Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Iernarea albinelor in raport cu ciudateniile climei

Mesajde marian ivan » 13 Ian 2014, 10:32

Desi risc sa pun in discutie o problema deja discutata, as dori sa va supun atentiei urmatoarele probleme:
- cum e bine sa procedam in situatia actuala?..... temperaturi ridicate pentru acesta perioada a anului, familii in care matca a inceput sa oua, zboruri zilnice, consum de hrana ridicat, albine care nu mai stau in ghem......
- ce recomandari sunt pentru a trece cu bine peste valul de frig care urmeaza dupa acesta perioada de caldura?
- trebuie sau nu sa intervenim pentru bunul mers al lucrurilor?
- le afecteaza sau nu aceste schimbari de clima?

MULTUMESC ANTICIPAT
marian ivan

Re: ciudateniile climei in raport cu iernarea albinelor

Mesajde Mircea_63 » 13 Ian 2014, 12:09

Desi se incadreaza la "Iernarea albinelor", e o abordare diferita.

Cred ca mai degraba trebuia intitulat: "Iernarea albinelor in raport cu ciudateniile climei". Iernarea e in raport cu clima si nu clima in raport de cum ierneaza albinele. ;)

Vremea calduroasa va duce la inceperea pontei, apoi gerul ce ar putea sa vina de acum incolo, sa duca pierderi de familii. Va fi un nou factor natural de selectie a matcilor! Avantajul celor care incep ponta mai tarziu. Avantajul stuparilor care lasa din toamna rezerve suficiente si nu sunt nevoiti sa intervina acum cu turte.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde lache » 13 Ian 2014, 13:13

1.Ma intereseaza si pe mine subiectul.Consider ca am lasat suficienta hrana pentru iarna in stup si cu toate acestea, datorita vremii deosebit de calduroase pentru aceasta perioada, si poate si insuficientei mele experiente (sunt la a 4-a iernare)- pe 20 decembrie era a nu stiu cita zi de zbor intens pentru familiile mele- stiind ca nu le voi mai putea vizita prea curind ( am vatra la 50 km de Buzau , in zona de munte unde diferenta de temperatura cu cea din oras era in jur de 10 grade), am facut ,poate, imprudenta si le-am pus cite o turta la acea data. Toate familiile erau sus pe rame, deci cuibul desfacut.Nu am incercat sa vad daca mai au sau nu miere pe rame, convins fiind ca trebuie sa fie si ca masura de siguranta... Pe 11.01 am ajuns din nou la ele si fiind 10 grade afara am controlat, jumatate dintre ei mincasera turtele deja asa ca le-am mai pus cite o punga de 0,7-0,8 kg de miere cristalizata...Nu mi s-a parut sa aiba puiet pentru simplul motiv ca atunci cind ridicam podisorul nu ma lovea acea caldura puternica specifica.Daca ceea ce am facut pina acuma e bine sau rau, probabil imi vor spune unii colegi de forum ca voi vedea singur la primavara. Pentru mine este mai important sa stiu cum sa procedez in continuare ca sa nu am pierderi mari mai incolo.
2. In alta ordine de idei, poate sa-mi spuna cineva ce alte pasari salbatice mai consuma albine in afara de prigorii? Ma refer la acest sezon, nu vara. Intreb pentru ca am citeva familii sub un mar batrin si pe acoperisul stupilor am gasit foarte multe fragmente din corpuri de albina, dovada ca se ospateaza pe aceste crengi si le cad resturi . Pasarelele respective ar semana foarte mult cu prigoriile numai ca au un colorit mai sters, nu atit de viu cum le-am vazut in poze. Vremea sa le fi detrminat sa nu mai migreze? Am reusit sa vad vreo 4 zburind dintre stupi, de jos. Are cineva vreo parere ?
lache

Mesajde marian ivan » 13 Ian 2014, 13:22

da, sunt si alte pasari care se hranesc cu albine si ataca stupii acum - STICLETII. Eu am pus in lateralele urdinisului sipci de lemn pt a proteja buretii. Veneau sticletii si eliberau in intregime urdinisul scotand buretele afara si apoi atacand albinele ce ieseau la urdinis...
Apropo de caldura degajata cand ne uitam in stupi- la mine cand am umblat vineri si sambata la ele am observat ca din interiorul stupului chiar venea caldura. Acesta este si motivul pt care am deschis topicul - sa ne invete cineva ce sa facem cu familiile unde a inceput ponta acum ca sa ajungem cu bine cu ele in primavara....

Multumesc
marian ivan

Mesajde marian ivan » 15 Ian 2014, 11:39

Chiar niciunul dintre veteranii forumului nu vrea sa ne lumineze cumva???
Sau toata lumea este ocupata cu activitati in stupina... A inceput primavara mai devreme????
Scuze pentru insistenta, dar acum chiar sunt in ceata.................
O ZI BUNA TUTUROR
marian ivan

Mesajde proapis13 » 15 Ian 2014, 11:45

marian ivan scrie:da, sunt si alte pasari care se hranesc cu albine si ataca stupii acum - STICLETII.

Sticletii se hranesc exclusiv cu seminte si NU sunt vazuti in stupine decat poate sporadic insa niciodata la urdinise
Poate sunt pitigoi....
E un topic dedicat acestor pasari oportuniste la adresa de mai jos
http://stuparitul.3xforum.ro/post/5609/ ... _pitigoii/
Nu il gasesc si pe noul forum
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde marian ivan » 15 Ian 2014, 12:23

CORECT, de pitigoi este vorba, scuze pentru greseala

pe mine ma interesa mesajul din deschiderea forumului.... rog un sfat cu privire la discutia initiala....

Multumesc
marian ivan

Mesajde imih » 15 Ian 2014, 12:38

Salutare la toata luema. Si la mine-i a doua irenare si in toamna le-am lasat destula mancare dar cu vremea asta calda cred ca au inceput sa depuna larve.
Dat fiind faptul ca in zilele care vin se prezice o temeratura de 15-16 grade din nou credeti ca ar fi bine sa scot ficare rama sa ma uit cum stau cu mierea si sa bag turta preventiv? Sau ar trebui doar sa bag turta preventiv fara ma scot ramele sa ma uit? Mai trebuie facut ceva la ele ? eventual daca au prea multa miere sa scot o rama sa aiba loc sa depuna larve?
multumesc mult!
imih

Mesajde bucursorinelionel » 15 Ian 2014, 13:05

Dacă modifici titlul, ceva de genul ” Ciudățeniile climei, consecințe asupra iernării albinelor”, poate sună mai logic și incitant, și poate apar mai multe păreri, opinii, direcții/ sugestii..
Zic și eu așa, ..nu dau cu parul..!! ;)
bucursorinelionel

Re: ciudateniile climei si consecințe asupra iernării albine

Mesajde marian ivan » 15 Ian 2014, 13:25

Da e mai clara asa cum propui tu, dar crede-ma ca nu stiu cum sa modific titlul..

Multumesc
marian ivan

Mesajde marian ivan » 15 Ian 2014, 13:28

am reusit sa modific oarecum mesajul, dar de aici incolo....
marian ivan

Mesajde paraul_porcului » 15 Ian 2014, 14:07

O chestie importanta pe care am citit-o de curand pe BEE-L:
http://community.lsoft.com/scripts/wa-L ... S=&P=87138

Daca albinele au inceput ponta mai devreme nu uitati de varroa care incepe si el mai repede.

Sanatate.
Incepator - 2 stupi - zona piemont Fagaras
paraul_porcului

Mesajde zip2006 » 15 Ian 2014, 14:16

Toti spuneti ca a-ti lasat mincare (atunci de ce va faceti griji ) eu cred ca voi nu stiti ce inseamna sa ai mincare in stupi pentru a trece peste iarna fara interventii de aici panica voastra mai ales in aceasta iarna blinda unde consumul pina acum este foarte mic binenteles daca stupii sint nederanjati .Orice deschidere de stup acum inseamna consum in plus fata de cel normal si implicit incarcarea albinei cu toate ca au zburat(stiti voi ca au iesit 100% afara ).UNDE GRESESTE STUPARUL REMEDIAZA ALBINA DACA NATURA O AJUTA.
zip2006

Mesajde imih » 15 Ian 2014, 14:22

zip2006 scrie:Toti spuneti ca a-ti lasat mincare (atunci de ce va faceti griji ) eu cred ca voi nu stiti ce inseamna sa ai mincare in stupi pentru a trece peste iarna fara interventii de aici panica voastra mai ales in aceasta iarna blinda unde consumul pina acum este foarte mic binenteles daca stupii sint nederanjati .Orice deschidere de stup acum inseamna consum in plus fata de cel normal si implicit incarcarea albinei cu toate ca au zburat(stiti voi ca au iesit 100% afara ).UNDE GRESESTE STUPARUL REMEDIAZA ALBINA DACA NATURA O AJUTA.

Pai nu prea stiu exact daca am lasat destula sau daca n-au mancat-o inca pentru ca este a doua iernare. De caceea intreb ce si cum . In toamna am bagat 5 rame pe care era cam jumate treisfert miere. deci nu stiu daca este destull. plus ca daca vine caldura pot sa le deschid sa le verific rama cu rama sau mia bine la pun numai niste turta de asupra si le las in pace?
imih

Mesajde marian ivan » 15 Ian 2014, 14:30

Am inteles ca nu e prea bine, dar ce este de facut?
marian ivan

Re: Iernarea albinelor in raport cu ciudateniile climeior

Mesajde Ioan Guist » 15 Ian 2014, 15:05

Iernarea albinelor, mentinerea in inactivitate a acestora are un rol extrem de important in zona noastra.
La prelungirea perioadei de pauza ,la startarea familiilor in perioada oportuna, rolul stuparului este tot mai accentuat.
Fiinca stuparul devine tot mai..."rensponsabil" de ceea ce se intampla in colonia ce trece iarna, rezultatele sunt pe masura.
Sa detaliez
O familie lasata salbatic in aceasta perioada intr-un an complicat si cam extrem, nu percuteaza imediat ce simte un ...ghiocel.
In stupinile de curte, pregatirea de iernare, impachetarile, turtele sunt factori declansatori pe perioade extreme cum este ceea ce am trecut-o si ...ce-o mai fi.
In acest an se vad cu varf si indesat in comparatie cu alti ani in care palele de caldura sunt mai slabe si mai reduse, orice interventie sau greseala din partea stuparilor.Aceasta situatie ar fi bine daca in fiecare dintre noi naste dorinta de a mai invata ceva.

1 "umflarea " stupiilor cu maxim de hrana duce la acoperirea perioadelor neprevazute
2 Impachetarea stupilor nu se reflecta in perioada nov-martie.
3 Sitele AV au un rol important pe langa eliminarea paduchilor sau ventilatia din timpul verii si pastrarea familiei in contact direct cu ce este afara.
4 atministrarea de hrana (de oricare) in extra sezon lasa urme adanci in colonia pusa la hibernare.

Iernare uscata!
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR