Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: depolupare masiva cauza ?

Mesajde Florin Dobre » 26 Dec 2013, 20:22

Anul trecut, daca nu dadeam turta(punga cu miere) la inceputul lui ianuarie, cred ca mureau de foame mai mult de jumatate.
Anul asta sper sa nu fie cazul asa devreme. Sper sa mai fi bagat ceva bun la cap intre timp.
Vreau sa spun ca un incepator va aproxima gresit rezervele fara sa aiba un batran care sa-l urecheze. Dureaza ceva timp pana iti formezi ochiul...sau renunti la albine ori ele te lasa. Eu n-am dat turte in prima mea tentativa de stuparit. Albinele m-au parasit repede.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde cristi arad » 27 Dec 2013, 21:08

depopularea este normala dat fiind faptul ca albina de vara moare pana in iarna si uneori moare in stup, asadar ti se pare o pierdere masiva de efective mai ales in stupii tari - pierderile fiind naturale; dar daca ai avut puiet putin in aug - sept stupul se depopuleaza la mai putin de jumatate; daca n-ai tratat antivaroa la inceput de august depopularea este si mai pronuntata intrucat albina ta tanara poate fi debilitata de varoa si asta-i scurteaza viata, chiar daca tratezi si prin oct in lipsa puietului (tratamentele de vara sunt f importante).
cristi arad

Mesajde glaliona » 28 Dec 2013, 19:00

Buna seara tuturor . Astazi am fost in stupina , unde albinele au iesit la un frumos zbor de curatire :D .Ce m-a ingrijorat este faptul ca in fata unor stupi erau prea multe albine moarte .Stiu ca cauzele sunt multe si diferite dar intrebarea mea este - cata albina moare pana la aceasta data intr-un stup normal ,in conditii normale de iernare ?
glaliona

Mesajde popik50 » 28 Dec 2013, 19:13

intre 20 si 40 de albine
popik50

Mesajde ignatov andrei » 28 Dec 2013, 19:34

cristi arad scrie:depopularea este normala dat fiind faptul ca albina de vara moare pana in iarna si uneori moare in stup, asadar ti se pare o pierdere masiva de efective mai ales in stupii tari - pierderile fiind naturale; dar daca ai avut puiet putin in aug - sept stupul se depopuleaza la mai putin de jumatate; daca n-ai tratat antivaroa la inceput de august depopularea este si mai pronuntata intrucat albina ta tanara poate fi debilitata de varoa si asta-i scurteaza viata, chiar daca tratezi si prin oct in lipsa puietului (tratamentele de vara sunt f importante).

popik50 scrie:intre 20 si 40 de albine

Domnule inginer, nu-l bagati in seama pe popik50, pentru ca el le-a hranit numai cu ... biostimulatori!
Daca aveti ceva urme de miere in hrana pentru iarna, cam 300-4000 e normal sa moara acum!
ignatov andrei

Mesajde popik50 » 28 Dec 2013, 20:38

Astazi am bagat o sarma si am tras albinele de pe fundul stupilor si media a fost de 30 - 40 albine moarte / stup. Este prima oara in aceasta iarna cand fac aceasta operatie. Daca era vorba de cateva sute sau mii era clar...
Asa este domnule Andrei?...
popik50

Mesajde ves.lucian.zabrani » 28 Dec 2013, 20:43

popik , prietenul meu , eu zic ca pe unde mergem noi pe jos , Andrei Ignatov si multi altii au mers de mult calare !!!
ca mai au ei un ton mai mult sau mai putin ironic , eu zic ca face parte din peisaj !!!
asa ca , iti doresc spor in toate , sanatate si tot binele din lume tie si familiei tale !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde ignatov andrei » 28 Dec 2013, 21:57

popik50, imi cer scuze!
Am vrut sa te laud - sub o forma ironica - dar in loc sa reiau postarea lui "glaliona" (inginer agronom), am luat alta si a iesit un...
Mii de scuze!
Ai dreptate!
ignatov andrei

Mesajde nepriceputeanu » 28 Dec 2013, 22:05

Buna ziua
-o cauza a depopularii masive in aceasta perioada este utilizarea incorecta a stupului.Crearea de curenti de aer in stup poate fi un factor.(funduri cu plasa neacoperite,stupi plasati in bataia vantului,crapaturi in stupi, capace si podisoare cu probleme.
-prezenta pasarilor care ciocanesc stupul pentru o cina, poate fi o alta cauza.
-soareci si alte alea...
-Familii deranjate de stuparul care cauta iarna " butoiul de varza "in stupina.
-Diverse boli,tratamente neefectuate corect la schimbul de generatii de albine.
- stupi deranjati voit de" binevoitori"
- familie de albine care nu a reusit realizarea schimbului de generatii la timp din diverse motive:a)rezerve insuficiente si lipsa resurse in natura in luna august corelata cu slaba activitate a prisecarului .
-Hranirea cu zahar in decembrie poate fi o cauza de uzare a albinei care a mai ramas.

sarbatori fericite
nepriceputeanu

Anterior

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR