de lache » 13 Ian 2014, 13:13
1.Ma intereseaza si pe mine subiectul.Consider ca am lasat suficienta hrana pentru iarna in stup si cu toate acestea, datorita vremii deosebit de calduroase pentru aceasta perioada, si poate si insuficientei mele experiente (sunt la a 4-a iernare)- pe 20 decembrie era a nu stiu cita zi de zbor intens pentru familiile mele- stiind ca nu le voi mai putea vizita prea curind ( am vatra la 50 km de Buzau , in zona de munte unde diferenta de temperatura cu cea din oras era in jur de 10 grade), am facut ,poate, imprudenta si le-am pus cite o turta la acea data. Toate familiile erau sus pe rame, deci cuibul desfacut.Nu am incercat sa vad daca mai au sau nu miere pe rame, convins fiind ca trebuie sa fie si ca masura de siguranta... Pe 11.01 am ajuns din nou la ele si fiind 10 grade afara am controlat, jumatate dintre ei mincasera turtele deja asa ca le-am mai pus cite o punga de 0,7-0,8 kg de miere cristalizata...Nu mi s-a parut sa aiba puiet pentru simplul motiv ca atunci cind ridicam podisorul nu ma lovea acea caldura puternica specifica.Daca ceea ce am facut pina acuma e bine sau rau, probabil imi vor spune unii colegi de forum ca voi vedea singur la primavara. Pentru mine este mai important sa stiu cum sa procedez in continuare ca sa nu am pierderi mari mai incolo.
2. In alta ordine de idei, poate sa-mi spuna cineva ce alte pasari salbatice mai consuma albine in afara de prigorii? Ma refer la acest sezon, nu vara. Intreb pentru ca am citeva familii sub un mar batrin si pe acoperisul stupilor am gasit foarte multe fragmente din corpuri de albina, dovada ca se ospateaza pe aceste crengi si le cad resturi . Pasarelele respective ar semana foarte mult cu prigoriile numai ca au un colorit mai sters, nu atit de viu cum le-am vazut in poze. Vremea sa le fi detrminat sa nu mai migreze? Am reusit sa vad vreo 4 zburind dintre stupi, de jos. Are cineva vreo parere ?