Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor in raport cu ciudateniile climei

Mesajde BogdanU » 16 Ian 2014, 14:13

Unde gasesc si eu povestea asta cu clopotul bisericii din Siberia?
Cand e prea mult lapte in stup nu e miere deloc!!!
http://bogdanungureanu.sunphoto.ro
BogdanU

Mesajde topy » 16 Ian 2014, 14:16

nu stiu dar de acolo a aparut sistemul de iernare clopot.
topy

Mesajde imih » 16 Ian 2014, 14:24

Eu le-am pus anul asta cam dublu mancare fata de anul trecut cand cu putina turta au iesit linistit din iarna chiar mai frumos decat au intrat(in perceptia mea).
Intrebarea este daca pe vremea asta pot sa scot cateva rame sa ma uit la ele (pe sambata se anunta 16 grade) sau sa nu le deranjez... Sa le dau turta ca sa nu le deranjez cand o sa fie frig sau sa nu le dau turta acum ci sa astept pana-n februarie ? Anul trecut a fost simplu...frig tot anul... venit putina caldura bagat putina turta pe urma venit zapada si gata dar acum mai un pic si infloresc pomii!!!
imih

Mesajde TDI » 16 Ian 2014, 15:08

imih scrie:Eu le-am pus anul asta cam dublu mancare fata de anul trecut cand cu putina turta au iesit linistit din iarna chiar mai frumos decat au intrat(in perceptia mea).
Intrebarea este daca pe vremea asta pot sa scot cateva rame sa ma uit la ele (pe sambata se anunta 16 grade) sau sa nu le deranjez... Sa le dau turta ca sa nu le deranjez cand o sa fie frig sau sa nu le dau turta acum ci sa astept pana-n februarie ? Anul trecut a fost simplu...frig tot anul... venit putina caldura bagat putina turta pe urma venit zapada si gata dar acum mai un pic si infloresc pomii!!!

Daca au hrana nu le da turta, e prea devreme - indicat ar fi o data in jur de 15 februarie sau mai exact cu 2 saptamani inaintea venirii efective a primaverii (polen si nectar in natura) - problema apare cand se intoarce iarna. Rolul turtei este fie de salvare(rezerve prea mici) sau de stimulare, in functie de situatia din stupina.
Daca au zbor puternic ai putea sa le faci o verificare, dar nu e recomandat.
Nu stiu ce inseamna dublu pentru tine. Dar eu am observat un consum de 7-13 kg in perioada efectiva de iarna, media fiind undeva in jurul a 9 kg, problema este cantitatea de hrana necesara unei dezvoltari potrivite in martie de aici o medie indicata de 15 kg la 5 rame de albina si probabil daca vorbim de ideal -> dublu la 10 rame de albina.
TDI

Mesajde imih » 16 Ian 2014, 15:38

TDI scrie:
imih scrie:Eu le-am pus anul asta cam dublu mancare fata de anul trecut cand cu putina turta au iesit linistit din iarna chiar mai frumos decat au intrat(in perceptia mea).

Daca au hrana nu le da turta, e prea devreme - indicat ar fi o data in jur de 15 februarie sau mai exact cu 2 saptamani inaintea venirii efective a primaverii (polen si nectar in natura) - problema apare cand se intoarce iarna. Rolul turtei este fie de salvare(rezerve prea mici) sau de stimulare, in functie de situatia din stupina.
Daca au zbor puternic ai putea sa le faci o verificare, dar nu e recomandat.
Nu stiu ce inseamna dublu pentru tine. Dar eu am observat un consum de 7-13 kg in perioada efectiva de iarna, media fiind undeva in jurul a 9 kg, problema este cantitatea de hrana necesara unei dezvoltari potrivite in martie de aici o medie indicata de 15 kg la 5 rame de albina si probabil daca vorbim de ideal -> dublu la 10 rame de albina.

Mersi mult! La anul o sa cantaresc aproximativ sa stiu cam cu cata miere intra in iarna . Acum am bagat 5 rame cu miere pe jumate treisfert . asta ma gandesc ca undeva la 8 -10 kg o fi avand...
imih

Mesajde paraul_porcului » 16 Ian 2014, 21:36

O idee:

Pentru incepatori nu e valabila treaba cu deranjatul familiilor.
Albinele trebuie deranjate ca sa invete. Se poate linistit si la temperaturi mai mici(peste 0 C) nu numai a ridica un capac dar si a scoate o rama doua fara consecinte.
Na... cred ca nu a fost zi iarna asta sa nu ridic usor capacul stupului si sa trag o ocheada inauntru. Am capace simple fara podisoare. Se poate verifica daca coroana de miere e neconsumata cu dalta apicola fara a scoate rame dar cel mai simplu cantarind stupul si facand o operatie de scadere vedem cata miere mai e. Simplu.
Eu nu am protejat cu nimic stupii si nu am fund AV. Am niste stupi facuti de mine care si asa nu sunt prea etansi. :)
Eu zic ca cel mai bine pentru incepatori e sa isi bage nasul prin stupi cat mai des chiar daca sa zicem e in detrimentul coloniei. Mai bine risca un stup, doi decat mai tarziu o stupina mare aplicand babeste diverse metode fara a intelege principial despre ce e vorba.

Sanatate.
Incepator - 2 stupi - zona piemont Fagaras
paraul_porcului

Mesajde paraul_porcului » 16 Ian 2014, 21:40

Un articol emblematic in acest sens:

http://scientificbeekeeping.com/the-rul ... eekeeping/

... ar merita tradus si in romana si pus pe site.
Incepator - 2 stupi - zona piemont Fagaras
paraul_porcului

Mesajde emil_tr » 16 Ian 2014, 21:47

marian ivan scrie:Va multumesc tuturor pentru raspunsurile primite. Acum o sa incerc sa simplific putin nelamurirea mea :
- in momentul de fata sa presupunem ca aproape toate familiile au puiet in diferite stadii de dezvoltare.
- ce sfaturi imi dati pentru a nu avea probleme in luna februarie de exemplu cand se anunta temperaturi intre 4 grade ziua si -8 grade noaptea?
- mancare au, apifonda le-am pus pe sita sambata trecuta cate 300-400 grame/familie, la toate familiile.
- sa le las asa cum sunt sau trebuie facut ceva pentru a le ajuta?
Eu nu dau vina pe vreme, cum se spunea mai sus, singura problema sunt EU, care mai am multe de invatat.

o zi buna tuturor...

De ce nu deschizi cateva colonii pentru a vedea cu ochii tai daca au sau nu au puiet, si daca da, cat au fiecare? Sunt de acord cu ce a scris colegul mai sus, daca esti incepator trebuie sa experimentezi si sa faci propriile observatii. Nu o sa primesti nimic pe forum mai bun decat propria observatie. Este logic ca vremea calda este mai buna pentru startul coloniilor in anul asta si nu vad ce probleme ai putea sa ai in luna februarie atat timp cat stupii tai au hrana suficienta in ei. Esti sigur ca apifonda aia este buna la ceva? Nu le lasa asa cum sunt daca afara sunt .. 15 grade si au zbor, deschide familiile de albine si observa.
"I want to know God's thoughts - the rest are mere details". Albert Einstein
emil_tr

Mesajde proapis13 » 16 Ian 2014, 21:52

paraul_porcului scrie:O idee:
Eu zic ca cel mai bine pentru incepatori e sa isi bage nasul prin stupi cat mai des chiar daca sa zicem e in detrimentul coloniei. Mai bine risca un stup, doi decat mai tarziu o stupina mare aplicand babeste diverse metode fara a intelege principial despre ce e vorba..

Banuiesc doar ca cele scrise mai sus sunt citite in vre-o carte,interesant....
Sau sunt sfaturi dobandite de-a lungul unor ani de experienta in apicultura???
O fi bine....o fi rau....???????
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde State » 16 Ian 2014, 22:00

paraul_porcului scrie:Pentru incepatori nu e valabila treaba cu deranjatul familiilor.
Albinele trebuie deranjate ca sa invete. Se poate linistit si la temperaturi mai mici(peste 0 C) nu numai a ridica un capac dar si a scoate o rama doua fara consecinte.

Foarte interesant. Ma duc sa ma culc.

PS: Incepatorii sa-si cumpere si un furtun, sa vanture stupii.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde peterneamt » 16 Ian 2014, 22:19

State scrie:
paraul_porcului scrie:Pentru incepatori nu e valabila treaba cu deranjatul familiilor.

Foarte interesant. Ma duc sa ma culc.

PS: Incepatorii sa-si cumpere si un furtun, sa vanture stupii.

ps. unde mergem noi acum domnule ?.......la culcare... :lol:
peterneamt

Mesajde gabi bee » 16 Ian 2014, 22:58

eu azi am vanturat un stup,fara furtun, la 12 grade, adica am scos tot din el , toate ramele si le-am examinat ! roi cu matca tanara si intrat cu cea mai mica cantitate de hrana ! consum minim , fara puiet , mai e miere destula si se amana turta pana la 15 februarie ! e un caz particular dar si eu sunt de acord ca experienta se capata riscand cand e nevoie, dar sa nu intrecem masura ca apoi trecem in partea cealalta !
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde State » 16 Ian 2014, 23:00

gabi bee scrie:...experienta se capata riscand cand e nevoie !

Parca suna altfel asa...
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde pustu » 16 Ian 2014, 23:51

State scrie:
gabi bee scrie:...experienta se capata riscand cand e nevoie !

Parca suna altfel asa...

ai doar impresia : daca nu am experienta cum stiu cand e nevoie ?
yahoomail : danpustu
facebook : pustu stuparul
youtube : http://www.youtube.com/pustustuparul
pustu

Mesajde valigorj » 17 Ian 2014, 00:27

un consatean mi-a povestit ca avea o familie de albine la care se uita in fiecare zi sa vada cum lucreaza albinele,cum oua matca....si sa dus
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde Mircea_63 » 17 Ian 2014, 00:51

valigorj scrie:un consatean mi-a povestit ca avea o familie de albine la care se uita in fiecare zi sa vada cum lucreaza albinele,cum oua matca....si sa dus

Consateanul? :o
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR