reformistul scrie:jenica67 scrie:Esti sugur ca nu ai matca ?? Acum, majoritatea familiilor, nu mai au puiet. Ai observat familia, parea ca pling albinele ??
Am cautat-o de mai multe ori pe rame, dar nu am dat de ea. Numarul foarte mare de trantori mi-a atras atentia. Albinele se manifestau normal.
Familia aceea are matca inca dar e batrana s-au are deficiente feromonale si de aceea pastreaza trantorii, iar comportamentul este linistit.
Nu ai gasit-o in multimea de albine deoarece dupa incetarea pontei, marimea ei se reduce, uneori chiar pana la echivalentul unei albine, in special daca spermateca este aproape goala, caz intalnit la unele matci batrane.
Soarta matcii este hotarita, din doua, una ... ori se va reinsamantza ( amperechea ) in primavara timpuriu ... ori, cel mai sigur o vor schimba.
La ora actuala in colonia care o orfanizezi, comportamentul linistit se schimba f. repede, imediat incepe zumzetul galagios.
Daca nu avea matca, familia aceea era dezorganizata, albinele nu mai stau in ghem la fel ca alte colonii, este mai afanat si prezinta zumzetul acela plangacios ( mai accentuat fatza de alta colonie cu matca buna ). S-au mai rau, depopulata prin migrare albine, atacul hoatzelor/furtishag ... si pradata de miere.