Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde irina » 09 Dec 2013, 13:55

BeeeK scrie:5-6 rame nu e familie slaba.

Aici poate fi greseala mea.Sa fi lasat prea multe rame.Dar si asa fiind, ghemul putea sa se formeze pe mai putine intervale.
irina

Mesajde irina » 09 Dec 2013, 13:56

Mircea_63 scrie:
laura scrie:... mai ales ca am stricat stupul puternic al sotului. Pot sa stau cat de cat linistita?

Ai incurcat-o. :lol: Singura solutie: post si rugaciuni. :D

Adica ...fiecare cu stupul lui? :lol:
irina

Mesajde laura » 09 Dec 2013, 14:00

Initial da. Acum sunt toti ai mei, daca stateam dupa el aveam si acum 2 stupi.
laura

Mesajde paul » 09 Dec 2013, 14:02

Mircea_63 scrie:
Ai incurcat-o. :lol: Singura solutie: post si rugaciuni. :D

Sau ... intreaba pe forum daca ti se pare ceva in neregula cu stupul ... sotului ! :)
Oricum, la anul sa-i demonstrezi ca stupul sau stupii tai fac mai multa miere decat al (ai) lui! :)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde ignatov andrei » 09 Dec 2013, 14:03

Domnule peterneamt, felicitari!
Toata stima si respectul!
ignatov andrei

Mesajde laura » 09 Dec 2013, 14:14

Oricum va doresc o iernare usoara.
laura

Mesajde B.K » 09 Dec 2013, 14:33

irina scrie:

Aici poate fi greseala mea.Sa fi lasat prea multe rame.Dar si asa fiind, ghemul putea sa se formeze pe mai putine intervale.

Se pot observa intervalele ocupate de ghem.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde irina » 09 Dec 2013, 14:48

BeeeK scrie:
irina scrie:

Se pot observa intervalele ocupate de ghem.

Tocmai asta e ca nu pot vorbi de intervale ocupate de ghem. Cred ca nici macar de ghem. Nu cred ca-i prea multa albina pe intervale.Nu s-a format ghemul spre partea superioara a ramelor.Albina e gramada deasupra ramelor.Inclin sa cred ca nici macar nu sunt in ghem.Am sita pe jumatate din podisor si le-am vazut usor.Am ridicat un podisor, doar din spate, atat cat sa ma pot uita, si albina era ciorchine.....cat de mult in jos pe interval, n-am de unde sa stiu.
irina

Mesajde andrei_calinescu » 09 Dec 2013, 14:53

Irina, cate tratamente contra Varroua s-au executat?
andrei_calinescu

Mesajde ignatov andrei » 09 Dec 2013, 14:59

irina scrie:
Tocmai asta e ca nu pot vorbi de intervale ocupate de ghem. Cred ca nici macar de ghem. Nu cred ca-i prea multa albina pe intervale.Nu s-a format ghemul spre partea superioara a ramelor.Albina e gramada deasupra ramelor.Inclin sa cred ca nici macar nu sunt in ghem.Am sita pe jumatate din podisor si le-am vazut usor.Am ridicat un podisor, doar din spate, atat cat sa ma pot uita, si albina era ciorchine.....cat de mult in jos pe interval, n-am de unde sa stiu.

Nu-ti fa probleme! Asculta sfatul lui Mircea63... si da vina pe mine!
ignatov andrei

Mesajde irina » 09 Dec 2013, 15:07

andrei_calinescu scrie:Irina, cate tratamente contra Varroua s-au executat?

4 ;3 incepand din august la interval de 7 zile si unul in octombrie.
irina

Mesajde irina » 09 Dec 2013, 15:21

ignatov andrei scrie:
Nu-ti fa probleme! Asculta sfatul lui Mircea63... si da vina pe mine!

Nu am cum sa dau vina pe cineva.Poate doar pe mine.Am vrut sa inteleg insa care-i situatia.Sa o indrept daca se poate si sa stiu pe viitor sa o evit.
E greu sa ascult sfatul lui Mircea......nu ca n-ar avea dreptate.
Acuma...asta e.Nu-mi ramane altceva de facut sa ma bazez pe faptul ca stiu ele ce e mai bine .Si sa iasa bine in primavara.
Multumesc
irina

Mesajde doru_coman_cl » 09 Dec 2013, 18:00

miere are ?
doru_coman_cl

Mesajde paul » 09 Dec 2013, 22:15

irina scrie:Albina e gramada deasupra ramelor.Inclin sa cred ca nici macar nu sunt in ghem.Am sita pe jumatate din podisor si le-am vazut usor.Am ridicat un podisor, doar din spate, atat cat sa ma pot uita, si albina era ciorchine.....cat de mult in jos pe interval, n-am de unde sa stiu.

Irinuco, spui ca ai sita pe jumatate din podisor ! Eu am sita pe tot podisorul ! Peste sita aveam o mochetica. Prin octombrie albinele toate erau in podisor. Mi-o venit ideea de a "izola"cumva podisorul si am pus rafie peste lumina stupului. Incepand cu a doua zi , nu mai erau albine in podisor!!! Momentan am rafie, podisor plasa si mochetica. Nu-ti recomand rafia pentru ca nu stiu cum se va comporta peste iarna in ceea ce priveste condensul (am si varianta B).Iti recomand sacul de iuta sau de canepa pus pe lumina stupului iar peste, sa pui podisorul ! Cred ca daca vei reduce urdinisurile la 1cm./rama de iernare si vei pune o jumatate de sac pe lumina stupului si apoi podisorul, albinele se vor retrage intre rame si vor forma un ghem ! Ciorchinele de albine pe podisor la vremea asta , nu-i bun nicicum . Poti incerca macar pe un stup sa vezi ce se intampla !
LE ... vezi cum ma gandesc eu la ... albinele tale ??? ;) ;) ;)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde valter » 09 Dec 2013, 22:58

paul scrie:
irina scrie:Albina e gramada deasupra ramelor.

. Nu-ti recomand rafia pentru ca nu stiu cum se va comporta peste iarna in ceea ce priveste condensul (am si varianta B). Cred ca daca vei reduce urdinisurile la 1cm./rama de iernare si vei pune o jumatate de sac pe lumina stupului si apoi podisorul, albinele se vor retrage intre rame si vor forma un ghem ! Ciorchinele de albine pe podisor la vremea asta , nu-i bun nicicum .
LE ... vezi cum ma gandesc eu la ... albinele tale ??? ;) ;) ;)

Ia sa-i dam noi putintica bataie prietenului Paul.
Sacul de rafie l-am folosit ani buni deasupra ramelor(pana am pus folia) cu rezultate excelente...nu are de ce sa ne fie frica de condens pentru ca rafia respira, comparativ cu folia care (daca acopera toata suprafata stupului si lada este cu fund plin) face condens bogat.Am renuntat in timp la rafie ca se scamosa la margini ori se imbatranea pe rame si deteriora calitatea propolisului pe sitele de colectare.
Iernarea la stupii cu fund plin avand urdinisele restranse la maxim amplifica formarea condendului...eu nu restrang urdinisele de loc si sunt deschise pe toata lungimea lor-38 cm.

Inexistenta ghemului de iernare poate fi urmarea lipsei matcii...noi speram ca nu este cazul.

ps. Te salut Paule.Sa stii ca si Dl. Dr. Ing. Popescu Ion foloseste saci de rafie la cele 500 de familii de albine.
valter

Mesajde paul » 09 Dec 2013, 23:14

valter scrie:

ps. Te salut Paule.

Te salut si eu Valtere !!!
Spuneam de rafie ca nu-s sigur pe ea pentru ca atunci cand mi-am exprimat intentia de a o folosi nu am primit cele mai "calde"recomandari de la colegii de forum. De aceea am rezerve ! Dar, daca tu spui ca ai folosit-o si e OK, nu pot decat ... sa te cred ! :P
In legatura cu urdinisurile ... nu te contrazic ! Daca am sa observ ca apare umezeala in stupi o sa le largesc ! Deocamdata, la ultimul control (20 nov.) era totul uscat. Cred totusi ca un urdinis prea larg presupune un consum mai mare de miere asemanator celui din stupii cu fund AV ! Parerile in acest caz sunt cam impartite. Vedem si ... remediem ! :P
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR