Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Pareri

Mesajde reformistul » 21 Oct 2011, 18:54

Buna seara. Am o dilema cu una dintre familii, asa ca va rog cateva pareri avizate nu ar strica daca poftiti.
Am ramas fara regina la o familie zilele astea. In stup am foarte multi trantori. Albina ocupa cam 3-4 intervale. Puiet niet. Hrana are suficienta. As fi pus in situatia sa aleg intre a unifica si cea de a da familiei o noua regina si sa merg mai departe cu actuala familie. Am sa fac si poze ca la ultima vizita mi s-a descarcat acumulatorul si nu am avut cu ce sa trag imagini, dar pana atunci cum credeti ca ar fi mai bine sa procedez? Multumesc.
reformistul

Re: Pareri

Mesajde ves.lucian.zabrani » 21 Oct 2011, 19:01

ia-ti un aparat ce foloseste 2 baterii sau acumulatori AA !!! eu am in permanenta inca 2 de rezerva in borseta !!! bineinteles incarcati !!! asa nu ramai in pana niciodata !!! despre familia in cauza las pe altii mai priceputi !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde proapis13 » 21 Oct 2011, 19:37

reformistul scrie:Am ramas fara regina la o familie zilele astea. In stup am foarte multi trantori. Multumesc.

Daca ai trantori s-ar putea sa ai si o regina neimperecheata :?:

Posibil sa fi murit mama si sa fi ramas fiica :?:

Regina batrana cu ponta intrerupta momentan :?:

In mod logic NU aveau ce cauta trantorii in stup la ora asta
numai daca s-a intamplat una din minunile de mai sus
Parerea mea
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde jenica67 » 21 Oct 2011, 19:47

Esti sugur ca nu ai matca ?? Acum, majoritatea familiilor, nu mai au puiet. Ai observat familia, pareau ca pling albinele ??
Ultima oară modificat de jenica67 pe 21 Oct 2011, 23:20, modificat 1 dată în total.
jenica67

Mesajde Adrian Galofteanu » 21 Oct 2011, 19:49

Cam tarziu pentru umblat in stupi!
Totusi cum ai aflat ca ai ramas fara matca "zilele astea"? Si tu ai "foarte multi trantori"!

Mai bine las-o in plata Domnului si o sa vezi tu in primavara ce si cum!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde dorindafi » 21 Oct 2011, 20:48

:mrgreen: daca eshti sigur ca nare matca uneshtel pt ca in primavara e posibil sa gaseshti o cutie numai cu masculi
dorindafi

Mesajde reformistul » 21 Oct 2011, 21:59

Adrian Galofteanu scrie:Cam tarziu pentru umblat in stupi!
Totusi cum ai aflat ca ai ramas fara matca "zilele astea"? Si tu ai "foarte multi trantori"!

Mai bine las-o in plata Domnului si o sa vezi tu in primavara ce si cum!

Am umblat ieri...au fost 17 grade. Am impachetat pt iarna ce mai aveam sau mai bine zis am finalizat impachetarea. Sunt sigur ca nu o las la voia intamplarii ;)
reformistul

Mesajde reformistul » 21 Oct 2011, 22:05

jenica67 scrie:Esti sugur ca nu ai matca ?? Acum, majoritatea familiilor, nu mai au puiet. Ai observat familia, parea ca pling albinele ??

Am cautat-o de mai multe ori pe rame, dar nu am dat de ea. Numarul foarte mare de trantori mi-a atras atentia. Albinele se manifestau normal.
reformistul

Mesajde Badea. claudian » 22 Oct 2011, 12:40

reformistul scrie:Buna seara. Am o dilema cu una dintre familii, asa ca va rog cateva pareri avizate nu ar strica daca poftiti.
Am ramas fara regina la o familie zilele astea. Am sa fac si poze ca la ultima vizita mi s-a descarcat acumulatorul si nu am avut cu ce sa trag imagini, dar pana atunci cum credeti ca ar fi mai bine sa procedez? Multumesc.

Daca nu poti rezolva singur dilema !!!!......Vindeooo!!!!!si scapi de ia :lol: :lol: :lol:
Badea. claudian

Mesajde reformistul » 22 Oct 2011, 15:09

Badea. claudian scrie:
reformistul scrie:Buna seara. Am o dilema cu una dintre familii, asa ca va rog cateva pareri avizate nu ar strica daca poftiti.
Am ramas fara regina la o familie zilele astea. Am sa fac si poze ca la ultima vizita mi s-a descarcat acumulatorul si nu am avut cu ce sa trag imagini, dar pana atunci cum credeti ca ar fi mai bine sa procedez? Multumesc.

Daca nu poti rezolva singur dilema !!!!......Vindeooo!!!!!si scapi de ia :lol: :lol: :lol:

:lol: Sunt multi care cumpara asa ceva?
reformistul

Mesajde Adi Hodis » 22 Oct 2011, 16:03

reformistul scrie:
jenica67 scrie:Esti sugur ca nu ai matca ?? Acum, majoritatea familiilor, nu mai au puiet. Ai observat familia, parea ca pling albinele ??

Am cautat-o de mai multe ori pe rame, dar nu am dat de ea. Numarul foarte mare de trantori mi-a atras atentia. Albinele se manifestau normal.

Familia aceea are matca inca dar e batrana s-au are deficiente feromonale si de aceea pastreaza trantorii, iar comportamentul este linistit.
Nu ai gasit-o in multimea de albine deoarece dupa incetarea pontei, marimea ei se reduce, uneori chiar pana la echivalentul unei albine, in special daca spermateca este aproape goala, caz intalnit la unele matci batrane.
Soarta matcii este hotarita, din doua, una ... ori se va reinsamantza ( amperechea ) in primavara timpuriu ... ori, cel mai sigur o vor schimba.

La ora actuala in colonia care o orfanizezi, comportamentul linistit se schimba f. repede, imediat incepe zumzetul galagios.
Daca nu avea matca, familia aceea era dezorganizata, albinele nu mai stau in ghem la fel ca alte colonii, este mai afanat si prezinta zumzetul acela plangacios ( mai accentuat fatza de alta colonie cu matca buna ). S-au mai rau, depopulata prin migrare albine, atacul hoatzelor/furtishag ... si pradata de miere.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde MyBees » 22 Oct 2011, 18:18

Am avut si eu o familie in aceasta situatie cu matca trantorita.

Ce am facut eu(la sfatul lui Nea Gica) si iti recomand si tie?

Luat doua caturi, o folie si o gratie hanemann

Pui catul gol jos si scuturi in el toata albina de pe rame. Ramele le pui in celalalt cat si apoi il asezi peste cel de jos, despartite de gratia hanemann si folia careia in prealabil i-ai facut o gaura cat palma. Din masa de albine de jos vor urca pe rame doar albinele lucratoare. Regina si trantorii vor ramane in catul fara rame. Deci ai albinele jos si pot urca doar prin gaura cat palma din folie, trec de gratie si urca in cat. Albina astfel separata o unifici cu o alta familie.
Asta pentru ca familia asta luata cu totul, neseparata, poate sa iti strice si familia cu care o unifici.

Mie mi-a iesit si acum am familia ok cu regina, insa cu albina putina pentru ca cca. 70% era doar trantore. Trantorii i-am "pierdut" la vreo 30 de km :)

Sper sa mai prinzi o fereastra cu timp frumos sa o rezolvi.
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde proapis13 » 23 Oct 2011, 08:36

[quote="MyBees]

Mie mi-a iesit si acum am familia ok cu regina, insa cu albina putina pentru ca cca. 70% era doar trantore. Trantorii i-am "pierdut" la vreo 30 de km :)

[/quote]

Nu am facut-o pe asta cu gratia;de obicei,cam rar ce-i drept defintez insa chestia cu
indepartarea trantorilor si trintoritelor si expedierea lor pe distante cat mai mari
nu mai sunt de acord Mai bine eutanasiere.
Te-ai gandit ca in zona este vre-o stupina in care sunt catziva roi tomnatici unde
pot gasi acceptare si de aici un mic dezastru in stupina vreunui incepator??

Te rog sa nu o iei ca pe un afront ci ca pe o parere personala ;)
Eu asa vad lucrurile si asi dori ca si incepatorii sa faca asa
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR