Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde 7Rame » 13 Dec 2013, 13:04

w
Fişiere ataşate
2.jpg
orice numai curenti de aer nu!! gard/paravant, si intre stupi perini paie, (si nu in stupi)
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde teinegru64 » 13 Dec 2013, 13:22

7Rame scrie:La aceste familii slabe, unele din ele facute la 15 august (cca 30 dintre ele!!!!) cu matci imperecheate de la Lucky, si care ierneaza pe 5 rame Dadant strans, am tinut sa am gratii obligatoriu si paravant.

Eu am familii bune cu matci imperecheate de la Valter.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde 7Rame » 13 Dec 2013, 13:32

teinegru, nu am vrut sa subliniez o calitate inferioara la matci/familiilo, ci, acestea fiind facute, jumatate dintre ele in 15 august, (constrans fiind de anumite probleme, acte, subventii, sau ce iti da tie prin cap!!), le consider slabe, la 5 Rame.
Nu ma apuc sa-ti postez 100 familii la 7-9 rame, ca nu ai timp sa numeri...
Vroiam sa arat o gratie, atata tot! Pt ca am vazut si varianta de ...PFL sau placaj, ce o fi acolo...

Mamma lui de forum, greu se mai poate si pe aici.

Si de ce nu o metoda (nu chiar ieftina, ca imi ieseau cateva sute de genti pt cucoane cu bani) de a feri stupina de vant, si de necazurile care vin odata cu acesta, mai ales la familii mai putin populate, unde uzura te lasa fara cuvinte, cam pe la 1 martie si dupa...
PS
Nu cunosc materialul de la Valter, dar nici cu Oltenia nu mi-e rusine, la 1 octombrie aveam 2-2,5 rame bunicele de puiet. De unde crezi tu 5 rame ghem, cu stup facut la Sf Marie??..
In fine..
7Rame

Mesajde proapis13 » 13 Dec 2013, 13:38

Ai bun ,,paravintul'' ala de gard de la asfalt,cum se comporta stupii aia de pe dimb de linga casa la vint puternic??
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde 7Rame » 13 Dec 2013, 13:51

Salut Maestre!
stau feriti.
E gardul, apoi musamaua asta groasa de la Vuiton. Tu stii ce vanturi sunt aici, odata ma gandeam...:dar daca imi culca gardul, cu totul peste stupi?... te spulbera!
La Viorel, dincolo, unde am iernat ani buni, intodeauna familiile mai slabe si mai uzate decat in acest fel, aici. Precizez ca e primul an cu musamaua asta.
La anul le fac adapost zidit. Zidit. Zidit. BCA+acoperis+fundatie+suporti +cortina fata+ce o mai fi!!...Numai sa am banii.
7Rame

Mesajde kamy » 13 Dec 2013, 14:34

Ai grija mare la vant sa ia doar capacele nu si lazile sau ancoreaza toata smecheria in pamant fata spate,daca nu esti in loc deschis e bine, altfel o sa fii tu mai stresat decat albinele!
kamy

Mesajde 7Rame » 13 Dec 2013, 14:54

Stiu ce spuneti. Si nu subestimez niciodata, sper, forta naturii.
In acest moment sunt ancorati si impachetati mai rau ca un colet DHL cu sigla FRAGILE.
Stiu ca o rafala de 100 km/h ar putea sa-i scoata la zbor...direct din ghem, insa, la cum i-am ancorat sper ca nu. in poze nu se vad aplicatiile de stabilizare, au fost facute dupa pozele acestea. Capse, piuneze, sfori de la transport si alte nebunii de apicultor nebun! :D Sa vedeti ce pat' in primavara, la prima vizita...
Nici macar un capat nu are cum sa-mi flencane, in vant. Si acest lucru, prin zgomotul si vibratiile induse ar putea sa imi deranjeze un suport intreg, de 6-7 familii.
Sunt in curte, normal. Pana acum, dupa codul galben de saptamana trecuta, de vijelii, nu sunt probleme. Sunt chiar multumit.
A fost o solutie empirica, dar vad ca are eficienta mare, chiar peste asteptari. Albina e foarte linistita, iar intervalele intre perioadele de incalzire ghem sunt foarte mari (este si destul de cald, e drept). Ma astept la o uzura muult mai mica
Pana ii ajung pe canadieni...mai trebuie sa experimentez :D
7Rame

Mesajde Daniel_new » 13 Dec 2013, 16:00

O intrebare pt "7Rame" si nu numai: daca largesc urdinisurile mult mai mult,cand albina iese la zbor,daca vreo familie este mai slaba,poate exista posibilitatea furtisagului? Adica,fiind un urdinis mare,sa nu poata sa apere eficient intrarea in stup? sau atunci se strange urdinisul? Am vazut la tine(7 R) cum arata in poza de mai sus si ma gandeam sa fac la fel.
Ma sfatuiti si pe mine?
Nihil sineDeo@&"Daruind vei dobandi"&Iti doresc tot ce-mi doresti
Daniel_new

Mesajde ignatov andrei » 13 Dec 2013, 16:23

Daniel_new scrie:O intrebare pt "7Rame" si nu numai: daca largesc urdinisurile mult mai mult,cand albina iese la zbor,daca vreo familie este mai slaba,poate exista posibilitatea furtisagului? Adica,fiind un urdinis mare,sa nu poata sa apere eficient intrarea in stup? sau atunci se strange urdinisul? Am vazut la tine(7 R) cum arata in poza de mai sus si ma gandeam sa fac la fel.
Ma sfatuiti si pe mine?

Nu le faci nici tu sa incapa lubenita, iar de furtisag sa nu-ti fie frica, albinele vor iesi doar sa se curete (nu de zile).
ignatov andrei

Mesajde dicu.ion57 » 13 Dec 2013, 17:30

7Rame scrie:w

Felicitari 7 rame ,ca parere personala apreciez ca foarte bun <impachetajul > exterior.Cu siguranta o sa fereasca stupi de intemperi,mai ales ca spuneti ca vintul bate tare si la dv.Bravo.
dicu.ion57

Mesajde 7Rame » 13 Dec 2013, 18:04

Asa cum s-a mai scris, nu e pericol de furtisag absolut deloc.
Cand e vreme buna de curatare, e de recomandat ca blocurile sa fie scoase de tot, pt a facilita iesirea albinei cat mai repede si in numar cat mai mare la zbor. Sa profite cat mai mult de fereastra de temperatura optima zborului. In plus, soare pe podisor, sau direct pe rame samd...deci fara frica.
7Rame

Mesajde ignatov andrei » 13 Dec 2013, 18:23

7Rame scrie:Asa cum s-a mai scris, nu e pericol de furtisag absolut deloc.
Cand e vreme buna de curatare, e de recomandat ca blocurile sa fie scoase de tot, pt a facilita iesirea albinei cat mai repede si in numar cat mai mare la zbor. Sa profite cat mai mult de fereastra de temperatura optima zborului. In plus, soare pe podisor, sau direct pe rame samd...deci fara frica.

Multumesc, 7Rame!
ignatov andrei

Mesajde alt stupar » 13 Dec 2013, 21:41

7Rame scrie: In plus, soare pe podisor, sau direct pe rame samd...deci fara frica.

Mai, asa am muscat-o intr-un an... am luat capacele jos la primul zbor de curatire sa bata soarele bine-n podisoare... numai ca mi-au pictat podisoarele de nici acuma, si sunt niste ani de-atunci :D n-au disparut petele...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde gica.mosu » 13 Dec 2013, 22:01

Pt 7 Rame,interesante ac tip de gratii....O parere-decupeaza cite o gaura da si una nu sub forma de "v" si rezolvi si cu...curatirea(inclusiv albine moarete)...Cind desfaci stupii, sa ne zici si noua cum stai cu umezala in stupi 8-)
Pt cei cu vinturi mari in zona ...faceti paravane sub forma de "U"din :stuf ,coceni de porumb ,usi de la bloc,tabla ondulata de gard...O idee-Mosu!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde 7Rame » 13 Dec 2013, 22:53

dap, la asta nu m-am gandit. E ceva manopera. Cred insa ca decupand din 2 in 2, si pt ca materialul e f subtire, se stramba. Ma rog..se poate si indrepta ulterior.
Referitor la umezeala, eu sper sa nu fie. Respectiva husa, sa-i zic asa, nu vine etans, sa nu lase lada sa respire. Mai mult, nu blocheaza nicicum aerisirile din capac. Si nici perinile nu vin pana sus, in aerisitoare. In plus, tot timpul am avut probleme cu apa de pe capac, care , cand se prelinge, de la ploaie sau topirea lenta a zapezii, intr-un fel stiut numai de ea...ajungea in unele lazi. Din cauza unui inel pe care-l folosesc intre capac si lada, si de care nu pot sa ma lipsesc.
totusi,e numai o banuiala, sau ceva trait pe propria piele?..
argumentati putin, va rog
7Rame

Mesajde rihmond » 13 Dec 2013, 23:06

am optat pentru termoizolarea stupilor pe exterior folosirea balotilor de paie.
lateral,spate si deasupra fata am lasato libera.
rihmond

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR