Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde liviutzbogos » 13 Dec 2013, 23:08

rihmond scrie:am optat pentru termoizolarea stupilor pe exterior folosirea balotilor de paie.
lateral,spate si deasupra fata am lasato libera.

Nestiind ai optat si pentru o crescatorie de soareci...baricadeaza stupii :D
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde rihmond » 13 Dec 2013, 23:12

soareci sunt la vecini in patulul cu porumb si griu. :D
soarecilor din zona unde am stupina nu le pac mierea. :lol:
rihmond

Mesajde gica.mosu » 13 Dec 2013, 23:24

7Rame scrie:dap, la asta nu m-am gandit. E ceva manopera. Cred insa ca decupand din 2 in 2, si pt ca materialul e f subtire, se stramba. Ma rog..se poate si indrepta ulterior.
Referitor la umezeala, eu sper sa nu fie. Respectiva husa, sa-i zic asa, nu vine etans, sa nu lase lada sa respire. Mai mult, nu blocheaza nicicum aerisirile din capac. Si nici perinile nu vin pana sus, in aerisitoare. In plus, tot timpul am avut probleme cu apa de pe capac, care , cand se prelinge, de la ploaie sau topirea lenta a zapezii, intr-un fel stiut numai de ea...ajungea in unele lazi. Din cauza unui inel pe care-l folosesc intre capac si lada, si de care nu pot sa ma lipsesc.
totusi,e numai o banuiala, sau ceva trait pe propria piele?..
argumentati putin, va rog

Am fost iarna la un apicultor incepator sa punem ceva turte si am gasit umiditate+apa dupa df(avea st la fel ca ai tai dar fara aerisire la capace :mrgreen: )...Asa ca vom traii si vom vedea-SPOR!!!
Pt liviutz....Daaaa,pisicile ce fac??? Sa traieste si eleee :lol: Sa maninca si gura lor unnn soricel!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde rihmond » 13 Dec 2013, 23:30

legam cite o pisica la fiecare urdinis si astfel nu va intra soareci in stup. :lol:
rihmond

Mesajde un OM » 13 Dec 2013, 23:53

Si eu folosesc coltare de aluminiu de rigips. Am decupat fiecare gaura, devenind un fel de litera "U", in jos. Pentru a cara albina moarta, dar si pentru ca primele grauncioare de polen de primavara sa nu fie date jos de pe piciorusele albinelor.
Parca nea Eugen a fotografiat o astfel de sita roasa de soareci, asa ca atentie.
un OM

Mesajde liviutzbogos » 14 Dec 2013, 00:05

rihmond scrie:soareci sunt la vecini in patulul cu porumb si griu. :D
soarecilor din zona unde am stupina nu le pac mierea. :lol:

Deie Domnu' sa fie dinaia de care spui :) Spun asta nu din practica, doar ca in urma cu un an tot la metoda asta m-am gandit si eu, cu balotii (aveam o roi lesinat pe atunci) si aceeasi atentionare am primit-o.
Badie, a mele matzi joaca table cu soarecii :lol: A mele sunt crescute la Curtea Frantei, nu mananaca soareci, doar mancare gatita...cand se suie pe masa. Da' si ce picioare in parti isi iau dupaia :lol:
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde 7Rame » 14 Dec 2013, 00:38

Am fost iarna la un apicultor incepator sa punem ceva turte si am gasit umiditate+apa dupa df(avea st la fel ca ai tai dar fara aerisire la capace :mrgreen: )...Asa ca vom traii si vom vedea-SPOR!!!

Fara chestia asta nu am avut gram de umezeala, doar datorata apei ce se prelingea la unele lazi. Si asta la inceput de februarie, acum nici nu se pune problema.
Nu vad de ce , as avea acum, cand folosesc acelasi sistem de iernare, doar ca ..sper eu, nu mai bate asa rau vantul in ei. In rest nu am schimbat nimik.
Credeam ca e ceva mai argumentat. Buna vorba, om'trai si om' vedea. Va dati seama ca primul, si cel mai curios sunt..eu! :D
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde Closcutz » 14 Dec 2013, 00:45

Anul trecut le-am bagat polistiren extrudat bilateral cuibului si nu prea mi-a placut faza cu mucegaiul pe la unele cutii, anul asta le-am llasat cam la fundul gol dar la capitolul rezerve cred ca stau mai bine. \am trei pisici pe care le-am crescut cu siringa si punga gaurita + lapte(masa a mancat un sobolan ce luase otrava pusa de vecini si s-a dus) acum zici ca-s tigri nu altceva...au dat si de gustul fripturii de soricel ;) :lol:
Closcutz

Mesajde Daniel_new » 14 Dec 2013, 17:07

Azi am avut cateva grade cu plus si am trecut pe la curtea unde am stupisorii si m-am bucurat cand am vazut albina iesita la zbor in fata urdinisului asa ca am trecut la treaba si am desfacut gratiile acelea de metal antisoareci,am scos blocurile de urdinis si am bagat o bucata de sarma pe fundul stupilor sa vad cum stau cu albina moarta,constatand ca doar la o familie din 4 am scos vreo cateva zeci de albine,la ceilalti si le scosesera singure din stup,nu mai mult de 10-20 de albinute;am intors blocurile alea de urdinis sau cum se numesc astfel incat sa am urdinisul mai mare(asa cum e la cules) dupa care am pus gratiile metalice din nou,largind astfel urdinisurile pentru o buna ventilatie pentru iarna. M-am uitat pe fundul unui stup si intr-adevar era cam umezeala(sau cel putin parea ud fundul stupului). daca maine e la fel de cald si mai iese albina as scoate podisorul sa vad cum se prezinta umiditatea in stupi,sa ma risc daca sunt albine iesite pe afara sau sa-i las in pace?
Nihil sineDeo@&"Daruind vei dobandi"&Iti doresc tot ce-mi doresti
Daniel_new

Mesajde kamy » 14 Dec 2013, 19:03

Daniele la cate grade iti iesira albinele pe afara,tu tratasi ca lumea de paduchi?vezi ca albinele netratate de paduchi zboara si iarna pe afara sa aduca apa la puiet,baga puiet pana se uzeaza si dau coltu!
kamy

Mesajde Cornelius » 14 Dec 2013, 21:09

Buna seara,
Am si eu o intrebare asta fiind prima iernare si am emoti, astazi a fost ceva mai cald si am ridicat capacul si m-am uitat prin sita sa vad cum sunt si la 2 dintre roiuri am vazut albina deasupra, sa fi ramas fara mancare? Sa le pun turta? Sau alta ar fi cauza. Roiurile sun amandoua in aceiasi cutie separate cu 3 rame fiecare o rama plina de miere si cele doua capacita jumatate pe ambele parti asta in noiembrie. La ceilanti nu era albina deasupra si umiditate nu parea.
Cornelius

Mesajde Stefan_D » 14 Dec 2013, 21:19

Cornelius scrie:Buna seara,
Am si eu o intrebare asta fiind prima iernare si am emoti, astazi a fost ceva mai cald si am ridicat capacul si m-am uitat prin sita sa vad cum sunt si la 2 dintre roiuri am vazut albina deasupra, sa fi ramas fara mancare? Sa le pun turta? Sau alta ar fi cauza. Roiurile sun amandoua in aceiasi cutie separate cu 3 rame fiecare o rama plina de miere si cele doua capacita jumatate pe ambele parti asta in noiembrie. La ceilanti nu era albina deasupra si umiditate nu parea.

Stai linistit, e normal. Probabil ai strans ghemul bine. O sa ai miere pana in Aprilie.
Daca ti-e frica ca nu au rezerve si vrei sa le ajuti, ajuta-le in Februarie cu o turta de miere.
Ultima oară modificat de Stefan_D pe 14 Dec 2013, 21:24, modificat 1 dată în total.
Stefan_D

Mesajde kamy » 14 Dec 2013, 21:19

Ce are in noiembrie duce pana in februarie- martie,unele fac cuibul sus altele jos unele in fata,altele in spate,gusturile nu se discuta!
kamy

Mesajde Cornelius » 14 Dec 2013, 21:24

Deci nu umblu la ele le las asa pana prin februarie.
Multumesc
Cornelius

Mesajde marius busoiu » 14 Dec 2013, 21:33

liviutzbogos scrie:
rihmond scrie:am optat pentru termoizolarea stupilor pe exterior folosirea balotilor de paie.
lateral,spate si deasupra fata am lasato libera.

Nestiind ai optat si pentru o crescatorie de soareci...baricadeaza stupii :D

am si eu o intrebare am gasit albine moarte pe urdinis 4-5 dar apoi am tras cu o sarma indoita cam un pumn de albine moarte (probabil mai sunt moarte) am ciocanit in perete se auzeau dar sunt ingrijorat , care sa fie cauza?
marius busoiu

Mesajde Mircea_63 » 14 Dec 2013, 22:05

Pune albinele moarte intr-un pahar cu apa si vezi daca pica ceva de pe ele. Poate fi varroa. Rupe 2-3 albine si vezi cum se prezinta intestinele: culoare, incarcatura.

Tratamente in toamna facut-ai?
Mancare au destula? Verifica macar greutatea stupului la mana.
Cum bazaie, nu cumva plang?
Pete de diaree?
Ai gratie antisoareci? Cauta-l de gauri.
Ultima oara cand te-ai uitat la ramele alea, era multa necapacita?
Cand si cu ce ai facut ultimele completari de hranire?
E o familie numeroasa?

Sa stii ca si daca ciocanesc o cutie goala se aude un zgomot...a ce suna? Do major sau Si bemol?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR