Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Plan de inmultire.

Mesajde bucursorinelionel » 08 Dec 2013, 20:43

Perma, revin la argumentele tale referitoare la familiile pe care le ai acum și caracteristicile enumerate de tine.Așa cum le descrii tu, respectiv câte rame au reușit să crească și producția dată, eu cred că, pe o scală de la 1..10 ..ar fi cam de nota 8.De ce spun asta ? Pentru că, după conversia efortului lor de a produce ceara fagurilor, producția de miere ar fi trebuit să fie triplă, cel puțin..Ceea ce , pentru zona ta, cred că e o performanță!..sau așa îmi pare mie după descrierile tale.
Ce nu am înțeles foarte bine este dacă toate ramele sunt clădite natural, sau mai ai prin cutii și rame însârmate cu faguri crescuți pe foiță..aminteai de familia cumpărată la care vânzătorul a completat cu rame..
Principial, ai motive să fii optimist, și tot principial poți obține și 12 familii apte de intrat / ieșit din iarna 2014/2015...dacă:
a) stimulezi cele 4 familii (proteic și glucidic, raport 1/4, 1/3), și ceva supliment (protofil/startovit), cu turte și sirop, unde felul mai gros/consistent, să aibă cel puțin 1 kg/familie, iar fiecare familie să aibă minim 6 rame cu albine la ieșirea în primăvară ( dată orientativă-15 martie)..6 rame echivalent DB adică..
Continui stimularea și în perioada pomilor fructiferi, cel puțin cu turtă, sirop doar dacă nu ai aport bun de nectar ( minim 200-250 gr./zi)...obiectivul fiind cel de a ajunge la cel puțin 10 r DB (sau echivalent) ocupate pe toate fețele cu albine, din care cel puțin 6 r cu puiet. Dacă poți, și mai bune ar fi cutii în care pot intra 12, 14 sau 16 r DB...te ajută foarte mult la divizare 1/2..păstrând proporțiile rame cu albina/ rame cu puiet.Mai ales dacă vrei doar faguri naturali ( fără foițe și sârme).
Dacă îți pare prea scump polenul din comerț, îți dau pe MP adresa unei firme din Timișoara, cu produse bune, mă refer raport calitate /preț , și eu țin un stoc de urgență pentru cazuri extreme, ( 10-20 kg, 1kg/pachet), și sunt mulțumit de calitatea lor, în lipsa polenului/păsturii , față de lotul nestimulat, sporul a fost între 30%..până la 50% ( familiile pe 8 r la 1 -8 martie).
La capitolul obținere mătci, vezi că tocmai s-a scris ceva în ultimele zile pe topicul de creșterea mătcilor..dacă vrei mai detaliem puțin alte variante/ metode..ai timp până la primăvară să te decizi la ceva/ cumva, suficient de bine documentat..
bucursorinelionel

Mesajde perma » 08 Dec 2013, 21:23

Sunt un pic confuz, dar sper sa ma lamuriti. Kamy spune ca faci familie care sa ierneze dintr-o rama, cu conditia stimularii si a foitelor si inainte de salcam. In schimb, eu daca pun dupa salcam 3 rame construite si eventual dupa ce extrag salcamul le pun si rame construite la salcam (tot natural) nu fac mare branza.
Bun, am priceput, trebuie stimulare daca vrei sa si inmultesti si sa faci productie. Acum nu stiu cum e dezvoltarea la altii, dar eu la pomii fructiferi sunt deja pe 10 rame iar la pomi am prima extractie de miere. Un cat de 1/2 de la fiecare stup de productie. Si asta cu o stimulare minima. Asta-primavara le-am pus fiecaruia cate o turta de 1kg de ceva api-nu-stiu-cum, hrana proteica.
Doar stupul multietajat poate fi luat ca etalon al constructiei de faguri pentru ca in restul am avut si rame cu sarma si foita. Si daca tot le aveam, le-am si folosit.
Deci cum a performat stupul meu multietajat anul asta: a plecat de la vreo 6-7 rame 3/4 la iesirea din iarna. Inaine de pomi a primit restul de rame (goale) si turta proteica. In cateva saptamani a primit si catul, avand construite ramele de jos. Catul avea 3 rame construite (tot natural) si restul cu guguloaie.
Din ce-mi amintesc, la pomi n-am tras mare lucru din el, un maxim de 2 rame. In schimb, la salcam aveam 6 rame construite (in cat) si am tras si vreo 7 kg de miere. Dupa salcam, nu l-am mai urmarit pana la tei, cand am mai luat de la el vreo 2-3 rame de miere. Pe la jumatatea lui august toti stupii au primit turte cu miere si zahar praf. Si iar l-am lasat in pace pana la sfarsitul lui octombrie cand l-am aranjat de iernare.
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde kamy » 08 Dec 2013, 22:12

ca sa faci treaba oabla ai avea nevoie in primavara sa pui in turte un colb magic de fumagilin,nu lasa nosemoza sa-si faca de cap in matele albinelor si o generatie de albina creste 2 de puiet fiind sporul muult mai mare,decat 1la 1 in primaverile cu cacareaza!
roii pe care-i faci inainte de salcam le da salcamau un sut in fund de nu-i mai recunosti,da tre sa ai grija sa nu faca greva foamei si foarte important sa aiba rezerve sa nu fie stresate,beneficiezi in perioada de abundenta din jurul salcamului si de sprintul matcii proaspat imperecheate!(cu matci de roire e turbo)
am facut roi in 2011 ce-i drept dupa salcam tot asa pe cate 1 rama cu puiet,si inca 2 rame goale si le-am pus in cap cate un flacon de zama de malai de 2 litri cu gaura zgarcita le-a ajuns o luna pana am venit din dobrogea,am gasit 3 rame de puiet din let in let si nu se vedeau ramele de musca!da a fost si oleaca de ajutor de la maica natura!
kamy

Mesajde un OM » 09 Dec 2013, 09:06

Fumagilina nu este depistata in mierea data la procesator?
Poate pe cel care produce doar pentru casa nu-l intereseaza aspectul acesta, cu toate ca pe mine m-ar mira.
Se impaca permacultura cu antibioticele? Vad ca stimularea este acceptata :lol: !
un OM

Mesajde jenica67 » 09 Dec 2013, 09:29

Pai din aia 4 stupi, dupa ce vrea sa ii imulteasca de sa ii nebuneasca, mai vrea sa si scoata miere, sa o predea la procesatori ?? :lol:
jenica67

Mesajde cristi x » 09 Dec 2013, 10:04

perma scrie:Sunt un pic confuz, dar sper sa ma lamuriti.

si eu ma simt lafel cand iti citesc ideile. stau si ma intreb cum un adept infocat al permaculturii incearca variante de apicultura intensiva, dar fara sprijin "artificial"?
cristi x

Mesajde kamy » 09 Dec 2013, 10:41

un OM scrie:Fumagilina nu este depistata in mierea data la procesator?
Poate pe cel care produce doar pentru casa nu-l intereseaza aspectul acesta, cu toate ca pe mine m-ar mira.
Se impaca permacultura cu antibioticele? Vad ca stimularea este acceptata :lol: !

in anii trecuti ,,nu exista reactiv,,pt fumagilina,dar s-ar putea sa se ,,gaseasca,, peste noapte!
dar pusa in turta e oleaca mai greu de depozitat in rame!
kamy

Mesajde perma » 09 Dec 2013, 11:23

un OM scrie:Fumagilina nu este depistata in mierea data la procesator?

Stimularea e ceva natural. Daca parintii nostri nu se stimulau, noi nu mai eram aici. Daca citesti putin despre permacultura o sa vezi ca un aspect fundamental este constituit de compost, care in principiu este un ingrasamant (ameliorator) al solului. Tot in permacultura o sa gasesti si o multime de stropiri pentru indepartarea daunatorilor. E drept, nu cu antibiotice din comert, ci cu extracte pe baza de plante.
Permacultura presupune aducerea unui sistem cat mai aproape de conditiile naturale. Deci ar trebui studiate niste albine in habitatul lor natural, sa vedem ce dimensiune a celulei au, care-i distanta intre faguri, la ce dezvoltare maxima ajung, care-i volumul in litri al stupului, cat de umbra e, pe ce parte au urdinisul etc. Dupa ce indeplinim toate conditiile astea putem vorbi despre o aducere la natural. Bineinteles, n-o sa le putem face pe toate. D'asta trebuie sa facem un compromis. Sa indeplinesti suficiente conditii cat la un moment dat sa nu mai fie necesare antibioticele. Deocamdata sunt necesare. Plus ca se mai pune si problema productiei. In natura nu vine nimeni sa le fure mierea, polenul, fagurii.

jenica67 scrie:Pai din aia 4 stupi, dupa ce vrea sa ii imulteasca de sa ii nebuneasca, mai vrea sa si scoata miere, sa o predea la procesatori ?? :lol:

Da, ai dreptate, nu se pune problema datului mierii la procesator.

cristi x scrie:si eu ma simt lafel cand iti citesc ideile. stau si ma intreb cum un adept infocat al permaculturii incearca variante de apicultura intensiva, dar fara sprijin "artificial"?

Permacultura nu presupune saracie. Nu presupune un sistem care produce "putin si bun". Presupune un sistem care produce maximul din ceea ce poate sa produca in mod sustenabil. Spre exemplu, in mod sustenabil, oamenii erau doar un miliard. Cu "revolutia verde" data de petrol, am ajuns la 7 miliarde. Mai suntem sustenabili?
Eu asta incerc sa gasesc cu topicul asta. Care ar fi dezvoltarea sustenabila pentru "stupina" mea. Normal, asta tine de vremea anului respectiv, conditiile zonale, greselile pe care le fac eu, rasa de albina si multe altele. Dar trebuie sa ma compar cu ceva/cineva.
M-as compara bucuros cu cineva care aplica aceleasi principii ca si mine, dar nu-l gasesc. Poate Flavian, dar nu l-am mai vazut de mult pe forum, si oricum, e si el incepator, deci greselile sunt inerente si la el. Ar mai fi topicul cu Warre, dar dupa ce l-am citit cap coada, atat pe forumul asta cat si pe forumul vechi, mi-e clar ca acea cutie e mult prea mica pentru dezvoltarea exploziva pe care o au albinele in tara noastra pe parcursul catorva luni de sezon activ.
Eu nu vreau sa iau matca si-o albina in martie si sa le pun intr-un orizontal de 20 de rame si la salcam sa trag 100 kg de miere de la "familia" respectiva. Incerc sa vad, in conditiile mele, care ar fi maximul a ceea ce pot sa fac.
Inteleg, trei rame pentru un roi, plus regina imperecheata imediat dupa salcam vi se par putin. Cate rame sa fie? 4? 5? Nu-i mai divizez? Le mai cumpar rame cu puiet si le adaug?
perma

Mesajde jenica67 » 09 Dec 2013, 11:34

Deci ar trebui studiate niste albine in habitatul lor natural, sa vedem ce dimensiune a celulei au, care-i distanta intre faguri, la ce dezvoltare maxima ajung, care-i volumul in litri al stupului, cat de umbra e, pe ce parte au urdinisul etc. Dupa ce indeplinim toate conditiile astea putem vorbi despre o aducere la natural. Bineinteles, n-o sa le putem face pe toate. D'asta trebuie sa facem un compromis. Sa indeplinesti suficiente conditii cat la un moment dat sa nu mai fie necesare antibioticele. Deocamdata sunt necesare. Plus ca se mai pune si problema productiei. In natura nu vine nimeni sa le fure mierea, polenul, fagurii.

Care crezi ca au fost elementele, care au stat la proiectarea stupilor actuali ?? Cred ca ar trebui sa aprofundezi putin apicultura, atat in stupi primitivi cat si sistematici. Ar fi bine sa il citesti cel putin STUPARITUL - C.L.Hristea editia I - 1935.
jenica67

Mesajde perma » 09 Dec 2013, 11:43

Principial, cred ca s-a incercat o reproducere a sistemului natural. Dar fiecare a facut-o prin prisma proprie. Cum o voi face si eu. De asta s-a ajuns si la orizontal. Tot stup sistematic e, nu? E conform cu natura? Foitele cu dimensiune STAS tot privind natura s-au realizat? Ramele cu umar sau fara umar nu dau distante diferite intre faguri? Nu tin ele tot de stupii sistematici? Eu nu zic ca la inceput n-a fost cuvantul. Ce contest e interpretarea cuvantului.
perma

Mesajde kamy » 12 Dec 2013, 08:30

Apoi va spui drept ca la costruirea stupilor sistematici s-a urmarit ,,binele albinei,, vazut prin prisma ,,cum sa-i fie mai usor la apicultor,,!
kamy

Mesajde bucursorinelionel » 12 Dec 2013, 17:50

Kamy, indubitabil ai dreptate..!!
ȘI opinia mea e similară...dezvoltând ideea aș merge până acolo unde afirm că, o ramă cu orizontala mai generoasă, e benefică pentru apicultor pentru manevrare/ mortalitate redusă la albine prin mișcare/irascibilitate diminuată..la polul celălalt fiind rama generoasă pe verticală, care impune insă atenție și grijă la manevrare pentru a evita strivirea și reacțiile de apărare ale albinelor..dar care asigură acestora un mai mare confort..Se pare că..din punct de vedere statistic ( raportat la faguri accidentali , colonii din scorburi..etc)..raportul natural ar fi cam așa...270 de faguri naturali măsurați ( recoltați din diverse locații dar cu larve și rezerve..deci cam familie..nu mă refer la fagurii accidentali din cutii sistematice), au plaja valorilor măsurate : (vertical/orizontal).. 58%=3/1...22%=2,5-3/1...20%=2-2,5/1...deci au altă afinitate de ceea ce vrem noi...cât de relevantă e informația obținută din măsurători..e altă problemă..asta sunt observațiile mele...bune sau mai puțin bune..dacă mai aveți careva..mult m-ar bucura..să pot ajusta valorile..!!
Acuma, e drept, nu știu cu ce îl ajută pe Perma discuția asta oarecum off-topic..eu aș zice adiacent..adică doar informații indirecte..
Chiar așa, Perma, te-ai mai gândit la ceea ce doreai să obții în 2014..??
Nu ai chiar nici o întrebare de nișă??..Anumite aspecte legate de..??..ceva mai puțin clar..??
bucursorinelionel

Mesajde jenica67 » 12 Dec 2013, 21:45

Nu are rost sa mai spunem acum cifre. Problema este ca cercetarea fundamentala, nu se face intr-un an, nici in 10, ci intr-o viata. Daca vrei sa vezi, ceea ce a stat la proiectarea stupilor sistematici, este deajuns sa citesti istoria apiculturii. Daca ai cumva o viata de sacrificate, poti sa mai verifici o data, daca cei dinainte au gandit bine sau nu, dar merita ?? Si daca ajungi la aceiasi concluzii ?? Este vorba de cheltuieli de resurse umane si materiale, care in secolul nostru, nu cred ca mai sunt disponibile, ca in secolul 19 de exemplu. Daca punem la indoiala concluziile, la care au ajuns inaintasii, ar trebui sa fim macar un mic Eistein. Asculta mai bine ce idei ti-au dat colegii, aplica-le cum crezi tu, si vei vedea rezultatele. In rest iernare usoara, ca de asta depinde in primul rand rezultatele anului viitor. Pana nu vezi cum vei iesii din iarna, nimic nu este sigur si nu vei avea nici elementele, care sa iti stea, la baza tehnologiei, care trebuie adoptata. Si asculta de la mine ce iti spun : cresteri spectaculoase de efectiv, fara investiiti pe masura, nu o sa vezi.
jenica67

Mesajde perma » 12 Dec 2013, 22:11

@ Bucur Sorinel: Iti multumesc pentru toate informatiile, chiar daca nu-s chiar pe subiect. Daca mai stii si alte rezultate ale studiului, te rog spune-mi-le si mie. Gen recolta, populatie de albine, distanta intre faguri, pozitia intrarii in stup etc.
Intrebari am o gramada, mai ales ca am citit de doua ori si topicul initiat de kamy cu "Inmultirea ca sport extrem". Plus ca se pune si problema rentabilitatii. E mai avantajos sa "sparg" un stup in 5 direct in noii stupi sau e mai bine sa cumpar nuclee si sa redistribui ramele cu puiet spre alte colonii? Ce hrana solida pot sa le dau? M-am gandit la zahar pudra amestecat cu miere si lapte praf.
Ca sa am o intrebare concreta: Presupunem ca planul meu de inmultire pana in salcam se bazeaza pe doi stupi, doi ii pastrez ca sa fac si ceva miere la salcam. Care-i numarul maxim de familii pe care pot sa-i fac din cei doi, avand stimulare dar fara sa introduc foita? Presupunad ca ies bine din iarna si au o dezvoltare "normala" pana la salcam.
@ jenica: Nu vreau sa refac eu apicultura. Cel putin nu-mi propun, daca o sa-mi iasa, o sa fie fara intentie. Eu sunt extrem de lenes. D'asta am si ales permacultura, pentru ca acolo dupa ce sistemul se stabilizeaza interventia omului e minima, cu efect (recolta) maxim(a). Si in plus, nici nu fac rau arealului in care ma desfasor. Primum non nocere.
Deci: eu cu foite n-o sa merg niciodata, pentru ca asta inseamna munca multa. Eu vreau sa ajung la 40 de stupi, asta ar putea insemna niste sute de rame de facut, insarmat, pus foita. Nu e pentru mine, mai ales ca se poate si altfel. Stiu, mai greu. Dar e doar aparent, cel putin in opinia mea.
Oricum, pana in primavara imi formez sigur o idee, iar pe topicul meu o sa va spun ce am facut, cum am facut, cu poze. Si daca suntem sanatosi- peste un an si ceva -o sa va spun si cate familii au iesit din iarna.
perma

Mesajde alt stupar » 12 Dec 2013, 23:16

perma scrie:Ca sa am o intrebare concreta: Presupunem ca planul meu de inmultire pana in salcam se bazeaza pe doi stupi, doi ii pastrez ca sa fac si ceva miere la salcam. Care-i numarul maxim de familii pe care pot sa-i fac din cei doi, avand stimulare dar fara sa introduc foita? .

Nu confunda agricultura (in special apicultura) cu o fabrica in care dac introducem cantitatea X de materie prima, dispunem un nr. Y de muncitori calificati si avem Z cheltuieli diverse, in mod aproape sigur rezulta Q produs finit.
In treaba asta cu albinele mai exista un factor ff important... V de la variabil !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde ignatov andrei » 12 Dec 2013, 23:21

alt stupar scrie:
perma scrie:Ca sa am o intrebare concreta: Presupunem ca planul meu de inmultire pana in salcam se bazeaza pe doi stupi, doi ii pastrez ca sa fac si ceva miere la salcam. Care-i numarul maxim de familii pe care pot sa-i fac din cei doi, avand stimulare dar fara sa introduc foita? .

Nu confunda agricultura (in special apicultura) cu o fabrica in care dac introducem cantitatea X de materie prima, dispunem un nr. Y de muncitori calificati si avem Z cheltuieli diverse, in mod aproape sigur rezulta Q produs finit.
In treaba asta cu albinele mai exista un factor ff important... V de la variabil !

Mai ales ca, de multe ori, taman NEPREVAZUTUL nu reusesti sa-l bagi in ecuatie!
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE