de ignatov andrei » 14 Dec 2013, 02:20
Am "rasfoit" topicul "De ce albinele nu vor sa accepte matca de alta rasa?" Cand era "in toi" eu am lipsit de pe forum.
Si in litereatura de specialitate se aminteste de astfel de cazuri. Totusi autorii afirma ca au "cules" si ei informatia de la alti apicultori (autori)! Acestea le gasim, deobicei, acolo unde se face referire la "anecbalie".
Se intampla sa nu accepte "rasa" (asa se crede)! Dupa parerea mea, problema tine de varsta albinelor din familia care a "acceptat-o". Daca in acea perioada este si un cules bunisor de intretinere, culegatoarele straine se ratacesc in mod frecvent, astfel apar problemele! Albinele batrane fugaresc matca pe rame, o streseaza, astfel matca devine "incompatibila"! Cand se elimina toate cauzele, intentia de schimbare apare doar in cazul matcilor necorespunzatoare, indiferent de "rasa"!
Pot fi si alte motive, dar nu intram in toate detaliile.
Va spun cum procedez eu, dar mai inainte o sa spun ceva despre FORMAREA ROILOR, a roilor unde urmeaza sa plasam matcile imperecheate.
La formarea acestor roi, se are in vedere - foarte important - starea de "familie orfana". Vom urmari ca respectivele unitati sa nu aiba posibilitatea sa "traga" botci! Deci, vom forma roiul doar cu puiet capacit!
Dorinta tuturor este de a forma acei roi cu puiet proaspat de eclozionare! Albina de pe aceste rame, cand le recoltam, este albina tanara, dar nu doica. Mai are cateva zile pana la "incorporare"! N-a zburat in afara stupului, dar urmeaza!
Mai scuturam ceva albina si roiul este gata!
Introducem matca, este primita, totul bine, dar deodata ne trezim ca vor s-o schimbe! De ce?!? E de alta rasa, de aia! Ei bine, NU! Pai de ce la "ala" nu, iar la "asta", da?!? E pur si simplu chestie de hazard! Depinde de varsta albinelor din acel roi!
Daca s-a nimerit ca intr-un roi sa avem foarte multa albina tanara, cu varsta de 18 zile, numai bine cand matca este elibarata, albina devine culegatoare! Si mai avem ceva: marea cantitate de albina care abia eclozioneaza!!! Matca depune cateva oua! Credeti ca ajunge de munca pentru acel lot numeros de doici?!? NU! La urdinis e zarva mare! Albinele se antreneaza pentru "marea batalie", pentru care au asteptat 21 de zile!
Activitatea de la urdinis atrage atentia altor culegatoare. Intotdeauna culegatoarea va fi atrasa de activitatea de la alte familii, iar de aici si pana la "tradare" nu e decat un pas!
Peste faptul ca in roiul meu e un fel de tensiune, adica se someaza, mai apare si un nr. de albine "binevoitoare" care vor sa ajute la munca... Care munca?????? De aici si "concluzia" trasa de albine (hoaspele "batrane", ca alea tinere, abia eclozionate, nu au tupeu sa ridice glasul) cum ca matca trebuie schimbata! S-o creada ele!
Cum procedez:
- Mut cutia in alt loc din stupina, nu inainte de a reduce urdinisele la roii vecini si "vantul schimbarii" dispare!
Cand e sa ai ghinion, atunci ai. Te trezesti, dupa cateva zile, ca la un roi vecin cu cel mutat, incepe "sa bata acelasi vant"! Am exagerat un pic, dar sa stiti ca e posibil!