Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde paul » 15 Dec 2013, 19:43

lucky5strike scrie:De la stupusorul asta, mi-as lua gandul de la miere.

Folia nu are ce cauta in cuib la ora asta, ia-o cat mai repede de acolo.

Diafragma aceea nu se impune, blocheaza primenirea aerului. E suficient ca le-ai adapostit la peretele exterior.

Cand ghemul e iesit de-o palma pe speteaza, trebuie turta.

Citeste forumul!

Hai s-o lamurim ca eu nu vad decat ... ceata !
1- de ce sa-si ia gandul de la miere de la "stupusorul"asta ??? :o Daca are albina, hrana, remediaza treaba cu condensul ... eu zic ca face miere !
2- daca are fund AV , cu ce sa faca sistemul clopot ? :o Eu cand am spus ca numa' dezavantaje are fundul asta AV cu folia in cap ...
3- diafragma interioara are rolul de a micsora spatiul pe unde se poate pierde caldura ! Eu am pus asa la toti, am funduri pline la stupi si urdinisul deschis 5cm/1cm (lungime-inaltime) si ... N-AM PIC DE CONDENS ... deocamdata ! :oops:
4- eu zic ca turta trebuie administrata la toti stupii indiferent de clopot sau horn, atunci cand albinele ajung pe speteaza superioara a ramelor ... pe mijloc !
Pan' la urma, citim toti si intelegem ... cum putem ! :oops: Eu asa am inteles !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Florin Dobre » 15 Dec 2013, 20:01

Salut Paul!
Condens mare cand apare puietul...acum e inca neclar.
Urdinis de 5 cm imi pare mic. :?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde alt stupar » 15 Dec 2013, 20:14

vio-trutza scrie:Va multumesc tuturor pentru raspunsuri. Am sa va tin la curent cu tot ce am sa fac.
Fa.
Fa cat de multe, ca ACUM e varf de sezon si daca "stupariu" ii foc de vigilent chiar si amaratii aia de stupusori isi dubleaza populatia in decembrie-ianuarie. Minune... de sf.Nicolae il vezi pe patru rame, mic si pricajit, dar cu interventii zilnice ajunge de sf. Ion sa ocupe vreo opt rame. :evil:
ACUM, de sarbatori, e ora Z in stuparit. Nu conteaza ce stupi am impachetat in toamna, nu conteaza cat de grav i-am neglijat tot anul, important este ca ACUM sa fim cu mana-n ei. Pan` la cot !
Aista-i toata "stiinta" !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde paul » 15 Dec 2013, 20:49

Florin Dobre scrie:Salut Paul!
Condens mare cand apare puietul...acum e inca neclar.
Urdinis de 5 cm imi pare mic. :?

Salut !
Condensul care apare odata cu aparitia puietului ... depinde cat e de mare !!! Se stie ca albinele au nevoie de apa pentru cresterea puietului . Si daca nu-l gasesc in stup ... il cauta pe afara ! Si ... se ratacesc ! 8-)
Eu am inteles 1cm deschidere urdinis/1 rama lasata in cuib ! Sau ... mai trebuie sa citesc ? :o Si apropos de centimetru ... iti mai amintesti ce urdinis avea familia aia de albine pe care ai gasit-o in scorbura ??? Avea cumva fund AV ??? :o Unde fac eu serviciu sunt cativa salcami batrani pe marginea soselei !Unul adaposteste o familie de albine ... Stii cat au urdinisul ??? Maximum 3 cm/ 1cm ... pe verticala ! Respectiva familie iese cu bine in fiecare primavara ! Am sa pozez urdinisul salcamului zilele acestea ! Respectivii salcami sunt foarte batrani si gaunosi ! Am inteles ca pot sa-i taie doar cei de la Drumuri Nationale. Am vorbit cu primarul si cu vicele si mi-au promis ca ma anunta cand vor veni cei de la D.N. sa-i taie ! Il iau cu tot cu trunchi !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Tankard » 15 Dec 2013, 20:59

Florin Dobre scrie:Sunt adeptul iernarii cu folie sus etans si sita jos...clopot.
Dar, intrucat am stupii cu fund plin, momentan iernez sistem horn.
Iernarea clopot(folie sus si sita jos) e parfum...dar cum a spus Marian:
proapis13 scrie:atunci cind o sa iernezi cu folie familii de albine nu roiuri :!:
.
Toata chichita e sa se poata face schimbul de gaze(O urca-CO2 coboara antrenand umezeala). Adicatelea trebuie populatie care sa produca CO2.
:?

salutare,la fel si eu iernez stil clopot,am fund AV si am tras sertaru cam 5-8 cm pe latimea stupului sus etans carton peste rame,paturica folie si capac,dar nu prea am inteles exact de pe forum,cand apare puietul trebuie inchis sertarul de la fundul av? Respecte,
Tankard

Mesajde LUCIAN AVRAM » 15 Dec 2013, 21:01

paul , pune o poza cu un stup de al tau , ca sa inteleaga omul mai bine ce ai explicat mai sus :D
LUCIAN AVRAM

Mesajde ignatov andrei » 15 Dec 2013, 21:05

LUCIAN AVRAM scrie:paul , pune o poza cu un stup de al tau , ca sa inteleaga omul mai bine ce ai explicat mai sus :D

Nasu'... tot nas ramane!
ignatov andrei

Mesajde paul » 15 Dec 2013, 21:10

LUCIAN AVRAM scrie:paul , pune o poza cu un stup de al tau , ca sa inteleaga omul mai bine ce ai explicat mai sus :D

"Bai"... am facut ceva poze cu un jaf de telefon dar, nu am cablu sa-l descarc pe PC. Fac rost de cablu si ... am sa pun ! Oricum, eu am mate lesinate ... Tine aproape ! :lol: O sa ai de ce te amuza toata iarna ! :lol:
Andrei, Nasul vrea sa-mi doneze vreo 20 de super strong familii ca sa nu-l mai fac de ras pe forum . Ca stii cum se spune ... asa fin, asa nas ! :lol: De fapt, el vrea sa se scoata pe el ... :lol:
paul

Mesajde LUCIAN AVRAM » 15 Dec 2013, 21:12

un cablu ? din cauza unui cablu nu pui tu poze pe forum ?. :roll:
cata vrajeala :lol:
LUCIAN AVRAM

Mesajde Tankard » 15 Dec 2013, 21:15

nu am momentan o poza,...am stupi pe 12 rame cu fund av,sertar din tabla,acum iernez cu urdinisul restrans cam la 2 cm si sertarul tras cam 5-10 cm,astfel incat fundul stupului ramane deschis pe latimea lui 5-10 cm.in partea de sus a stupului am pus carton deasupra ramelor,o paturica si folie care acopera etans apoi capacul.Promit ca maine am sa fac o poza si o sa postez.
Intrebarea este : sa inchid sertarul de la fundul stupului in momentul cand apare puietul in stup? ca am vazut strategii diferite aici pe forum,unii spun ca inchid subarul/sertarul ,altii ca ierneaza cu fundul gol toata iarna....
Tankard

Mesajde MIHAI BALS » 15 Dec 2013, 21:20

vio-trutza scrie:Oare din ce cauza aceasta umiditate .
Toti cei 5 stupi cu pricina sunt asezati pe primul rand si 4 dintre ei am matci de 2013 iar unu este cu o matca mai batrana.
Subarele am vrut sa le pun pe 50 % din fund , dar cand am vazut ca este umiditate am renuntat .

stupii cu fund AV au condens pt ca au matci tinere si au puiet.
fiind roi le-ai dat mancare pana tarziu si matca fiind tanara a pontat.
daca n-ar avea puiet nu ar avea nici condens.
iernez de 4 ierni peste 120 de fam si roiuri in fundul gol,cu folie sus si o carpa peste folie si nu am avut condens.
nu mai stimulati dupa 10 sept.
MIHAI BALS

Mesajde lucky5strike » 15 Dec 2013, 21:22

paul scrie:Hai s-o lamurim ca eu nu vad decat ... ceata !
1- de ce sa-si ia gandul de la miere de la "stupusorul"asta ??? :o Daca are albina, hrana, remediaza treaba cu condensul ... eu zic ca face miere !
2- daca are fund AV , cu ce sa faca sistemul clopot ? :o Eu cand am spus ca numa' dezavantaje are fundul asta AV cu folia in cap ...
3- diafragma interioara are rolul de a micsora spatiul pe unde se poate pierde caldura ! Eu am pus asa la toti, am funduri pline la stupi si urdinisul deschis 5cm/1cm (lungime-inaltime) si ... N-AM PIC DE CONDENS ... deocamdata ! :oops:
4- eu zic ca turta trebuie administrata la toti stupii indiferent de clopot sau horn, atunci cand albinele ajung pe speteaza superioara a ramelor ... pe mijloc !
Pan' la urma, citim toti si intelegem ... cum putem ! :oops: Eu asa am inteles !

1. Sa anunte pe aici cand va cere cat pe el. Eu as zice dupa 1 iunie.
2. Desi, nu practic, nu recomand, taman AV merge cu clopot. Ia de verifica...
3. Diafragma face ghemul mai compact la iernare, dar n-are treaba cu mentierea caldurii. Daca nu vezi condens, nu inseamna ca nu este...
4. Si eu am zis acelasi lucru, si mai zic... inca odata. :lol:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Florin Dobre » 15 Dec 2013, 21:24

paul scrie:Si apropos de centimetru ... iti mai amintesti ce urdinis avea familia aia de albine pe care ai gasit-o in scorbura ??? Avea cumva fund AV ??? :o Unde fac eu serviciu sunt cativa salcami batrani pe marginea soselei !Unul adaposteste o familie de albine ... Stii cat au urdinisul ??? Maximum 3 cm/ 1cm ... pe verticala ! Respectiva familie iese cu bine in fiecare primavara !

Roiul din scorbura are urdinisul cat un capac de bidon de 5 l. Dar peretii buturii ating si 15 cm grosime. Ma gandesc ca lemnul ala are capacitatea sa absoarba ceva condens... :?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde ignatov andrei » 15 Dec 2013, 21:28

MIHAI BALS scrie:iernez de 4 ierni peste 120 de fam si roiuri in fundul gol,cu folie sus si o carpa peste folie si nu am avut condens.
nu mai stimulati dupa 10 sept.

Da Mihai, dar tu nu spui ca esti baiat prevazator si ca ai ceva rame la rezerva (sau au destula mancare din timp), pe cand altii faceau completari si toata munca se transforma in... stimulare, asa ca omul a trebuit sa tot completeze pana toamna tarziu!
ignatov andrei

Mesajde lucky5strike » 15 Dec 2013, 21:28

Orice stup de lemn iernat cu pereti neprotejati depune un pic de condens. Tot ce putem face e sa nu fie in exces.

La ora asta puietul lipseste in familii normale. Unde este, va puteti lua gandul de la fam. aceea.

Testati!
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde paul » 15 Dec 2013, 21:33

LUCIAN AVRAM scrie:un cablu ? din cauza unui cablu nu pui tu poze pe forum ?. :roll:
cata vrajeala :lol:

Recunosc ... nu numai cablu-i de vina ci si lipsa de timp . Uite ... azi de exemplu o trebuit sa impodobesc bradul ! :)
Fişiere ataşate
1526240_624165540978403_719394875_n (1).jpg
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR