Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Interventiile in timpul iernarii

Mesajde csabio » 24 Dec 2013, 16:42

Lipsa de timp si distanta fata de stupi nu permit intotdeauna interventiile necesare si utile la fam . de albine ,plus o noutate aparuta din postarile facute pe forum c-am conturba linistea sufleteasca al unui apicultor(mai ales incepator). Ieri am avut in zona mea in jur de 5-6 grade C si m-am hotarat sa mut intr-un stup 2 roiuri pe 3 rame pentru a se incalzi reciproc s.a.m.d. unul era desfacut din ghem si destul de agitat, asa ca am folosit si putin fum.De la prima rama toata albina calare pe mine. Au avut un consum destul de mare, haina de pe mine era acoperita de excrementele lor etc, la un final am reusit mutarea ,inainte cu vre-o ora am pus doua flacoane cu apa calda in stup care a ajutat mult sa se regrupeze. Anul trecut am avut probleme de diaree la o familie ,de disperare am vrut sa bag acea familie intr-o camera incalzita si sa izolez stupul de restul camerei cu ceva material (perdea,cearsaf) ca sa nu iasa in toata camera albinele,urmand ca dupa schimbarea ramelor sa iau albina cu materialul folosit si sa-i oblig cumva inapoi in stup.Har domnului mi-a trecut prostia din cap si la scurt timp a fost un zbor de curatire bun. Parerea mea este ca in caz de lipsa de hrana nu este problema sa se bage ceva inlocuitor ,turta,placa de zahar candi sau miere cristalizata in punga. In caz de diaree nu am idee ce se poate face, rabdare si interventie la prima ocazie.
De ce albinele fac miere? Fiindca au regina,daca aveau presedinte faceau un r...t ;)
csabio

Mesajde FLORINELU » 24 Dec 2013, 17:09

eu de aceea am aratat ce am patit cativa ani la rand ca sa se vada ca undeva am gresit,unde?nu stiu,faptul ca nu se mai repeta fenomenul inseamna ca m-am corectat,cum?iar nu stiu,tot asa cum nu stiu nici greseala nu stiu nici remediul. oricum nu voi putea fi convins niciodata ca sa organizez-dezorganizez cuibul la familiile de albine toamna tarziu sau iarna,indiferent de motivele care stau la baza acestei operatiuni. fiecare lucru trebuie facut la vremea lui,daca nu, suporti consecintele asa cum si eu le-am suportat. pe multi ii vad scriind aici ca nu au avut timp sa faca o lucrare sau alta si au intrat familiile in iarna cum au intrat si au patit ce au patit,eu nu ma plang ca nu am avut timp,ci din nestiinta,nepricepere,sau de ce nu si prostie am avut unele probleme cu stupii,dar vorba aia ,muscand iti cresc dintii.

urez un craciun fericit si multa sanatate tuturor,si familiilor voastre.
FLORINELU

Mesajde 7Rame » 24 Dec 2013, 17:33

Nu se lasa rame dupa diafragma, goale sau cu ceva miere pe ele. Sau pline, "de rezerva" Una, se aburesc/mucegaiesc, si devin cu semnul intrebarii cand vine vb de a le baga in cuib. Doi, se risca aranjarea gresita a ghemului. Trei, mor multe albine, prinse fiind de frig, in afara ghemului, a protectiei. Patru, mierea de pe ele se deprecieaza, in cele mai multe cazuri ramele fiind lasate "sa mai ciugoale familia cand e vreme buna".
Si ar mai fi, dar nu imi dau acuma exact in cap.
Mi-a dat in cap un pahar de vin! :D
Va spune Stan Patzitul', 3 ierni, la inceputuri, 3 familii de familii scoase cu farasul de pe 2-3 rame de dupa D, lasate, uitate, cum or fi fostele ...
Daca tot se lasa, sau se uita, sa se verifice cand temperaturile incep sa fie mici, usor, discret, fara fum, zgomat, tutun, samd. Daca lada permite asta.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde ignatov andrei » 24 Dec 2013, 17:46

FLORINELU scrie:eu de aceea am aratat ce am patit cativa ani la rand ca sa se vada ca undeva am gresit,unde?nu stiu,faptul ca nu se mai repeta fenomenul inseamna ca m-am corectat,cum?iar nu stiu,tot asa cum nu stiu nici greseala nu stiu nici remediul. oricum nu voi putea fi convins niciodata ca sa organizez-dezorganizez cuibul la familiile de albine toamna tarziu sau iarna,indiferent de motivele care stau la baza acestei operatiuni. fiecare lucru trebuie facut la vremea lui,daca nu, suporti consecintele asa cum si eu le-am suportat. pe multi ii vad scriind aici ca nu au avut timp sa faca o lucrare sau alta si au intrat familiile in iarna cum au intrat si au patit ce au patit,eu nu ma plang ca nu am avut timp,ci din nestiinta,nepricepere,sau de ce nu si prostie am avut unele probleme cu stupii,dar vorba aia ,muscand iti cresc dintii.

urez un craciun fericit si multa sanatate tuturor,si familiilor voastre.

Orice interventie, privind lucrarile premergatoare iernarii, au un anumit "ritual":
- nu se extrage o rama din cuib si se da dupa diafragma fara sa fie scuturata de albina;
- nu se pune rama dupa diafragma, daca nu se intrevede clar locul unde se va forma ghemul;
- rama data la curatat, trebuie sa fie CLAR... rama la curatat!
ETC.
ignatov andrei

Mesajde FLORINELU » 24 Dec 2013, 18:23

da Andrei,ai perfecta dreptate,toate cele 3 puncte pe care le-ai aratat sant perfect adevarate,dar din pacate mai sant multe altele pe care le neglijam si de care uitam,vorba aia ,ca si uitarea e scrisa-n legile omenesti.

gata se aud colindatorii.
FLORINELU

Mesajde ignatov andrei » 24 Dec 2013, 19:18

Auzi aici la mine:
- ai voie de maine sa renunti la apicultura, dar sa revii dupa sf. Ion... ca altfel ne suparam rau! Asa sa stii!

Sarbatori fericite!
ignatov andrei

Mesajde valter » 24 Dec 2013, 19:59

csabio scrie:Lipsa de timp .................plus o noutate aparuta din postarile facute pe forum c-am conturba linistea sufleteasca al unui apicultor(mai ales incepator). ............ haina de pe mine era acoperita de excrementele lor etc, la un final ........ disperare .........rabdare si interventie la prima ocazie.

Uite din aceasta cauza eu pledez insistent:
-fa-ti timp neicusorule(in toamna)...ca-i averea si pasiunea ta in joc;
-noutatile sunt pentru cei care au cativa ani de ''bataturi'';
-linistea in apicultura este duala(pe timp de iarna), albinele petrec in lada , noi la masa de craciun;
-sa nu ne cacam pe noi si le cacam fortat pe ele;
Rabdare tinere...rabdare.Sper sa nu o ei ca un afront...ci ca pe o invatatura de minte pe care sa nu o mai repeti.

Craciun cu bucurie.
valter

Mesajde ignatov andrei » 24 Dec 2013, 20:42

Si uite asa... a venit si MOS VALTER cu un sfat! Sa fie intr-un ces bun si sa fii sanatos VALTERE, ai inteles?????
ignatov andrei

Mesajde valter » 24 Dec 2013, 20:52

ignatov andrei scrie:... a venit si MOS VALTER ... ai inteles?????

Sa traiti!!! am inteles.
valter

Mesajde csabio » 25 Dec 2013, 09:45

Nea Valter nu ma supar pe nimeni pentru sfaturi utile. Aveti dreptate. Apar aceste situatii la mine si din cauza ca intru la iernat cu roiuri foarte mici, care consuma mult si se uzeaza repede.Plus ca iernez pe miere de floarea soarelui si struguri. Nu am de ales.
Stima
De ce albinele fac miere? Fiindca au regina,daca aveau presedinte faceau un r...t ;)
csabio

Mesajde manu8388 » 25 Dec 2013, 10:18

Am 3 familii de care nu sunt sigur k au rezerve suficiente si sambata arata temperaturi cu plus , ce hrana imi recomandati sa le dau? apifonda, dulcofruct? sau sa le dau miere de tei cristalizata in pungi?
manu8388

Mesajde cazacu marius » 25 Dec 2013, 10:39

mierea este mancarea lor .Daca ai miere baga-le. ;)
cazacu marius

Mesajde Florin Dobre » 25 Dec 2013, 14:42

csabio scrie:Plus ca iernez pe miere de floarea soarelui si struguri. Nu am de ales.

Aceeasi situatie si la mine. Am in zona ceva hectare de vita de vie. Dar ma gandesc ca mierea respectiva este consumata pana in decembrie si oricum prind zbor de curatire pana cand incepe frigul. Apoi intra pe f.s. care e bine capacita. In a doua jumatate a iernii va incepe sa muste din coroana de salcam. Cred ca e in regula.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde gica.mosu » 25 Dec 2013, 15:03

cazacu marius scrie:mierea este mancarea lor .Daca ai miere baga-le. ;)

ASA....baga :!: fara numar,fara numar ;) Dar nu uitati ca orice + de....energrtic(indiferent ce)declanseaza si ponta ..creste si consumul si-parastas in final!!!
O pareree,daca timpul mai tini cu noi merg lasati asa1-3saptamini si dupa un zbor de curatire merge de pus ( bine ar fi miere in pungi)ce are fiecare.CRED, ca ar fi mai intelept sa mai punim si ceva la rezerva(pt avarie cind extragem) si unde avem problemi,le punem mai intii r cu miere apoi-ale,alea...SPOR!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde alexx » 26 Dec 2013, 11:59

manu8388 scrie:Am 3 familii de care nu sunt sigur k au rezerve suficiente si sambata arata temperaturi cu plus , ce hrana imi recomandati sa le dau? apifonda, dulcofruct? sau sa le dau miere de tei cristalizata in pungi?

Poti si apifonda!!!
alexx

Mesajde gica.mosu » 26 Dec 2013, 16:34

csabio scrie:Nea Valter nu ma supar pe nimeni pentru sfaturi utile. Aveti dreptate. Apar aceste situatii la mine si din cauza ca intru la iernat cu roiuri foarte mici, care consuma mult si se uzeaza repede.Plus ca iernez pe miere de floarea soarelui si struguri. Nu am de ales.
Stima

CIOBI,sa traiesti biniii....ba da ai de ales,nu intinzi mai mult picioarili di cit tini plapuma(faci roi mai putini si mai puternici)si reduci si timpul afectat celor"mici"implicit riscul de a pierde din ei....Daca ai bagat pi cei 6 in 3 stupi cite 2..scadi si consumu si riscurili sint mai mici :o P.S-Puni mina si fa-ti o pagina personala ca tot omul cari se respecta si....vei putea comunica mai lesne cu, colegi...inclusiv sa "dai"din casa :P ...ASTA amu anu ista"nteles :idea:TI ASTEPT CU CAPRA!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR