Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupina de la partid - primesc/cersesc sfaturi

Mesajde davcosti » 14 Aug 2013, 07:51

Dinca Catinel scrie:Acum ca am rumegat raspunsul, sunt iarasi in ceata. Asta apropo de sfatul de a citi forumuri, tot pe internet am gasit undeva ca o familie consuma 400grame pe luna de iarna in medie mai putin februarie martie cand consuma 2-3 kg. Atunci, hai octombrie, noiembrie, decembrie si ianuarie vin foarte rotunjit 2 kg, februarie hai sa punem 4 iar in martie tot 4 desi deja sarim cu siropul. In total 10 kg. Si ma intreb, de ce 12-15 kg? Chiar fac asta stuparii? Adica cineva cu 100 de stupi renunta la o tona si jumtate de miere? Stiu pe unul in Harghita cu 1000 de stupi, sa inteleg ca el lasa 15 tone de miere in stupi? Nu vreau sa contrazic pe nimeni, chiar ma bucura orice raspuns.

Chiar așa fac Stuparii, care vor să aibă albină de cules și anul următor, le lasă rezerve de iernat suficiente chiar dacă e iarna mai lungă și mai grea atunci -nu-ți strică socotelile dacă mergi pe limite? Și-n plus dacă albina nu consumă Mierea care le-o lași, o găsești la primăvară în stup. Nu se alterează și nu dispare
și te convingi, stai liniștit, că poți să începi anul următor cu bine. Sănătate!!! :!:
davcosti

Mesajde Dinca Catinel » 14 Aug 2013, 10:02

TDI scrie: La 1000 de stupi lasă cel puţin 3 tone de miere în stupi plus completarea de până la 8-10 kg, plus turte în cantităţile necesare în decembrie-ianuarie, plus etc. E altă ligă. Tu fă cum crezi tu că e bine şi ţine-ne la curent. Câtă miere consumă o familie de albine ca să crească o ramă de puiet căpăcit? Dar 2? Câtă albină eclozionează dintr-o ramă căpăcită? Câtă miere consumă o familie de albine într-un an?

Va multumesc amandurora pentru raspunsuri. Cineva mi-a spus ieri ca ar fi bine sa fie mierea doar in 'potcoave' si nu rama 100% miere si asta m-a derutat si mai tare. Asta pt. ca albina ar avea nevoie de celule goale unde sa intre in timpul iernii. Legat de apicultorul cu 1000 de stupi, nu le da turta deloc, nici nu deschide stupii peste iarna, mi-a spus doar ca le da sirop cu ceva alcool (cognac sau lichior, nu imi amintesc). In fine.
@TDI, daca stii raspunsurile la acele intrebari, chiar as vrea sa le cunosc, desi ma gandesc ca sunt foarte variabile.
Dinca Catinel

Mesajde TDI » 14 Aug 2013, 15:05

Ai manualul apicultorului? Forumul şi siteul au funcţie de căutare. Am verificat. Răspunsuri există. Dacă nu google. Dacă nu cumpără nişte cărţi. Iernare uşoară şi butoaie pline la anul!
TDI

Mesajde jenica67 » 14 Aug 2013, 21:48

Dinca Catinel, esti in eroare asa de putin "400 de gr" nu consuma familiile de albine in nici una din luni. In plus nu trebuie sa socoti pana la zero rezervele unei familii nici o data, ca daca ele scad sub 6 kg, aceasta se reflecta in ponta matcii. Sfatul este sa mai citesti o carte mai ales cu iernarea. Iti recomand : "Iernarea familiilor de albine - I.Miloiu - 54 pag", sau "Iernarea Familiilor De Albine - I.Miloiu - 1988 - 53 pag", sau "Manualul Apicultorului Ed. 09 - A.C.A. 323 pag"
jenica67

Mesajde Dinca Catinel » 25 Aug 2013, 17:23

Iata-ma cu doua noi dileme.
1. La unul din roii facuti in luna iunie, acum vreo 3 saptamani si-au facut matca noua (a doua). Nu stiu motivul. Vineri am intrat din nou sa vad daca a inceput sa depuna oua si era deja puiet capacit, destul de multi trantori dar si puiet normal si....vreo 4-5 botci inchise sau aproape inchise. Care sa fie baiul oare?

2. La o alta familie am gasit tot asa, cateva botci pe rame, atat in magazie cat si in cuib, tot pe mijloc. Si acolo exista puiet. Nu e prea tarziu pt. un schimb linistit?
Multumesc!

LE. aaa, si multumesc pt. sfaturile anterioare.
Dinca Catinel

Mesajde Dinca Catinel » 25 Aug 2013, 21:12

Pai aia ziceam, ca ambele au matca, din moment ce au puiet. Doar ca si-au tras botci. La roi ar fi a 3-a matca in 2 luni.
Dinca Catinel

Mesajde Dinca Catinel » 26 Aug 2013, 08:40

Pai stati ca nu sunt toata ziua cu ochii pe monitor. Am pus aseara intrebarea si omul mai si doarme, mai are copil mic, o nevasta etc :)
Bun, din pacate cu o poza as putea veni doar spre sfarsitul sptamanii. Puietul 'normal' este normal, adica la fel ca cel din oricare alt stup. Botcile sunt in forma de J din cate imi amintesc, paralele pe rama, nu perpendiculare. Posibil acum in mintea mea sa confund cele doua familii, sper sa nu fie cazul. Ce m-a pus pe ganduri din ce mi-ati spus e ca acum imi amintesc ca atunci cand am ridicat o rama s-a rupt o botca, ramand doar o larva care misca, de unde deduc ca e posibl ca botca sa fi fost construita intre doua rame. Dar asta doar intr-un caz. In aceeasi familie erau si botci in forma de J. Voi incerca totusi sa aduc poze.
Multumesc de raspunsurile de pana acum.
Dinca Catinel

Mesajde TDI » 26 Aug 2013, 08:53

Stup orfan, botci de salvare sau matca batrana cu substanta de matca diminuata, respectiv botci de schimbare linistita neviabile :arrow: solutia corecta in ambele situatii: unificare. Succes!
TDI

Mesajde TDI » 26 Aug 2013, 19:57

Va multumesc amandurora pentru raspunsuri. Cineva mi-a spus ieri ca ar fi bine sa fie mierea doar in 'potcoave' si nu rama 100% miere si asta m-a derutat si mai tare. Asta pt. ca albina ar avea nevoie de celule goale unde sa intre in timpul iernii.
viewtopic.php?f=10&t=1707&start=192#p45594
TDI

Mesajde Dinca Catinel » 02 Ian 2014, 20:26

La multi ani si va salut din nou, de data asta in palton. Am o intrebare daca se poate.
Am pus acum cateva zile turta. Doi stupi ii am de pe stuparul.ro si la aceia e o placere, in schimb ceilalti sunt altfel conceputi. Podisorul e dintr-o bucata, jumatate plasa jumatate scandura. Eu iernand la toti clopot, jumatatea din plasa am acoperit-o total cu polistiren. Am ridicat la unul podisorul pt. a-i pune turta pe rame si au innebunit fetele. Au iesit afara, au iesit pe stup, pe sub folia cu care am infasurat lazile etc. Teribil. La urmatorii, ca sa evit cele aratate mai inainte, am ridicat polistirenul si am pus turta direct pe plasa, cu o hartie deasupra, si am reasezat polistirenul. Intrebarea e: pot dragutele sa scoata turta prin plasa? Imi spusesera 2 apicultori (inainte sa fac asta) ca ei asa fac, dar as vrea sa verific si aici. A mai facut cineva asa? Incerc sa atasez si o poza cu modelul de stup in cazul in care nu am descris suficient.

Imagine
Dinca Catinel

Anterior

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR