imih scrie:Eu le-am pus anul asta cam dublu mancare fata de anul trecut cand cu putina turta au iesit linistit din iarna chiar mai frumos decat au intrat(in perceptia mea).
Intrebarea este daca pe vremea asta pot sa scot cateva rame sa ma uit la ele (pe sambata se anunta 16 grade) sau sa nu le deranjez... Sa le dau turta ca sa nu le deranjez cand o sa fie frig sau sa nu le dau turta acum ci sa astept pana-n februarie ? Anul trecut a fost simplu...frig tot anul... venit putina caldura bagat putina turta pe urma venit zapada si gata dar acum mai un pic si infloresc pomii!!!
TDI scrie:imih scrie:Eu le-am pus anul asta cam dublu mancare fata de anul trecut cand cu putina turta au iesit linistit din iarna chiar mai frumos decat au intrat(in perceptia mea).
Intrebarea este daca pe vremea asta pot sa scot cateva rame sa ma uit la ele (pe sambata se anunta 16 grade) sau sa nu le deranjez... Sa le dau turta ca sa nu le deranjez cand o sa fie frig sau sa nu le dau turta acum ci sa astept pana-n februarie ? Anul trecut a fost simplu...frig tot anul... venit putina caldura bagat putina turta pe urma venit zapada si gata dar acum mai un pic si infloresc pomii!!!
Daca au hrana nu le da turta, e prea devreme - indicat ar fi o data in jur de 15 februarie sau mai exact cu 2 saptamani inaintea venirii efective a primaverii (polen si nectar in natura) - problema apare cand se intoarce iarna. Rolul turtei este fie de salvare(rezerve prea mici) sau de stimulare, in functie de situatia din stupina.
Daca au zbor puternic ai putea sa le faci o verificare, dar nu e recomandat.
Nu stiu ce inseamna dublu pentru tine. Dar eu am observat un consum de 7-13 kg in perioada efectiva de iarna, media fiind undeva in jurul a 9 kg, problema este cantitatea de hrana necesara unei dezvoltari potrivite in martie de aici o medie indicata de 15 kg la 5 rame de albina si probabil daca vorbim de ideal -> dublu la 10 rame de albina.
marian ivan scrie:Va multumesc tuturor pentru raspunsurile primite. Acum o sa incerc sa simplific putin nelamurirea mea :
- in momentul de fata sa presupunem ca aproape toate familiile au puiet in diferite stadii de dezvoltare.
- ce sfaturi imi dati pentru a nu avea probleme in luna februarie de exemplu cand se anunta temperaturi intre 4 grade ziua si -8 grade noaptea?
- mancare au, apifonda le-am pus pe sita sambata trecuta cate 300-400 grame/familie, la toate familiile.
- sa le las asa cum sunt sau trebuie facut ceva pentru a le ajuta?
Eu nu dau vina pe vreme, cum se spunea mai sus, singura problema sunt EU, care mai am multe de invatat.
o zi buna tuturor...
paraul_porcului scrie:O idee:
Eu zic ca cel mai bine pentru incepatori e sa isi bage nasul prin stupi cat mai des chiar daca sa zicem e in detrimentul coloniei. Mai bine risca un stup, doi decat mai tarziu o stupina mare aplicand babeste diverse metode fara a intelege principial despre ce e vorba..
paraul_porcului scrie:Pentru incepatori nu e valabila treaba cu deranjatul familiilor.
Albinele trebuie deranjate ca sa invete. Se poate linistit si la temperaturi mai mici(peste 0 C) nu numai a ridica un capac dar si a scoate o rama doua fara consecinte.
State scrie:paraul_porcului scrie:Pentru incepatori nu e valabila treaba cu deranjatul familiilor.
Albinele trebuie deranjate ca sa invete. Se poate linistit si la temperaturi mai mici(peste 0 C) nu numai a ridica un capac dar si a scoate o rama doua fara consecinte.
Foarte interesant. Ma duc sa ma culc.
PS: Incepatorii sa-si cumpere si un furtun, sa vanture stupii.
gabi bee scrie:...experienta se capata riscand cand e nevoie !
State scrie:gabi bee scrie:...experienta se capata riscand cand e nevoie !
Parca suna altfel asa...
valigorj scrie:un consatean mi-a povestit ca avea o familie de albine la care se uita in fiecare zi sa vada cum lucreaza albinele,cum oua matca....si sa dus
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 16 vizitatori