milu56 scrie:Tocmai pentru a evita costurile renuntam la diafragma mergand pe vertical si iernarea stupilor pe 9 x 2 =18 rame iar primavara timpuriu se adauga un corp in partea inferioara cuibului "avantaj" iar in cazul ramei de 1/1 iernarea pe un singur corp de 9 rame:
Am vrut mai demult sa ma iau de modificarea asta a MER-lui insa am trecut cu vederea pina acum cand iarasi vad poza si aici, cu recomandarile din text ... care nu le vad tocmai de bun augur.
Deci, nu ma iau la cearta ... ci pun intrebari ... si obiectez cu argumentele constatate de mine.
De ce modificat ??? ... ce aduce mai bun comparativ cu MER pe 10 rame ?.
Din punctul meu de vedere, modificarea inventata ... adica stupul 9 rame, are un mare minus ... nu poti folosi un stup/cat de 9 rame peste altul care e de 10 rame.
Exista in uz un mare nr. de stupi verticali construiti dupa STAS de 10 rame Dadant ( numite pe forum 1/1 ). La acesti stupi se pot folosi caturile de jumatati de rama ( 1/2 ) ca sa formezi colonii MER, se pot comercializa caturi, rame dar cum se poate alterna cu MER-l modficat la 9 rame, zau ca nu-i gasesc ... rostul.
In alta ordine de idei ... pt. combaterea acarianului Varroa Iacobsoni se mai foloseste rama oarba ( fara fagure in ea ) care de regula este construita cu celule de trantori, agreeate de Varroa pt. abundentza de laptisor.
In catul in care se pune aceasta rama, la MER-ul modificat scade nr-l de rame alocate puietului si ... fatza de stupul pe 10 rame, unde avem cu puiet in luna MAI doar 6 rame ( pt. ca 2 sint cu pastura si miere iar celelalte 2 numai cu miere ), o sa fie doar 5 rame cu puiet. E mai bine mai putin ?.
Alt aspect cu minus, adica este contrar bunei evolutii a iernarii coloniei de albine
milu56 scrie:...
si iernarea stupilor pe 9 x 2 =18 rame iar primavara timpuriu se adauga un corp in partea inferioara cuibului "avantaj" ...
Eu am iernat stupii si asa, pe doua corpuri ... si stupi cu rama 1/1 cum descrii matale si NU este bine, iarana apar probleme de la condens.
Cel mai benefic este ca ambele variante sa ierneze cu corp suplimentar echipat cu rame, sub cuib !.
Astfel se obtine un microclimat mai bun, cu conditia de a se asigura sitemul clopot in cazul stupilor care au plasa pe toata suprafatza fundului.
In cazul stupilor cu funduri pline, cel mai benefic este sa ierneze cu urdinishele larg deschise deoarece NU va aparea condensul ... care este un mare dusman al albinelor.
Alt aspect, legat de spatiul pt ponta.
Stim ca in orice cuib, de la extremitati inspre centru, de regula 2 rame sint cu miere si urmatoarele 2 cu miere si pastura, deci 4 rame care se scad din 9.
Stim ca in orice stupina 10 % sint colonii cu matci prolifice, 60 % colonii medii si pina la 30 % colonii cu matci care sint uzate, unele pur si simplu nu sint bune si urmeaza a se inlocui.
Ce vreau sa zic ... in primavara, acum, toate coloniile viabile pt. cules la salcam, se incadreaza la echivalentul a 10 rame Dadant +/- 1 rama.Din astea 10 - 11 rame max. 6 - 7 sint cu puiet, da ?. Cititi pe forum sa vedeti ca asa este.
Si daca la MER-ul asta modificat a-i adaugam sub cuib inca un corp primavara, asta inseamna ca alocam spatiu pt. albina si matca echivalent cu 4,5 rame Dadant in plus si rezulta un spatiu de stup cu 12,5 rame Dadant.
La aceasta data, numaram pe degete familiile care umple un astfel de volum.
La salcam cata albina se va duce in catul de recolta din moment ce are loc sub cuib ?.
La MER cu 10 rame in fiecare cat, eu pun catul sub cuib in luna august, imediat dupa extractia de la floarea soarelui. Mierea ce-a ramas este luata si depozitata sus.Colonia are spatiu de evolutie in jos.Deasupra si pe marginile cuibului/ puietului, culegatoarele depoziteaza mierea si pastura, matca are spatiu pt. ponta in jos si coboara odata cu cresterea revzervelor depozitate, fapt constatat in fiecare an de cand procedez asa.
Iernarea decurge fara condens in stup chiar si la stupii cu fund plin daca las urdinishul larg deschis.Am si stupi cu sita pe toata suprafata insa urdinisul astora nu-l las larg.
Primavara inainte de salcam, iau catul ( de recolta ) de sub cuib si-l pun deasupra cuibului, peste gratie si e gata de plecare la cules.
Majoritatea coloniilor ocupa cele 2 caturi ale cuibului si avand spatiu doar deasupra cuibului, culegatoarele se urca in catul de recolta ca ... e musai, vine cu nectar.
Asadar, te rog domnule milu56, lumineaza-ma sa stiu si eu ... care-i rostul modificarii, al recomandarilor, cu ce este mai bine 9 rame decat 10, de ce cat sub cuib primavara si nu iarna ?.