 2013, 19:47

Perma, esti naiv. La tei am avut o medie de peste 20 de rame de albina DB 1/1 la peste 70 de stupi. La floarea soarelui a crescut numarul si media de rame de albina. Am lasat foarte multa miere in stupi, n-am lasat niciodata asa de multa. Media de rame de albina la ora asta e de putin peste 5 rame.
Sustenabil, fara stimulare masiva, poti mari efectivul cu 50%. Dar asta presupune lipsa boli, lipsa furtisag, viabilitate matci anul urmator, viabilitate matci 2015 - productie, lipsa besmetici, etc..
Nu tine numai de zona, tine si de an si de experienta, si de noroc. Multe.
Succes!
TDI

Mesajde proapis13 » 06 Dec 2013, 19:59

smady scrie:o rama de puirt 1/1 in mai ( la inceput , chiar aprilie ) este echivalent cu o familie slaba care culege lafloarea soarelui .Asta e inmultirea

Dezvolta ca eu unul cred ca numai tu ai inteles ceva din cele scrise mai sus :shock:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde smady » 06 Dec 2013, 20:34

proapis, daca faci un rai cu matca si o rama de puiet peponderent capacitsi o rama cu miere si una de acoperire in luns MAI , acea unitate biologica culege un 5-10kg la f.s. ?
smady

Mesajde alt stupar » 06 Dec 2013, 20:50

culege, culege...
indeosebi in al doilea an.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde proapis13 » 06 Dec 2013, 21:00

smady scrie:proapis, daca faci un rai cu matca si o rama de puiet peponderent capacitsi o rama cu miere si una de acoperire in luns MAI , acea unitate biologica culege un 5-10kg la f.s. ?

De cules culege....ca n-are incotro dar unde depoziteaza atata miere :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde TDI » 06 Dec 2013, 21:01

Daca nu pleaca in rai intre timp. E probabil sa nu-si adune necesarul de hrana pentru iarna totusi. Ma rog... daca-l plimbi suficient e posibil.
TDI

Mesajde Closcutz » 06 Dec 2013, 22:59

Mai mult de 8 unitati din cele 4 pe care le ai in acest moment nu ai cum sa realizezi( ma refer la familii nu lesinaturi). Ar fi posibil numai in cazul in care ai avea rame crescute, ai stimula la greu cel putin o familie, sa formezi de timpuri mai multe roiuri,apoi de roi te-ai tine scai cu stimulatul( ca sa nu pun la socoteala ca ar fi de recomandat sa ai in vedere si cateva matci in caz de nereusita a fecundarii matcilor provenite din botcile proprii, iar matcile cumparate le poate introduce si un apicultor cu mai multa experienta, pe care sa il cinstesti omeneste). Varianta a doua ar fi sa cumperi 3-4 roi mai din timp( sau sa te faci detectiv de roi, adica Barcuitor :D ) si adunati cu roii formati din familiile proprii ai ajunge probabil la cifra magica de 12 unitati viabile in toamna. Altfel vise tata, vise...
Closcutz

Mesajde perma » 06 Dec 2013, 23:29

Am priceput. Sunt nerealist cu numarul de roi fara stimulare si fara ajutor la constructia de faguri. Din ce spune TDI stimularea masiva oricum nu da rezultate pe termen lung (mai multi ani). Deci, chiar daca as stimula anul asta, pe termen lung o astfel de inmultire este nesustenabila. Acum, am mai multe intrebari:
1) In conditiile date, cate rame ar trebui sa aiba un roi ca sa treaca iarna, evident!?
2) Eu am avut anul asta doua familii de productie, in plina dezvoltare fiecare ocupand echivalentul a 15 rame 1/1. Si acum le iernez pe 8 respectiv 9 rame. De ce s-au depopulat atat stupii lui TDI si de ce nu s-au depopulat ai mei? Precizez ca impachetarea de iarna n-am facut-o singur ci cu un apicultor cu experienta, deci n-am lasat cuibul "larg". Multumesc.
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde Closcutz » 06 Dec 2013, 23:37

Nu cred ca e vorba ca ai mai multa albina dcat x sau y desi s-ar putea sa fie si asta; mai degraba cred ca Dl Tdi restrange cuibul mult mai tare( chestie de experienta si formare). O familie de la 4- 5 rame pline cu miere si ful de albina eu zic ca nu are cum sa dea coltul, mai ales daca din februarie-martie ii mai faci cate o evaluare sumara si intervii daca se impune.
Closcutz

Mesajde lucky5strike » 06 Dec 2013, 23:48

smady scrie:proapis, daca faci un rai cu matca si o rama de puiet peponderent capacitsi o rama cu miere si una de acoperire in luns MAI , acea unitate biologica culege un 5-10kg la f.s. ?

Depinde cum il gestionezi, dar 90% o sa culeaga kg alea pt el.

Si oricum mare lucru n-o sa se prea vada pe rama.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde valigorj » 07 Dec 2013, 00:03

daca reusesti sa ajungi cu brio in mai poti ca dupa salcim sa treci la inmultire.presupunem ca ai in fiecare familie cite 7 rame cu puiet.se ia M cu 1 rama cu puiet capacit si 1 rama cu puiet de toate virstele,1 rama cu mincare[miere si ceva pastura] precum si o rama goala pe care se pune 1/2 cana cu apa si se face un roi[din fiecare familie cite unul].peste o saptamina se verifica cei 4 stupi din care au fost luate M si se rup toate botcile care au fost capacite,lasindule doar pe cele bine dezvoltate si aproape de capacire[maxim 5-6].peste 4 zile se ia din fiecare stup 2 rame cu puiet[cele mai pline],1rama cu mincare si una de acoperire si se face cite un roi[bineinteles ca pe ramele cu puiet sa fie si 2 botci].daca ramin pe vatra la roi mutati cu M sau cu botci se mai scutura si albina.la roi nu se da sirop decit dupa 5 zile de la formare pentru a reduce riscul de furtisag.este bine ca in perioada de formare a roilor sa fie si un cules de intretinere. roi in care sa pierdut M la zbor sau nu sa imperecheat vor fi desfintati[se inparte albina la ceilalti].BAFTA
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde popik50 » 07 Dec 2013, 00:48

Eu zic sa lasam utopiile...realitatea o sa fie alta, mai ales daca este si un an slab pentru apicultura. Daca dintr-o familie mai poti face una, e foarte bine si iarna poti sta linistit. Dupa cativa ani vei avea o stupina frumoasa si te vei bucura de rezultate. Ma rog, cine vrea sa faca experimente e liber sa -ncerce... ;)
popik50

Mesajde kamy » 08 Dec 2013, 20:34

Daca vrei sa faci multi, tragi de ei sa faci roii inainte de salcam cu o rama cu puiet,o rama goala si mai departe foite si adaos de cana,nu te teme ca dupa ce face coroane de 4 degete nu mai ai surprize peste iarna si iernezi pe 4- 5 rame cu conditia sa ai la fiecare dintre ei 6 rame lucrate cat mai devreme lucru de altfel imposibil fara cana!singura conditie sa fie polen p-afara,culesu de nectar se poate aranja!
kamy

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE