Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: ierneaza cineva stupii in casa?

Mesajde janese » 19 Oct 2011, 08:03

mybees...incearca..vezi ce si cum si apoii....de zis ce sa zic....?...rabdare.....
janese

Mesajde echo » 20 Oct 2011, 16:10

GATA am gasit, ca de cateva zile caut fotografiile astea prin calculator !!!
Nea Janese, fii atent la astia de te-au luat in bombeu... lasa-i...

despre ce e vorba, o ferma apicola din Canada, omul are cateva sute de stupi, spre mie,
De iernat ii ierneaza in hangare

Nu vreau sa spun ca asa ar trebui facut, doar sa arat ca sunt unii fac asa in mod curent...
Acum nu stiu cat castiga sau pierde albina / miere, etc, ca nu a spus, dealtfel crfed ca nici nu are cu ce compara, ca si pe aia care ii lasa afara pe palet, ii imbraca intr-o chestie neagra de poliuretan, tot cate 4 pe palet....

13.jpg
Asta e hangarul

16.jpg
Aici izolaeaza intrarea sa nu se faca curent

32.jpg
Marea stivuialla

Ii ia de pe camion, cu tot cu paleti, si ii baga direct inauntru
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!
echo

Mesajde echo » 20 Oct 2011, 16:14

Izolatie in hangar deasupra lor (pod)

aici deja aranjati pe randuri.
da cu apa ca sa mentina umiditate??? (presupun ca ger fiind - Canada - umiditatea aerului este foarte scazuta ??)

7.jpg

perie la albinele moarte peste iarna

3.jpg
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!
echo

Mesajde echo » 20 Oct 2011, 16:18

Albina moarta..

1.jpg

le mai da si mancarica (ianuarie)

7.jpg

la masaaaaa :D

6.jpg
echo

Mesajde echo » 20 Oct 2011, 16:39

Zapada bagata printre randuri, aceeasi chestie, pentgru umiditate

o chestie care nu prea se pupa la noi - noi nu avem geruri uscate, sau daca avem, se itampla doar pentru cateva zile
umiditatea e un lucru de care nu ducem lipsa pe perioada iernii

Uite-i si pe aia iernati afara, tot cate 4 pe palet, izolati cum am zis.
Au fiecare o gaura drept urdinis, cu am dat nae Janese

23.jpg

1.jpg
echo

Mesajde echo » 20 Oct 2011, 16:57

Aici cum ierneaza aia afara:

nu au treaba cu zapada, vanturi, etc...
poza din Ianuarie 2010.

Am mai zis ca am vazut in extremul orient rusesc, stupi iernati afara si astupati de 2-3 m de zapada pana in primavara

10.jpg

Uite asta o cautam: incalzirea in hangar o face cu niste lampi IR, probabil pentru a mentine o temperatura relativ constanta

3.jpg

Si casa ne dam seama d dimensiune exploatatiei, aici hangarul lui cu magazii de recolta.... deci omul nu e un amator ca mine si alti cativa... desi spune ca e .. afacere familiala

4.jpg
echo

Mesajde echo » 20 Oct 2011, 17:11

Sau: lazi noi cumparate ....

:lol:
9.jpg
9.jpg (34.69 KiB) Vizualizat de 11549 ori

deci ce vroiam sa spun e ca se poate....
acum, cat de bine se poate, ce rezultate sunt, sunt sigur ca o sa ne spuna nea Janese...

imi aduc aminte ca si Gica a inceput sa explice cu stupina incalzita electric.. .si ce mai misto-uri erau... ca incalzire centrala, ca eletrosocuri, pana cand a pus-o frumos pe hartie, (respectiv ecran :D ) , calcul rece, ingineresc, consum / rame puiet.... si aia cu "abureala, frectii, etc" au ramas cu .. abureala...

In apicultura in general suntem foarte sceptici la cam tot ce e nou.. Strabunicul meu a fost printre primii care a folosit stupi cu rame la el in sat si avea multi, vre-o 60... la vreme aia va e clar ca el era ciudatu' satului??

"Auzi ba minte creata la asta!! sa bagi albinele in cutii patrate!! cine a mai auzit.... :roll:
si-a mai adus si o ... "presa" (??) .. o chestie cu 2 balamale in care toarna ceara si le face... ca niste preshuri, de le baga in cutiile alea si le zice "faguri artificiali!!!" Maaaaare ti-e minunea ta Doamneeee !! "

:lol: :D
echo

Mesajde jenica67 » 20 Oct 2011, 19:07

Ce imi place la noi in Romania, ca fiecare isi da cu parere si isi exprima parerea, fara sa gandeasca ca se poate, sau sa incerce, cum zicea domnul Janese. Parerea mea este ca, ideea este interesanta si numai daca se pot trece familii slabe, desi am vazut filmuletele lui Dragos, cu interviul luat unui domn, de pe la Sibiu daca nu ma insel, care avea vreo 1200 de stupi, si care erau iernati in doua adaposturi. Si nu cred ca nu castiga nimis si se chinuia sa ii bage si sa ii scoata la zborurile de curatire. Si eu am citit pe siturile germane, ca ierneaza familiile slabe, sau numai micronuclee, in sere sau incaperi slab incalzite unde nu ingheta iarna. Si am retinut cateva poze cu nuclee, care altfel dupa mine, nu cred ca aveau sanse, sa treaca iarna.
Fişiere ataşate
Albine in solar 3.jpg
Albine in solar 2.jpg
Albine in solar 1m.jpg
Ultima oară modificat de jenica67 pe 20 Oct 2011, 19:10, modificat de 2 ori în total.
jenica67

Mesajde jenica67 » 20 Oct 2011, 19:08

Si :
Fişiere ataşate
Albine in solar 5m.jpg
Albine in solar 4m.jpg
jenica67

Mesajde paul » 20 Oct 2011, 19:41

Aici la sere e ...altceva ! Dupa cat de verzi si de inflorite sunt florile e ...cald ! Pana in primavara sunt ...familii de productie .
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde echo » 20 Oct 2011, 20:36

Alea's nucleele suedeze, de imperechere matci, Swee-Bine. Incape in ele cam 1 pahar si ceva de albina.. In 2008 mi-am luat si eu 10 bucati dinastea, pentru uzul personal, nu am avut inca ocazia sa le folosesc, dar sunt foarte tari...

Ce m-a frapat pe mine la canadian, este faptul ca el nu scotea afara in nici un caz albinele peste iarna. Stau acolo in hangar toata iarna, care mor, mor, cand se imprimavareaza (Martie-Aprilie), inca zapada afara, le scoate pe toate, le da sirop, si pudre de polen uscate (sau inlocuitori), in troaca, ca la porci... Orientare strict pragmatica, nu perie nici o albina, ii doare in cot... (de fap tcred ca nu ii doare ca nu ar avea cand... ). Mr Lewis, proprietarul fermei, nu prea se da la discutii, ori nu are timp, ori nu vrea sa dea prea mult din casa...

Deci probabil ca zbor de curatire, daca este cazul, poate cel mult se efectueaza in interior.. ca nu o sa scoata ala ditamai herghelia la plimbare...
echo

Mesajde logic » 27 Oct 2011, 23:36

Sunt cam in neclar: Urmeaza sa iernez trei-patru familii, care nu s-au dezvoltat bine, intr-o casa goala aflata la 40 de metri de stupina.
Le voi monta tuburi flexibile drept urdinis (din podisor in geamul de afara). Dar albinele nu se vor intoarce pe vechile locuri din stupina? Sau in aceasta perioada isi fac orientarea la noul loc?
logic

Mesajde un OM » 28 Oct 2011, 00:02

Lasa-i afara, acolo mai ai o sansa sa auzi zumzet in primavara.
un OM

Mesajde jonny_it » 28 Oct 2011, 10:05

echo scrie:Ce m-a frapat pe mine la canadian, este faptul ca el nu scotea afara in nici un caz albinele peste iarna. Stau acolo in hangar toata iarna, care mor, mor, cand se imprimavareaza (Martie-Aprilie), inca zapada afara, le scoate pe toate, le da sirop, si pudre de polen uscate (sau inlocuitori), in troaca, ca la porci... Orientare strict pragmatica, nu perie nici o albina, ii doare in cot... (de fap tcred ca nu ii doare ca nu ar avea cand... ). Mr Lewis, proprietarul fermei, nu prea se da la discutii, ori nu are timp, ori nu vrea sa dea prea mult din casa...

Deci probabil ca zbor de curatire, daca este cazul, poate cel mult se efectueaza in interior.. ca nu o sa scoata ala ditamai herghelia la plimbare...

Iarna in Canada nu e ca iarna in Ialomita sau Olt, as inclina sa cred ca e asemanatoare(putin) cu aia din Neamt, de pe valea Bistritei, adica din octombrie si pana in martie albinele nu ies niciodata afara. Prin 2009 si 2003 au fost singurii ani cand am vazut albine pe urdinis la 2-3 familii din cateva zeci, dar nici vorba de zbor de curatire. La ei probabil e si mai frig, deci ce zbor de curatire ar putea avea peste iarna? Si oricum nu e nevoie, daca albinele au miere suficienta si de calitate(adica nu zahar apifonda si alte *****-turi) trec iarna fara nici o problema.
Au nevoie de zboruri de curatire atunci cand iernezi cum face colegul nostru Cristi X .. adica el pune o turta mare deasupra si gata.. asteapta primavara. Daca ii permite vremea(si eu cred ca da) nu e nici o problema, totusi sunt zone/tari unde nu este posibil asa ceva.

Am mai discutat undeva pe forum ca de ce reduc ramele din corpul de sus (stupi ME) si nu le las asa? .. ca un nene in Bucuresti asa face si nu are probleme iarna. Totusi sa nu comparam iarna din Bucuresti cu cea de pe munte la fel cum nu putem compara cu cea din Canada. :)
jonny_it

Mesajde echo » 28 Oct 2011, 10:55

logic scrie:Sunt cam in neclar: Urmeaza sa iernez trei-patru familii, care nu s-au dezvoltat bine, intr-o casa goala aflata la 40 de metri de stupina.
Le voi monta tuburi flexibile drept urdinis (din podisor in geamul de afara). Dar albinele nu se vor intoarce pe vechile locuri din stupina? Sau in aceasta perioada isi fac orientarea la noul loc?

Si eu zic la fel - lasa-le afara, eventual unifica-le.

Scopul postarilor anterioare nu a fost sa spun ca asa trebuie facut, mai ales ca la noi nu e testata treaba, ci doar ca aceasta metoda se practica de catre altii la scara industriala. Cert, conditiile climatice sunt "oarecum" diferite, asemanatoare cu cele pe care le stiu eu in extremul orient.
Nici nea Janese nu familiile in sine in casa, ci altul e scopul, a explicat...
echo

Mesajde popageorgian » 28 Oct 2011, 19:36

Multumesc pentru sfaturi , am fost lamurit cu iernarea stupilor in ,,casa,, Am vorbit telefonic cu apicultori, unii au zis in ,,casa,, altii afara dar tinand cont ca albina este salbatica si pe timpuri nimeni nu o ducea in incaperi inchise pe timp de iarna am hotarat sa ii las afara. Nu contestez apicultorii care isi tin micronucleele in incaperi inchise cu o diferenta de temperatura cu plus fata de cea exterioara.
http://popageorgian86.sunphoto.ro/

Un om cinstit este cea mai nobila lucrare a Lui Dumnezeu
popageorgian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR