aurelianpopescu scrie:revin cu calcul norma venit stupi;am declarat 99 stupi la fisc'; 99-75=24X40=960lei norma;16%-impozit=154lei; cass=48lei;total=202 lei fisc valcea
adytza scrie:Are cineva idee de unde se preiau datele privind productia si cheltuielile/familia de albine pe ultimii trei ani, asa cum zice in art.15?
un OM scrie:Anul acesta am platit impozitul pe cei 25 stupi dintre cei 100 avuti. Suma a fost in jurul a 250 lei. Nu am actele la indemana. Nu se iau in calcul veniturile pe miere, cel putin deocamdata.
talex scrie:un OM scrie:Anul acesta am platit impozitul pe cei 25 stupi dintre cei 100 avuti. Suma a fost in jurul a 250 lei. Nu am actele la indemana. Nu se iau in calcul veniturile pe miere, cel putin deocamdata.
ba da se iau. pur si simplu nimeni nu respecta procedura. n-ai voie sa vinzi miere daca nu esti pfa sau ii. orice vanzare inseamna activitate de comert si esti impozitat 16 la suta plus sanatatea.
daca ai o suta de stupi platesti impozit pe 25, adica 16+5.5=21.5 la suta din norma de venit 40. si ar mai trebui sa platesti impozit pe mierea pe care o vinzi, la fel 16.+5.5=21.5 Asa mi-a explicat mie un contabil care tine vreo 40 de firme. La dsv mi s-a spus ca daca vreau sa vand miere trebuie sa fiu pfa, iar contabilul mi-a explicat ce inseamna pfa (impozit adica), deci miera e impozitata.
adytza scrie:talex scrie:un OM scrie:Anul acesta am platit impozitul pe cei 25 stupi dintre cei 100 avuti. Suma a fost in jurul a 250 lei. Nu am actele la indemana. Nu se iau in calcul veniturile pe miere, cel putin deocamdata.
ba da se iau. pur si simplu nimeni nu respecta procedura. n-ai voie sa vinzi miere daca nu esti pfa sau ii. orice vanzare inseamna activitate de comert si esti impozitat 16 la suta plus sanatatea.
daca ai o suta de stupi platesti impozit pe 25, adica 16+5.5=21.5 la suta din norma de venit 40. si ar mai trebui sa platesti impozit pe mierea pe care o vinzi, la fel 16.+5.5=21.5 Asa mi-a explicat mie un contabil care tine vreo 40 de firme. La dsv mi s-a spus ca daca vreau sa vand miere trebuie sa fiu pfa, iar contabilul mi-a explicat ce inseamna pfa (impozit adica), deci miera e impozitata.
Mai oameni buni, voi ati citit proiectul de HG din linkul de mai sus? Eu cred ca ori nu l-ati citit ori nu ati inteles nimic. Impozitul de care tot vorbiti se numeste impozit pe venit(venit rezultat din vanzarea produselor apicole sau biologice) si se aplica la o norma de venit. Inseamna ca statul face niste calcule prin scaderea unor cheltuieli presupuse din niste venituri preluate statistic. Ce ramane se numeste norma de venit(sau profit cum este mai usor de inteles pentru unii).
Concluzii:
1. Ai voie sa vinzi legal,ca persoana fizica simpla, miere si alte produse apicole(cu atat mai mult daca detii si certificat de producator), deci nu trebuie sa fii neaparat PFA
2. Platesti numai impozit pe venit si CASS(sanatate) doar daca depasesti 75 familii, in caz contrar venitul pe care il obtii din vanzare este neimpozabil
Sfatul meu este sa cititi foarte bine legislatia care va priveste intrucat daca va lasati numai in baza parerilor altora riscati sa pierdeti.
PS. Contabilitatea unei firme are cu totul alta filozofie(abordare) fiscala decat contabilitatea la norma de venit.
filip scrie:QAdytza,
gandeste putin logic,care ar fii scopul ca o persoana fizica sa taie fila din carnetul fiscal pentru orice kg de miere vanduta,atat in piata cat si de acasa?
Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori