Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Plan de inmultire.

Mesajde proapis13 » 18 Dec 2013, 14:28

perma scrie: pastrez si toti stupii pentru productie, timpul pierdut e doar de vreo saptamana, pana se imperecheaza matcile. Stimulare in continuare iar daca in toamna mi se par slabi, unificari.

Se vede de la o posta ca esti.....bostina... :lol: ... la capitolul cresterea si inmultirea albinelor pune mana si citeste
ca mai ai inca putin si nu o sa-ti mai sustina nimeni planul tau diabolic de inmultire a septelului

In realitate de la divizare si pina cind albina v-a fi inlocuita trec lejer in jur de 50 de zile :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde perma » 18 Dec 2013, 14:36

Sunt doua topicuri, unul pe forumul asta si unul pe forumul vechi care abordeaza dezvoltarea 10:1. Foarte multi sustin acolo ca au facut fara probleme 3:1 si chiar 5:1. Bine, depinde de la an la an, de la stupar la stupar, de la infrastructura la infrastructura. De putut se poate. Daca eu o sa reusesc, o sa vedem la anul. Dar daca nu incerc, o sa stiu vreodata daca pot? Stiu, ma pandesc boli si unificari in toamna. Merita riscul? Eu zic ca da.
@ Proapis: nu-s deloc bostina. Hai sa stam stramb sa judecam drept, vrei? Daca eu nu faceam divizare si dadeam corpuri in continuare ce se intampla:
-in ziua 1 erau x rame de puiet si matca ponta in continuare, de acord?
-puietul de pe x rame ecloziona...etc.
-puietul pontat de matca in ziua 1 ecloziona oricum in ziua 20-21-22. Pe acolo, de acord?
Acum, daca eu vin si divizez si dau o botca in prag de eclozionare ce se intampla? Pai trece 1-2 zi pana eclozioneaza si inca o saptamana pana se imperecheaza. Dupa care incepe ponta. Deci voi pierde exact intervalul asta de 7 zile (eu am fost optimist si-am zis ca ponteaza intr-o saptamana). Bine, pentru tine pun intervalul 10 zile.
Puietul de pe x rame nu intra in calcul, ca ala oricum se nastea fie in stupul vechi, fie in asta nou, nu?
Deci, spune-mi, te rog, unde sunt in eroare? Sunt gata sa recunosc cand ma insel si sa invat. Eu asa am gandit...
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde Florin Dobre » 18 Dec 2013, 14:53

Marian face referire la timpul necesar inlocuirii albinei initiale.

La infiintarea roiului ai rama/ramele cu puiet capacit, albina de pe rama/rame si botca.
1-12 zile iese tot puietul vechi
1-7 zile iese matca din botca
5-10 zile se imperecheaza matca(sau nu)
10-15 zile incepe sa oua(ordonat sau aiurea)
47-57 zile dispare albina initiala
36 zile incep sa eclozioneze albinele proprii
57 zile ai albina noua culegatoare; cea veche s-a dus...roiul este la nivelul initial dar pe sens ascendent.

Deci abia de la aprox. 57 de zile noua colonie poate fi considerata pe treaba ei.

Posibil sa fi gresit undeva dar in mare cam asta-i. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Mircea_63 » 18 Dec 2013, 14:56

Perma, n-ai luat in calcul folosirea unei matci gata imperecheate si care a inceput ponta. Asta iti da diferenta de cca. 50 de zile.

Ai citit despre inmultiri chiar si de 10:1 , dar acestea presupun matci imperecheate si muuulta hrana, de asemenea presupun folosirea foitei de ceara sau chiar faguri gata crescuti si in mai mica masura cresterea lor de catre acei roisori.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Florin Dobre » 18 Dec 2013, 15:04

Cu matca imperecheata este alta poveste Mircea.
Inlocuirea albinelor se face treptat/in paralel si perioada de soc e mult atenuata.
Perma va folosi botca. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde perma » 18 Dec 2013, 15:08

Vorbim atunci despre doua lucruri diferite. Eu nu va contest calculul. Dar acest calcul se intampla si daca matca initiala ponta in ziua 1 (ziua divizarii) si daca matca mea ponteaza dupa calculul facut de mine...cu o diferenta de 10 zile maxim. Eu cand am spus pierdut, m-am referit la perioada in care nu ponteaza nimeni...Nu cand toata albina e inlocuita de albina noii matci.
perma

Mesajde Florin Dobre » 18 Dec 2013, 15:14

Diferenta de 10 zile este intre o matca neimperecheata(se poate pierde la imperechere si poate oua defectuos) si una imperecheata(verificata ponta in nucleu si va oua din prima zi).
In cazul botcii capacite apare o perioada in plus intre 1-7 zile(daca nu stii varsta botcii) si chiar riscul sa nu eclozioneze.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde perma » 18 Dec 2013, 15:22

Florine, vrei neaparat sa-mi dai in cap? :) Stiu care-s intervalele, stiu ca botca poate fi chiar neacceptata daca roiul in care o introduc are larve tinere din care sa-si traga botcile lui. Stiu ca se poate pierde la imperechere, dar si regina imperecheata poate sa nu fie acceptata sau sa ponteze din doua in trei. Variabile sunt multe. Eu doar am spus ce am gandit, voiam sa stiu daca am gresit cu numaratoarea. Si mai presus de toate, incercam sa-i arat lui proapis ca nu-s chiar bostina, cu toate ca si aia e vandabila. Lui ii place sa ma sicaneze, ca ma crede mic si cam prostut...Asta-i rolul pinguinului pe forum, sa ia castane de la experti, nu? Si sa fie trimis la studiu...:)
perma

Mesajde Florin Dobre » 18 Dec 2013, 15:28

Nu-ti dau in cap, dimpotriva. Mai ales ca ai albine argesene. :D
Iti reamintesc doar riscurile. Teoretic calcule se pot face multe dar in practica apar variabilele de care spui si tu.
Crede-ma ca am capul plin de simulari. Abia astept sa vina primavara. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde alexx » 26 Dec 2013, 14:05

Florin Dobre scrie:Marian face referire la timpul necesar inlocuirii albinei initiale.

La infiintarea roiului ai rama/ramele cu puiet capacit, albina de pe rama/rame si botca.
57 zile ai albina noua culegatoare; cea veche s-a dus...roiul este la nivelul initial dar pe sens ascendent.

Deci abia de la aprox. 57 de zile noua colonie poate fi considerata pe treaba ei.

Perfecta explicatie
alexx

Mesajde smady » 27 Dec 2013, 19:36

alexx scrie:
Florin Dobre scrie:Marian face referire la timpul necesar inlocuirii albinei initiale.

Perfecta explicatie

Este vorba despre zile lucratoare ? :lol:

Este cea mai slaba cronologie gasita de mine in toata informatia apicola . Diferenta de 50 de zile intre un roi cu botca si unul cu matca imperecheata ? Matca care ponteaza din prima zi ... voi va referiti ca ponteaza, adica e la servici, nu ca ar face si treaba :lol: :lol:
Ma, baieti, apucati-va, ma, de treaba, ca va vin idei
smady

Mesajde Florin Dobre » 27 Dec 2013, 21:51

Se poate ca eu sa fi gresit intrucatva dar sigur tu ai citit printre randuri.
In cronologie este vorba de timpul necesar inlocuirii albinei cu care s-a format roiul.
Matca nu oua din prima zi. Am zis 10-15 zile de la eclozionare.

Te rog citeste atent si apoi astept cu interes sa-mi semnalezi erorile. :)

p.s. Apreciez ironia fina dar sa fie cu rost. ;)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde ignatov andrei » 27 Dec 2013, 22:08

smady scrie:Ma, baieti, apucati-va, ma, de treaba, ca va vin idei

Ma, baiete, tu te-ai apucat de treaba, acolo in localitatea de unde esti si de care n-a auzit nimeni??????
Ca, dupa vechimea pe forum si nr. de mesaje, se vede ca le ai, ma, cu "treaba"!
ignatov andrei

Mesajde giovanni » 14 Ian 2014, 00:06

Parere mea este ca anul asta se poate avanta la multiplicari numai acela care sta bine cu cisternele de sirop.
Sunt tare curios ce , cat se va cheltui cu roiurile si matcile. Cred ca vor fi pierderi mari la imperecheat.
Nu intotdeauna citind poti si invata...
http://APIgiovanni.sunphoto.ro
giovanni

Mesajde Florin Dobre » 14 Ian 2014, 00:17

Don giovanni, aveti in vedere seceta?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde perma » 14 Ian 2014, 10:26

Nu cred ca de la 4 familii la 12 entitati care sa treaca iarna am nevoie de cisterne. Voi fi pregatit si cu ceva stimulari, bineinteles.
De ce ar esua imperecherile? Cum am procedat eu pana acum:
-am pus in fiecare roi doua botci. Fiind neexperimentat si nici neavand de unde alege, nici macar nu erau in stadii diferite de dezvoltare. S-au imperecheat toate. Anul trecut am pus intr-un roi o singura botca. Si ea a devenit regina. Care-s conditiile climaterice datatoare de esec imperecherii?
perma

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE