Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Intretinerea albinelor in zona Moldovei

Mesajde ovidiu21q » 28 Dec 2013, 18:47

Pe ce tip de stupi se intretin albinele cel mai bine in zona Moldovei? Este cineva care are ME pe langa Roman?
Timpul este suficient pentru oricine îl foloseşte.
ovidiu21q

Re: Intretinerea albinelor in zona Moldovei

Mesajde BUNKA » 28 Dec 2013, 19:00

Daca crezi ca sunt aproape de Roman eu am :P ...la 1oo km mai la nord.
Dar mai sunt colegi si inca multi care au....merg bine stai linistit !!
BUNKA

Mesajde nae » 28 Dec 2013, 22:59

Merg bini di tat . :lol:
Fusai io si vazui . :lol:
nae

Mesajde Ciprian Leancă » 29 Dec 2013, 11:46

Eu am orozontali ca sunt incepator, dar mi am luat anul acesta un stup vertical doar ca sa incerc sa vad cum se lucrreaza cu ei. si din primavara voi vedea daca este mai usor de lucrat cu ei.
Ciprian Leancă

Mesajde BUNKA » 29 Dec 2013, 19:55

Ciprian Leancă scrie:Eu am orozontali ca sunt incepator, dar mi am luat anul acesta un stup vertical doar ca sa incerc sa vad cum se lucrreaza cu ei. si din primavara voi vedea daca este mai usor de lucrat cu ei.

E mai usor contrar a ceea ce se zice, e mai proffi..si daca tot te treci la verticali fa=ti ME sau MER..ma rog eu nu prea halesc MER=ul din principiu, dar se zice (Hodis, AltSupar si altii) ca e bun, ME e f bun ca ai acelasi tip de corp si rama si merge la numar mare...iar daca esti suficient de crazy poti sa intri in "clubul" meu la Deloni modificati, dar asta probabil mai tarziu cand o sa mai prinzi la cheag cum se zice...succes !!

Cine vrea sa cunoasca apicultori din zona Falticeni, Liteni cu ME sa ma contacteze...am cativa amici cu ME !
A..Ciprian, e si cineva care are si ME si Layens undeva intre Falticeni si Gura Humorului
La noi ar merge bine Layens sau ce am inceput eu cu Delonul modificat.
BUNKA

Mesajde cobi » 29 Dec 2013, 20:45

Destul de interesanta aceasta discutie pe zone geografice. In manualul ap 86. se prezinta asa ceva (daca nu ma insel). Nu de multe ori s-a discutat ca ce se potriveste la unul nu se nimereste la celalalt. Important de vazut daca chiar exista diferente practice de manageriat o stupina cu peste 150 de colonii, aflate in zone geografice diferite. Oare ce face diferenta mai mult: casa (modelul de stup), hrana, rasa (de albine) sau/ si zona geografica ce implica: cantitate de pp , temperaturi medii, curenti de aer, primul inghet, ultimul inghet, etc. Probabil, ca aici s-ar impune sa se specifice ca exista un model de stuparit semistationar sau o deplasare a coloniilor de albine pe max 100km.

Daca depaseste subiectul 10 pg, deschid si eu unul cu intretinerea albinelor in Muntenia :D

Va salut!!!!
cobi

Mesajde L. Apis » 02 Ian 2014, 21:16

Salutare nae. Nu stiu cat de des fusasi tu pe la Roman, da eu pot sa spun ca fusai si vazui pe la Dragasani locuri bune de stuparit, cu o clima propice. Trec cel putin o data pe an de vreo douazeci si ceva de ani ca am ceva rubedenii pi la voi. Sa nu mai vorbesc si de teiul si salcamul din zona Slatinei.
Cu stima
L. Apis

Mesajde L. Apis » 02 Ian 2014, 21:46

Salutare Ovidiu 21q, iti dau doua vesti: cea buna daca ajuta, eu sunt din Roman, cealalta veste este ca nu am ME si mai ales nu am experienta fiind la al doilea an de stuparit si caut sa acumulez cat mai multe cunostinte abtinandu-ma la a da prea multe sfaturi pentru a nu gresi cumva.Eu am stupi veticali pe 10 rame cu cat 1/2, deocamdata din poliuretan si polistiren cu fund AV, urmand ca din primavara sa trec si pe lemn(stupi pe care ii am in lucru). Bunka, pe care il salut cu aceasta ocazie, il stimez si "urmaresc " de ceva vreme poate fi de un real folos cu experienta lui (desi este cu un nivel sau mai multe mai sus, Deloni... ehee sus sus pentru noi). Subiectul este interesant si astept cu nerabdare sa apara stuparii cu experienta din zona cu sfaturi si pentru noi.
Ce pot eu sa spun din inexistenta mea "experienta" este ca am stupina la aproximativ 700 m de albia raului Moldova cu niste curenti destul de reci chiar si vara ,dar protejati cu garduri de jur imprejur,iar iarna trecuta la - 18 grade am avut fundurile deschise cam 1/2 fara a avea pierderi desi au fost iernati pe 4-5 rame. Iarna aceasta ... vom vedea la primavara.
Cu stima,
L. Apis

Mesajde BUNKA » 02 Ian 2014, 22:00

Salut si tie..am un amic care are stupi ca si tine langa rau, dar el chiar ai are pe un mal de vreo 8 m inaltime langa rau chiar ..Siret..acolo la fel, foarte rece iarna, curenti reci insa trece cu bine dar in stupi orizontali clasici. Are familii bune... dar nu baga lesinatzi ...nu rezista acolo. Cu sita nu stiu cum ar fi dar din experientza mea cred ca ar consuma enorm si s=ar uza mai tare ...conteaza f mult zona geografica, conditiile de intretinere, tipul de lada, tipul de iernare, albina...tot ! Noi avem o albina buna aici mai la nord, destul de putin poluata daca nu avem vecini care fac apstorale intensive in sud..si avem asa ceva, o albina curatzica !!...dar trebuie facut oricum un pic de selectie pe ea, ca daca nu tot apar in timp la suprafata caractere de la italiene sau mai grav..roscovane Bukfast.
Eu am fost mereu foarte multumit de carpatina noastra cu influientze de la nord est care se gaseste la noi aici in judetz, dar au aparut sporadic si italiene de nicaieri parca !!
BUNKA

Mesajde L. Apis » 02 Ian 2014, 22:51

Nu stiu cum se vor comporta in stupi din lemn care sigur vor fi mai reci dar acum sunt aproape sigur ca m-a avantajat poliuretanul pentru ca am observat ca albinele nu prea au stat in ghem (lucru care m-a cam speriat la inceput), asta datorita caldurii din cuib.
L. Apis

Mesajde ovidiu21q » 03 Ian 2014, 11:00

Salutare tuturor
BUNKA imi plac stupii tai, cand o sa fiu destul de experimentat nu o sa ma pot abtine sa nu am si eu asa ceva. L Apis si eu tot cu verticali pe 10 rame cred ca o sa incep. La noi in zona acest model este cel mai folosit. Personal, fara sa fi lucrat cu vreun model de stup, stupul ME ma atrage cel mai mult dar ma gandesc ca la noi in zona activitatea matcii incepe mai tarziu si nu o sa pot avea familia optima la momentul inceputului culesului, pentru acest tip de stup. Doar daca si baza melifera e mai tarzie , sa am acelasi timp din momentul inceperii activitatii matcii pana la cules cu cei din sudul tarii unde ME merge bine. Repet eu vb din teorie practica am zero :)
Timpul este suficient pentru oricine îl foloseşte.
ovidiu21q

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR