Prima pagină OFF TOPIC CASA SI GRADINA

Totul despre casa si gradina !
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: DE PRIN TARA ADUNATE- RETETE CULINARE

Mesajde iunicu » 20 Oct 2011, 21:43

Sper ca instigarea la sirop de fleica si zeama de hamei sau licoare de strugure nu se penalizeaza.
Am bagat saptamana trecuta cu niscai prieteni o pastrama de oaie stinsa bine cu must acidulat si condimentata bine cu glume si voie buna intrun cor de rasete si o insiruire de amintiri hazoase povestite cu patos. Eram prea uns pe maini de grasime sa cotrobai dupa aparatul foto.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde liviu1965 » 22 Oct 2011, 19:48

horia_ch scrie:Pune şi-o varză roşie la butoi (tăiată-n patru, în prealabil), să vezi culoare de moare (=zeamă de varză, d-aia de-o bei dimineaţa). ;)

pus
liviu1965

Mesajde liviu1965 » 22 Oct 2011, 19:51

echo scrie:Reteta de Orez Sarbesc
(ca o fi sarbesc sau nu, eu asa stiu reteta :D )

Se face optional cu carne sau fara (eu sunt carnivourius, asa ca dau reteta cu carne).

2 pulpe de pui
1/2 piept de pui
1 cana orez
3 cepe
1 ardei gras
3 rosii
1 morcov
sare
piper
ulei

Ingredientele se impart asa:
carnea de pui se pune la fiert cu 1 ceapa, 1/2 morcov si 1/2 ardei gras.
Se fierb la foc potrivit-mic pana cade carnea de pe os (cam 60-90 min)

Orezul se pune intr-un castron mai inalt si se lasa sub jet mic de apa 10-15 min, sa se spele bine, apoi se lasa in apa calduta pana pregatim urmatoarele

Cele 2 cepe se taie marunt si se pun la calit in ulei (3-5 linguri). (daca rezulta prea multa ceapa, cand e calita iti poti pune pe o felie de paine, eu pun intentionat mai multa ceapa ca sunt mort dupa ceapa calita pe paine). Cand s-a calit, atat cat sa fie aurie, se adauga ardeiul gras (jumatatea ramasa) taiat marunt, morcovul ras si se calesc impreuna inca vre-o 3 min.
Intre timp se dau rosiile prin razatoarea mare. (e si aici o explicatie - se pot indeparta pielitele prin diverse metode - oparit, masina de bulion, etc. Eu fac mai simplu - dau prin razatoare, toata pulpa se duce in razatoare si ramai cu pielita in mana) .
Se adauga sucul de rosii rezultat peste ceapa si restul care se prajesc si se mai calesc pana scade sucul de rosii.
Se adauga orezul scurs de apa si se mai caleste pana cand orezul absoarbe tot uleiul (2-3 min).
Atunci se adauga supa de pui (strecurata), carnea care a fost separata de oase, se potriveste de sare, piper si se da in fiert. Supa trebuie sa acopere orezul cam cu 2 degete ca altfel scade prea repede.
Se baga la cuptor si se tine pana scade.

Se serveste cu pofta mare si un vin alb....

Din pacate nu am fotografii, ca am bagat scoaba in cratita inainte sa imi aduc aminte sa fotografiez :D

Nea Gica, ce se aude cu reteta aia de orez ala la tzest?

Saptamana asta o bag in lucru....
liviu1965

Mesajde liviu1965 » 22 Oct 2011, 19:53

iunicu scrie:Sper ca instigarea la sirop de fleica si zeama de hamei sau licoare de strugure nu se penalizeaza.
Am bagat saptamana trecuta cu niscai prieteni o pastrama de oaie stinsa bine cu must acidulat si condimentata bine cu glume si voie buna intrun cor de rasete si o insiruire de amintiri hazoase povestite cu patos. Eram prea uns pe maini de grasime sa cotrobai dupa aparatul foto.

Nu dai reteta de frigarui?
liviu1965

Mesajde gabimihai » 22 Oct 2011, 20:08

Musaca de legume cu peste
Durata: 50 min
Complexitate: Medie
Ingrediente pentru 4 portii: 2 rosii, o ceapa, 2 dovlecei, 3 linguri de patrunjel tocat, 375 ml supa instant de legume, 300 g broccoli, 500 g fileuri de somon, 250 g branza Mozzarella, sare, piper, 1 catel de usturoi.

Mod de preparare:

Rosiile se oparesc, se curata de coaja si se taie felii. Se curata legumele. Apoi se taie ceapa rondele, dovleceii felii. Se taie in jumatate buchetele de broccoli. Apoi se fierb toate 8 minute in supa fierbinte, dupa care se pastreaza la cald. Se taie marunt fileurile de peste, se fierb 6 minute in supa si apoi se scot pe o farfurile. Se incinge cuptorul si se taie branza felii. Se unge cu grasime o forma termorezistenta, care va fi umpluta cu legume si peste. Se condimenteaza si se presara usturoi pisat, apoi se pun deasupra feliile de branza. Se lasa la cuptor pana se topeste branza. Se orneaza cu patrunjel tocat.
Pofta buna.
Pagubasii incep prin a vinde ceea ce stiu a pot produce; castigatorii incep prin a produce ceea ce stiu ca pot vinde.
gabimihai

Mesajde iunicu » 23 Oct 2011, 22:12

liviu1965 scrie:Nu dai reteta de frigarui?

Frigaruile ale din poza sunt cumparate gata preparate de la carmangerie. Sunt unse cu ceva boia, sare, usturoi granulat si ulei. Arata intr-un mare fel dar mie nu-mi plac precum cele care au legumele intercalate cu carne sa-si lase gust unele de la altele in timpul frigerii.
De obicei ma duc la supermarket si aleg cele mai mici palarii de ciuperci, ardei gras galben, rosii chery si de prin vecini fac rost de niste arpagic. Insir carne cu legume alternativ. Incep intotdeauna cu o jumatate de arpagic si termin tot asa. Astfel carnea de la sfarsit nu se arde mai mult decat cea din mijloc.
O alta reteta pe care o indragesc este cea cu carne de pui intercalata cu felii de lamaie si fripta asa.
Mai poti incerca frigaruile Kebap din carne de oaie tocata amestecata cu carne de vita tocata si cu condimente din supermarket pentru kebap. Faci niste mici lungi cat frigaruia cu batul la mijloc si-i frigi asa.
Pofta buna.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde liviu1965 » 11 Noi 2011, 20:50

Rog ajutor

Cate grade are o visinata?
Duminica imi cinstesc sotia si am scos butelca cu visine si alcool. Am pus alcoolmetru: mai putin de 5% .
Taria stiu ca are 40% , palinca 50% dar visinata?

PS : daca imi raspundeti promit sa va spun reactia soacrei la Protofil....
liviu1965

Mesajde Cristian IONITA » 11 Noi 2011, 21:03

are cate grade vrei tu sa aiba, in principiu ar trebui sa se incadreze intre 20 si 30 de grade, cel putin eu asa o "potrivesc", dar la visinata nu taria e esenta .... ci cat de dulce o scoti .... suficient ca sa fie placuta dar nu sa fie lesinatoare.

Eu nu mai fac de ani de zile cu alcool ca-i scump al naibii, cand fac tuica (de fructe) opresc la fiecare cazanel cate 2-300 ml de frunte (nu cea mai tare ca aia o foplosesc la masaj, ci ce vine imediat dupa.
La visinata pun tuica de 2 feluri jumate jumate, o data de boasca mai slaba si cea de fructe cum am explicat mai sus.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde liviu1965 » 11 Noi 2011, 21:05

Merci Cristi, ma duc sa o reglez.....

Apropo.... sunt exploatat...tai ceapa,pastarna,morcov....
liviu1965

Mesajde echo » 11 Noi 2011, 21:10

liviu1965 scrie:Rog ajutor

Cate grade are o visinata?
Duminica imi cinstesc sotia si am scos butelca cu visine si alcool. Am pus alcoolmetru: mai putin de 5% .
Taria stiu ca are 40% , palinca 50% dar visinata?

PS : daca imi raspundeti promit sa va spun reactia soacrei la Protofil....

e clar ca alcoolemtru folosit e defect !!!! nu are cum sa arate 5% in visinata, 5 % are berea..

In general visinata, fiind un lichior, are undeva in jurul valorii de 33 de grade (27... 35) . Acum, daca e de casa.. fiecare cum si ce pune.. dar cam asta e plaja...

Deci... cum e cu Protofilul?? :D
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!
echo

Mesajde liviu1965 » 11 Noi 2011, 21:11

20grade: prea slaba ptr. mine ...prea tare ptr. sotie
Am facut un test pe un esantion. Acum ....impac si varza si capra: fac cum vrea sarbatorita.
O intrebare: daca ( nu e cazul de acum ) nu este parfumata (dulce ) se mai poate aduce in parametrii?
Asta ca tot mai bagat la idei....
liviu1965

Mesajde liviu1965 » 11 Noi 2011, 21:19

Salut Echo,

Serios, alcoolmetru incepe de la 10grd.....prietenii stiu de ce.

Sotia a avut sarcina cu visinile + alcoolul .... asta e .... treaba facuta de femeie...

Serios acum, alcool la 96grd, umplut nivelul visinilor cu ceva peste.... . Am scos lichidul si .... sirop . Cred ca tot alcoolul s-a dus in fruct.

Apropo, mi-am adus aminte de o poveste adevarata , inainte de 89 cu o taranca care a aruncat visinile in fundul curtii si a uitat. Dupa 2 zile unde-s gastile? Le-a gasit , erau cu rotile in sus. Ia gospodina si peneste la ele si dupa aia le arunca la " varsatoare " . Ziua urmatoare .... avea musafiri: gaste fara pene . Explicatia?
liviu1965

Mesajde echo » 11 Noi 2011, 21:21

liviu1965 scrie:20grade: O intrebare: daca ( nu e cazul de acum ) nu este parfumata (dulce ) se mai poate aduce in parametrii?
Asta ca tot mai bagat la idei....

+ sirop concetrat de visine (ala pt suc la pahar, cel mai apropiat de "natural" mi s-a parut cel de la Laurul)

(nu este exact idealul, dar daca tot faci compromis.. ... ) :)
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!
echo

Mesajde echo » 11 Noi 2011, 21:26

liviu1965 scrie:Salut Echo,

Serios, alcoolmetru incepe de la 10grd.....prietenii stiu de ce.

Sotia a avut sarcina cu visinile + alcoolul .... asta e .... treaba facuta de femeie...

Serios acum, alcool la 96grd, umplut nivelul visinilor cu ceva peste.... . Am scos lichidul si .... sirop . Cred ca tot alcoolul s-a dus in fruct.

Apropo, mi-am adus aminte de o poveste adevarata , inainte de 89 cu o taranca care a aruncat visinile in fundul curtii si a uitat. Dupa 2 zile unde-s gastile? Le-a gasit , erau cu rotile in sus. Ia gospodina si peneste la ele si dupa aia le arunca la " varsatoare " . Ziua urmatoare .... avea musafiri: gaste fara pene . Explicatia?

Liviule, daca e chiar asa, cred ca alcoolul a fost prost calitativ, sau nu a fost inchis bine. In ceneral cand alcoolul cobora sub 16 grade incepe o noua fermentatie... de aia eu zic ca alcoolmetru e defect...

Despre povestea aia , nu stiu cat de adevarata e ca am mai auzit-o si eu... atat in Oltenia cat si in Giurgiu :)

De ce spun ca nu cred ca e adevarata - pt ca eu imi aduc aminte ca in nici un caz nu aruncam visinele din visinata, ci le tineam sa le bagam in prajiturile din biscutiti ("cartof") . Pe atunci nu era risipa din ziua de azi .. :)
echo

Mesajde liviu1965 » 11 Noi 2011, 21:36

Tot echo..... logist ai ramas.

Baga si tu o reteta de cartof. Mama le spune bilutze, si ne dadea .... cu portia.
Si ne culca rapid.
liviu1965

Mesajde liviu1965 » 11 Noi 2011, 21:43

Cristi , inca o data merci, pregatim niste .... postari de sarbatori? Timpul trece repede.... Acum fac niste placinta...cu ciuperci (ghebe)....

Of, ce bine e cand fac mancare..... si ascult The Eagle, concert in Australia.
Dar de maine...... o iau de la capat
liviu1965

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CASA SI GRADINA