Perma, revin la argumentele tale referitoare la familiile pe care le ai acum și caracteristicile enumerate de tine.Așa cum le descrii tu, respectiv câte rame au reușit să crească și producția dată, eu cred că, pe o scală de la 1..10 ..ar fi cam de nota 8.De ce spun asta ? Pentru că, după conversia efortului lor de a produce ceara fagurilor, producția de miere ar fi trebuit să fie triplă, cel puțin..Ceea ce , pentru zona ta, cred că e o performanță!..sau așa îmi pare mie după descrierile tale.
Ce nu am înțeles foarte bine este dacă toate ramele sunt clădite natural, sau mai ai prin cutii și rame însârmate cu faguri crescuți pe foiță..aminteai de familia cumpărată la care vânzătorul a completat cu rame..
Principial, ai motive să fii optimist, și tot principial poți obține și 12 familii apte de intrat / ieșit din iarna 2014/2015...dacă:
a) stimulezi cele 4 familii (proteic și glucidic, raport 1/4, 1/3), și ceva supliment (protofil/startovit), cu turte și sirop, unde felul mai gros/consistent, să aibă cel puțin 1 kg/familie, iar fiecare familie să aibă minim 6 rame cu albine la ieșirea în primăvară ( dată orientativă-15 martie)..6 rame echivalent DB adică..
Continui stimularea și în perioada pomilor fructiferi, cel puțin cu turtă, sirop doar dacă nu ai aport bun de nectar ( minim 200-250 gr./zi)...obiectivul fiind cel de a ajunge la cel puțin 10 r DB (sau echivalent) ocupate pe toate fețele cu albine, din care cel puțin 6 r cu puiet. Dacă poți, și mai bune ar fi cutii în care pot intra 12, 14 sau 16 r DB...te ajută foarte mult la divizare 1/2..păstrând proporțiile rame cu albina/ rame cu puiet.Mai ales dacă vrei doar faguri naturali ( fără foițe și sârme).
Dacă îți pare prea scump polenul din comerț, îți dau pe MP adresa unei firme din Timișoara, cu produse bune, mă refer raport calitate /preț , și eu țin un stoc de urgență pentru cazuri extreme, ( 10-20 kg, 1kg/pachet), și sunt mulțumit de calitatea lor, în lipsa polenului/păsturii , față de lotul nestimulat, sporul a fost între 30%..până la 50% ( familiile pe 8 r la 1 -8 martie).
La capitolul obținere mătci, vezi că tocmai s-a scris ceva în ultimele zile pe topicul de creșterea mătcilor..dacă vrei mai detaliem puțin alte variante/ metode..ai timp până la primăvară să te decizi la ceva/ cumva, suficient de bine documentat..